De South West Coastal 300, het verborgen zusje van de NC500

13 september 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Verenigd Koninkrijk

De South West Coastal is een sensationele roadtrip in Schotland die nu pas algemeen doorbreekt. Tot hier toe stal vooral de North Coast 500 en de North East 250 de show als ultieme Schotse Roadtrip, de Schotse route 66. Hier lees je waarom de SWC 300 een fantastisch alternatief kan zijn, die je doorheen Dumfries and Galloway voert. Bekijk onze roadtrip, zet de motor aan en let’s get rollin’!Goboony Schotland roadtrip SWC 300 alternatief NC500 camperHet prachtige Portpatrick

Waarom de SWC 300?

Beschouw de South West Coastal 300 als het jongere, meer verlegen zusje van de befaamde North Coast 500. De SWC 300 is minder bekend, niet vanwege de kwaliteit van de route, maar het is er eenvoudigweg in geslaagd onder de toeristische radar te blijven. Daardoor geniet je van de rust op de route, vooral als je roadtrip naar Schotland tijdens de drukke zomermaanden plaatsvindt. Ook voor zij die minder tijd hebben, is de SWC 300 prima. Heb je haast? Dan kun je er op 3 à 4 dagen doorrijden, terwijl de NC 500-route tot 2 weken in beslag kan nemen. De SWC 300 brengt je doorheen het Schotse vasteland, langs de ruwe kustlijnen met talloze kastelen en lochs onderweg. 

Voorbereiding SWC 300

Er zijn heel wat zaken die je best overweegt voor je in Schotland de roadtrip van je leven plant. 

  • Mogelijke weersomstandigheden.  Als je in de winter reist, hou dan zeker rekening met sneeuw (en bijhorende sneeuwkettingen etc). Reis je in de zomer? Denk dan bv. aan ventilators en een koelkast voor drankjes koel te houden. Je reist in Schotland, dus bereid je voor op regen. Een goed paar regenlaarzen, een luifel en een goed boek brengen soelaas tijdens een vruchtbare stortbui. 
  • Maak jezelf bekend met de verkeersregels in Schotland. Er is geen regel die standaard voorrang van rechts verleent, aan kruispunten wordt de voorrang met borden aangegeven. Je haalt rechts in, aangezien je links op de baan rijdt.
  • Download alle roadtrip-apps voor je vertrekt, op sommige plekjes valt de ontvangst af en toe weg. Een ouderwetse kaart kan ook handig zijn. 
  • Boek je camper in Schotland zelf via Goboony. Omzeil zo de overzet én het stuur staat zo al aan de juiste kant. 
  • In Schotland mag je vrij kamperen dankzij het Right To Roam

Afzakken naar de SWC 300

De SWC 300 is een cirkelvormige route, dus jij pikt in waar het past voor jou. Vlieg je naar Schotland, dan begin je best in Stranraer, waar een directe spoorlijn is vanuit Glasgow. Het is ook dicht bij de terminal van Belfast Ferry. Je kunt ook starten in Alloway bij Ayr, voor weg- en spoorverbindingen vanuit Glasgow. En tenslotte is Dumfries ook een goed start alternatief, met aansluitingen op de A74 EN en M6. Wij starten in Ayr, maar jij kiest. 

De volledige route op de kaart

Dag 1 - Ayr 

Start de eerste ochtend van de SWC 300 met een verse kop koffie en trek naar Ayr, het geboortedorp van de beroemde Schotse dichter Robert Burns. Verwacht je aan veel verwante bezienswaardigheden, want dit is nationaal erfgoed voor de Schotten. Je bezoekt er de Burns Cottage, het 18e-eeuwse familiehuis van Robert Burns, dat nu een museum is met rondleidingen. Of je kunt naar het Burns Monument, waar zijn grote leven en werken worden herdacht. De Brig O' Doon, ook bekend als de Auld Brig of de Old Bridge of Doon, is een laat middeleeuwse brug die een prachtig uitzicht en een ideale picknickplek biedt! Je namiddag kan je doorbrengen in het Hds of Ayr Farm Park, waar je geniet van de dieren en de ritjes, of ga voor een ontspannende strandwandeling over het strand van Ayr. 

Overnachten: Ayr Craigie Gardens Caravan Club Site. Je kampeert op het terrein van Craigie Estate met toegang tot de rivier de Ayr. Vlakbij alle bezienswaardigheden vande dag, dus je hoeft niet ver te reizen om thuis te komen. £6.20-8.50 per volwassene/nacht.
Coördinaten: N 55.460134,  E 4.616681

(Overweeg een kleine omweg naar het eiland Arran!)
South west coastal 300 SWC300 alternatieve camperroute schotland

Dag 2 - Ayr - Sanquhar

Via de A77 rij je een half uur landinwaarts naar Galloway Forest Park. Hier geniet je van een spectaculaire ochtend waarbij je wandelt door rustige valleien, met heide begroeide heuvels, ruige rotswanden en meer. Spot een heel gamma aan wilde dieren, van edelherten en reeën tot machtige roofvogels die over je hoofd heen zweven. Ga naar Kirkmichael voor een late lunch en geniet van dit pittoreske dorpje. Help de spijsvertering door een kleine wandeling langs de geplaveide straten en huisjes van meer dan 200 jaar oud te nemen. Het charmante dorpswinkeltje is bovendien een handig adresje voor benodigdheden. Stop in Straiton voor één van de vele spectaculaire wandelroutes - die allemaal in het dorp beginnen en eindigen - of rij door naar Sanquhar. 

Overnachten: Newark Farm. Deze bekroonde camping is zowel duurzaam als prachtig! Je geniet van de ruime gras plaatsen en de bedrijvige  boerderij. £12 inclusief elektriciteit en £1 extra voor een luifel!

Coördinaten: N 55.360958,  E 3.912141

 

Dag 3 - Sanquhar

Trek 's ochtends de stad in, en probeer misschien een traditioneel Schots ontbijt! Een uitgebreid ontbijt bestaat uit eieren, spek, worst, beboterde toast, gebakken bonen en thee of koffie. Maak het extra Schots met elementen als black pudding, Lorne suasage, Ayrshire middle bacon en tattie scones! Ga naar Sanquhar Tolbooth Museum om  het ontbijt te laten verteren, en dan is het tijd voor wat sightseeing. Bezoek het 13e eeuwse Sanquhar Castle en vervolgens Crawick Multiverse, een indrukwekkend land art project van de landschapsarchitect en ontwerper Charles Jencks.

Overnachten: Wederom Newark Farm.  Heb je tijd, dan raden wij je aan hier een extra nacht te blijven om op je gemak van de omgeving te genieten. Je geniet van de Newark Farm Trail, de wandelpaden rond interessante gebieden en habitats van wilde dieren. Je kunt ook gaan vissen of zwemmen in het nabijgelegen meer, of mountainbikes huren voor de sportievelingen. 
Coördinaten: N 55.360958,  E 3.912141

Dag 4 - Sanquhar- Dumfries

Verlaat Sanquhar vroeg en ga de B797 op, binnen twintig minuten bereik je Wanlockhead. Dit is het hoogst gelegen dorp van Schotland en staat bekend om zijn mijnbouwerfgoed, waarover je in het Museum of Lead Mining alles leert. Vervolgens bol je een half uurtje terug over de rustige weg tot u Moffat bereikt, waar je geniet van hun pas gerenoveerde museum. Lunch time! Als het mooi weer is, ga dan naar Rumblin Tum om te genieten van hun buiten zitplaatsen,  heerlijke zeevruchten en huisgemaakte maaltijden! Zin in iets zoets, ga dan naar Jack & Rachel's Tea Room voor een kopje thee en snoeperijen. Dit bruisende stadje is een ideale stop om te shoppen. Als je uitgeshopt bent, werk je de rit naar Dumfries verder af en bezoek je Caerlaverock Castle, een van de grote Middeleeuwse kastelen van Schotland. Of als je niet genoeg kan krijgen van Robert Burns, bezoek je hier zijn huis.

Overnachten: White Sands West. Een aangename, gratis parking die op 500m van het centrum ligt. 
Coördinaten: N 55.06693, E 3.61213

SWC 300 alnternatieve camperroute route roadtrip schotland NC 500 camper

Dag 5 - Dumfries - New Abbey

Neem een frisse start van de dag met een ochtendwandeling naar Devorgilla Bridge, die je een schilderachtig uitzicht over de rivier de Nirth geeft. Neem de camper en rij 20 minuutjes naar New Abbey. Onderweg kun je stoppen bij Mabie Farm Park, uiterst geschikt als je met kinderen reist. New Abbey huist de ruïnes van een historische, 13de eeuwse abdij, die je makkelijk combineert met een bezoek aan de charmante 18de eeuwse molen. Tijd voor versnaperingen! De Abbey Cottage Tearoom is een echte aanrader, waar je met smaak zelfgebakken brood verorbert met een dampende kop soep ernaast. Koop een zakje met de artisinale shortbread hartjes, ze zijn heerlijk voor achter het stuur te peuzelen.  ‘s Namiddags krijg je hier de beste afternoon tea in de regio voor maar £10.75 per persoon. De vriendelijke bediening krijg je er gratis bij. 

Overnachten: De publieke parking van Dumfries is een prototype Schotse camperplaats. Netjes, met spectaculair zicht op de abdij en wc’s die vrij vroeg ‘s ochtends opengaan. 
Coördinaten: N 54.98042, E 3.61962

Dag 6 - New Abbey - Newton Stewart

Op weg naar Newton Stewart maak je een kleine omweg naar Southerness, voor een bezoek aan een van de oudste vuurtorens van Schotland. Maak een fikse wandeling langs de vredige zandduinen eromheen of een breng een bezoek aan het levendige marktstadje voor je weer op weg gaat. Kies je om door te rijden? Stop dan nog even bij één van de prachtiste stranden van Sandyhills, en bezoek het populaire plaatsje Kippford.  Hier is hier een populaire kustwandeling van ongeveer 4 kilometer waarna je in Kippford van een welverdiende lunch in de pub geniet. Na de lunch maak je rechtsomkeer, terug naar de A710 tot aan Dundrennan, dat bekend staat om zijn abdij. Deze abdij werd gebouwd in de 12e eeuw en staat bekend als schuilplaats voor Mary, Queen of Scots laatste uren in Schotland. Vervolgens rij je langs Kirkcudbright - de Schotlands kunstenaarsstad en thuisbasis van tal van gallerijen - tot je Newton Stewart bereikt. Na deze drukke dag sta je vast te popelen om in deze SWC 300 accommodatie te overnachten!

Overnachten: Drumroamin Farm Caravan & Camping Site. Het is een paar nachten geleden dat we genoten hebben van de gezellige sfeer van een camping, dus vanavond leg je je hier te rusten. Deze afgelegen camping heeft uitzicht over Wigtown Bay en de Galloway Hills, en mooie wandelpaden voor een avondwandeling. £16 voor twee personen/nacht.
Coördinaten: N 54.83140, E 4.42425

 

Dag 7 - Newton Stewart - Whithorn

Richting het zuiden op de A714, komt u langs Wigtown, de boekenstad van Schotland, bekend om zijn boekwinkels en overvloed aan cafés. Daarna kun je langs de kust van Wigtown Bay. Vervolgens raad ik je van harte aan zuidwaarts te gaan naar de Isle of Whithorn, waar u aan de  pittoreske haven kunt lunchen. Begin de namiddag met een bezoek aan het Whithorn Visitor Centre and Museum, om meer te weten te komen over de vroegste christelijke gemeenschap in Schotland. Loop een paar meter naar de Whithorn Priory, een rustig gebied met gratis gidsen om u te helpen de rijke geschiedenis van Whithorn te leren kennen. Rijd vervolgens naar de kust om St. Ninian's Cave te bezoeken, waar je makkelijk afdaalt tot in de grot. Wees gewaarschuwd, het is erg nat en glibberig! Vervolgens geniet je van de zonsondergang aan het kiezelstrand - wat een einde van een dag!

Overnachten: Burrowhead Holiday Village. Dit familiepark is huisdiervriendelijk en beschikt over een gezapige bar, café en winkel. De afgelegen ligging zorgt voor een verkwikkende nachtrust, en je vermaakt met het verwarmde zwembad, de minigolfbaan, de speelhal en nog veel meer! Prijs per plaats is afhankelijk van het seizoen, £20-36.
Coördinaten: N 54.681682, E 4.40814

SWC 300 alternatieve roadtrip campertrip NC 500 mull of galloway

Dag 8 - Whithorn - Stranraer

Start de voorlaatste dag op de SWC 300 lekker vroeg, om nog zoveel mogelijk te zien en te beleven. Rij ongeveer 40 minuten naar Sandhead, een prachtige route die je langs de kust brengt. Hier verken je het charmante dorpje en Sandhead Bay. Ga dan verder zuidwaarts naar de Mull of Galloway, het meest zuidelijke puntje van Schotland. Dit adembenemende zicht mag je niet missen tijdens je roadtrip. Trek dan weer noordwaarts, en stop bij Logan Botanic Garden, beter gekend als ‘Scotland’s Most Exotic Garden’. Na de tuinen volgt Dunskey Castle, een prachtige ruïne met uitzicht over de baai. Van daaruit bezoek je makkelijk het dorp Portpatrick, waar je een heerlijke lunch meepikt bij Campbells. Geniet nog een laatse keer van die verse zeevruchten, want zo lekker eet je ze thuis niet. Volg vanuit Portpatrick de A77 en sla bij Lochans linksaf naar Stranraer 

Dag 9 - Stranraer

Breng je laatste dag van de SWC 300 door met het verkennen van Stranraer. Je kunt rondwandelen in de Castle Kennedy Gardens, die worden beschreven als 'een van de pronkstukken van Galloway'. Het is één van de belangrijkste, historische landschapstuinen van Schotland, met een collectie van talrijke zeldzame soorten. Het ligt vlabij de ruïnes van Castle Kennedy, je volgende stop. Zin in nog meer kastelen? Dan ligt Castle of St. John ook op de route, een robuust 16e-eeuws torenhuis waar je nu een museum in vindt. Na zo’n gevulde ochtend, raden we Fig & Olive aan voor heerlijk, vers eten en een killer koffie! Daarna bekijk je nog een laatste (of de eerste, afhankelijk van waar je begint) lochs van je reis met Loch Ryan, een zee-loch dat fungeert als een belangrijke natuurlijke haven voor de scheepvaart en veerboten. Als je kinderen aan boord, dan wil je waarschijnlijk naar Agnew Park, zodat ze wat energie kunnen opdoen, voordat je naar de camping gaat. 

Overnachten: Aird Donald Caravan Park. Deze camping is de ideale, finale stop, aangezien hij omgeven is door prachtige landschappen en een rijke Schotse geschiedenis, zodat je bij het ontwaken een prachtig uitzicht hebt. Ze hebben ruime, grasrijke plaatsen, en je hebt er genoeg ruimte voor privacy en een goede nachtrust! £18 voor twee personen. 
Coördinaten: N 54.901019, E 5.006181

SWC 300 alternatieve roadtrip camperroute NC 500 Dunskey Castle

Dit is voorlopig het einde van jouw roadtrip in Schotland, maar breid de route naar harteluste uit naargelang de tijd die je hebt. Geniet ervan! 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Goboony.co.uk en werd vertaald door Marie Demaerel.