Met de camper naar Zuid-Limburg

20 april 2020 in Bestemmingen, Ervaringen, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen , Nederland & Camperreisverhalen

Iedere keer is het weer een feest om achter het grote stuur van onze Aliforni te kruipen, zelfs een ritje naar de supermarkt wordt zo nog leuker. Dit keer stond er een weekendje Zuid-Limburg op de planning voor ons. Onze eerste bestemming was het mooie Valkenburg.

 

Waarom met de camper naar Zuid-Limburg?

Reden genoeg om naar Zuid-Limburg te gaan met de camper. Alleen al een beetje rondrijden door het landschap, dat voor mij als noorderling heel on-Nederlands is, is leuk. Natuurlijk moet je zo nu en dan ook eens even uitstappen, er is zoveel te zien en doen, de vlaai is fantastisch en ik ben gek op het accent. We hebben zelf deze route gereden en langs deze route leuke dingen gedaan en gekampeerd.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Route

Wat te doen in Zuid-Limburg?

In Zuid-Limburg is van alles te doen: musea bezoeken, de geschiedenis induiken, fietsen, wandelen, tot rust komen in een wellness centrum, shoppen in de leuke boetiekjes in Maastricht. VVV Zuid-Limburg stelde voor ons een actief programma samen.

1. Discover the unknown met ASPadventure - Grotbiken

We hadden geen idee van wat we ons voor moesten stellen bij het grotbiken. Vooral toen ik de avond van tevoren even googlede waar we moesten zijn en ik alleen een huisje in de middle of nowhere zag via Streetview was ik heel benieuwd. Bij het huisje aangekomen, bleek dat huisje de ingang van de grot, of beter gezegd, het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa. We daalden af via een lange wenteltrap, waarna we bij een tweede trap uitkwamen die wel wat weghad van een trap uit Zweinstein. Net een sprookje.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Grot

Onderaan de trap stond gids Toine klaar met onze fietsen. Fietsen zonder ketting, want kettingen kunnen niet zo goed tegen het klimaat in de grot. Na een korte uitleg gingen we op pad, diep de donkere grot in. Volgens Toine hadden we een sportief groepje waardoor we het tempo hoog lag. Het fietsen voelt een beetje als mountainbiken onder de grond, maar je moet goed opletten of je moet bukken. Voor je het weet stoot je je hoofd, en dat is geen pretje.

Tussen het fietsen door zijn we een paar keer gestopt voor meer informatie over de grot. Zo leerden we van Toine dat we niet in een grot, maar in een mijn waren en dat de mijn nog actief is. Ook hebben we alle lichtjes die we bij ons hadden even uitgezet, zo donker heb ik het nog nooit gezien.

Overigens kun je via ASPadventure nog veel meer activiteiten doen, kijk daarvoor even op hun website.

2. Fietsen, eten en bier drinken

Als echte Hollanders zijn we op zaterdag weer gaan fietsen. We begonnen wel wat later aan onze fietstocht omdat ons busje weer opstart problemen had en we eerst naar de volgende camping moesten rijden omdat daar de fietsen op ons stonden te wachten. We waren van plan om de Bokken-Rollen Route te fietsen, een route die je meeneemt langs plekken die te maken hebben met de beruchte Bende van de Bokkenrijders. Op die plekken staat een culinaire traktatie op je te wachten. Maar omdat we ook een rondleiding bij Bierbrouwerij Alfa hadden gepland, besloten we eerst snel daar naartoe te racen. Racen lukte gelukkig wel. Limburgse heuvels zijn een eitje op de e-bike ;).

Een paar minuten te laat kwamen we bij de brouwerij aan, gelukkig hadden we nog niet zo veel van de rondleiding gemist. We leerden er alles over Alfa bier en nu ik het bier wat beter ken zou ik het zeker ook zelf eens halen voor een zonnige middag in het park. Na afloop van de rondleiding was het tijd voor een proeverij, zo geschiedde het dat we lichtelijk aangeschoten weer op de fiets stapten. Op naar onze eerste traktatie. Al snel kwamen we er achter dat we de route verkeerd om aan het fietsen waren omdat we eerst een toetje kregen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het Zuid-Limburgse landschap is prachtig en de route neemt je via leuke wegen en fietspaden mee naar de volgende traktatie. Wel goed om te weten is dat het niet heel geschikt is voor vegetariërs, maar William was meer dan gelukkig met extra Zoervleesj op zijn frietjes.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg FoodGoboony Met camper naar Zuid-Limburg Bierbrouwerij

3. BloteVoetenPark

Het BloteVoetenPark was misschien wel mijn favoriet. Eigenlijk wisten we hier ook niet helemaal wat we moesten verwachten, maar dat maakte het extra leuk. Onze schoenen lieten we achter bij de ingang en we verruilden onze broeken voor een korte broek, zo konden we tenminste vies worden. De eerste 10 minuten was het super koud, vooral de aarde was koud en zorgde voor lichte kramp in onze kuiten. Toch went het snel, helemaal omdat we onderweg zo nu en dan paadjes van grind, dennenappels of houtsnippers tegen kwamen en dat voelde echt beter dan het hier klinkt. Het is niet verplicht maar we hebben alle obstakels genomen, van balanceren op boomstammen in het water tot tot onze knieen waden door het toch wel heel koude water. Oprecht niet alleen leuk voor kinderen, ook voor volwassenen. Sowieso is het altijd goed om buiten te spelen toch? ;)

Overigens is het wandelen op je blote voeten door het bos niet alleen heel leuk, overal in het bos vind je dingen die met bewustzijn te maken hebben. Spreuken over de liefde, wandelen door Keltische cirkels die je even helemaal naar het hier en nu brengen en ervoor zorgen dat je ineens heel goed voelt hoe warm de zonnestralen zijn en hoe mooi de vogels fluiten.  

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg BloteVoetenPark

Na nog een laatst modderpoel zat de wandeling er op. Gelukkig kan je aan het einde van het pad je voeten wassen, dus je stapt daarna weer fris je schoenen in. In het restaurantje haalden we nog een groot stuk vlaai, want een bezoek aan Limburg is natuurlijk niet compleet zonder.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Vlaai

Campings in Zuid-Limburg

Overnachten deden we op drie verschillende campings. Ze lagen allemaal niet zo ver van elkaar vandaan, maar het was wel leuk om zo op verschillende plekken terecht te komen. Vaak overnachten we in een weekend op een plek en ondernemen we vanuit daar verschillende dingen, nu waren we echt op roadtrip door zuid-Limburg. Overnachten deden we op de volgende campings:

1. Stadscamping Den Driesch in Valkenburg

De eerste nacht stonden we op Stadscamping Den Driesch in Valkenburg. Er was een top plekje gereserveerd met uitzicht op de kasteelruïne en een eigen hangmat. Het was een fijne camping met goed sanitair en de altijd fijne broodjesservice. Vanaf de camping kun je gemakkelijk naar het centrum van Valkenburg wandelen en je bent ook zo bij de Wilhelminatoren om uit te kijken over de stad. Liever niet wandelen? Neem dan de kabelbaan.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Valkenburg

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg hangmat

2. Camping De Botkoel in Puth

Camping de Botkoel is een boerencamping in het dorpje Puth. Echt een fantastisch plekje tussen de boomgaarden met een uitzicht tot aan Duitsland. Wat mij betreft is het geen wonder dat ze in 2018 beoordeeld zijn met 9,9. Het is precies het soort camping waar we van houden, kleinschalig, goed contact met eigenaren en andere kampeerders en lekker rustig en natuurlijk.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Botkoel

3. Camping Hitjesvijver in Heerlen

Camping de Hitjesvijver is niet het soort camping waar we normaal vaak naartoe gaan. De camping is een prima camping, met goede voorzieningen en ook een prima ligging voor allerlei uitstapjes. Toch houd ik er zelf altijd van als een camping wat meer in de natuur ligt. Wel is het ideaal voor gezinnen met een verwarmd buitenzwembad en een animatieteam in de zomer. Ook ideaal is dat de camping het hele jaar open is en in de brasserie kun je heerlijk eten. Overigens was de lucht bij zonsondergang nog steeds even prachtig.

Goboony Met camper naar Zuid-Limburg Hitjesvijver

Wil jij ook met de camper naar Zuid-Limburg? Huur dan een camper bij Goboony en wil je net als wij reizen in een Volkswagen? Huur dan een Volkswagen camper! Meer informatie over Limburg vind je bij VVV Zuid-Limburg. Laat je tenslotte inspireren voor je volgende camper reis met ons gratis inspiratie magazine.