Met de camper naar Zweden

30 november 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Zweden

Een camperreis door Noorwegen is razend populair, maar buurland Zweden is ook ontzettend mooi. De natuur, de toffe steden en de eindeloze mogelijkheden (tot aan wildkamperen toe) maken Zweden een ultiem camperland. In deze blog heb ik drie routes voor je uitgestippeld.

Waarom Zweden?

Je kunt beter vragen, waarom niet naar Zweden? Het land bestaat uit kilometers bossen die worden afgewisseld met prachtige meren en toffe steden. In de natuur vind je heel veel rust en ruimte en je hebt ook nog eens de kans om oog in oog te staan met een Eland. De steden staan juist bol van Zweeds design en je vindt er hippe eettentjes met Zweedse delicatessen en hippe hapjes. Ook is Zweden natuurlijk het land van Pippi Langkous en van welk meisje is dat niet de jeugdheldin? Daarnaast heb je in Zweden ook nog bijzondere natuurlijke fenomenen. In juni en juli wordt het bijna niet donker door de midzomernachtzon. Erg bijzonder om mee te maken, helemaal als je de kans krijgt om het met een paar Zweden te beleven. Verder kan je in Zweden ook het noorderlicht zien. Door de elektrische lading in de lucht kan je dit het beste zien in september en maart, maar ook in november, december en januari maak je veel kans omdat het dan juist amper licht wordt en het noorderlicht alleen te spotten is als het echt donker is.

Ga je met je gezin op campervakantie? Kom alvast in de stemming met de avonturen van Lex en zijn gezin (deel 1 en deel 2). Of kijk hoe dit gezin afgelopen zomer naar Zweden ging.

Enthousiast geworden? Huur een camper via Goboony! 

Camperroutes Zweden

Het lekkere van camperen is dat je kunt gaan en staan waar je wil, echt een gevoel van vrijheid. In Zweden geldt dit al helemaal omdat je hier het allemansrecht geldt en je dus mag wildkamperen (extra fijn in een luxe camper). Omdat het wel altijd fijn is om een klein beetje een route in je hoofd te hebben, heb ik een aantal routes voor je uitgestippeld. Zo kun je zelf kiezen of je ze helemaal rijdt of alleen gebruikt als leidraad voor je vakantie in Zweden.

Bekijk aanbod

Om Zweden te bereiken kun je het makkelijkst van het Duitse Puttgarden de oversteek maken naar het Deense Rødbyhavn. De oversteek met de ferry duurt ongeveer 45 minuten. Je hoeft hier meestal niet voor te reserveren. Vanuit Denemarken heb je dan twee opties om Zweden te bereiken. De eerste optie is de over de snelweg vanuit Rødbyhavn naar Helsingør. Hier kun je een veerboot pakken naar het Zweedse Helsingborg. Deze oversteek duurt ongeveer 20 minuten. Ook kun je vanuit Rødbyhavn onder Kopenhagen langs rijden en de brug over de Sont, de Öresundsbru nemen. De gehele weg is zo’n 11 km en brengt je naar het vasteland bij Malmö. Overigens is het goed om te weten dat je geld kunt besparen op de veerboten als je in Puttgarden het zogenaamde Schweden-ticket koopt. Ook kun je met de gratis Zweedse campingkaart korting krijgen op ferries van en naar Zweden.

De routes zijn gebaseerd op de routes die zijn samengesteld door Reis door Zweden. Met de informatie die zij geven en een goede wegenkaart of navigatiesysteem zullen het zeker prachtige routes worden.

Goboony met de camper naar Zweden

1. Door het midden en zuiden van Zweden

De eerste route start vanaf Helsingborg en gaat door het midden en zuiden van Zweden. De route is zo’n 2230 km lang en neemt je mee langs allerlei verschillende bezienswaardigheden. Langs de route vind je vooral veel musea, maar je komt ook langs Stockholm, Uppsala en Goteborg. Hoogtepuntje vind ik trouwens het themapark gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren. Ik vind haar boeken nog steeds fantastisch en wie wil nou niet op avontuur met Michiel van de Hazelhoeve, kennis maken met Ronja de Roversdochter of armpje drukken met Pippi Langkous? Leuk voor jezelf en leuk voor de kinderen. Trakteer jezelf en je kinderen trouwens ook in een café op een echte Zweedse klassieker: pannenkoeken met slagroom en jam. Het themapark ligt in de provincie Småland. Deze provincie heeft ook veel te bieden wat betreft natuur. Ideaal voor mooie hikes over de heuvels en door de bossen. Meer steden zien? Wijk dan een beetje van de route af en bezoek de steden Linköping en Norrköping.

Goboony met de camper naar Zweden

2. Door midden en noord Zweden

De tweede route start vanaf Göteborg is 3460 km lang en gaat door midden Zweden en noord Zweden. Ook langs deze route liggen weer diverse musea. Het vikingmuseum in Säffle bijvoorbeeld en het Zweedse Skimuseum in Umeå. Die stad is sowieso het bezoeken waard want je vindt er veel lanen met berkenbomen zijn en in 2014 was het de culturele hoofdstad van Europa. Verder biedt deze route ook heel veel natuur. Je gaat dwars door de regio Dalarna, een stukje authentiek Zweden met de mooiste natuur. Van bergtoppen tot mooie meren en van het lieflijke boerenland tot uitgestrekte bossen. Overigens wordt in deze regio het midzomerfeest altijd uitgebreid gevierd.

De meest noordelijke stop op deze route is Jokkmokk. Hier kun je wel een tijdje blijven. Je vindt hier namelijk verschillende natuurreservaten die allemaal weer hun eigen kenmerken hebben. Ook ligt het binnen de poolcirkel en je vindt er ook het een berg- en Samenmuseum gevestigd, genaamd Ájtte. Je begrijpt al dat dit ook de plek is voor het spotten van het noorderlicht. Omdat die vooral buiten de schoolvakanties te zien is, kun jeze reis misschien beter plannen zonder kinderen. Daar zijn deze 2 persoons campers erg geschikt voor. 

Goboony met de camper naar Zweden

3. Door zuid Zweden

De derde route start in Malmö en gaat door zuid Zweden en naar de eilanden Öland en Gotland. De route is 1588 km lang. De stad Malmö is super trendy, heeft veel leuke activiteiten en je kunt er heerlijk uit eten. Malmo ligt in de regio Skåne, die al net zo veel te bieden heeft en zelfs maar op 800km van Utrecht ligt. Verder kan je met deze route een kijkje nemen in de historie van Zweden; Een oude trein, oude huizen, veel musea en de stad Karlskoga, de stad van Alfred Nobel. Ook kom je door de prachtige natuur van Småland, waar ook de eilanden Öland en Gotland bij horen. Öland staat vooral bekend om zijn eindeloze kilometers zandstrand en op Gotland is het grootste eiland in de Baltische Zee. Het is een heel bijzonder eiland met rijke en ongebruikelijke flora en fauna, vele burchten, ruïnes, kerken en oude dorpen, ondergrondse tunnels en druipsteengrotten.

Nog niet genoeg strand gezien op Öland? Dit zijn nog veel meer mooie Zweedse stranden.

Goboony met de camper naar Zweden

Camperplaatsen Zweden

De makkelijkste manier om camperplaatsen langs deze routes te vinden is met de app campercontact. Zo hoef je niet van tevoren alles krampachtig vast te leggen, maar zoek je gewoon op het moment dat je een camperplaats nodig hebt naar de dichtstbijzijnde.

Een aantal mooie camperplaatsen in Zweden zijn bijvoorbeeld:
- Kolgårdens Stugby & Camping 
- BauerGården Gästgiveri & Konferens 
- Ekna Naturcamping    

Tips

Regel voordat je gaat dus de gratis Zweedse campingcard, daar kun je fijne voordelen mee krijgen. Let ook even op milieuzones en of je milieuvignetten nodig hebt voor deze reis. Hier zul je in Duitsland, Denemarken en Zweden mee te maken krijgen en bereid je ook voor op tolwegen.