Elfstedentocht met de camper

31 augustus 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Nederland

De tocht der tochten wordt natuurlijk al generaties lang op verschillende manieren gereden, maar nog niet eerder was het mogelijk om de Elfstedentocht met de camper te volbrengen. Daar komt nu verandering in, want per 1 september 2021 is het mogelijk om de zogeheten Camperelfstedentocht te rijden! Een unieke route, langs het mooiste van Friesland, die het hele jaar door gereden kan worden. 
Goboony Elfstedentocht met de camper

Elfstedentocht met de camper

Camperaars die de Elfstedentocht gaan rijden kunnen meedoen aan de speciaal daarvoor ontwikkelde stempelkaart. In iedere Elfstedenstad kun je een stempelkaart ophalen en laten afstempelen. Is je stempelkaart vol? Dan maak je als camperaar kans op mooie prijzen! Kijk op de website van de Camperelfstedentocht waar je de stempels kunt halen en ontvang leuke extra’s tijdens jouw roadtrip door Friesland! 

Camperroute langs de Friese Elfsteden 
Goboony Elfstedentocht met de camper

De route is dezelfde route als de route voor schaatsers, maar dan over de weg (gelukkig maar!). Het is natuurlijk wel zo leuk om zoveel mogelijk van de route over het water en het Friese platteland mee te krijgen, daarom raden we je aan om je navigatie in te stellen op ‘snelwegen vermijden’. 

 1. Leeuwwarden 

Leeuwwarden is de hoofdstad van Friesland en daarmee een mooi startpunt van deze route. De rijke geschiedenis van de stad is op iedere hoek van de straat voelbaar. Maak een stadswandeling en laat je betoveren door stadsmonumenten, oude gevels en interessante musea. Loop bijvoorbeeld langs de fontein Love, bekijk de scheve toren de Oldehove of breng een bezoekje aan het Fries Museum. 

Wanneer je Leeuwarden met de camper bezoekt, kun je het beste overnachten op Camperplaats Leeuwarden. Deze net vernieuwde camperplaats ligt in een wijk net buiten het centrum, dus op de fiets of met de bus sta je zo in het hart van de stad. De plaatsen zijn ruim, lekker groen en wat extra leuk is: bij het inchecken ontvang je een sleutel met verschillende kortingscodes voor activiteiten in de stad en voor gratis verse broodjes!Goboony Elfstedentocht met de camper

 1. Sneek

Sneek ligt in het hart van het Friese merengebied en trekt jaarlijks dan ook een heleboel watersporters. Het stadscentrum is onwijs gezellig, met meer dan genoeg terrasjes (bestel zeker eens het enige echte Friese drankje Beerenburg!), winkeltjes en eeuwenoude straten. 

Overnacht op Jachthaven en Camping de Domp, wat op slechts 500 meter van het centrum ligt. Zet je camper neer op een van de 40 verharde plaatsen en geniet van het uitzicht op de haven en de kabbelende bootjes. Geen zin om te koken? Bij de camping zit een restaurant met terras aan het water waar je terecht kunt voor een lekker maaltje. 

 1. IJlst 

Het mooie en klein maar fijne IJlst wordt door de rivier de Ee doorkruist. Vanaf deze rivier werden in vroegere tijden hout, schaatshouten en houtbewerkingsgereedschappen verhandeld en gemaakt. Een echte houtstad dus! Het is daarom ook erg aan te raden om een bootje te huren en langs de oude boerderijen en haventjes te varen. Bezoek ook vooral de historische panden aan de Eegracht en de Galamagracht.Goboony Elfstedentocht met de camper

 1. Sloten 

Sloten is het kleinste stadje van de Elfstedentocht. Toch groeide Sloten rondom de 17e eeuw uit tot vestingstad. Dat is vandaag de dag nog goed terug te zien door de prachtige gevels van de huizen. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan Museum Sloten, het voormalige stadhuis. Hier kom je van alles te weten over de geschiedenis van het stadje en met op de zolder een collectie toverlantaarns! 

 1. Stavoren 

De titel de oudste stad van de Friese Elfsteden gaat naar Stavoren. Vroeger was Stavoren de thuishaven van Friese koningen en zeevaarders en een belangrijke Hanzestad. Het beeld van het Vrouwtje van Stavoren staat symbool voor die tijd. Vandaag de dag is Stavoren voornamelijk populair vanwege de gezelligheid. Breng ook zeker een bezoekje aan de vissershaven en de vuurtoren van Stavoren, wat erg aan Kopenhagen doet denken.

Marina Stavoren Buitenhaven is een mooie jachthaven met, jawel, camperplaatsen! Vanaf je camper heb je een prachtig weids uitzicht over het IJsselmeer en ligt evengoed op slechts 500 meter van het centrum. De jachthaven beschikt over een speelweide, een strand, een overdekt zwembad, een croissanterie en verschillende sanitaire voorzieningen. 

 1. Hindeloopen

Hindeloopen heeft, in vergelijking met de rest van Friesland, een vrij geïsoleerde ligging. Die geïsoleerde ligging zorgde ervoor dat Hindeloopen zelfs een eigen taal en klederdracht kreeg. Meer hierover kun je vinden in het Museum Hindeloopen. Het stadje is verder enorm klein, maar vooralsnog zeker het bezoeken waard. Het is er net een groot openluchtmuseum! De gevels en de rijksmonumenten vliegen je om de oren en geven je een mooi inkijkje in het ooit zo rijke verleden. Goboony Elfstedentocht met de camper

 1. Workum

De jongste van de Friese Elfsteden is Workum. Workum heeft in vroegere tijd veel welvaart gekend door de zeevaart en de visserij. In die tijd zijn er prachtige huizen gebouwd, waar een deel van bewaard is gebleven. Verdere aanraders zijn een wandeling maken door de stad, een dagje strand plannen of een mooie fietstocht in de omgeving maken. Heb je zin in even helemaal iets anders? Huur de snelste waterfiets ter wereld in Workum! De opstaplocatie is bij het industrieterrein. 

Overnachten kan in Workum op Camping Sudersé. De camping ligt centraal tussen het oude centrum van Workum en het IJsselmeer, dus de perfecte plek om zowel van de stad als de rust te kunnen genieten! Verder biedt de camping verharde camperplaatsen, goede sanitaire voorzieningen, een broodjesservice, verse eieren van eigen kippen, seizoensgroente en bloemen van eigen land. Wat wil je nog meer? 

 1. Bolsward

Ook Bolsward was vroeger een Hanzestad en een belangrijke plek voor de geestelijken. Dat kun je goed terugzien in de vele kerken, monumenten en kloosters die de stad rijk is. Bezoek zeker eens de Broerekerk, een kloosterkerk van de Minnebroeders, het stadhuis van Bolsward en het Gysbert Japicxhûs. Dorst gekregen van al dat geschiedenis snuiven? Ga langs bij Sonnema Berenburg. Hier leer je meer over het bekende Friese drankje, hoe het gemaakt en betotteld wordt en mag er na afloop natuurlijk geproefd worden! 

 1. Harlingen

In Harlingen staat bekend om haar vele scheepswerven, bierbrouwerijen en steen- en pottenbakkerijen. Bezoek bijvoorbeeld eens de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek, waar als enige bedrijf in Nederland nog op authentieke wijze aardewerk en tegels worden gemaakt. Vanuit Harlingen vertrekken er ook veerboten naar Vlieland en Terschelling, dus plak er zeker een paar daagjes eilandhoppen aan vast! 

Prachtig uitzicht over de Waddenzee vanuit je camper? Kies dan voor Camping de Zeehoeve. De camping ligt lekker dichtbij het centrum en is verder van alle gemakken voorzien. 
Goboony Elfstedentocht met de camper

 1. Franeker

Franeker is een van de grootste steden van de Friese Elfsteden. Het is de perfecte stad om meer over de geschiedenis van Friesland te ontdekken of gewoon even lekker een terrasje te pakken. Vooral het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium is het bezoeken waard. Een prachtig grachtenhuis met de oudste nog werkende planetarium ter wereld! Trek gekregen van al dat planeten kijken? Eet een echte Franeker Loskop, een schuimgebakje van hazelnoot. 

 1. Dokkum 

Dokkum is de meest noordelijke stad op de Elfstedenroute. Niet alleen voor de schaatsers is hier het keerpunt, ook voor de camperaar! Maar voordat het zover is, valt er nog een heleboel te zien en te beleven in Dokkum. Er is hier namelijk altijd wel wat te doen. Wat dacht je van de Stadsbrouwerij of Brouwerij Dockum? Waar je heerlijke biertjes in het proeflokaal kunt proeven. Niet alleen de stad zelf is mooi, ook de omgeving van Dokkum is de moeite waard. Ga bijvoorbeeld wadlopen met een gids of neem de boot naar Ameland of Schiermonnikoog. 
Goboony Elfstedentocht met de camperDe Camperelfstedentocht zit er alweer bijna op! Je hebt nog een laatste stop te gaan: het welbekende Elfstedenbruggetje tussen Dokkum en Leeuwarden. Even verderop vind je de Tegeltjesbrug, de laatste brug voor de finish. De tegeltjes op deze brug zijn een fotomozaïek met foto’s van mensen die de tocht der tochten uit hebben geschaatst. De perfecte bezienswaardigheid om deze route in stijl af te sluiten! 

Wil jij ook graag de Camperelfstedentocht rijden, maar heb je geen camper tot je beschikking? Huur een camper via Goboony! Hier vind je meer informatie over met de camper naar Friesland en hier vind je de top 10 camperplaatsen in Friesland voor nog meer inspiratie over kamperen in Friesland.