Tips voor kamperen in de kerstvakantie

19 oktober 2022 in Camper- en campingtips en Voor reizigers

Kamperen tijdens de feestdagen kan een geweldige manier zijn om het jaar zonder afleiding af te sluiten en even lekker quality time te hebben met de mensen om wie jij het meeste geeft. Is dat niet waar de feestdagen überhaupt om draaien? Bekijk snel onze tips, vind de ideale camper om in de kerstvakantie van te genieten en start met het inpakken van je koffers! 
Goboony tips kamperen in de kerstvakantie camper

Tips voor kamperen in de kerstvakantie

  1. Plan vooruit

Dit is een advies dat je vaak hoort wanneer je gaat kamperen, maar deze tip is extra relevant wanneer je gaat kamperen in de winter. Zorg er allereerst voor dat je jouw favoriete camping zo ver mogelijk van tevoren boekt. Het zal je verbazen hoe populair winterkamperen is en hoe snel campings tijdens deze periode dus volgeboekt raken. Dus voorkom teleurstelling en reserveer jouw camping tijdig! 

Denk ook goed na over je bestemming. Hoop je op een witte kerst? Dan zijn bijvoorbeeld de Duitse Alpen of Zweden mooie bestemmingen. Zoek je juist liever het zonnetje op tijdens de koude feestdagen? Dan zijn deze 10 warme bestemmingen in Europa misschien meer iets voor jou. 

Maak vervolgens een paklijst om te voorkomen dat je niets vergeet, aangezien veel winkels gedurende de feestdagen gesloten zijn. Daarnaast zijn veel campings in een meer landelijke omgeving gelegen, waar misschien niet altijd een supermarkt om de hoek ligt. Het is daarom aan te raden om je boodschappen van tevoren of onderweg te doen. Like we said: vooruit plannen! Houd ook bij het kopen van je kerstcadeaus rekening met de beperkte ruimte die je in een camper hebt. Een paar van onze favoriete cadeau ideeën voor kampeerliefhebbers: een lekker warm dekentje, een wegwerpcamera om alle feestelijke momenten vast te leggen, een mooie thermoskan, een goed boek of een bordspel; de keuzes zijn eindeloos! 
Goboony tips kamperen in de kerstvakantie camper

  1. Noodzakelijke benodigdheden

Zoals hierboven genoemd, kan een paklijst een wereld van verschil maken. Denk aan voldoende warme spullen meenemen (ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit vaak wordt onderschat). Twijfel je, dan is het antwoord altijd: ja, neem die extra trui en die extra deken mee! De feestdagen al kou lijdend doorkomen is geen pretje en ook niet bepaald knus. Gelukkig hoef je niet zelf na te denken over wat allemaal handig is om wel of juist niet mee te nemen, want hier is een complete inpaklijst voor je vakantie met de camper

Vergeet ook niet dat de zon in de winter veel eerder ondergaat, dus je zult de avonden vooral in het donker doorbrengen! Neem dus voldoende licht mee, denk aan kerstverlichting, lampionnetjes, een zaklamp of lantaarn en kaarsjes. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens erg romantisch! Pak dan vanzelfsprekend ook voldoende batterijen, een pakje lucifers of een aansteker in. Zo kun je altijd nog een kampvuurtje bouwen als er geen elektriciteit beschikbaar is. 

Tot slot zijn benodigdheden die bijdragen aan jouw plezier natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk! Bordspellen zorgen altijd voor een hoop plezier, maar ook een pakje kaarten vormt een prima tijdverdrijf voor het hele gezin op kerstavond. 
Goboony tips kamperen in de kerstvakantie camper

  1. Camper-proof kerstrecepten 

Een grote angst van veel mensen die wel eens hebben overwogen om tijdens Kerstmis te gaan kamperen? Niet voldoende ruimte hebben om een groot, traditioneel kerstdiner op tafel te zetten. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Eerlijk toegegeven, een kalkoen uit de oven zal het waarschijnlijk niet worden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen heerlijk kerstdiner kunt samenstellen. Overweeg bijvoorbeeld om kalkoenborst op de barbecue buiten te braden, in plaats van een hele vogel in de oven te stoppen. Als je eenmaal de cranberrysaus en groenten hebt toegevoegd, zal niemand het verschil proeven! 

Wat ook leuk is: het kerstdiner boven het kampvuur bereiden. Rooster aardappeltjes boven het vuur of maak stokjes met marshmallows eraan. Heb je gelijk een interactieve activiteit voor het hele gezin! En wees ook vooral niet bang om af te wijken van traditionele recepten. De feestdagen gaan niet over de perfecte aardappelen, maar over samen zijn en het leven vieren. Dus hier vind je onze 5 favoriete camping recepten en een aantal extra tips! 
Goboony tips kamperen in de kerstvakantie camper

  1. Campings voor Kerstmis

Ga er nooit vanuit dat je favoriete camping met de feestdagen open is! Veel familiebedrijven sluiten in deze periode haar deuren, maar gelukkig zijn er ook een heleboel campings wel gewoon open met Kerstmis. Hier zijn onze favoriete wintercampings om je een beetje op weg te helpen. 

#1 Camping Belle Hutte (Frankrijk)

Camping Belle Hutte is met haar 900 meter de hoogst gelegen camping van de Vogezen in Lorraine. Dat geeft vanzelfsprekend adembenemend uitzicht over regionaal natuurpark Ballons des Vosges, de bergen en de rivier Moselotte. Wat deze camping verder zo bijzonder maakt? Het is een ecocamping! De camping gaat dus zorgvuldig om met het milieu en voldoet aan de milieucriteria met betrekking tot water, energie, afval en onderhoud en moedigt haar gasten aan om hetzelfde te doen. 

In de winter verandert de omgeving van de camping tot een wit berglandschap, een paradijs voor skiliefhebbers! Er zijn dan ook genoeg sportieve activiteiten te beoefenen, zoals skiën, wandelen, paragliden en langlaufen. Vervelen zul je je hier in ieder geval niet!

Adres: Vouille de Belle Hutte 1, 88250, La Bresse, Frankrijk

#2 Familiecamping De Vossenburcht (Nederland)

Misschien wel een van de beste wintercampings van Nederland met een zeer luxe sanitairgebouw. Dat sanitairgebouw lijkt normaal niet zo heel bijzonder, maar in de winter is het misschien wel de enige faciliteit waar je nog echt gebruik van maakt op een camping. De plaatsen zijn met 100 m2 lekker ruim, maar in de winter is het toch lekker rustig, dus heb je toch het hele veld voor jezelf. De stroomvoorzieningen op de kampeerplaatsen en het camperservicestation zijn natuurlijk geen overbodige luxes. 

Ga je kamperen in de sneeuw op Familiecamping De Vossenburcht, neem dan voor de kinderen een slee mee en maak een lekkere winterwandeling door de bosrijke omgeving met prachtige heidevelden en vennen. Je kunt natuurlijk ook lekker opwarmen in een café in een van de leuke dorpjes in de buurt of in nabijgelegen Meppel. 

Adres: Bezoensweg 5, 7955 PT, IJhorst, Overijssel, Nederland

#3 Adventure Camp Schnitzmühle (Duitsland)

Weg van de rest van de wereld, midden in het Beierse Woud en naast de rivier de Zwarte Regen, ligt Schnitzmühle. De staanplaatsen zijn afgebakend en liggen tussen de bomen of aan de oever van de rivier. Heb je een eigen kano? Dan kun je kiezen voor een plekje op het speciale kampeerveld waar je direct aan de rivier kunt staat en vanaf je camper of tent zo je kano te water kunt laten gaan voor een mooi tochtje! Het leukste aan deze camping vind ik dat ze zelf hun energie opwekken. Dit wordt gedaan met behulp van een oude watermolen. Hoe innovatief? `

Op de camping zijn verschillende kampvuur- en barbecueplekken en een vuurlounge met open haard aanwezig om het ultieme gevoel van winterkamperen af te maken. Verder kun je in de winter een rit maken in een koets met paarden, een spannende wandeling maken in het donker met fakkels en rodelen. De skipistes liggen op slechts een kwartier rijden vanaf de camping. Rustzoekers kunnen op de camping terecht voor verschillende wellnessmogelijkheden, zoals yogasessies en massages. 

Adres: Schnitzmühle 1, 94234, Viechtach/Bayerischer Wald, Duitsland

#4 Camping Gossaimont (België)

Camping Gossaimont ligt midden in het bos, in de buurt van het dorpje Odrimont, en wordt omringd door vredige weilanden en velden en spannende grotten. Op 3 km ligt piste Le Monty, waar je in de winter kunt langlaufen, skiën en sleeën! 

In de winter kun je lekker opwarmen in de taverne van de camping, je eigen barbecue aansteken of relaxen bij het haardvuur in het café van een nabijgelegen piste. De camping beschikt verder over een visvijver en een gezellige café-bar met terras. 

Adres: Gossaimont 1, 4990, Odrimont, België

En dit zijn natuurlijk maar een paar van de vele campings die tijdens de kerstvakantie open zijn, blijf ook warm op deze gezellige campings voor herfst en winter! Hopelijk kunnen deze tips voor kamperen in de kerstvakantie je helpen en ervoor zorgen dat je geniet van een prachtige Kerstmis, omringd door je favoriete mensen en adembenemende natuur. Kamperen tijdens de feestdagen is iets dat iedereen minstens een keer in het leven meegemaakt moet hebben. Dus geniet van de sneeuw die naar beneden dwarrelt, terwijl je samen onder een warme deken van een kop warme chocolademelk geniet!