Met de camper naar Oostenrijk

15 februari 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Oostenrijk

Een van de beste redenen om met camper naar Oostenrijk te gaan is natuurlijk de prachtige natuur en de betoverende uitzichten, maar ook een cultureel uitstapje naar Wenen of Innsbruck is de moeite waard. Met de camper heb je de vrijheid om het land via de vele alpenwegen te verkennen. Ik vertel je graag welke plekken je zeker gezien moet hebben. 

Waarom met de camper naar Oostenrijk?

Oostenrijk is een bergenland en of je nou door het dal of over een bergpas rijdt, het uitzicht is altijd mooi. Dit begint al als je vanuit Duitsland aan komt rijden en de bergen in de verte langzaam op ziet doemen. Persoonlijk vind ik de eerste berg die ik tegenkom op reis altijd het mooist en het is een aanrader om nog met daglicht aan te komen in Oostenrijk. 

Eenmaal aangekomen heeft het land vele toppunten, waaronder het letterlijke toppunt de Großglockner, de op vier na hoogste berg in Europa. Via de Großglockner Hochalpstraße kom je bij Kaiser-Franz-Josefs-Höhe vanwaar deze gigant te bewonderen is. Meer naar het oosten ligt de stad Salzburg waar The Sound of Music zich afspeelt. Rondom deze stad liggen enkele prachtige meren en de heuvels komen hier echt tot leven ‘with the sound of music’. Hou je van meer klassieke kunst, cultuur en muziek, dan moet je zeker Wenen niet overslaan. De hoofdstad heeft een rijke historie en beroemde componisten zoals Mozart, Beethoven en Schubert zijn hier erg actief geweest. Laat je dus niet vastpinnen op een camping, maar ga op ontdekking en zie wat dit land allemaal te bieden heeft en laat je inspireren door de camper avonturen van Lex en zijn gezin.

Tip: Met de camper rijden door de bergen vergt wel een bepaalde manier van rijden. Deze tips en tricks helpen je om de camper zonder vlammende remmen over de bergen te rijden. Let vooral goed op als je een van deze grote campers huurt, met de kleinere camper bussen gaat het allemaal wat makkelijker. 

Goboony met de camper Oostenrijk gletsjer

Camperroute door Oostenrijk

Omdat het land zoveel te bieden heeft zijn er veel camperroutes door Oostenrijk te bedenken. Onderstaande route neemt je langs enkele hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn. 

Innsbruck, Tirol

De eerste stop in onze route bevindt zich in het westen van Oostenrijk. Tirol is vooral bekend onder wintersporters, maar ook in de zomer is het een prachtig gebied om te bezoeken. Wel zo handig als je geen winterbanden voor je camper hebt en dus in de wintermaanden Duitsland en Oostenrijk niet in mag. 

Innsbruck is de 800 jaar oude hoofdstad van deze deelstaat en de middeleeuwse oorsprong merk je meteen als je door de Altstadt loopt. Natuurlijk kan je in deze stad een van deze middeleeuwse bouwwerken, zoals de Hofkirche, bezoeken, maar ook een wetenschappelijk uitje langs het Audioversum is de moeite waard. Leuk voor onderweg, want dan snap je hoe je gehoor nou eigenlijk werkt als je meezingt met een van je favoriete roadtrip nummers

National Park Hohe Tauern

Dit natuurgebied in de Oostenrijkse Alpen bestaat uit vijf bergmassieven. De bekendste en hoogste is de Glocknergroep met de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner. Om hier te komen zul je een van ‘s werelds mooiste bergwegen af moeten leggen. Wat vervelend toch. Eenmaal aangekomen is het uitzicht van de Kaiser-Franz-Josefs-Hohe een die zowel de kracht als de kwetsbaarheid van moeder aarde toont. Hoewel er jaarlijks enkele meters verdwijnen is de Pasterzegletsjer, met 8,4 km, nog steeds de langste van Oostenrijk. 

Een andere ‘grootste van’ zijn de Krimmler watervallen. Deze in totaal 380 meter hoge groep watervallen, en daarmee de hoogste van Europa, zijn vanaf de parkeerplaats via een vier kilometer lange wandelroute te bewonderen. 

Tot slot zou je nog een wandeling kunnen overwegen door de Kitzlochklamm of de Lichtensteinklamm. Deze kloven zijn met paden en trappen bereikbaar gemaakt. 

Wist je trouwens al dat je hier ook prachtig op wintersport kunt gaan, helemaal met deze campers die geschikt zijn voor wintersport

Salzburg

Als je een fan bent van The Sound of Music kan je Salzburg natuurlijk niet overslaan. In deze stad liggen enkele locaties die gebruikt zijn voor de opnames van deze film. Deze zijn met verschillende tours te bezoeken, maar gewoon zelf op pad gaan is ook een optie. Bezoek bijvoorbeeld Schloss Mirabel met de prachtige tuinen en zing ook do-re-mi voor de Pegasus fontein. 

Naast The Sound of Music heeft Salzburg nog meer muzikaliteit te bieden. Hoewel hij de laatste tien jaar van zijn leven doorbracht in Wenen is Wolfgang Amadeus Mozart geboren in Salzburg. Er zijn in het centrum dan ook enkele musea gewijd aan deze componist. 

Houd er wel rekening mee dat ook in Salzburg parkeren niet heel gemakkelijk is met een camper. Rondom de stad liggen enkele campings, maar je zou de camper ook kunnen achterlaten bij een P+R of camperplaats. In december 2017 is er in het noorden van de stad een grote parkeerplaats voor campers geopend aan de Carl-Zuckmayer-Straße waar overnachten ook mogelijk is. Dit is namelijk niet op alle parkeerplaatsen toegestaan. 

Salzburg is iets groter dan Innsbruck en daarom iets lastiger om te voet te doen. Het kan dus handig zijn om eens goed te kijken welke plekken je precies wilt bezoeken en een plan te trekken. 

Meren

Verder richting het oosten merk je dat je iets meer richting zeeniveau afdaalt. In het grensgebied van de deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk liggen enkele prachtige meren zoals bijvoorbeeld de Hallstätter See welke zelfs is opgenomen als Unesco werelderfgoed. 

Zoek je iets kleiners en rustigers, dan is de Grundlsee een aanrader. Afhangend van de periode waarin je gaat, of de kou die je kan verdragen, kan je in dit meer prima zwemmen. 

Dit zijn echter maar twee voorbeelden van leuke meren. Er zijn zoveel mooie meren te vinden in Oostenrijk. Mijn tip: gewoon rijden, ogen open houden en zoek je eigen ‘Boony’* in de buurt van een van deze meren. 

*Een Boony is dat ene geheime plekje dat je niet aan iedereen zal verklappen. Weet je gelijk iets meer over de naam Goboony!

Goboony met de camper naar Oostenrijk campingplaats meer

Wenen

De laatste stop van deze route ligt helemaal in het oosten van het land. De hoofdstad Wenen was in de 18e en 19e eeuw het muzikale centrum van Europa. Vele componisten, zoals Mozart, Haydn en Beethoven trokken naar deze stad. Het bekendste gebouw van Wenen is met uitstek Schloss Schönbrunn met een rijke, vooral adellijke, historie. Muzikaal gezien is de Weense Staatsopera een must see. Je kan natuurlijk overdag een rondleiding door het gebouw volgen, maar om de historie echt te beleven kan je ook een van de vele voorstellingen bezoeken. Het hangt dan wel heel erg van je budget af hoe dichtbij het podium je kan komen. Tickets kunnen verschillen van € 10,- tot € 300,-. 

Ook in Wenen is het aan te raden om de camper aan de rand van de stad te parkeren en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Je kan de camper bijvoorbeeld achter laten bij Reisemobil Stellplatz Wien aan de Perfektastraße. Het is daar ook mogelijk om te overnachten. 

Natuur of Cultuur?

Belangrijk voor je bezoek is dus vooral je keuze voor natuur of cultuur. Je kan het, net als in deze route, combineren, maar ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen ervan houdt om steden in te trekken. Ik ben er namelijk ook niet zo een fan van. Je kunt er dus net als ik voor kiezen om enkele natuurverschijnselen die je zeker wilt zien op je route te plaatsen en vervolgens gewoon te gaan rijden. Zie je iets moois of ben je benieuwd waar dat ene weggetje nou heen gaat? Doe eens gek en negeer je navi. Zeker in de Hohe Tauern zul je erachter komen dat er zoveel meer is dan alleen de Großglockner.

Camperplaatsen Oostenrijk 

Juist omdat Oostenrijk leuk is om in vrijheid te verkennen is het fijn om ter plekke een van de vele camperplaatsen in Oostenrijk te vinden. Hier kan je de Campercontact app voor gebruiken. Enkele mooie plekken langs deze route zijn Alpencamping Mark en Camping Falken

Waar nog meer rekening mee houden met je camperreis door Oostenrijk

Overnachten

Overnachten kan natuurlijk op campings en voor campers ingerichte parkeerplaatsen. Vrij kamperen is niet toegestaan. Buiten Wenen, Tirol en Nationale Parken zijn er wel bepaalde plekken waar één overnachting toegestaan is. 

Tol

Op de Oostenrijkse Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is een tolvignet verplicht voor voertuigen met een toegestane maximum massa van minder dan 3.500 kg. Voor zwaardere voertuigen heb je ook een GO-Box nodig. Lees hier meer over op go-maut.at.

Vignetten zijn in Nederland bij de ANWB te koop, maar je kan ze ook vlak voor de grens bij bepaalde tankstations kopen. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, kijk dan op de app Unterwegs. Hier kun je een digitaal vignet kopen die gekoppeld wordt aan het kenteken. Je hoeft dan geen sticker meer achter de voorruit te plakken. 

Verder zijn er bepaalde wegen in Oostenrijk waar apart tol betaald dient te worden. Op de website van snelwegbeheerder Asfinag zijn alle tarieven terug te vinden. 

Winterbanden

Van 1 november tot 15 april is het in Oostenrijk verplicht om met winterbanden te rijden. Buiten deze periode zijn er ook enkele bergwegen waar het gebruik van winterbanden verplicht is. Dit wordt dan aangegeven met een bord. 

Goboony met de camper Oostenrijk berg

Doorreizen naar Italië

Tot slot wil ik nog een persoonlijke tip met jullie delen. Ik ben zelf ooit eens na het hoogseizoen (september) Oostenrijk ingereden. Je bent dan ontzettend afhankelijk van het weer. Kou kun je natuurlijk verwachten hoog in de bergen en daar kan je je goed tegen kleden. Regen en mist daarentegen kunnen je reis een stuk minder leuk maken. Rij dan gewoon richting het zuiden! Aan de andere kant van de Alpen ligt namelijk het veel warmere en drogere Italië. Ben je van plan om buiten het hoogseizoen naar Oostenrijk af te reizen, lees dan ook onze blog over camperroutes door Italië

Wil jij Oostenrijk ook met de vrijheid van een camper ontdekken? Kijk dan eens naar het aanbod campers op Goboony. Wie weet rij jij straks ook over een mooie alpenweg.