Met de camper naar Griekenland

17 november 2020 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Griekenland

Griekenland lijkt ver weg en misschien is niet het eerste land waar je met de camper heen zou rijden. Toch zijn er steeds meer camperaars die het toch doen. Terecht want Griekenland is prachtig en heeft naast strand en feest, nog veel meer te bieden. Wil jij ook met de camper naar Griekenland? Bereid je dan voor met deze tips. Ik heb ook twee mooie routes voor je uitgestippeld! 

Goboony met de camper naar Griekenland

Overtocht van Italië naar Griekenland met de camper

Het beste maak je de overtocht van Italië naar Griekenland met de camper op de boot. Je bespaart dan flink wat kilometers en hoeft zelf niet steeds geconcentreerd te rijden. Vanuit Italië zijn er 3 havens om de overtocht te maken: Venetië, Ancona en Bari. Je kunt de boot nemen naar Igoumenitsa, in het noorden van Griekenland. Je kunt ook de boot nemen naar Patras, een stad in het noorden van Peloponnesos. Je kunt de ferry het best boeken via Direct Ferries.

Een andere manier om naar Griekenland te gaan, is door te rijden via de Balkan. Je zou in een keer door kunnen rijden zodat je wat langer van Griekenland kunt genieten. Heb je alle tijd? Combineer je campervakantie in Griekenland dan met een roadtrip door Oost-Europa

Overige informatie

Voordat je naar Griekenland gaat is het ook goed om te weten dat op de meeste snelwegen tol wordt geheven. Je kunt de tol gewoon contant in euro’s betalen. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt. Bij sommige tolpoorten kun je ook betalen met je pinpas, maar dit is niet altijd het geval. Ga ook op reis met een volle gastank. Er zijn wel vulstations waar Duitse flessen gevuld kunnen worden met de Euro-vulset, maar het is lekkerder vakantie vieren wanneer je er niet over na hoeft te denken. Zorg er ook voor dat je een brandblusser, gevarendriehoek en verbandtrommel bij je hebt. Deze zijn namelijk verplicht. Overnachten kan op campings en camperplaatsen, die je gemakkelijk kunt vinden via Campercontact. Wildkamperen is officieel verboden, maar wordt toch veel gedaan. Wil je dit ook? Gebruik de app park4night voor de mooiste plekken. Laat de plek wel altijd schoner achter dan dat je hem vond! Zelf geen camper? Je kun een camper huren via Goboony! 

Goboony met de camper naar Griekenland

Let ook op de andere weggebruikers! 

Met de camper naar Griekenland: 2 camperroutes 

Griekenland is prachtig en heeft veel te bieden. Zo veel zelfs dat ik niet 1 maar 2 camperroutes heb uitgestippeld. 

Route 1: Noordwest Griekenland (2 weken)

Deze route begint en eindigt in de stad Igoumenitsa omdat je hier met de boot aankomt vanuit Italië. De route is een combinatie van natuur, cultuur en strand. 

 1. Igoumenitsa

Deze route begint in Igoumenitsa, hier kom je met de boot aan. De stad ligt in het Noordwest Griekenland. Vroeger was het in handen van de Turken en was het een klein vissersdorpje, maar nu is het een van de belangrijkste havens van Griekenland. De stad is modern en er zijn veel winkels. Lang hoef je hier niet te blijven, het is niet echt op toeristen gericht en de omgeving is veel mooier met groene bergen en vele stranden. 

 1. Noord van Igoumenitsa 

Het gebied ten noorden van Igoumenitsa is heel gevarieerd. Duik even de geschiedenis in in het stadje Ragio, met de toren van Ragio en de archeologische opgravingen van Gitani. Of bezoek het klooster van Giromeri bij het dorpje Filiates. Houd je meer van natuur? Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de delta’s van de Kalamas rivier bij Kestrini en in de lagunes van Sagiada. Wat meer landinwaarts ligt het Natuurreservaat Stena Kalama, waar nog wilde dieren leven. 

 1. Het Pindos gebergte

Het Pindos gebergte heeft veel hoge toppen en je kunt er prachtig wandelen. In het gebergte vind je het National Park Vikos Aoos Gamila, met de diepste kloof ter wereld: de Vikos kloof. Deze kloof is ontzettend indrukwekkend en het idee dat in dit gebied onder andere wilde wolven, beren en arends leven, maakt het extra gaaf. Bezoek ook de Zagoria dorpen, twee bekenden zijn Papingo en Monodendri. De huizen in deze dorpen zijn vervaardigd uit steen en mooi om te zien. Sla ook Kipi niet over. Hier vind je leuke bruggetjes. 

 1. Ioannina 

Ioannina is een stad met veel bezienswaardigheden. Het kasteel is absoluut het bezoeken waard. Daarnaast is het meer prachtig. Rondom het meer is het altijd gezellig en je kunt met een bootje korte tochtjes maken. In de avond strijk je neer op een van de vele terrasjes. 

Iets ten noorden van Ioannina zijn de Perama grotten, die je met een dagtocht kunt bezoeken. Iets ten zuiden vanaf Ioannina ligt het amfitheater Dodoni. Een van de mooiste amfitheaters in Griekenland. 

 1. Kust van Epirus

Na Dodoni rijd je door naar de kust. Bezoek eerst het pittoreske stadje Parga. Je kunt je in en om het stadje prima een paar dagen vermaken. Slenter lekker door de oude straatjes en bezoek het oude kasteel. Strijk ‘s avonds neer op een terrasje aan de promenade aan zee. Ga ook een dagje met de watertaxi naar Lychnos, Kryoteri, Valtos of Sarakiniko beach. Het zijn allemaal prachtige stranden waar je prima een dagje kan vertoeven. Verder is het de moeite waar om Agia Eleni en het gelijknamige kerkje te bezoeken. De plek is prachtig en het uitzicht fenomenaal. Voor de adrenaline junkies is raften op de Archelon rivier een must! 

Een half uur ten noorden van Parga ligt het havenstadje Sivota, met mooie stranden en kleine eilandjes voor de kust. Ga nog een dagje naar het strand, neem de boot naar de eilandjes of ga duiken! Het stadje is wel wat toeristisch, maar daardoor in de zomer ook heel gezellig.

Tussen Parga en Sivota ligt Perdika, een klein maar gezellig dorpje. Bezoek hier het natuurpark van Perdika, waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet. 

 1. Optioneel: Lefkada 

Je zou de route iets langer kunnen maken door vanaf Dodoni door te rijden naar het eiland Lefkada. Het eiland is te bereiken via een brug. Op het eiland wisselen bergen af met bossen en witte zandstranden. Rondom is het water azuurblauw. Een van de mooiste stranden is Porto Katsiki, met hoge rotsen van krijtsteen. Andere mooie stranden zijn Agiofylli Beach en Gaidaros Beach. Leuke plaatsen zijn Nidri en Lefkas-stad. 

Na Lefkada rijd je langs de kust terug naar Igoumenitsa.

Goboony met de camper naar Griekenland Vikos KloofGoboony met de camper naar Griekenland Parga

Route 2: Peloponnesos (2 weken)

De tweede route gaat door Peloponnesos. De route begint en eindigt in Patras omdat je hier op de boot gaat. Ook deze route combineert natuur, cultuur en strand. 

 1. Pirgos en het oude olympia

Pirgos is een oud stadje met mooie gebouwen, een markt en een Apollo theater. Het is een gezellig stadje waar ook de lokale bevolking het leven viert. Dichtbij Pirgos ligt het oude Olympia, waar in 1896 de eerste internationale Olympische Spelen werden gehouden. Je vindt hier prachtige ruïnes en het Olympische Spelen museum. Rondom Pirgos liggen bergdorpjes, meer ruïnes en tempels. Een van de bekendste is de tempel van Apollo Epikourios. Iets ten noorden van Pirgos ligt Kilini (op 40 minuten rijden). Bezoek hier het kasteel Ilemoutsi Clairmont en dompel je onder in de warmwaterbronnen. 

 1. Kalamata

De stad Kalamata ontdek je te voet of op de fiets. Er is een fietspad door de stad die begint aan de boulevard (bij de Anastasi kerk) en eindigt op de markt en je langs allerlei bezienswaardigheden voert. Bezienswaardigheden zijn onder andere het kasteel en het klooster. In de nauwe straatje waan je je even terug in de tijd. 

 1. Sparta

Ook Sparta is een oude stad met veel bezienswaardigheden. Een van de mooiste bezienswaardigheden zijn de ruïnes van een oude acropolis. Wanneer je houdt van archeologische opgravingen, mag je ook het museum in het centrum van de stad niet overslaan. 

 1. Monemvasia 

Rijd na Sparta door naar het pittoreske stadje Monemvasia en stop onderweg in de bergen voor een mooie hike. De hoogste toppen in dit gebied zijn de Profitis Ilias. Lees dit artikel van oppad.nl voor de mooiste wandelroutes en belangrijke informatie. Rust na het wandelen uit op Valtaki Beach of een van de omliggende stranden. Valtaki Beach is wel extra bijzonder omdat net voor de kust een scheepswrak ligt. 

Monemvasia zelf is een oude vestingstad. De stad ligt op een rotsachtig schiereiland dat je via een brug kunt bereiken. De stad ligt verstopt aan de achterkant van het eilandje en heeft een prachtig uitzicht over de zee. De kronkelende straatjes, een oude kasteelruïne en prachtige Byzantijnse huizen en kerken maken het een romantisch geheel. De stad is verdeeld over een benedenstad en een bovenstad en wanneer je naar boven klimt op de rotsen heb je een fantastisch uitzicht. Tip: neem op het terras zeker een Malvazia wijntje. 

 1. Epidaurus amfitheater 

Vanaf Monemvasia rijd je een prachtige route naar het Epidaurus amfitheater. De route is bijna 4 uur lang, dus neem er lekker de tijd voor. Het Epidaurus theater stamt uit de vijfde eeuw voor Christus. Het is een prachtig amfitheater dat in de zomer nog wordt gebruikt voor concerten of optredens. Een must see wanneer je Peloponnesos bezoekt. 

 1. Korinthe

De stad Korinthe ligt aan het kanaal van Korinthe. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de Dorische tempel van Apollo, de ruïnes van een Theater, het gezellige oude centrum en de mooie kustlijn. Ten zuiden van de stad ligt de berg Akrokorinthe, hier was vroeger het grootste en oudste fort van Peloponessos: de akropolis van Korinthe. De tempel van Aphrodite bestaat nog wel en het uitzicht is er fantastisch. Rondom Korinthe heb je nog veel meer ruïnes en opgravingen. 

 1. Optioneel: Athene en Kreta

Na Korinthe kun je langs de kust terug rijden naar Patras, maar wanneer je de tijd hebt kun je hier ook het kanaal van Korinthe oversteken en Athene bezoeken. Nog meer tijd? Vanaf Athene kun je met de boot naar Kreta. Een prachtig eiland en extra de moeite waard vanwege het oude hippiedorp Matala. De sfeer in dit dorpje is nog steeds ontzettend goed en vele camperaars weten het plaatsje te vinden. 

Goboony met de camper naar Griekenland PeloponnesosGoboony met de camper naar Griekenland Monemvasia

Ik kan in ieder geval niet wachten om met de camper naar Griekenland te gaan, en jij?