Dit is de beste reistijd voor een roadtrip

20 september 2023 in Alles voor je eerste camperreis, Camper- en campingtips & Voor reizigers

Een lastige vraag die vaak aan ons gesteld wordt; wat is de beste reistijd voor een roadtrip? Een roadtrip maken is de perfecte manier om van je vakantie te genieten. Met een camper heb je namelijk de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt! De beste tijd van het jaar voor een roadtrip hangt van veel factoren af, dus in dit artikel kijken we per seizoen wat de beste bestemmingen voor die periode zijn. Lees snel verder en ontdek de beste reistijd voor een roadtrip! 
Goboony beste reistijd voor een roadtrip camper

Lente

De lente is gevuld met talloze mogelijkheden om er even lekker tussenuit te gaan, van kamperen met Pasen tot een langere vakantie in de meivakantie. Iedereen heeft behoefte aan een pauze na de donkere winter, dus profiteer optimaal van de eerste zonnestralen van het jaar en plan een roadtrip met de camper! Wanneer de bloemen beginnen te bloeien en de zon door de wolken begint te schijnen, is het tijd om voor de ultieme lente get-away te kiezen op een van deze bestemmingen:

  1. België

Klein maar fijn, want België heeft ontzettend veel te bieden! Veel mensen trekken in de lente richting Brussel, maar dat is hartstikke zonde. Nederland heeft ook niet alleen Amsterdam in de aanbieding, toch? Brussel heeft geweldige architectuur en heerlijke bieren, maar je mag Gent, Antwerpen, Brugge of Luik ook zeker niet overslaan als je met een camper naar België gaat. De camperplaatsen in België staan bekend als goed geprijsd, ruim en gastvrij. 

  1. Italië

Niets schreeuwt meer lente dan wanneer je met een camper naar Italië gaat! Geniet van de warme lentezon door de talrijke Italiaanse bezienswaardigheden te bezoeken en prachtige wandelingen te maken, om vervolgens de dag af te sluiten met de lekkerste wijnen en Italiaanse specialiteiten. 

  1. Bulgarije

Bulgarije is een van de meest onderschatte bestemmingen van onze tijd. Dit betekent gelukkig ook dat het nog niet te maken heeft met massatoerisme en dat de prijzen hier nog erg leuk zijn. Een roadtrip door Bulgarije is ideaal vanwege de veranderende landschappen, de imposante bergen en de uitgestrekte kustroutes. De uitzichten die je hier onderweg tegenkomt zijn dan ook adembenemd mooi. 

  1. Zwitserland

De lente is de perfecte tijd om Zwitserland met de camper te bezoeken, je hebt hier dan namelijk best of both worlds: de wintersportgebieden draaien nog op volle toeren, maar tegelijkertijd kun je genieten van zonnige dagen tijdens een goede bergwandeling! Ook de steden zijn een bezoekje waard tijdens de lentemaanden. Ga op zoek naar de mooiste architectuur en natuurlijk Zwitserse chocolade! Zorg er wel voor dat je voorbereid richting Zwitserland vertrekt, door alvast na te denken over het tolvignet en hoe je hiermee omgaat. 

  1. Engeland

Met de camper naar Engeland is een dikke aanrader tijdens de lentemaanden. Vooral de lange roadtrip van zuid naar noord is geweldig; je rijdt langs de meest schitterende landschappen die het land rijk is. Het handige is: je kunt deze route ook prima in meerdere keren doen of het deel van de route afleggen dat jou het meest aanspreekt. Waar je ook heengaat, zolang je lekker veel tijd in de natuur doorbrengt krijg je voldoende verloren vitamine D binnen om die winterdip te overwinnen! Goboony beste reistijd voor een roadtrip camper

Zomer 

Een roadtrip maken in de zomer is natuurlijk een voor de hand liggende keuze. Wie houdt er nou niet van een zomerse roadtrip? Breng je zomervakantie onderweg door, genietend van de zon op je kop en warme temperaturen. Dit is de ideale tijd voor mensen die de rest van het jaar lastig vrij kunnen nemen. Vooral als je kinderen hebt, kun je natuurlijk het beste een roadtrip rond de schoolvakanties maken. Andere mensen vermijden misschien liever de warmste landen tijdens een zomerse roadtrip, omdat het dan té warm kan worden in de camper of omdat je geplaagd wordt door hordes toeristen. Misschien wil je iets koelere landen in Europa opzoeken die in de winter te koud zijn (geen zorgen, je kunt nog steeds bruin worden op onderstaande bestemmingen!)? Dit zijn alvast onze topkeuzes voor een roadtrip in de zomer: 

  1. Denemarken

Je zit nooit fout met een weekje Denemarken. Deze populaire en bijzondere bestemming is perfect voor stadsliefhebbers, omdat je tussen de vele culturele steden kunt hoppen en er een groot aanbod stadscampings in Denemarken te vinden is. Kijk maar eens naar deze camperplaatsen in Denemarken. Wat ook gaaf is: eilandhoppen met de camper in Denemarken

  1. Schotland

Schotland kan in andere seizoenen behoorlijk koud en nat zijn, dus je kunt het beste in de zomer richting Schotland gaan. Echt eentje voor op je bucketlist, want je hebt genoeg keuze uit verschillende indrukwekkende roadtrips die je hier kunt rijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de North Coast 500 route of de South West Coastal 300 route? Doe onderweg ook zeker Edinburgh en Inverness aan, want dit zijn de steden die je verliefd zullen doen raken met het eiland (we spreken uit ervaring). 

  1. Noorwegen

Noorwegen is gewoon prachtig, met een natuur die je nergens anders in Europa tegenkomt. Geniet van het mooie weer terwijl je een roadtrip door de Noorse fjorden maakt (echt doen!). Probeer zeker ook eens wildkamperen in Noorwegen, want het is een van de weinige Europese landen waar dit is toegestaan. 

  1. Nederland

Kies voor een roadtrip dichtbij huis en ga eens op ontdekkingstocht in je eigen achtertuin! Wat dacht je van met de camper naar Zuid-Limburg, rijd de Elfstedentocht met de camper in het charmante Fryslân of ontdek de waddeneilanden met een camper! Onderweg geniet je natuurlijk van de lekkerste kaas van eigen bodem. 

  1. Polen

Deze tip is speciaal voor de mensen die niet perse van de typische zon-zee-strand-vakanties houden of een hekel hebben aan met z'n allen in de rij voor de overbevolkte Costa's staan. Sla letterlijk een andere weg in door met de camper naar Polen te vertrekken! Wist je bijvoorbeeld al dat Polen 23 nationale parken en ongekend veel natuur kent? Wissel de uitgestrekte bossen af met culturele uitstapjes naar een van de architecturale pareltjes in Krakau of Warschau en je hebt een perfecte zomerse roadtrip te pakken.

Een ander gaaf idee voor als je een camper gaat huren: in de zomer een festival bezoeken met een camper of een roadtrip langs Europese festivals maken! Comfortabel, veilig en natuurlijk niet je tent uitgebrand worden 's ochtends vroeg. Ideaal! 
Goboony beste reistijd voor een roadtrip camper

Herfst

Reizen in de herfst is fantastisch, omdat het dan overal zoveel rustiger is! In september heb je vaak te maken met heerlijk nazomers weer, maar dan zonder de hordes toeristen. Genieten van uitgestrekte stranden met voldoende rust en ruimte om er eens een goed boek bij te pakken. Nog een bijkomend voordeel: de huur van de camper is tijdens deze periode ook een stuk goedkoper. Hierdoor kun je je beter aan je vakantiebudget houden. Heb je kinderen? Waarom plan je geen roadtrip tijdens de herfstvakantie! 

Kortom: maak je tijdens de herfst een roadtirp, dan krijg je veel meer waar voor je geld en ben je helemaal klaar om nog een paar weken te knallen tot de feestdagen weer beginnen! Het kiezen van een mooie herfstbestemming is ook niet zo moeilijk, maar ik zou zeker aanraden om in deze periode juist naar de bestemmingen te gaan die stereotyperend zomerbestemmingen zijn zonder dat je nog maanden op de zomer hoeft te wachten! 

  1. Frankrijk

Er zijn verschillende mooie roadtrips door Frankrijk waarbij je kunt genieten van de herfst. Ga je naar Frankrijk, dan moet je keuzes maken. Je kunt rustig vijf maanden door Frankrijk roadtrippen namelijk! Ik raad je aan een specifieke route te volgen, bijvoorbeeld de Route Napoleon. Zo ben je er zeker van dat je alles uit een regio haalt wat erin zit! Geen zorgen, je kunt altijd weer terugkomen natuurlijk. 

  1. Spanje

Wij zijn een groot voorstander van Spanje in de herfst bezoeken, omdat de hitte van de Spaanse zon soms een beetje teveel kan worden. Het is toch een beetje gek: als Nederlanders klagen we het hele jaar over de regen, maar zodra het te warm wordt blijven we klagen. Herkenbaar? Gelukkig kun je in de herfst genieten van de zon, zonder dat je voortdurend de schaduw hoeft op te zoeken. Gezien de omvang van dit bruisende land, zijn er genoeg opties om een mooie roadtrip door Spanje te maken. 

  1. Portugal

Als je een beetje geluk hebt, kun je in de herfst nog steeds op surfkamp gaan in Portugal! Een land gevuld met kustlijnen, dus dit is dan ook gelijk de belangrijkste attractie van een roadtrip door Portugal. Geniet van de ontspannen sfeer van de fijnste camperplaatsen, bezoek enkele van de mooiste locaties die je zeker eens gezien moet hebben of kies voor een roadtrip door de Algarve

  1. Hongarije

Nog een bestemming die zwaar onderschat wordt: Hongarije! Ontdek Hongarije in een camper en je zult overspoeld worden met wijn, magische steden, cultuur, natuur en geothermische baden! These are a few of my favorite things... Ook de herfst in Boedapest is een lust voor het oog. Het weer is in deze tijd van het jaar ook nog erg aangenaam. Wat wil je nog meer? 

  1. Oostenrijk

Oostenrijk pakt tijdens de herfstmaanden flink uit met een prachtig kleurenspektakel. Bossen en valleien in allerlei herfstkleuren worden afgewisseld met de sneeuw bedekte bergtoppen. Een betoverend plaatje! Daarnaast is er ook meer dan genoeg te doen in deze tijd van het jaar: van traditionele feesten tot aan culinaire festivals. Aan gezelligheid geen gebrek in deze tijd van het jaar! Ga je met de camper naar Oostenrijk? Vrees dan niet voor de kou! Je vindt in dit gebied namelijk meerdere campings met goede voorzieningen, zoals een binnenzwembad, sauna en wellness. 
Goboony beste reistijd voor een roadtrip camper

Winter 

Maak van je volgende kerstvakantie een bijzondere vakantie en geniet van de voordelen van een winterse roadtrip! Denk aan geen toeristen, ongeloofelijk goedkope campers te huur en niet het heel jaar hoeven te wachten op je volgende vakantie. Niets voelt zo gezond als je camper uitstappen en de frisse berglucht inademen of lekker warme chocolademelk drinken in de camper met het hele gezin. Tijdens de donkere wintermaanden is het goed om jezelf eraan te herinneren dat het leven eigenlijk draait om samen dierbare herinneringen maken. De beste camperbestemmingen zijn de bestemmingen die niet zwaar getroffen worden door koud weer of waar tijdens de wintermaanden een en al gezelligheid te vinden is. 

  1. Duitsland

Het hele jaar door is Duitsland een toevluchtsoord voor verschillende soorten reizigers, maar in de winter kun je genieten van de rustige straten van Berlijn, München en Düsseldorf. Maak een roadtrip door Duitsland, al is het maar voor de vele Duitse kerstmarkten die hier jaarlijks plaatsvinden! Bekijk hier de leukste en mooiste kerstmarkten van Duitsland.  

  1. Griekenland

Wist je dat het in Griekenland tijdens de wintermaanden rond de 16 graden is? Heerlijk vertoeven dus! Vooral het eiland Kreta is een echte trekpleister als de sneeuw begint te vallen, want hier tellen ze zo'n 300 dagen zon per jaar! Ga lekker met de camper naar Griekenland om van eiland naar eiland te roadtrippen, bezoek pittoreske dorpjes, ontdek de rijke historie en maak jezelf wakker met een koude duik in de azuurblauwe zee. 

  1. Tsjechië

Kies voor een ontspannen outdoorvakantie door met de camper richting Tsjechië te rijden! In Tsjechië vind je namelijk overzichtelijke skigebieden met een groot aantal pistes voor beginners. Perfect voor een wintersportvakantie met de kids of als je graag een beetje goedkoop op wintersport gaat. 

  1. Zweden

Als er een land gezellig is in de winter, dan is het Zweden wel. De natuur, de toffe steden en de eindeloze mogelijkheden om te wildkamperen maken Zweden tot jouw ultieme winterbestemming. Wie weet kom je wel een eland of rendier tegen in de kilometers bossen of spot je het noorderlicht boven een van de vele meren! Kaneelbolletje erbij en de ervaring is helemaal compleet. 

  1. Kroatië

Ook Kroatië is een prachtig land om met de camper te bezoeken. De mensen zijn er erg aardig, het land is mooi, je kunt er heerlijk eten en in de winter vind je er aangename temperaturen! Trek van de gezellige kustplaatsen naar de groene natuurparken en laat jezelf omver blazen door de schoonheid die dit land eigenlijk het hele jaar door te bieden heeft. Een aanrader om een van de goed gevulde stoofpotjes of een verse soep met bijpassende Kroatische wijn te bestellen, hier staat het land namelijk bekend om. 

Wel eens overwogen met de camper op wintersportvakantie te gaan? Veel mensen hebben nooit overwogen om een camper te nemen voor hun skireis, maar het is eigenlijk een van de beste manieren om van je tijd buiten de pistes te genieten en flink wat geld op je vliegreis en accommodaties te besparen. Bekijk hier alvast 6 skigebieden met wintercampings

Wanneer ga jij op roadtrip met een camper? Heeft de lente, zomer, herfst of winter jouw voorkeur? Nu weet je in ieder geval wat de opties zijn! Concentreer je niet teveel op wanneer je gaat, maar vooral op waar je heengaat en met wie je wilt gaan! Dus huur een camper, verzamel je favoriete mensen, kies een bestemming uit en je bent verzekerd van een fantastische roadtrip.