Wildkamperen in Europa met de camper

21 december 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Europa

Wildkamperen.. Eigenlijk is er niks dat je meer een gevoel van vrijheid geeft dan dat. We hebben gemerkt dat mensen het soms wel lastig vinden om te weten waar het nou wel en waar het nou niet mag. Om je te helpen, vertellen wij je in deze blog alles over wildkamperen in Europa met de camper.

Er zijn een aantal landen in Europa waar wildkamperen officieel is toegestaan. Die landen behandel ik hieronder. Toch is het goed om te weten dat wildkamperen eigenlijk in heel veel landen kan. Met de app Park4Night kun je heel makkelijk mooie plaatsen vinden. De app is speciaal gericht op wildkamperen in Europa met de camper. Je kunt inzoomen op de plek waar je ongeveer wil staan en de app toont de mogelijkheden op de kaart. Bij elke plek wordt er aangegeven of slapen mogelijk is, of of het alleen geschikt is om overdag te zijn. Daarnaast laten gebruikers reviews achter. Met behulp van deze app heb ik zelf kunnen wildkamperen in Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en Frankrijk. Veel mensen die wonen in hun camper staan altijd op zulke plekken en ervaren vrijwel nooit problemen. Doe het wel altijd met respect voor de locals en de natuur. Laat de plek altijd schoner achter dan hoe je hem hebt aangetroffen. Er zijn nog steeds een aantal wildkampeerders die het niet doen en daardoor zal er strenger gecontroleerd worden. Door de plek spik en span achter te laten, houden we samen de mogelijkheden in stand. Let ook op of je niet te veel parkeerplaatsen in beslag neemt, waardoor de lokale mensen bijvoorbeeld niet makkelijk bij het strand of in het bos kunnen komen. 

In Nederland is het verstandig om goed op te letten. Ze zijn met name langs de Zeeuwse kust heel streng en de boetes kunnen hoog oplopen. 

Op deze foto stond ik op een prachtige plek in de Italiaanse dolomieten.

Goboony wildkamperen europa camper Italië

1. Wildkamperen in Noorwegen

Dat je kunt wildkamperen in Noorwegen is bij veel mensen wel bekend, misschien is het daarom ook wel zo’n populaire bestemming voor camperaars. In de magische Noorse wereld mag je dus gewoon gratis slapen, maar je moet wel even rekening houden met een paar regels. Zo mag je je camper niet in een akker of ander bebouwd veld parkeren en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Gelukkig is dat in een uitgestrekt land als Noorwegen niet zo moeilijk. Naast dat het ideaal is dat je in Noorwegen mag wildkamperen is het ook gewoon een fantastische bestemmingen. De bergen en de natuur zijn er zo mooi. De fjorden wisselen af met uitgestrekte bossen en betoverende watervallen en het voelt net alsof je door een sprookje rijdt. Wil jij ook met de camper naar Noorwegen? In deze blog lees je nog veel meer over dit prachtige land en geven we je ook mooie routes die je kunt rijden.

Goboony wildkamperen Europa camper Noorwegen

2. Wildkamperen in Zweden

Wat veel mensen niet weten is dat je in het buurland van Noorwegen ook gewoon mag wildkamperen. Voor wildkamperen in Zweden geldt hetzelfde als in Noorwegen: het mag overal, zolang je je maar aan de regels houdt. Al rijdend met je camper door dit prachtige land, zul je van de ene verbazing in de andere vallen. De natuur is hier zo ontzettend mooi! Je trekt langzaam van het ene prachtige decor naar het andere en kan je camper op de mooiste plekjes parkeren. Dat is nog eens een overnachting met een view. Maak tussendoor ook genoeg tijd voor mooie wandelingen. In Zweden vind je namelijk goed gemarkeerde paden, maar je kan ook zelf met een kompas op pad. Er zijn gemakkelijk en moeilijk begaanbare wandelpaden, maar je bent er zeker van dat ze zullen voeren door de prachtige natuur. Meer van Zweden ontdekken? Volg dan een van deze camperroutes door Zweden

Tip: maak een roadtrip door Scandinavië om zowel Noorwegen als Zweden te bezoeken. 

3. Wildkamperen in Schotland

Schotland is nog zo’n wildkampeer pareltje. Je zult er helaas niet altijd mooi weer hebben, maar daar moet je je vooral niet door tegen laten houden. Je zit immers in je camper toch wel droog en de buitenaardse natuur is iets dat iedere reiziger bezocht moet hebben. Als je met je camper door de Schotse hooglanden rijdt, voelt het net alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. En het mooiste is dus dat je gewoon kan wildkamperen in Schotland. Sinds 2003 geldt in Schotland namelijk ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. Gewoon die camper parkeren en genieten dus. Ideaal wanneer je met de camper naar Schotland gaat om bijvoorbeeld NC500 te rijden. 

Goboony wildkamperen Europa camper Schotland

4. Wildkamperen in Portugal

Wildkamperen was tot voor kort toegestaan in Portugal. Helaas zijn de regels per 9 januari 2021 aangepast. Je mag nu niet meer in de natuur staan met een kampeermiddel van 9 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends. Heel begrijpelijk, want Portugal werd overspoeld door vanlifers en veel plekken werden vies achtergelaten. Maar ontzettend jammer voor wie de plekken wel schoon achter liet of voor iedereen die de reis naar Portugal nog wilde maken. 

Wat nog wel kan? Op parkeerplaatsen mag je wel overnachten wanneer dit is aangegeven. Ook mag je overnachten bij serviceplaatsen voor campers en natuurlijk op campings en camperplaatsen. Dit zijn trouwens de leukste camperplaatsen in Portugal

Goboony wildkamperen europa camper Portugal Algarve

Tips voor wildkamperen met de camper

  1. Er zijn nog een aantal landen in Europa waar je mag wildkamperen, maar helaas is het daar niet mogelijk met een camper. In Finland mag je bijvoorbeeld een natuurgebied niet in met je camper en in Zwitserland mag je alleen op plekken hoger dan 2000 meter wildkamperen

  2. In IJsland mag je trouwens ook wild staan, maar je camper verschepen naar IJsland is best duur. Mocht je de kans hebben, zou ik het zeker wel doen ;)! 

  3. Heb respect voor de locals.

  4. Pas op wanneer je vuur maakt. Houd extra veel rekening met de natuur bij droog weer en kies de plaats van je kampvuur zorgvuldig. Doof het vuur altijd voor je gaat slapen en ruim ook de sporen netjes op voordat je vertrekt.

  5. Heb respect voor wildlife, bewonder dieren vanaf een afstandje en laat ze verder gewoon met rust.

  6. Blijf niet te lang op één plek en check vooraf altijd even de regels van je bestemming.

Heb je nog meer tips of heb je nog informatie over mooie plekjes waar je wild gekampeerd hebt? Laat het ons weten! Niet in het bezit van een camper maar wel enthousiast geworden over wildkamperen in Europa? Huur dan een mooie camper via Goboony.