Rijd de herfstkleuren achterna: 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

5 september 2023 in Voor reizigers en Camperroutes

Met de herfst voor de deur maken we graag plannen voor een mooie camperreis. Of het nu gaat om de herfstvakantie of dat je gewoon een weekendje vrij hebt, het is tijd om de gouden maanden met een camper tegemoet te rijden! Urenlang rondstruinen door goudgele bossen en genieten van magische vergezichten? Rijd de herfstkleuren achterna! Wij verklappen de 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst. 
Goboony rijd de herfstkleuren achterna 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

  1. De Harz, Duitsland

Gedurende de kleurrijke herfstmaanden toont de betoverende Harz in Duitsland zich van haar meest prachtige kant. Dit natuurgebied nodigt uit tot een herfstwandeling. Verken de mysterieuze Goetheweg, waag je aan de spannende Harzer-Hexen-Stieg of maak een klim naar de top van de Brocken. Niet zo’n zin in een sportieve inspanning? Geen zorgen, de stoomlocomotief staat klaar als het perfecte alternatief! Deze brengt je naar het hoogstgelegen station van Duitsland, waar je beloond wordt met een weergaloos uitzicht over de landschappen. In de omgeving zijn verschillende campings en camperplaatsen te vinden, die ook gedurende de herfstmaanden hun deuren wagenwijd open hebben staan. 

Ga je met de camper naar de Harz? Hier vind je een mooie camperroute door Noord-Duitsland

  1. De Veluwe, Nederland

Een campervakantie op de Veluwe tijdens de herfstmaanden is een absolute aanrader! De natuur is dan op haar mooist; de heide bloeit uitbundig en de bomen schilderen het landschap in levendige tinten. Een van de meest adembenemende plekken om de heidevelden te bewonderen, is bij de Posbank en het gebied tussen Soeren en Assel. Bovendien zijn de vele fiets- en wandelpaden een oase van rust vergeleken met de drukte van de zomermaanden. En hier is nog een leuk extraatje: tussen half september en half oktober is het bronstijd voor edelherten. Waag je aan een avontuur met een boswachter in de Asselsche Heide en ga op zoek naar wilde dieren! Na een dag in de natuur kun je jezelf trakteren op authentieke pannenkoeken. Genieten ten top! 

Bekijk hier wat je nog meer kunt doen op de Veluwe of bekijk 8x de mooiste plekjes op de Veluwe.  
Goboony rijd de herfstkleuren achterna 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

  1. De Hoge Venen, België

Op de grens van de Belgische Ardennen en de Eifel ligt natuurgebied de Hoge Venen. Het is een van de grootste oppervlaktes ongerepte natuur in België. Lees: ruim 67.000 hectare aan wildernis! De Hoge Venen verwelkomen je met open armen in de herfst, wanneer de natuur haar kleurenpracht tentoonstelt en de omgeving doordrenkt is van paarse tinten warm gekleurde bomen. Ook de unieke flora en fauna van dit gebied komen tot leven tijdens de herfst. Ervaar de natuur van dichtbij en kies uit een van de vele wandelingen die je in dit gebied kunt maken. 

Met de camper naar de Hoge venen? Bekijk dan ook deze camperplaatsen en campings. 

  1. De Waddenzee, Denemarken

Sinds 2014 prijkt ook het Deense gedeelte van de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit unieke watergebied, dat soms lijkt alsof het bezaaid is met fonkelende diamanten, wisselen de getijden zich elke zes uur af. Hierdoor wordt een perfect toevluchtsoord voor zeehonden en trekvogels gevormd. Immense zwermen spreeuwen strijken hier jaarlijks neer en voeren in de lucht een betoverende dans die voornamelijk in de herfst te bewonderen is. De hemel kleurt bijna zwart van de enorme hoeveelheid spreeuwen! Dit opmerkelijke natuurverschijnsel staat in Denemarken bekend als “Sort Sol” ofwel “Zwarte Zon”. Deze zogenoemde zonsverduistering kun je zelf ervaren in het Nationaal Park Vadehavet. Komt dat zien!

Ga je met de camper naar Denemarken? Bekijk onze tips voor de plekken die je gezien moet hebben, welke route je het beste kunt rijden en waar te overnachten. 
Goboony rijd de herfstkleuren achterna 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

  1. Het Mullerthal, Luxemburg

Het Mullerthal wordt ook wel Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. Als je naar het golvende landschap met grillige rotsformaties en sprookjesachtige watervallen kijkt, zal je dat zeker niet verbazen. De bossen en heuvels van Mullerthal transformeren in een rijke en warme mix van herfstkleuren; de bomen schilderen het landschap in tinten oranje, rood en geel, waardoor er een fotogeniek tafereel ontstaat. Mullerthal staat ook bekend om zijn uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Hike bijvoorbeeld de Mullerthal Trail, een route van 112 kilometer lang, onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Voor ieder wat wils dus!

Met de camper naar Luxemburg? Dit zijn de beste camperroutes in Luxemburg! Op zoek naar fijne plekjes om te overnachten met de camper? Bekijk onze tips voor 5x minicampings in Luxemburg

  1. De Jura, Zwitserland

Van Klein Zwitserland naar het echte Zwitserland. Wist je dat de helft van de Jura bedekt is met bos? Het is dan ook niet toevallig dat dit kalkgebergte de Jura heet, dat is namelijk Latijns voor ‘bos’. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe prachtig dat eruit moet zien tijdens de herfstmaanden. Je kunt verschillende wandelroutes volgen die je langs meren (hallo Meer van Genève!), rotsen en het gekleurde bos brengt. Hoogtepuntje meepakken? Ga dan naar het 1679 meter hoge Mont Tendre, de hoogste berg van de Jura aan de Zwitserse kant. 

We hebben hier al onze tips verzameld voor als je met de camper richting Zwitserland gaat. 
Goboony rijd de herfstkleuren achterna 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

  1. De Vogezen, Frankrijk

Het Vogezen-massief is vanuit Nederland het dichtstbijzijnde berggebied in Frankrijk. In de winter een populair oord onder wintersportliefhebbers, maar ook veel geprezen door wandelaars tijdens de herfstmaanden. Vanaf de bergtoppen heb je adembenemend uitzicht op het Zwarte Woud, de Zwitserse Alpen en de hoogste berg van Frankrijk: de Mont Blanc. Voor de mooiste herfstkleuren breng je een bezoek aan het Regionaal Natuurpark Ballons des Vosges. Naast mooie kleuren vind je hier een groot arsenaal aan wilde dieren en meren op grote hoogte. 

Mooie plannen gemaakt voor een roadtrip door de Vogezen? Dit zijn de 5 leukste campings in de Vogezen en hier vind je de 5 mooiste wandelroutes

  1. Mazurië, Polen 

Het Mazurische Merenplateau is een van de bekendste en mooiste regio’s van Polen, met name tijdens de herfst! De eindeloze bossen van Mazurië hebben een unieke kleurenpracht die je nergens anders in Europa vindt. Het idyllische landschap leent zich perfect voor een mooie wandeltocht, maar ook paardrijden of een kanotocht op een van de vele blauwe meren zijn bij uitstek perfecte activiteiten tijdens je bezoek aan Mazurië. Mazurië wordt niet voor niets land van duizend meren genoemd! Thuisbasis van bevers, zwanen, bizons, paarden en moeflons. 

Mazurië is daarnaast de perfecte regio om te wildplukken. Je vindt hier diverse eetbare soorten paddenstoelen, waaronder cantharellen, steenchampignons, porcini en boterchampignons. Ontdek hier ook de mooiste wildplukroutes van Europa met de camper
Goboony rijd de herfstkleuren achterna 10 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

  1. Zuid-Tirol, Oostenrijk

Ook in Zuid-Tirol pakt de natuur tijdens de herfstmaanden flink uit met een prachtig kleurenspektakel. De gekleurde bossen in de vallei steken mooi af tegen de witte bergtoppen met vers gevallen sneeuw. Daarnaast is er ook meer dan genoeg te doen in deze tijd van het jaar: traditionele feesten met live muziek en culinaire festivals met ambachtelijk eten vullen de straten met gezelligheid. Ga je met de camper naar Zuid-Tirol? Vrees dan niet voor de kou! Je vindt in dit gebied namelijk meerdere campings met goede voorzieningen, zoals een binnenzwembad, sauna en wellness. 

Met de camper heb je de vrijheid om het land via de alpenwegen te verkennen. Lees onze tips voor als je met de camper naar Oostenrijk gaat. 

  1. Aosta-vallei, Italië

In deze bergachtige regio in het uiterste noordwesten van Italië vind je ontelbaar veel natuurpracht. Bergen en valleien met unieke flora en fauna en een schat aan biodiversiteit. In de volksmond wordt deze plek de verborgen parel van Italië genoemd en daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Het is de perfecte plek om lekker met de camper te roadtrippen en te genieten van de vergezichten die je onderweg tegenkomt. Breng absoluut ook even een bezoekje aan Nationaal Park Gran Paradiso, het oudste nationale park van Italië!

Met alles wat deze regio te bieden heeft, is een camperreis maken de ideale manier om dit te ontdekken. In deze blog nemen we je mee op roadtrip door Italië en geven we handige tips! 

Welk natuurgebied in Europa wordt jouw herfstbestemming? Waar je ook naartoe gaat, huur hier alvast jouw favoriete camper om je reis compleet te maken!