Met de camper naar Polen

29 maart 2019 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Polen

Hou jij ook niet van zon-zee-strand-vakanties? Lekker met z’n allen in de file naar de overbevolkte Costa’s. Of heb je de eeuwige sneeuw in de Alpen al vele malen gezien in je leven? Sla dan letterlijk een andere weg in. Vertrek richting het oosten en ga met de camper naar Polen.  

Waarom met de camper naar Polen gaan een goed idee is

Polen staat niet bekend als vakantieland, maar heeft met 23 nationale parken veel natuur te bieden. Wissel de uitgestrekte bossen af met culturele uitstapjes naar een van de architecturale pareltjes in Krakau of Warschau en je hebt een perfecte camper roadtrip. Afhangend van je interesse in geschiedenis en de donkere kanten van oorlogen kun je de trip afmaken met een bezoek aan het grootste concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. 

Zoals veel andere Oost-Europese landen is Polen ontzettend goedkoop. Voor nog geen € 10,- per persoon kun je prima eten in veel restaurants. De dieseltank gooi je vol voor ong € 1,15 per liter en ook de camperplaatsen in Polen bieden veel kwaliteit voor weinig geld. Hoewel Polen op termijn ook zal overstappen op de euro maken ze momenteel nog gebruik van hun eigen valuta, de zloty. 

Goboony met de camper naar Polen camper aan meer

Roadtrip door Polen

Met vele natuurparken en een rijke geschiedenis heeft Polen de ideale ingrediënten voor een mooie roadtrip. In Polen is het niet toegestaan om te wildkamperen, maar het land is erg campervriendelijk met veel goede campings en camperplaatsen. Je kunt je eigen roadtrip samenstellen of gewoon lekker van de vrijheid van een camper genieten en ‘we zien wel waar we belanden’. Om toch een beeld te geven wat de mogelijkheden zijn geef ik je in deze blog een greep uit het Poolse assortiment van prachtige, leerzame en unieke bestemmingen. 

Deze voorbeeld roadtrip leidt je van het Krzywy Las in het westen via Lodz naar het zuiden waar de resten van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zijn te vinden. Vervolgens zal de reis via de enkele prachtige natuurparken in oosten afgesloten worden met de wonderschone meren van Mazurië.

Krzywy Las

Net over de grens met Duitsland, ongeveer anderhalf uur rijden van Berlijn, ligt een klein bos. In 1930 zijn in de toenmalige provincie Duitse provincie Pommeren ongeveer 400 bomen geplant welke nog geen halve vierkante kilometer beslaan. Lijkt niet heel bijzonder toch? Niets is minder waar. Krzywy Las betekent namelijk gebogen bos. De bomen in dit bos groeiden vanaf de stam horizontaal om via een boog uiteindelijk de hoogte in te gaan. Waarom? Niemand weet het. Er zijn vele theorieën, waaronder een bewuste techniek om gebogen hout te verkrijgen voor bijvoorbeeld botenbouw. Een andere populaire theorie is dat een sneeuwstorm de kromming heeft veroorzaakt. Er is echter geen ander bos zoals deze te vinden, dus bij gebrek aan bewijs blijft het mysterie bestaan. Waan je door dit spookachtige bos en ervaar zelf de magie van deze vreemde dennenbomen.

Tweede Wereldoorlog

De historici onder ons weten dat Polen een belangrijk strijdtoneel was in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse invasie van Polen in 1939 was het officiële begin van deze oorlog. In veel grote steden werden getto’s opgebouwd waar vooral joden en roma’s werden ondergebracht en gedwongen tot arbeid. 

Zo ook in de plaat Lodz waar het op een na grootste getto stond. Lodz ligt precies in het midden van Polen en kan dus eigenlijk op elke route meegenomen worden in het reisprogramma. Het getto bestaat niet meer, maar in Lodz zijn nog wel monumenten te vinden zoals de Joodse begraafplaats welke een van de grootste van Europa is. Ook het treinstation Radegast is een bijzonder monument waar goed te zien is in wat voor mensonterende omstandigheden de inwoners van het getto vervoerd werden richting de concentratiekampen. 

De bekendste zijn natuurlijk de drie kampen bij Auschwitz. In 1940 werd het eerste kamp met de wereldberoemde poort met de tekst ‘Arbeit macht frei’ in gebruik genomen. Twee jaar later werd Auschwitz II, beter bekend als Auschwitz-Birkenau, geopend. Dit tweede kamp is vooral bekend omdat het diende als vernietigingskamp met vier gaskamers en crematoria. Deze zijn aan het eind van de oorlog door het Duitse leger vernietigd om te voorkomen dat ze als bewijsmateriaal zouden worden gebruikt. Auschwitz III of Auschwitz-Monowitz is het minst bekende kamp van de drie en diende vooral als werkkamp waar synthetisch rubber werd geproduceerd. Het gehele complex is een bijzondere plek en zeker niet verkeerd om eens in je leven bezocht te hebben. 

Krakau

Voor de cultuurliefhebbers is Krakau een must. Het wordt zelfs het Florence van Polen genoemd en het stadscentrum is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het feit dat deze stad de Tweede Wereldoorlog ongeschonden door is gekomen maakt dat er nog vele bezienswaardigheden zijn om op te nemen in jouw roadtrip agenda. 

In het hart van het oude stadscentrum ligt de Rynek Glowny, oftewel Grote Markt met midden op het plein de lakenhal de Sukiennice. Dit prachtige gebouw dateert uit de 13e eeuw en was lange tijd het centrum voor de internationale handel in Polen. Het plein wordt omringd door vele mooie gevels en verschillende bouwwerken zoals de Mariakerk, de Raadhuistoren en het kleine 11e eeuwse St. Wojciechkerkje. 

Vanaf dit oude plein loop je door de oude straten richting het zuiden naar het oude koninklijke paleis. Dit paleis ligt op de heuvel Wawel aan de oever van de rivier de Wisla. In het Kasteel van Wawel woonde tot eind 17e eeuw de Poolse koninklijke families en sinds 1930 is het een museum als onderdeel van de nationale kunstcollectie. Het paleis wordt als toeristische trekpleister op de heuvel bijgestaan door de de Wawelkathedraal waar de Poolse koningen werden gekroond en begraven. Misschien wel het meest bijzonder aan deze heuvel is de grot die eronder schuilgaat. In deze grot leefde in de middeleeuwen een draak die uiteindelijk op slinkse wijze door een schoenmaker werd verslagen. Aldus de legende. 

Goboony met de camper naar Polen Rynek Glowny Krakau

Warschau

Volg je vanuit Krakau de rivier de Wisla 300 kilometer naar het noorden, dan kom je uit in de Poolse hoofdstad Warschau. Hoewel deze stad een stuk jonger is dan Krakau en de twee wereldoorlogen iets minder goed is doorgekomen, zijn hier nog wel enkele prachtige bezienswaardigheden te vinden. In de Stare Miasto (Oude Stad) ligt ook een mooi marktplein, de Rynek Starego Miasta en net als in Krakau heeft het geloof en de monarchie een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. 

De belangrijkste en een van de oudste kerken in de stad is de Johanneskathedraal. Dit kathedraal werd in tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd, maar is van 1948 tot 1963 weer herbouwd. Ook het Koninklijk Paleis van Warschau werd niet gespaard door de vele bombardementen. Pas in 1984 was het weer herbouwd en werd het toegankelijk gemaakt voor het publiek. 

Nationale Parken

Polen heeft in totaal 23 nationale parken verspreid over het hele land, dus natuur- en wandelliefhebbers zullen zeker voldoening halen uit een vakantie in Polen. Hieronder staan slechts drie van de bekendste parken die heel mooi in deze route passen. Bepaal zelf welke jij het waard vind om in te verdwalen.

Nationaal Park Białowieża

Waan je in de wildernissen van een van de laatste stukken oerbos in Europa. Om het bos als jachtgebied te kunnen behouden werd het door de koninklijke families verboden om hier te kappen. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit prachtige stuk natuur vrijwel onaangetast is gebleven waar zowel flora als fauna profijt van heeft gehad. Op de roofdieren waarop bij gelegenheid op gejaagd werd natuurlijk. 

Vandaag de dag is een deel van het park een reservaat voor de wissent, het grootste landzoogdier van Europa en symbool voor dit park. In een deel van dit reservaat is het mogelijk om deze immense bizons te kunnen aanschouwen. 

Nationaal Park Narew

Nationaal Park Narew beslaat een 35 kilometer lang stuk van de rivier de Narew met de daarbij behorende aftakkingen in dit gebied. Dit moerassige gebied wordt daarom ook wel de Poolse Amazone genoemd. Wandelen wordt daarom iets lastiger, maar het is wel mogelijk hier een mooie kayaktocht tussen prachtige rietvelden te ondernemen. 

Nationaal Park Biebrza

Dit park beslaat bijna 600 km2 en is daarmee het meest uitgestrekte nationaal park van Polen. Er is dan ook een grote verscheidenheid aan vogels te vinden waarvan 180 soorten hier zelfs hun broedplaats hebben. Een deel van het park is erg waterrijk en daarom van groot belang voor veel watervogels. Verder leven in het gebied onder andere wolven, otters en bevers. Bij het treinstation van Osowiec-Twierdza staat een bezoekerscentrum vanwaar mooie wandelroutes lopen van 3 tot wel 8 uur. 

Goboony met de camper naar Polen bos

Het Mazurisch Merenplateau

Een ander prachtig natuurgebied ligt verder in het noorden. De naam doet het al vermoeden, in dit gebied liggen vele meren. Wel meer dan 2000 met als grootste het Śniardwymeer. 

Vooral watersportliefhebbers komen hier aan hun trekken, maar ook wandelen of gewoon rustig bij de camper vertoeven is prima te doen. Midden tussen de prachtige meren en uitgestrekte bossen kan je hier helemaal tot rust komen. 

Respect voor de natuur

Veel van bovenstaande natuur landschappen zijn beschermd en sommige delen zijn zelfs niet toegankelijk voor het publiek. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Deze ongerepte natuur dient zoveel mogelijk ongerept te blijven. Dat wil niet zeggen dat je er niet van kunt genieten. Dit is simpelweg een klein verzoek: Heb respect voor de natuur!

Fietsen in Polen

Tot slot wil ik nog een kleine toevoeging doen voor de fietsliefhebbers onder ons. Hoewel Polen niet bekend staat als fietsland en waarschijnlijk geen ideale plek voor je racefiets is, zijn er toch veel mooie fietsroutes te vinden. Er is zelfs een fietsroute vastgesteld van bijna 2000 km onder de naam Green Velo. Heb je een fietsendrager voor de camper, bind dan zeker de fietsen achterop. Naast de Green Velo zijn er nog veel andere mooie fietsroutes te vinden in Oost-Polen.

Camperplaatsen Polen

Omdat het land zoveel uitgestrekte natuur biedt en het niet toegestaan is om te wildkamperen, is het wel handig om vooraf te zoeken naar goede camperplaatsen in Polen. Natuurlijk kun je ook de Campercontact App downloaden en deze tijdens je roadtrip gebruiken. Voor deze route stel ik de volgende camperplaatsen voor:

Kemping Marina - Krzywy Las

Nero Lodz No1 - Lodz

Camping Centrum ul. M Kolbego 1. Ozwiecim - Auschwitz

Camping Smok - Krakau

Camping 222 Kaputy - Warschau

Dom Pod Bicianem Camping - Nationaal Park Białowieża

Wodnuch "Dojlidy" - Nationaal Park Narew

Beaver Camping - Nationaal Park Biebrza

Camping Mazury - Mazurisch Merenplateau

Pack your bags and Goboony!

Bij het schrijven van blogs over mooie bestemmingen krijg ik altijd zin om terug te gaan naar deze mooie plekken of de nieuw gevonden pareltjes eens te bezoeken. Natuurlijk heeft het lezen van deze blog hetzelfde effect op jouw. Mocht je deze nieuw gevonden pareltjes ook willen bezoeken maar heb je zelf geen camper? Huur dan gewoon een camper net als ik op de website!