Alles over het tolvignet Zwitserland

20 januari 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Zwitserland

Eerder kon je op onze blog al lezen over het tolvignet Frankrijk, tolvignet Hongarije, tolvignet Slowakije en het tolvignet Slovenië, maar het tolvignet Zwitserland mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. In dit artikel geef ik je alle nodige informatie over het zogenaamde tolvignet voor Zwitserland, ook wel een Autobahnvignet genoemd. Waar je die koopt, hoeveel dat kost en meer informatie over het tolvignet Zwitserland lees je in deze blog! 

Goboony tolvignet Zwitserland

Wat is het tolvignet Zwitserland?

Zwitserland werkt niet met wegenbelasting, zoals we dat in Nederland doen. In Zwitserland hebben ze vignetten die iedere bestuurder op de voorruit van hun motorvoertuig moet plakken. Ga je dus met je auto of camper richting Zwitserland en is deze maximaal 3.500 kg? Dan is het belangrijk dat je het tolvignet toonbaar maakt voordat je de grens oversteekt. Aan de grens wordt hier namelijk goed op gecontroleerd! Heb je je tolvignet niet in orde? Dan is de kans groot dat je hier een hoge boete voor krijgt. 

Om een boete te voorkomen is het de bedoeling dat je de instructies opvolgt. Dit houdt in dat je je tolvignet op je voorruit plakt en dat je deze dus niet op je dashboard neerlegt. Elk vignet is voor een kalenderjaar geldig, ongeacht wanneer je deze koopt. Het is daarnaast ook niet toegestaan om het vignet na gebruik op een ander voertuig te plakken. 

Waar koop je het tolvignet Zwitserland?

Er zijn verschillende manieren om aan het tolvignet Zwitserland te komen. Je kunt deze zowel online als aan de grens kopen. Online is vaak goedkoper. Daarnaast kan het bij de grens behoorlijk druk zijn. Ik raad je dus aan om het vignet online via de ANWB te regelen, maar die keuze is aan jou. Je kunt het vignet eventueel ook nog onderweg langs de grens in Duitsland bij een tankstation kopen. 

Wat zijn de kosten?

De prijs voor een online jaarvignet ligt rond de €41,95. Het vignet is overal nodig, maar er zijn ook een aantal wegen waar je nog apart tol moet betalen. Het gaat hier om twee tunnels. De Grote-Sint-Bernardtunnel waar een ‘enkeltje’ tol €26,90 kost en een maandretour €43,10. De tweede tunnel, de Munt-la-Schera-Tunnel bij La Drossa hanteren ze van zondag tot en met vrijdag dezelfde prijzen als bij de Grote-Sint-Bernardtunnel. Op zaterdagen kunnen de prijzen in verband met de drukte afwijken. Soms wijken de reguliere prijzen ter plekke ook ietsje af, dus zorg dat je je goed hebt ingelezen over de actuele tarieven. Wanneer je de Zwitserse snelwegen betreedt zonder vignet riskeer je dus een boete. Dit kan al snel oplopen naar €200,-. Deze boete riskeer je ook als de vignet niet op de juiste plek is geplakt. 

Goboony tolvignet Zwitserland

Andere tips

  • Bewaar de bon van je aankoop, want je bent verplicht om aan te tonen dat je het tolvignet Zwitserland hebt aangeschaft. Kan je dat niet? Dan is je tolvignet ongeldig. 
  • Het tolvignet voor Zwitserland moet aan de linker binnenkant van de voorruit geplakt worden, zodat deze goed te zien is. 
  • Haal de achterkant van het vignet en plak het op de ruit. Gebruik van plakband, tape of de achterkant laten zitten is namelijk niet toegestaan. 
  • Je hebt het tolvignet niet alleen nodig als je op vakantie gaat naar Zwitserland, maar bijvoorbeeld ook als je op doorreis bent naar een ander land. 
  • Voor motorvoertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kg, bijvoorbeeld bij grote en zware campers, is ook de Schwerverkehrsabgabe (PSVA) verplicht. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de duur van je verblijf. 
  • Oude tolvignetten moet je verwijderen van je voorruit. 

Lees ter voorbereiding op jouw reis naar Zwitserland ook alles over met de camper naar Zwitserland en tolwegen in Europa

Wil je ook met de camper naar Zwitserland? Vind en boek dan jouw favoriete camper