Met de camper de waddeneilanden ontdekken

7 oktober 2016 in Bestemmingen

Met de camper naar de waddeneilanden

Met de camper de waddeneilanden ontdekken en het strand en de vuurtoren bezoeken

Even echt lekker eruit met de camper, maar geen zin om uren te reizen? Trek er dan lekker op uit naar onze eigen Hollandse parels: de Waddeneilanden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, het zijn stuk voor stuk prachtige eilanden waar een hoop te beleven is en waar het vakantiegevoel gegarandeerd is. Maar welke waddeneilanden mag je nu eigelijk allemaal aandoen met de camper?

Ben je van plan deze herfst een van de eilanden te bezoeken? We hebben wat extra tips wat er tijdens herfstvakantie te doen is!

Met de camper naar Texel

Met camper naar waddeneilanden Texel boot vogel

Texel is by far het makkelijkste eiland om met een camper te bezoeken. De oversteek vanaf Den Helder is kort en er zijn voldoende campings op Texel waar je met je camper terecht kunt. 

Hier onze top 5 leuke dingen te doen op Texel:

 1. Ontdek het Werelderfgoed Waddenzee in Ecomare.
 2. Bezoek het meer dan 30-kilometer-lange zandstrand van Texel. Heerlijk om te wandelen, vliegeren, zwemmen, etc.
 3. Voor de echte durfal: Parachut springen.
 4. Breng een bezoekje aan Kaap Skil, het museum van jutters & zeelui.
 5. De vuurtoren beklimmen. Vanaf de vuurtoren heb je prachtig uitzicht op de Noordzee, Waddenzee, Vlieland en Texel natuurlijk.

Met de camper waddeneilanden ontdekken en zeehonden spottenTIP voor de herfstvakantie op Texel: dagelijks kun je met een boottocht de zeehonden spotten in Texel. Een leuk gezinsuitje! Tijdens je tocht (van één uur) krijg je genoeg tijd om de mooie zoogdieren vast te leggen op camera en om te genieten van de buitenlucht.

Met de camper naar Vlieland

met camper naar waddeneilanden vlieland campertent

Helaas mag je niet met eigen vervoer naar Vlieland, dus helaas ook niet met de camper. Vlieland is auto-luw, dus alleen voorbehouden aan inwoners. Wat je wel kunt doen is met de camper naar Terschelling of Texel en vervolgens een dagtochtje maken naar Vlieland. Je kunt bijvoorbeeld met Rederij Doeksen een dagtochtje boeken vanuit Terschelling. Hetzelfde kun je ook doen vanuit Texel met Waddenveer De Vriendschap. Een belevenis an sich. Of je laat de camper op de camperplaats in Harlingen staan. Vervolgens huur je op Vlieland een fiets en ontdek je in 1 dag makkelijk het hele eiland.

TIP voor de herfstvakantie op Vlieland: van 17 t/m 29 oktober is het ‘Cranberry’ week. Ga mee cranberry's plukken en maak je eigen jam. Leuk, gezond en lekker! En natuurlijk ook leuk voor de kinderen!

Met de camper naar Terschelling

met camper naar waddeneilanden terschelling vlag

Terschelling is een eiland waar je juist wel heel goed terecht kunt met een camper. Je hebt verschillende mooie campings. Het wordt zelfs aangemoedigt om met de camper te komen, want je kan kortingen tot wel 50% op de overtocht krijgen als je van plan bent om buiten de drukte om te gaan.

We hebben zelf een beetje een zwak voor Terschelling. Da's nou echt zo'n eiland waar je heerlijk van de buitenwereld afgesloten kunt zijn. Het echte Goboony gevoel! 

Vandaar een top 10 leuke dingen te doen op Terschelling:

 1. Genieten van het uitzicht bij de Walvis.
 2. Eten bij de Zee in West-Terschelling,
 3. Tochtje in de huifkar van Puur Terschelling. 
 4. Bij laag water zelf Oesters rapen en opeten bij Lies.
 5. Borrelen bij de Zandzeebar.
 6. Een prachtige fietsroute op Terschelling maken.
 7. Dineren bij Caracol.
 8. Lekkere dingen voor thuis kopen bij Lokaal (West).
 9. Boeken kopen bij boekhandel Funke (West).
 10. Bitterballen eten bij het Strandhotel in Formerum (vooral in de regen).

TIP voor de herfstvakantie op Terschelling: Op 29 oktober is het ‘De Nacht van de Nacht’ en de Waddeneilanden zijn de beste plek in Nederland om daar ‘iets’ mee te doen. De eilanden behoren namelijk tot de donkerste locaties van ons land. Ga bijvoorbeeld op huifkartocht en sterren kijken op het donkerste plekje op het eiland Terschelling: de Boschplaat.

Met de camper naar Ameland

Met camper waddeneilanden bezoeken Ameland strand

Ameland is het vierde eiland van de waddeneilanden en zeker goed te bereiken met de camper. De overtocht op de boot duurt een uurtje en op Ameland zijn genoeg campings waar je met je camper terecht kunt. Ideaal dus! Maar wat valt er te beleven op Ameland? 

Hier onze top 5 leuke dingen te doen op Ameland:

 1. Doe één van de vele excursies op Ameland zoals de (mini-) wadexcursie, de strand- en schelpen excursie, bos en duin excursie, de excursie in de eendenkooi en nog vele meer.
 2. Bezoek het natuurcentrum, één van de amelander musea
 3. Voor de echte paardenliefhebber kun je de filmset van Penny’s Shadow bekijken. De film is geheel gefilmd op Ameland!
 4. Voor de creatievelingen zijn er genoeg workshops die je kunt bijwonen
 5. Last but not least kun je over het zandstrand van Ameland wandelen of een sportieve activiteit doen zoals beachcamp of kitesurfen

TIP voor de herfstvakantie op Ameland: Op 15 oktober is het Hollumer Molendag op Ameland. Kijk mee met oude ambachten en leer alles over het leven van een molenaar. Ben je 19 oktober nog steeds op Ameland, dan heb je geluk. Bezoek Hollum in de avond op 19 oktober. Dan zal een lampionnenoptocht de straten van het kleine dorp verlichten.

Met de camper naar Schiermonnikoog

Ontdek waddeneilanden met camper waddeneiland Schiermonnikoog strand

Het waddeneiland Schiermonnikoog is helaas niet te bezoeken met de camper omdat er geen auto’s worden toegelaten. Je kan wel je camper achterlaten op de parkeerplaats waar de veerboot vertrekt. Hierdoor is het eiland geschikt om een dagje door te brengen. Schiermonnikoog is namelijk sinds 1989 een Nationaal Park en heeft een schitterend natuur met vele verschillende landschappen. Maar het waddeneiland heeft nog meer te bieden!

Hier onze top 5 leuke dingen te doen op Schiermonnikoog:

 1. Doe de Cultuur-historische excursie (of één van de andere excursies), ontdek het eiland en leer de geschiedenis van Schiermonnikoog kennen. 
 2. Breng een bezoekje aan het Bunker Museum en leer hoe deze plek in de Tweede Wereldoorlog als communicatiecentrum diende. 
 3. Bekijk één van de vele exposities die er op Schiermonnikoog zijn.
 4. Doe een wandeltocht en ontdek wat het eiland en het dorp te bieden hebben. 
 5. Vaar mee met de snelle Rescue Boat en kom langs de zandplaten, het Wad en vaar dan richting de Noordzee. 

TIP voor de herfstvakantie op Schiermonnikoog:Creatievelingen kunnen een mooie vakantie tegemoet zien op Schiermonnikoog. Er zijn tijdens de herfstvakantie verschillende foto en schilderij exposities te bezoeken. Meer details voor de diverse evenementen tijdens de herfstvakantie op de Waddeneilanden.

 

Heb jij ook zin om met de camper naar een waddeneiland te gaan, maar heb je zelf geen camper? Geen nood! Je huurt er makkelijk een via Goboony.

Wil je deze herfstvakantie nog op pad, wacht dan niet te lang met boeken! Het zou jammer zijn wanneer je last minute toch nog weg wil en er geen campers meer beschikbaar zijn. Kijk hier voor een overzicht van de beschikbare campers in de éérste week van de herfstvakantie en beschikbare campers in de tweede week van de herfstvakantie.