Met de camper naar België - Camperroutes België

22 mei 2020 in Bestemmingen, België, Tips voor reizigers & Camperroutes

Iedere camperaar zou eens met de camper naar België moeten gaan, vooral omdat er prachtige camperroutes zijn. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij alvast een paar mooie camperroutes door België voor je uitgestippeld.

Goboony met camper naar België

Route 1 - Van oost naar west in 6 dagen

De eerste camperreis door België begint in Gent, om precies te zijn op de camperplaats bij sporthal “Driebeek” in een buitenwijk van Gent, waar plek is voor 6 campers. Op zo’n 5 minuten lopen vanaf de camperplaats is een stopplaats van tramlijn 22 die je in een kwartiertje naar het centrum brengt. Je kunt bij de informatiebalie van de VVV een plattegrond halen waar een rondwandeling op aan staat gegeven. Leuk om te volgen, omdat je op die manier veel van de stad ziet. Het centrum van Gent is gezellig, met leuke terrasjes en straatjes. Ontdek de burcht Gravensteen of breng een bezoek aan het ‘huis Alijn’, een soort hofje met een aantal huisjes waar allerlei ambachten worden uitgeoefend.

Na Gent is het tijd om door te reizen, via de N56 naar Melle, Zottegem en Geraardsbergen, waar een camperplaats is bij jeugdherberg ’t Schipken. Je kunt er voor kiezen om hier te overnachten, maar je kunt ook alleen even naar Geraardsbergen gaan voor het museum vol met mannekes en zelfs vrouwekes pis in de mooiste vermommingen. Je zult er al snel van overtuigd zijn dat het echte manneke in Geraadsbergen staat te plassen. Vervolg daarna je route over de N59 en N55 naar Enghiem en Soignier dan terug naar Braine-le-Comte de N49 over naar Ronquières. Deze plek staat bekend als “Hellend vlak van Ronquières”. Het kanaal van Charleroi naar Brussel moet hier een hoogteverschil van ca 70 meter overwinnen, en dat is voor de scheepvaart niet ideaal. Gelukkig hebben ze er een oplossing voor gevonden. Op dit vlak lopen namelijk 2 bakken op rails, deze “scheepsbakken”  kunnen schepen van 1200 ton vervoeren, ze varen de met water gevulde bakken binnen en worden dan in veertig minuten van het ene niveau naar het andere getakeld. Erg fascinerend om te zien.

Als je deze dag nog tijd over hebt, dan kan je in het plaatsje Thuillies nog een rommelmarkt bezoeken, om vervolgens te eindigen op de camperplaats bij “les Lacs de l’Eau d’Heure”.

Een ruime camperplaats waar wel 100 campers een plaatsje kunnen vinden. Houd er echter wel even rekening mee dat er verder geen voorzieningen zijn. Wel is er verderop een  “Aquacentre” en je kan er allerlei watersporten beoefenen. Dus voor wie daarvan houdt, is dat absoluut de moeite waard.

Dinant is de volgende bestemming. Parkeer je camper aan de camperplaats aan de Meuse om vanaf daar het stadje te bekijken en alles over de geschiedenis te leren. Blijf lekker in het stadje om vanaf hier weer terug te rijden naar huis of verleng je reis met een bezoekje aan Frankrijk. De route langs de Semoy is namelijk wel erg de moeite waard en vooral heel romantisch. Je rijdt met je camper over de glooiende heuvels, langs slingerende beekjes door de prachtige Ardennen.  Sluit je reis af met nog een bezoekje op een camperplaats in het plaatsje Genk en rijd vanaf daarna weer naar huis.

Goboony met camper naar België Dinant

Route 2 - Een driedaags tripje door de Ardennen

Deze route is ideaal voor een korte camperreis door België. De route start in La Roche-en-Ardenne. Het kan soms een beetje lastig zijn om hier een goede overnachtingsplek te vinden, maar als je er rekening mee houdt dat de receptie van sommige campings alleen ‘s ochtends open is, komt het goed. Ook kun je er terecht op een camperplaats, Floreal La Roche 1, op zo’n 2 km vanaf het centrum.

Breng op dag twee de ochtend door in het centrum van la Roche-en-Ardenne. Een mooi stadje aan de Ourthe met leuke winkelstraatjes. Hoog boven het stadje vind je het kasteel dat gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw. Bezoek ook het oorlogsmuseum en het monument met een Amerikaanse tank, omdat je hier meer leert over de 2e Wereldoorlog en hoe het stadje platgebombardeerd is. Rijd daarna door naar Durbuy, een haast nog mooier stadje aan de Ourthe. Wandel op je gemak door de mooie straatjes met oude huizen, mooie beelden en leuke restaurantjes en winkeltjes. Aan de Ourthe staat het kasteel van Durbuy. De omgeving van dit kasteel is prachtig om te wandelen. Sluit je middag af met een lekker Belgisch frietje. Overnacht op camping Domaine Chateau de Dieupart in Aywaille, een mooie kleine camping bij een kasteel aan het riviertje de Amblève.

Op dag drie maak je nog een tussenstop in Luik, waar wekelijks een grote zondagsmarkt is. Op de grote langgerekte markt langs de Maas is het erg druk en gezellig. Strijk hier nog even neer op een terrasje en vervolg je route daarna weer naar huis.

Goboony met camper naar België camperroutes uitgestippeld

Route 3 - Romantische route door België, een vierdaags reisje naar pittoresk Brugge

Rijd in een dag naar Brugge toe en kies voor de overnachting op Parking Kanaaleiland of voor Camping Memling. Waarom dit een romantische route is? Omdat je Brugge met een gerust hart het meest romantische stadje van Europa kunt noemen. Het is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Er zijn fraai gerestaureerde patriciërshuizen en kerken, pittoreske steegjes, bruggetjes, intieme pleintjes en mooie grachten. Neem twee dagen de tijd om alle bezienswaardigheden te ontdekken.

Wat natuurlijk ook zo leuk aan het camperen is, is het rijden zelf. Ga daarom op dag drie, gewoon lekker op pad met je camper. Maak met je geliefde een tourtje over de N367 en de N396 via Varsenare, Jabbeke, Gistel, Nieuwpoort naar De Panne. Maak net voor Bredene aan zee een stop om lekker te lunchen. Rijd dan via de kustweg, de N34, weer naar Oostende om via Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist weer terug te gaan naar Brugge.

Neem de vierde dag de tijd om rustig wakker te worden, precies zoals het zo lekker is op de camping. Rijd daarna weer rustig naar huis, bij voorkeur een route waarbij je snelwegen vermijdt. Zo wordt deze route een echt romantische route door België.

Goboony met camper naar België Brugge
Al met al is het zeker de moeite waard om met de camper naar België te gaan. Het is een prachtig land met een prachtig landschap, uitgestrekte bossen en veel vriendelijke mensen. Het is een uitstekend land om met de camper door heen te trekken. Naast deze camperroutes in België hebben we voor je andere reisjes een paar leuke camperplaatsen in België voor je uitgezocht. Ideaal voor als je op doorreis bent of voor als je zin hebt in een kort uitstapje. In die blog staan ook tips voor je reis naar België.

Bekijk aanbod