Roadtrip Frankrijk - 3 roadtrips door Frankrijk

1 september 2020 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

Ahh, Frankrijk… het is altijd weer een feestje zodra je er bent: van de enorm uitgestrekte kust met de vele naaldbossen in het westen, de rust en de vrede in het groene berggebied in het zuid-oosten, of de klasse en stijl in de vele havendorpjes die het zuiden rijk is. Als je door Frankrijk heen rijdt, merk je hoe divers het land eigenlijk is! Het land is perfect voor slow travel, op je gemakje alle mooie plekken in je opnemen, af en toe een lokaal kaasje hier en een rood wijntje daar. Hoe fijn kan het leven zijn?! In deze blog hebben we drie unieke routes voor een roadtrip door Frankrijk uitgestippeld.

Goboony Roadtrip Frankrijk

Kamperen met je camper op bijzondere plekken

Weggaan op roadtrip is altijd super leuk omdat je vrij bent om te gaan waar je wilt. Je rijdt letterlijk weg en laat al je zorgen achter je. Wanneer je gaat roadtrippen met een camper, heb je ook nog eens alles bij je. Rijd je over het Franse platteland en wil je even genieten van al het moois om je heen, dan kun je gewoon een spontane picknick inlassen. 

Veel plekken voelen echt landelijk, oud en afgelegen. Ook vind je kleine kasteeltjes, onverharde wegen, oude naambordjes en ander eten in de supermarkt. Ook zijn er heel veel leuke campings en natuurterreinen waar je met je camper terecht kunt. Van unieke plekjes met mooie beekjes en rivieren, zoals in Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche tot aan wijd uitgestrekte berggebieden in Parc Naturel Régional de l'Aubrac.

Zelf geen camper? Je kunt een camper huren via Goboony! Lees daarnaast deze tips voor je campervakantie en je bent er helemaal klaar voor. 

1. Roadtrip door Noord-Frankrijk

Het noorden van La France staat bekend om de vele wijngaarden en zandpaadjes, en een plek waar men snel doorheen rijdt om in het mooie, zonnige zuiden te komen. Niet is minder waar: het noorden van Frankrijk heeft veel meer te bieden dan je denkt! 

Het eerste stuk van deze roadtrip door Noord-Frankrijk gaat langs de Opaalkust (Côte d'Opale). De naam Opaalkust werd in 1911 voor het eerst gebruikt door de schilder Édouard Léveque, die dit stuk natuur prees om zijn verscheidenheid van veranderende kleuren, net als de opaal. 

Stop 1: Duinkerke

De eerste stop is Duinkerke. Duinkerke heeft een grote geschiedenis en een van de bekendste gebeurtenissen is de Slag om Duinkerke. Deze gebeurtenis vond in 1940 plaats, en wordt ook wel het Britse wonder van de Tweede Wereldoorlog genoemd.  Naast de interessante geschiedenis van deze plek, is het het ook waard om een aantal plaatsen en stranden te bezoeken. Zuydcoote Beach is hier één van, een stukje buiten Duinkerke. Malo-le-Bains is het strand vlak naast Duinkerke. Plan tot slot een museumbezoekje aan Dunkirk 1940 Museum om nog meer te weten te komen over de geschiedenis! 

Stop 2: Les deux caps 

De volgende stop is bij Les deux caps. Deze bestaat uit Cap Blanc Ne dat iets ten zuiden van Calais ligt. Vanaf hier kun je Engeland goed zien liggen. De andere is Cap Gris Nez. Cap Blanc Nez is bij veel mensen wel bekend, aangezien hier het verhaal luidt dat Napoleon en Hitler vanaf dit punt stonden te gluren naar Engeland. 

Naast het bijzonder mooie uitzicht hier kun je prachtige wandelingen maken, surfen of, voor de toekomstige archeoloog onder ons, fossielen zoeken! Geniet ook van het rijden langs de kust en ontdek een aantal mooie, afgelegen plekjes en dorpjes. 

Stop 3: Boulogne sur Mer

Verder naar het zuiden ligt het plaatsje Boulogne sur Mer, een echt Middeleeuws vissersdorpje waarbij oud is gecombineerd met nieuw. Er zijn mooie straatjes om doorheen te slenteren en genoeg cafeetjes waar je even lekker kunt uitrusten. Het opvallende aan deze stad is dat er twee verschillende centra zijn: het oude gedeelte met de oude stadsmuren, die echt nog doet denken aan de Middeleeuwen, en het nieuwere stadscentrum rondom de Place Dalton. Hier vind je veel jongeren, barretjes en een bruisend uitgaansleven. Er zijn ook veel leuke winkeltjes. 

Stop 4 (en 5, 6, 7…): Herleef oude geschiedenis in Normandië (en spectaculaire uitzichten)

Iedereen heeft vast weleens gehoord dat de Geallieerden de Fransen op deze plek hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het noorden van Frankrijk heeft een heftige, maar indrukwekkende geschiedenis die het zeker waard is om even bij stil te staan. Daarnaast is het gebied prachtig; hoge klif formaties, een blauwe zee en uitgestrekte stranden. 

Vanaf Le Tréport begint het prachtige Normandië. Vanaf hier beginnen ook de hoge kliffen, waar je lekker overheen kunt wandelen met een zeebries in je gezicht. Le Tréport is een klein dorpje dat nog leeft ‘volgens het ritme van de zee’. 

Andere plaatsjes die het zeker waard zijn om in Normandië te bezoeken zijn: Étretat (mooie kliffen), Mont-Saint-Michel, Le Havre, Trouville en Deauville. 

Goboony Roadtrip Noord-Frankrijk

Tip: zelf je roadtrip plannen? Met deze handige acht stappen ga je goed voorbereid op weg! 

2. Westkust Frankrijk Roadtrip 

De héle westkust van Frankrijk is enorm, maar voor deze Westkust Frankrijk roadtrip ligt de focus op het zuidwesten van Frankrijk. Deze reis begint in Bordeaux, daarna gaat de route verder langs de kust die hier anders is dan in het noorden; naaldbossen en uitgestrekte stranden overheersen. 

Stop 1: Bordeaux

Bordeaux is een een typisch Franse, levendige studentenstad. Je vindt er prachtige musea, monumentale gebouwen, een botanische tuin en prachtige kathedralen. In deze stad mag je de musea Musée des Vins en La Cité du Vin niet overslaan! En strijk daarna even neer op een terrasje om ook zelf te kunnen genieten van een echte vin rouge.

Stop 2: In de bossen van Biscarosse…

Biscarosse is magisch en een ontzettend fijne plek om te zijn. Een stukje ten noorden bevindt zich Dune du Pila, een hoge duin die eerder op een bult zand lijkt. Mocht je van een uitdaging houden, dan kun je hier paragliden.

Stop 3: Surfen in Moliets 

Moliets staat bekend om zijn surfkampen in de bossen. Een surfkamp is eigenlijk een enorme camping die voelt als een grote community. Het is zowel geschikt voor de beginnende surfer als de ervaren surfer want de golven zijn hier geweldig. Je kunt hier ook goed terecht als je maar voor een dagje wil gaan surfen. En liever niet surfen? Dan ook is Moliets het bezoeken waard.

Tip: ga met zonsopgang en zonsondergang even naar het strand want dat zijn de meest magische momenten. 

Nog niet genoeg van het surfen? Bij Hossegor vormen zich de hoogste golven van Frankrijk. Er zijn hier veel jongeren, hippe eettentjes en er heerst een rustige, vriendelijke vibe. Een aanrader om even een paar dagen of langer te blijven! 

Stop 4: Biarritz: wapperende jurkjes en oesters aan zee

Wanneer je vanaf Hossegor een uurtje naar het zuiden rijdt, kom je in Biarritz. Het is hier mooi, netjes en je ziet talloze designwinkels en goed geklede mensen. Het is hier prachtig: fel blauwe zee, rotsen en overal kleine strandjes tussen de rotsen waar iedereen lekker de zon ligt te aanbidden (met ook weer een zorgvuldig uitgekozen rood wijntje). Wat een fijne plek!

Het is heerlijk om hier te wandelen, naar de vuurtoren, door de kleine haventjes, of helemaal van zuid naar noord. Je ziet kinderen spelen en springen van de rotsen en Franse families doen zich tegoed aan een ijsje. Het observeren van de lokale mensen is nog nooit zo leuk geweest. 

Goboony Westkust Frankrijk Roadtrip

Tip voor op de terugreis: Dordogne

Rijd op de terugreis door de Dordogne. Het gebied is Middeleeuws, met kastelen in lichtbruine tinten. Daarnaast stroomt de rivier Dordogne dwars door dit gebied heen. Ook heeft het gebied altijd een fijn en warm klimaat. Doe je voor de afwisseling tegoed aan de wijn uit de Dordogne.

Bezoek Belvès, één van de mooiste dorpjes in dit gebied. De grotten van Lascaux zijn ook zeker een bezoekje waard, een grot in een vallei met unieke muurschilderingen van de jagers en verzamelaars. Tot slot is Sarlat-la-Canéda zeker het mooiste stadje in de Dordogne, en in de zomermaanden is het hier altijd gezellig druk. Sarlat is een stadje uit de Middeleeuwen, en dat zie je aan alles. 

3. Roadtrip door Zuid-Frankrijk

In Zuid-Frankrijk zit de crème de la crème van de filmwereld en andere rich and famous die daar genieten van hun weelde en rijkdom. Plekken zoals Saint Tropez, Cannes en Nice staan hier bekend om. Maar het zuiden heeft nog veel meer mooie spots die het absoluut waard zijn om te bezoeken. 

Stop 1: Ardèche

We beginnen onze laatste roadtrip door Zuid-Frankrijk in het welbekende Ardèche. Persoonlijk vind ik dit bergachtige gebied met rivieren en beekjes de mooiste van Frankrijk. Door de bergen om je heen voelt het hier altijd koel en lekker fris. Maak zeker een tochtje met de kano op de rivier. En een tip voor iedereen met een camperbusje: overnacht een paar nachten op Camping des Grottes.

Stop 2: Drôme Provençale (de Provence)

Naast de Ardèche ligt Drôme Provençale, ook wel Parc naturel régional des Baronnies provençales genoemd. Dit is een mooi gebied in de bergen, waar schilders hun hart op kunnen. Het is onmogelijk om deze heerlijke regio te weerstaan: iedereen die hier voor het eerst komt, is sprakeloos door de schoonheid van de authentieke landschappen en witte stenen dorpjes, lavendelvelden en olijfbomen. Deze regio is prachtig, het ruikt er heerlijk, de mensen zijn vriendelijk en de plaatsen magisch. Drôme Provençale heeft een enorme charme, die heel wat liefhebbers jaarlijks terug doet keren, verlangend naar de geur en de unieke natuur. Onthou de namen Montbrun-les-Bains, Le Poët-Laval en La Garde Adhémar. Deze gezapige, historische dorpen katapulteren je enkele eeuwen terug en leveren garanti prachtige kiekjes op!

Stop 3: Gorges du Verdon

Ten westen van Nice bevindt zich Gorges du Verdon, waar zich in Parc Naturel Régional du Verdon bevindt. Deze plek mag je in het zuiden zeker niet missen. Alleen al het zien van foto’s maken je enthousiast. Blauwe meren omringt door groene rotsen. Maak een tochtje met aan kano of kajak en laat al het natuurschoon op je inwerken. 

Stop 4: Côte d’Azur

Na Gorges du Verdon zakt de route af naar de kust, de Côte d’Azur. De Franse Rivièra is geliefd onder de rich and famous, maar laat ook anderen niet koud. Zon, zee en strand en de mondaine badplaatsen Saint Tropez, Cannes, Antibes en Nice, er is voor iedereen wat wils. 

Goboony Roadtrip Zuid-Frankrijk

Stop 5: Cassis

In de richting van Marseille ligt Cassis. Een schattig stadje, met een gezellige haven. Je kunt hier terecht voor de beste ijsjes van Frankrijk en er zijn genoeg plekken om te genieten van de Franse cuisine en dan met name vis. Nabij Cassis ligt Les Calanques, prachtige natuur waar je kunt wandelen en pauze kunt nemen in verstopte baaien. Extra tip: de camping van Cassis is erg ruim en heeft een gezellige laidback sfeer.

Liever een roadtrip door Frankrijk waarbij je meer plekken aandoet? Eerder schreef ik al over de roadtrip die ik zelf met mijn camperbusje maakte! Bekijk ook eens: met de camper naar Corsica en de top 10 campings in de Elzas.