Wildkamperen, in welke landen in Europa is het toegestaan?

21 maart 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Noorwegen , Schotland & Zweden

Wildkamperen.. Eigenlijk is er niks dat je meer een gevoel van vrijheid geeft dan dat. We hebben gemerkt dat mensen het soms wel lastig vinden om te weten waar het nou wel en waar het nou niet mag. Om je te helpen, vertellen wij je in deze blog alles over wildkamperen in Europa.


De camper van Richtje en Jans is bijvoorbeeld zeer geschikt voor wildkamperen.

Wildkamperen in Noorwegen

Dat je kunt wildkamperen in Noorwegen is bij veel mensen wel bekend, misschien is het daarom ook wel zo’n populaire bestemming voor camperaars. In de magische Noorse wereld mag je dus gewoon gratis slapen, maar je moet wel even rekening houden met een paar regels. Zo mag je je camper niet in een akker of ander bebouwd veld parkeren en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Gelukkig is dat in een uitgestrekt land als Noorwegen niet zo moeilijk. Naast dat het ideaal is dat je in Noorwegen mag wildkamperen is het ook gewoon een fantastische bestemmingen. De bergen en de natuur zijn er zo mooi. De fjorden wisselen af met uitgestrekte bossen en betoverende watervallen en het voelt net alsof je door een sprookje rijdt. Wil jij ook met de camper naar Noorwegen? In deze blog lees je nog veel meer over dit prachtige land en geven we je ook mooie routes die je kunt rijden.

Goboony wildkamperen in Noorwegen

Wildkamperen in Zweden

Wat veel mensen niet weten is dat je in het buurland van Noorwegen ook gewoon mag wildkamperen. Voor wildkamperen in Zweden geldt hetzelfde als in Noorwegen: het mag overal, zolang je je maar aan de regels houdt. Al rijdend met je camper door dit prachtige land, zul je van de ene verbazing in de andere vallen. De natuur is hier zo ontzettend mooi! Je trekt langzaam van het ene prachtige decor naar het andere en kan je camper op de mooiste plekjes parkeren. Dat is nog eens een overnachting met een view. Maak tussendoor ook genoeg tijd voor mooie wandelingen. In Zweden vind je namelijk goed gemarkeerde paden, maar je kan ook zelf met een kompas op pad. Er zijn gemakkelijk en moeilijk begaanbare wandelpaden, maar je bent er zeker van dat ze zullen voeren door de prachtige natuur. Op deze site kun je nog veel meer lezen over de bekendste en meest klassieke hikes van Zweden.

Goboony wildkamperen in Schotland

Wildkamperen in Schotland

Schotland is nog zo’n wildkampeer pareltje. Je zult er helaas niet altijd mooi weer hebben, maar daar moet je je vooral niet door tegen laten houden. Je zit immers in je camper toch wel droog en de buitenaardse natuur is iets dat iedere reiziger bezocht moet hebben. Als je met je camper door de Schotse hooglanden rijdt, voelt het net alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. En het mooiste is dus dat je gewoon kan wildkamperen in Schotland. Sinds 2003 geldt in Schotland namelijk ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. Gewoon die camper parkeren en genieten dus. Wil je de natuur nog wat beter bewonderen? Maak dan een van deze wandelroutes.

In deze infographic is ook nog wat meer informatie te lezen:

Goboony infographic wildkamperen

Wildkamperen tips

  1. Er zijn nog een aantal landen in Europa waar je mag wildkamperen, maar helaas is het daar niet mogelijk met een camper. In Finland mag je bijvoorbeeld een natuurgebied niet in met je camper, in Zwitserland mag je alleen op plekken hoger dan 2000 meter wildkamperen en je camper verschepen naar IJsland is een duur grapje.

  2. Leave no trace en heb respect voor de natuur! Laat niks achter op de plek waar je overnacht hebt. Neem je rommel (plastic!) mee en begraaf je gedane behoeftes. Het is een kleine moeite en het houdt de natuur netjes.

  3. Heb respect voor de locals.

  4. Pas op als je vuur maakt. Houd extra veel rekening met de natuur bij droog weer en kies de plaats van je kampvuur zorgvuldig. Doof het vuur altijd voor je gaat slapen en ruim ook de sporen netjes op voordat je vertrekt.

  5. Heb respect voor wildlife, bewonder dieren vanaf een afstandje en laat ze verder gewoon met rust.

  6. Blijf niet te lang op één plek en check vooraf altijd even de regels van je bestemming.

Heb je nog meer tips of heb je nog informatie over mooie plekjes waar je wild gekampeerd hebt? Laat het ons weten! Niet in het bezit van een camper maar wel enthousiast geworden over wildkamperen in Europa? Huur dan een mooie camper via Goboony. #LETSGOWILD