12 tips voor een betaalbare campervakantie

12 juli 2022 in Alles voor je eerste camperreis en Voor reizigers

Nu alle prijzen aan het stijgen zijn, inclusief campers, vliegtickets en accommodaties, kan het voelen alsof een vakantie een veel grotere kostenpost is dan het zou moeten zijn. Maar je verdient het om even lekker weg te gaan, nieuwe plekken te ontdekken en je hoofd een pauze te geven. Gelukkig is het nog steeds mogelijk om een ​​betaalbare campervakantie te maken, zeker met deze 12 reistips!Goboony tips voor een betaalbare campervakantie

12 tips voor een betaalbare campervakantie

Je reis budgetvriendelijk maken is heel eenvoudig. Het vergt alleen een beetje vooruit plannen en eerlijk zijn tegen jezelf over wat je écht nodig hebt tijdens je reis. Bekijk snel onze beste tips voor een betaalbaardere (en vooruit: nog leukere!) vakantie. 

  1. Kies voor een kleinere camper

Bij het huren van een camper gaan mensen er vaak vanuit dat ze meer ruimte nodig hebben dan in werkelijkheid het geval is. Ze kiezen dan bijvoorbeeld voor een camper met toilet of douche, maar gaan vervolgens op een camping staan waar ze gebruik maken van alle (facilitaire) voorzieningen. Een groot voertuig is niet alleen duurder in huurprijs, maar het verbruikt ook meer brandstof en een parkeerplekje vinden is ook een stuk lastiger. 

Dus denk bij het huren van een camper goed na over wat je daadwerkelijk nodig hebt. Ga je echt een toilet, douche of televisie in je camper gebruiken tijdens je vakantie? De kans is groot dat je toch voor een kleiner exemplaar zult kiezen! Nog niet overtuigd? Je kunt onderweg gebruikmaken van de voorzieningen bij tankstations. Bovendien is een campertoilet schoonmaken niet het allerleukste klusje. Dus kies voor een kleiner en eenvoudiger busje om geld te besparen op je camperreis! 

  1. Kies je camping zorgvuldig uit

Net zoals dat veel mensen grotere campers kiezen dan dat ze in werkelijkheid nodig hebben, kiezen veel mensen ook voor te grote campings. Vakantiegangers trekken massaal naar de meest uitgebreide vakantieparken met zwembaden, sauna's en tennisbanen. Ben je van plan om van al deze faciliteiten gebruik te maken, dan is dat natuurlijk helemaal prima! Maar als je tijdens je vakantie ook graag de omgeving gaat verkennen, fietsen, musea bezoeken of juist hele dagen boekjes gaat lezen voor de camper, dan betaal je veel geld voor faciliteiten waar je niet eens echt gebruikt van maakt. Zonde! 

Bedenk wat je precies in een vakantie zoekt en pas je campingplannen daarop aan. Is er een strand in de buurt en ga je graag zwemmen? Dan heb je misschien geen zwembad op de camping nodig. Reis je niet met kinderen? Dan hoef je niet perse naar een vakantiepark dat geschikt is voor gezinnen. 

Een andere manier om goedkopere campings te vinden, is door ver weg van stedelijke gebieden te blijven. Hoe dichter een camping bij een grote stad ligt, hoe duurder ze zijn. Vooral van plan om van het buitenleven te genieten en maar een paar keer een stadje te bezoeken? Blijf dan lekker in het groen en bespaar tot wel €15,- per nacht! 

Heb je besloten om toch in een wat luxere camper te reizen? Dan heb je andersom geen camping met veel faciliteiten nodig, want die heb je allemaal aan boord in je huisje op wielen! 

  1. Reserveer vooraf 

Door vooraf te boeken, kun je veel geld besparen! Veel campings en attracties bieden namelijk kortingen aan als je het van tevoren boekt of reserveert. Toegegeven, het kan soms lastig zijn om ver van tevoren plannen te maken, maar het is een geweldige manier om geld te besparen. Op deze manier word je niet beperkt door hun beschikbaarheid en kun je plekken met elkaar vergelijken, zo kun je altijd voor de goedkopere optie kiezen. 

  1. Reis in het laagseizoen

We reizen vaak in de zomer, omdat we gewend zijn rekening te moeten houden met schoolvakanties. Maar als je niet vastzit aan de zomervakantie door naar schoolgaande kinderen of je werk, dan kan reizen buiten het hoogseizoen je veel geld besparen! Niet alleen is het huren van een camper in het laagseizoen goedkoper, ook voor campings en attracties leg je minder centjes neer.

Ander bijkomend voordeel: door in het laagseizoen te reizen vermijd je drukte en files. Dat laatste zal je brandstofverbruik ook aanzienlijk verminderen! In de maanden mei en oktober is het overal een stuk rustiger en kun je meer dingen doen in hetzelfde tijdsbestek. Dan kun je tijdens de zomermaanden lekker genieten van je eigen omgeving! 

  1. Vergelijk brandstofprijzen 

Het is bizar hoeveel brandstofkosten kunnen variëren tussen tankstations. Zeker nu de brandstofprijzen hoger zijn dan ooit, is het absoluut de moeite waard om te kijken waar je de beste deal kunt krijgen. Gebruik apps zoals Waze om brandstofprijzen te vergelijken en pas jouw route daarop aan. Door vooruit te plannen en niet tot de laatste liters te wachten, kun je de beste optie kiezen en tot wel €15,- besparen op een volle tank! Goboony tips voor een betaalbare campervakantie

  1. Reis langzaam en pak licht

Een andere manier om geld te besparen op brandstof, is door er simpelweg minder van te gebruiken. Klinkt natuurlijk behoorlijk vanzelfsprekend, maar hoe doe je dat precies? We hebben een aantal handige tips om op brandstof te besparen tijdens het rijden, maar de belangrijkste is om licht te reizen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met een lege of bijna lege watertank rijdt. Neem in plaats daarvan een paar flessen water mee voor onderweg. Leeg ook altijd de vuilwatertank voor vertrek. Dit kan een enorm verschil maken in het gewicht van de camper! Je vindt hier nog meer tips om gewicht te besparen in de camper

Controleer ook je banden voordat je vertrekt, aangezien versleten banden meer brandstof verbruiken. Probeer daarnaast defensief te rijden, want constant remmen slurpt ook brandstof. Rijd in een hogere versnelling en probeer dezelfde snelheid aan te houden. 

Vergeet tot slot niet dat je voor een onvergetelijke camperreis niet altijd ver van huis hoeft te gaan! Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke vakantie, blijf dan dichter bij huis en waardeer de omgeving om je heen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze 10 alternatieve droombestemmingen voor een vakantie zonder vliegen of bezoek een van deze eco-campings in België voor een extra duurzame vakantie! In plaats van een roadtrip te maken met tientallen tussenstops, maak je er een kleinere reis van en geniet je extra goed van je bestemming. Slow travel is tegenwoordig de meest budgetvriendelijke manier van reizen! 

  1. Maak een paklijst

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een betaalbare vakantie. Maak voor je op reis gaat een paklijst of gebruik onze complete inpaklijst voor je vakantie met een camper. Dit zorgt ervoor dat je onderweg geen extra dingen hoeft te kopen en voorkom je impulsaankopen die je niet echt nodig hebt. 

Het kan ook handig zijn om eten en drinken vanuit huis mee te nemen. Koop bijvoorbeeld voedsel in de plaatselijke supermarkt en vermijd dure aankopen in benzinestations of in toeristische gebieden. Maak thuis een maaltijdplan, zodat je niet meer koopt dan je nodig hebt en ingrediënten kunt hergebruiken. 

Vergeet ook niet om spelletjes en dingen om te doen op je paklijst te zetten! Zo raak je minder snel verveeld en geef je onderweg minder geld uit aan artikelen die je thuis misschien nog had liggen (hallo badmintonsetje en Yahtzee!). Zo kun je makkelijk een hele dag nabij de camper doorbrengen, zonder geld uit te geven. Puur door dingen te doen die je toch al bij je hebt! Speel een spelletje, ga lekker vissen of ga een potje voetballen met de buren. 

  1. Kook in de camper

Over eten gesproken, een camper heeft een keuken, dus maak daar gebruik van! Koop aan het begin van je reis (of thuis) een heleboel boodschappen en ga lekker koken in je camper. Er zijn een heleboel heerlijke camping recepten en eenpansgerechten die je kunt maken, en het is allemaal onderdeel van die nostalgische campingervaring. 

Neem snacks mee voor onderweg, zodat je niet in de verleiding komt om voor €5,- een voorverpakt broodje bij een tankstation te kopen. Je kunt popcorn maken en in zakjes doen, groenten snijden om in de hummus te dippen of gewoon in de camper verse broodjes smeren! 

Tuurlijk kun je tijdens je vakantie nog steeds af en toe genieten van een restaurant, maar maak er dan een uitje van in plaats van dagelijkse kost. Kies zorgvuldig uit waar je gaat eten. Ga bijvoorbeeld voor een lokaal restaurant waar je kunt genieten van verse producten, in plaats van een restaurantketen in de stad. 

  1. Ga naar buiten

De beste manier om te voorkomen dat je extra geld uitgeeft, is door gewoon naar buiten te gaan! De natuur is vrij en wacht op je. Ga een dagje wandelen door een nationaal park of een natuurgebied of bekijk deze 3 iconische wandelingen die starten aan een camperplaats. Neem je fiets van thuis mee en volg een mooie fietsroute. Ga lekker zwemmen in een meer of doe een dagje strand. Of neem een picknickkleed mee en ga lekker uit lunchen in de wildernis! Wil je een keer wat anders en vind je het niet erg om een beetje geld uit te geven? Huur een kano of maak een boottochtje!
Goboony Make Trip Cheaper H2 Affordable Motorhome Travel Campervan Budget

  1. Bezoek gratis musea

Museau kunnen flink duur zijn. Flink balen, want wie houdt er nou niet van een potje cultuur snuiven op z'n tijd? Toch is er een budgetvriendelijke manier naar een museum te gaan! Er zijn talloze gratis musea, bezienswaardigheden en kunstgalerijen in Europa. Perfect voor een regenachtige dag! 

  1. Vermijd toeristische plekken 

Plaatsen waar veel toeristen komen zullen altijd duurder zijn (naast dat ze super druk zijn en je vaak in de rij moet staan!). Of het nu gaat om toegang tot museau en attracties, eten en drinken in restaurants of campings. Ga een keer niet voor de meest voor de hand liggende keuzes, maar neem het minder bewandelde pad. Bekijk bijvoorbeeld eens deze 10 goedkope bestemmingen voor een vakantie met de camper. Je ontdekt de mooiste en meest budgetvriendelijke plekken door naar iets minder bekende plekken te gaan. 

  1. Nodig vrienden, familie of collega's uit

De ultieme manier om de kosten van jouw campervakantie te verlagen? Door vrienden, familie of collega's voor Goboony uit te nodigen! Bij Goboony belonen we je met €25,- reistegoed op je volgende boeking als iemand een camper boekt met jouw code. Verwijs je vrienden, familie en collega's dus snel door en ontvang een flinke korting op jouw volgende camperavontuur! 

Zoals je kunt lezen, is het makkelijker dan ooit om een portomonneevriendelijke camperreis te maken. Met een beetje planning en flexibiliteit kun je een camper voor ieder budget huren en de mooiste avonturen beleven! Er zijn altijd campers beschikbaar met last-minute korting en langboek korting. De eerste stap is om een mooie camper te boeken en dan kan de planning beginnen!