Roadtrip Oost-Europa 

27 december 2019 in Bestemmingen en Europa

Steeds meer mensen vinden hun weg naar Oost-Europa, maar toch is het nog niet bomvol toeristen. Het is een interessant stukje Europa, mede door de geschiedenis en omdat het er heel anders is dan bij ons. Omdat je er ook prachtige camperreizen kunt maken, heb ik een prachtige roadtrip door Oost-Europa samengesteld. 

Voor deze route heb ik me laten inspireren door de reis van Guus en Sandra. In dit artikel vind je meer informatie over Slovenië. Vanaf daar kun je hun reis verder volgen. 

Deze route is zo uitgebreid mogelijk om je zoveel mogelijk informatie te geven. Past het niet allemaal binnen je reis, wees dan vrij om dingen over te slaan. Vaak is het fijner minder te doen en meer te genieten, dan veel te veel in een reis te willen doen.  

Goboony Roadtrip Oost Europa

Slovenië 

In ongeveer twee dagen rijd je van Nederland naar Bovec in Slovenië. Bovec ligt naast de Soča vallei. In deze regio is het prachtig en er is van alles te doen. Zo kun je raften op de rivier, je kunt meegaan op een canyoning tocht. Of ga wandelen door de Tolmin Gorge of hike de populaire Soča trail. Rijd vanaf daar door naar Bohinjska Bistrica. Vanaf hier kun je het meer van Bohinj bezoeken. Daarnaast kun je hier ook goed wandelen en fietsen. Tip: Maak een meerdaagse hike door Triglav National Park. Vervolg dan je weg naar Bled, dat natuurlijk wereldberoemd is door het prachtige meer van Bled. Hier kun je prachtig fietsen en wandelen. Rijd vervolgens door naar Ljubljana. Een prachtige stad met vele culturele bezienswaardigheden. 

Tip: Alleen Slovenië bezoeken? Lees dan alle informatie die we verzamelden voor een zorgeloze campervakantie in Slovenië.

Goboony Roadtrip Oost Europa

Kroatië 

Na Slovenië vervolg je je weg naar Kroatië. Ga eerst naar de regio Istrië, ondanks dat het hier best toeristisch is is het er prachtig. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Rovinj en bezoek het Romeinse theater in Pula. Ga ook zeker eilandhoppen naar Cres, Losinj en Krk. Afhankelijk van hoe lang je kunt reizen en hoever je wilt gaan, kun je eerst zuidwaarts rijden en dan weer terug omhoog. Je kunt ook eerst meer de binnenlanden in gaan om de Plitvice meren te bezoeken. Deze meren mag je absoluut niet overslaan als je in Oost-Europa bent! Tip: ga laat op de middag. Overal op internet lees je dat je vroeg in de ochtend moet gaan, daarom gaat juist iedereen vroeg in de ochtend. Als je laat op de middag gaat heb je kans dat je het hele park voor jezelf hebt, zelfs in het hoogseizoen! Na de Plitvice meren rijd je weer terug naar de kust. Breng eerst een bezoekje aan Zadar en rijd dan door naar Šibenik. 

Tip: Lex schreef in dit artikel en in dit artikel ook over Kroatië. De verhalen over Kroatië van Desi en Leroy lees je in dit artikel en in dit artikel. In alle artikelen worden allerlei handige tips en weetjes gedeeld. Informatie die je zeker niet mag missen! 

Goboony Roadtrip Oost EuropaGoboony Roadtrip Oost Europa

Bosnië 

Vanaf Šibenik rijd je in zo’n drieëneenhalf uur naar Jajce in Bosnië. Je moet natuurlijk wel de grens over met een land dat niet onderdeel van de EU is. Houd er dus rekening mee dat de grensovergang iets langer kan duren. Jajce is een mooi oud stadje waar je ondanks de oorlog in Bosnië nog wat oude gebouwen kunt bekijken. Bezoek hier ook zeker de waterval. Het mooiste uitzicht op de watervallen vind je als volgt: Langs de M16 (de weg van Banja Luka naar Jajce) vind je een klein bordje met “Vodopad The Waterfalls“. Als je dit bordje volgt kom je direct op een parkeerplaats. Je vindt hier een smal zandpaadje naar beneden en na zo’n 100 meter kom je uit bij een klein houten hutje. Vanaf hier heb je het allermooiste uitzicht. Bezoek ook zeker de middeleeuwse burcht! Rijd dan in ongeveer door naar Sarajevo, en laat je inspireren door de verhalen van Guus en Sandra. Het is misschien niet allemaal mooi en overal in de stad word je herinnerd aan de oorlog, maar juist daarom mag je de stad niet overslaan. Bezoek ook Mostar, een stad met een rijke geschiedenis, vooral ook door het oorlogsverleden. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Stari Most brug. 

Goboony Roadtrip Oost Europa

Terug naar Kroatië 

Los van de rest van het land vind je nog een stukje Kroatië. Hier vind je de bekende stad Dubrovnik. Deze stad mag je zeker niet overslaan, al helemaal niet als je fan bent van Game of Thrones. De stad heeft vele mooie bezienswaardigheden, die je vooral als je Game of Thrones zult herkennen!  

Montenegro

Vanaf Dubrovnik rijd je zo door naar Montenegro. Je komt dan eerst langs de prachtige Baai van Kotor. Rijd verder langs de baai om ook de stad Kotor te bezoeken. Vervolg dan je weg landinwaarts. Misschien wel een van de grootste hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) is Nationaal Park Durmitor. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en de imposante Tara Kloof (de grootste kloof van Europa) bewonderen. Voor de durfals kun je zelfs over de kloof heen ziplinen. Ondanks dat mensen in functie er niet altijd even allemaal even vriendelijk zijn, is het een fantastisch warm en mooi land om te bezoeken, zo blijkt ook uit de artikelen van Guus en Sandra.  

Goboony Roadtrip Oost EuropaGoboony Roadtrip Oost Europa

Albanië

Net over de grens in Albanië vind je Shkodër. Ook hier hoef je je zeker niet te vervelen. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel, de Venetiaanse masker fabriek, de kathedraal en de moskee en het historische museum. Maak ook zeker een Boottochtje over het meer van Koman of bezoek het meer van Shkodër. Nog niet uitgekeken in de prachtige natuur van Oost-Europa? Ga dan ook de binnenlanden in. De Albanese Alpen zijn prachtig en zeer geschikt voor mooie hikes. Eindig je reis in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Ook hier is weer ontzettend veel te zien. Misschien wel een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is het Bunk’Art Museum. Op twee plekken in de stad zijn oude bunkers ingericht als museum. Beide musea laten zien hoe het leven in de bunkers was. 

Na Albanië zit de reis door Oost-Europa er op. Vanaf Durrës neem je de boot naar Bari in Italië, waar vandaan je in een paar dagen naar huis kunt rijden.

Nog niet genoeg van het reizen? Reis dan verder met de camper naar Griekenland

Nog een paar tips

  • Onderweg is het natuurlijk wel zo prettig om op mooie en fijne plekken te overnachten. In de getipte verhalen kun je ook veel lezen over mooie campings. Liever nog even verder zoeken? Lees hier hoe je zelf mooie camperplaatsen in Europa kunt vinden. 

  • Bekijk ook eens deze roadtrips door Europa of deze camperreizen door Europa. Hier vind je nog veel meer mooie reizen door Oost-Europa. 

  • Nog minder bezocht dan de Balkan zijn waarschijnlijk de Baltische Staten. Lex en zijn gezin gingen wel. Lees alles over hun avonturen in Litouwen, Letland en Estland

  • Via Goboony kun je gemakkelijk een camper huren zodat jij ook deze roadtrip door Oost-Europa in de camper kunt maken.