Met de camper naar Engeland

25 juli 2019 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Verenigd Koninkrijk

Als je met de camper naar Engeland gaat zijn er zoveel plekken om te bezoeken, dat het nooit in één trip gaat passen. Het land heeft misschien wel de rijkste geschiedenis ter wereld en in combinatie met een respect voor traditie kun je vandaag de dag deze historie nog steeds ervaren. Daarnaast heeft het land een prachtige natuur met ruige kustlijnen en glooiende landschappen en leer je in elke stad weer een andere cultuur kennen. 

Goboony met de camper naar Engeland Cornwall

Waar je rekening mee moet houden als je met de camper naar Engeland gaat

Om in Engeland te komen zul je eerst de Noordzee of het Kanaal moeten overbruggen. Je kunt dit zelfs vanuit IJmuiden, Hoek van Holland of Rotterdam doen naar respectievelijk Newcastle, Harwich en Hull. Deze overtochten zijn echter erg prijzig en de overtochten zijn best lang. 

De goedkoopste overtochten vind je in Duinkerke en Calais. Vanuit deze twee plaatsen gaan er regelmatig veerboten naar Dover. De snelste en meest bekende optie is natuurlijk de trein tussen Calais en Folkestone, maar hier zul je iets meer voor moeten betalen. 

In Engeland rijden ze aan de linkerkant van de weg wat in een camper even wennen zal zijn. Heb je een bijrijder, gebruik die dan zeker in het begin om mee te kijken. Houd er ook rekening mee dat de snelheden en afstanden met mijlen in plaats van kilometers worden aangegeven. Ga je voor het eerst naar Engeland, lees hier meer over verkeersregels en links rijden

Houd er verder ook rekening mee dat er in Engeland met ponden wordt betaald. Aan boord van de DFDS schepen van en naar Dover kun je geld wisselen of geld opnemen met een credit card. Geld opnemen met een gewone pinpas is niet mogelijk. 

Overnachten op een parkeerplaats langs de snelweg is niet toegestaan, dus zorg dat je een camperplaats of camping vind. De vijf mooiste camperplaatsen in Engeland hebben we alvast voor je verzameld.

Camperroutes door Engeland

Je kent het gezegde ‘er leiden meerdere wegen naar Rome’ wel. Vanuit Dover kun je uitgaan van het gezegde (ik verzin dit nu ter plekke hoor) ‘er leidt maar één weg naar het noorden’ en die gaat nou net langs de drukke ring van Londen. Mocht je een bezoek aan de hoofdstad willen overslaan, probeer de ring dan tijdens de spitsuren te vermijden. 

Gelukkig vind je de mooiste route in Engeland langs de zuidkust. Je rijdt dan vanuit Dover gelijk richting zuidwesten en vermijdt zo de drukte van de snelwegen. Hieronder heb ik de meest complete route samengesteld van bijna 1.300 kilometer die je van Dover naar het uiterst westelijke puntje, Land’s End brengt. 

Ben je meer nieuwsgierig naar de verschillende culturen en steden in Engeland, scroll dan door naar de tweede route waarbij je langs bekende plekjes in de grote steden komt. 

Camperroute door Zuid-Engeland

Als we aan Engeland denken, dan denken we al snel regen en grauw weer. Hoewel dit niet geheel onterecht is, kun je in Zuid-Engeland dankzij de warme Golfstroom op net iets beter weer rekenen dan in de rest van het land. Cornwall, in het uiterste zuidwesten wordt zelfs tropisch genoemd! 

Combineer dit met ruige kustlijnen, mooie wandelroutes en een overschot aan Nationale Parken en je hebt een prachtige roadtrip te pakken. Om je op weg te helpen heb ik deze camperroute samengesteld die je langs de mooiste plekjes van Zuid-Engeland brengt. De route start natuurlijk in Dover waar je aankomt, gaat vervolgens langs de kust richting Cornwall en op de weg terug via de snelwegen is nog tijd voor een paar leuke tussenstops.

Prachtige krijtkliffen langs de kust in Zuid-Oost Engeland
Mocht je kiezen voor een overtocht met de boot, dan heb je nog voordat je aankomt in Engeland het eerste pareltje al gevonden. Eeuwenlang zijn de White Cliffs of Dover het eerste wat men zag na een overtocht vanaf het Europese vasteland. Eenmaal aangekomen in Dover kun je de krijtrotsen van dichtbij bekijken en leer je in Dover Castle over het strategische belang van deze plaats.

Vind je de krijtrotsen bij Dover al prachtig, rij dan zeker door naar Birling Gap waar je hoogste kliffen van Engeland vindt bij Beachy Head. Ook de Seven Sister kliffen even verderop zijn prachtig om te aanschouwen. Op de weg van Dover naar Birling Gap kun je een kleine tussenstop maken bij de ruïnes wat ooit Hastings Castle was. 

Goboony met de camper naar Engeland Seven Sisters

‘Stedentripjes’ en New Forest
De volgende stop op de route ligt ongeveer 2,5 uur richting het westen, maar je zou ervoor kunnen kiezen om in Brighton, Portsmouth en/of Southampton ook een stop te maken. Plekken die je dan niet kunt overslaan zijn het strand en de pier in Brighton, de haven van Portsmouth met de Spinnaker Tower en HMS Victory of ga op zoek naar de overblijfselen van de oude stadsmuur van Southampton.

Ten westen van Southampton ligt Nationaal Park New Forest. Hoewel een vertaling suggereert dat je hier veel bomen zult vinden, is dit niet het geval. Het Engelse woord forest betekent in dit geval namelijk open bosweide. De bomen die hier vroeger wel te vinden waren werden gebruikt voor de bouw van schepen en tegenwoordig vindt op dit open landschap nog veel grote grazers.

Jurassic Coast
Van de uitgestrekte weides van New Forest gaat de route richting de prachtige kliffen van de Jurassic Coast. Onderweg zou je een bezoekje kunnen wagen bij Bournemouth Beach, een van de populairste en mooiste stranden van Engeland, of Lemur Landings, een grote indoor speeltuin. De laatste kan je natuurlijk overslaan als je zonder kleine kinderen reist…

De Jurassic Coast begint bij Purbeck waar je prachtige kliffen vindt waar zelfs een kleur verf naar vernoemd is. Ook Durdle Door is een bekende klif langs de Jurassic Coast en om hier te komen vanuit Purbeck zul je even een klein ommetje moeten maken om het militaire oefengebied te omzeilen. Tip: probeer je trip zo uit te kienen dat je hier aankomt in het weekend. In dit militaire oefengebied ligt namelijk het verlaten dorpje Tyneham wat in de weekenden toegankelijk is voor publiek. De inwoners van Tyneham verlieten het dorp noodgedwongen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien niet meer veranderd. Het is dus echt alsof je terug naar de jaren ‘40 gaat tijdens een bezoek aan dit dorp.

Bij Orcombe Point eindigt de Jurassic Coast, maar vergeet onderweg niet een stop langs Hooken Cliffs te maken. Langs de hele kustlijn lopen trouwens prachtige wandelpaden waar je mooie dagwandelingen kunt maken. Sommige ervaren wandelaars lopen zelfs de hele South West Coast Path af, maar gelukkig kun je met de camper ervoor kiezen om alleen de mooiste paden af te gaan.

De ruige kusten van Cornwall
Vervolg de route langs de kust vervolgens helemaal tot uit meest zuidwestelijke puntje van Cornwall. Je komt dan langs Dartmouth Castle en Tregantle Beach, maar het leukste tijdens dit gedeelte van de route is om af en toe een weg richting de zee te pakken en op zoek te gaan naar de mooiste uitkijkpunten.

Eenmaal aangekomen in het puntje van Cornwall, zijn de meest bijzondere plekjes te vinden bij St. Michael’s Mount, het prachtige openluchttheater The Minack Theatre en Land’s End. Als vervanging voor het erg toeristische Land’s End raad ik eigenlijk aan om iets verder door te rijden naar Cape Cornwall. Het is hier veel rustigers, maar je vindt er wel hetzelfde prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Goboony met de camper naar Engeland St Michaels Mount

Weer terug richting Dover
Op de terugweg gaat de route langs de noordkust van Cornwall waar je de vermoedelijke geboorteplaats van King Arthur kunt vinden, Tintagel Castle. Ook het Exmoor National Park is een aanrader langs dit deel van de route. 

In de buurt van Taunton kun je de snelweg op om wat tijdswinst te pakken op de lange weg terug naar Dover. Leuke tussenstops vind je dan in Bristol of het historische Bath. Kies je voor de route over de A303, dan kom je langs het mysterieuze Stonehenge. Ook Old Wardour Castle kun je dan toevoegen aan de route. 

De laatste stop voordat je op de boot stapt in Dover is Hever Castle, het kasteel van de Anne Boleyn waar nog steeds middeleeuwse steekspelen worden gehouden. 

Stedentrip met de camper door Engeland

De route door Zuid-Engeland is vooral leuk voor natuurliefhebbers, maar je kunt er in Engeland ook voor kiezen om op een culturele tour te gaan. De route brengt je langs de leukste, gezelligste en meest interessante steden van Engeland. Waar veel mensen per stedentrip maar een stad bezoeken, kun je met de camper natuurlijk van stad naar stad reizen en zo veel meer zien dan wanneer je voor een losse trip gaat. Parkeer je camper dus op een strategische plek en ga op ontdekking.

Londen
De hoofdstad van Engeland is op Istanboel en Moskou na de grootste stad van Europa. Het is dus aan te raden om de camper lekker buiten de stad te parkeren en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Mede ook omdat London strenge eisen stelt aan je voertuig en je met de camper dus ook niet zomaar de stad in kunt. 

De bekendste plek van Londen is natuurlijk Westminster met Westminster Bridge, Westminster Abbey en The Palace of Westminster. Natuurlijk niet te vergeten, Big Ben. Sinds jaar en dag is dit het bestuurlijke centrum van Engeland. Verderop langs de rivier de Thames vind je de historische London Tower en de Tower Bridge (niet te verwarren met London Bridge). Ook de wijk Camden is erg populair onder jongeren vanwege de alternatieve cultuur en de vele pubs en clubs waar veel live muziek te horen is. Je kunt er ook voor kiezen om de bekende Harry Potter filmlocaties te bezoeken!

Goboony met de camper naar Engeland Camden Market

Bristol
In de oude havenstad Bristol ligt de SS Britain welke in 1834 het grootste schip ter wereld was. Vandaag de dag kun je je in de 19e eeuw wanen tijdens een wandeling over het schip. De stad ligt tussen enkele heuvels en in Brandon Hill Park kun je vanuit de Cabot Tower uitkijken op de hele stad. Daarnaast is Bristol een goede uitvalsbasis om ook Bath of Stonehenge te bezoeken. 

Birmingham
Birmingham was tijdens de industriële revolutie een belangrijke plaats dankzij de nabijgelegen steenkoolgroeven en er werden hier tal van goederen geproduceerd. Hoewel de economie nu wordt beheerst door de dienstensector kun je in het Black Country Museum zien hoe de stad er in de industriële hoogtijdagen uitzag. Andere leuke musea in de stad zijn het National Motorcycle Museum, het National Sea Life Centre of leer alles over chocolade in Cadbury World.

Liverpool
Als ik aan Liverpool denk, dan denk ik aan twee dingen. Muziek en voetbal. Om precies te zijn The Beatles en Liverpool FC. Deze havenstad is de geboorteplaats van ‘s werelds beroemdste bandje en daar zijn ze in Liverpool ook erg trots op. In het Beatles Story museum leer je alles over de Fab Four, maar natuurlijk mag een Beatles Tour door een van de lokale stadsgidsen niet ontbreken als je jezelf een Beatles-fan wilt noemen. Mocht je trouwens over het beroemde zebrapad van Abbey Road willen lopen, dan wordt je in Liverpool teleurgesteld. De beroemde straat ligt namelijk in Londen. Ben je niet alleen fan van The Beatles, maar van Britse muziek in het algemeen, bezoek dan ook het British Music Experience in Liverpool. 

Als voetbalfan is Anfield Stadium natuurlijk de place-to-be. In deze voetbaltempel kun je tijdens een tour alles leren over een van Engelands meest succesvolle voetbalclubs. Het is echter niet de erelijst die deze club zo bijzonder maakt, maar de trouwe fanschare. Mocht je de kans hebben om een wedstrijd bij te wonen, neem dan zeker plaats op de tribune. Wedden dat jij ook kippenvel krijgt als 50.000 Liverpool-fans Walk On begint te zingen. 

Manchester
Ook in Manchester speelt muziek een belangrijke rol. Met een bruisend nachtleven, gezellige clubs en de meest authentieke platenzaken is menig muziekliefhebber in deze stad op de juiste plaats. En dan heb ik het nog niet eens over de vele festivals die Manchester rijk is. Heb je zin in een gezellig avondje uit, ga dan naar club Yes. Wil je lekker browsen door de nieuwste vinylplaten, dan is Picadilly Records waar je moet zijn. 

Naast deze muzikaliteit vind je in Manchester ook interessante musea. Je kunt natuurlijk naar Old Trafford, de thuisbasis van Manchester United, gaan, maar misschien vind je het wel leuker om het National Football Museum te bezoeken. Heb je na het lezen van de alinea’s over Liverpool en Manchester wel genoeg van voetbal en muziek, dan zou ik zeggen, ga naar het Museum of Science & Industry. 

Cambridge
Tot slot Cambridge. Hoewel deze stad aanzienlijk kleiner is dan de voorgaande steden, zou ik deze studentenstad zeker niet overslaan tijdens deze roadtrip. Misschien wel een van de mooiste plekjes in Engeland. Laat je rondleiden over de campus of wandel door de botanische tuinen. En vergeet zeker niet punting. Mocht je niet weten wat punting is, vraag dan een willekeurig persoon in Cambridge hiernaar en voor je het weet zit je op een bootje en wordt je bijna Venetiaans voortgeduwd over de rivier de Cam. Vraag dan wel even of ze je ook langs de Bridge of Sighs willen varen.

Goboony met de camper naar Engeland Cambridge rivier

Ook gaaf zijn deze camperroutes door Schotland en de roadtrip door Ierland

Kan je net als ik ook niet wachten om met de camper naar Engeland te rijden? Na het het schrijven van deze blog besloot ik zelfs om zelf de route door Zuid-Engeland te gaan rijden volgende maand. Natuurlijk doe ook ik dat door een camper te huren via Goboony! Je kunt ook een camper huren in Engeland