Tips voor je eerste campervakantie

13 december 2017 in Camper- en campingtips en Voor reizigers

In dit artikel vind je alle informatie op een rijtje die je nodig hebt voor je eerste campervakantie. Missen we nog tips of heb je vragen? Laat het ons weten! 

Waarom een camper?

Al jaren staat een campervakantie stiekem op je bucketlist, maar nu is het dan ook eindelijk zo ver. Gelijk heb je, camperreizen is nou eenmaal fantastisch! Bij Goboony kunnen we niet ophouden over het gevoel van vrijheid dat het je geeft. Raampje open, wind door je haren, en go with the flow. Misschien heb je van tevoren wel een beetje een idee waar je heen gaat, maar het ideale van een camper is wel dat je flexibel bent. Regent het op de bestemming die je in je hoofd had bijvoorbeeld heel hard, dan rijd je gewoon lekker door naar waar het wel zonnig is. Op de plaats van bestemming heb je geen gestress met (voor)tenten, maar luifeltje uit, stoelen buiten en klaar ben je. Ben je bang dat er toch wat haken en ogen aan zitten (“Hoe doe ik in godsnaam boodschappen? En mag ik wel gewoon naar campings?”)? Met deze tips heb je daar helemaal geen last meer van! 

Goboony tips voor je eerste campervakantie

Bestemmingen, camperroutes en overnachten 

Hieronder vind je meer informatie over hoe je mooie bestemmingen kunt vinden, mooie camperroutes en over campings en camperplaatsen. 

Bestemmingen en routes 

Europa is ooh zo mooi! Scandinavië met haar ruige natuur en mogelijkheden tot wildkamperen. Schotland is al even zo mooi en je mag er ook wildkamperen. Het charmante Frankrijk met al die verschillende regio’s, dorpjes en steden. Italië vanwege de koffie, de pasta en pizza en alle verschillende landschappen. Spanje voor de zon en de tapas, Portugal voor de prachtige Algarve (waar je ook mag wildkamperen). De Alpen voor de bergliefhebbers onder ons. Of ga eens naar het oosten van Europa. Hier vind je allerlei camperreizen door Europa op een rijtje en alles over ontzettend veel bestemmingen.  

Goboony tips voor je eerste campervakantie

Overnachten 

Overnachten kan op verschillende manieren. Je kunt in sommige landen dus wildkamperen, maar in het grootste deel in Europa moet je toch op een camping of camperplaats overnachten. Bijna alle campings zijn geschikt voor campers, dus daar hoef je je niet te veel zorgen over te maken. Campings zijn er in allerlei soorten en maten. Familiecampings, boerencampings, stadscampings etc. De prijs kan erg verschillen, maar de voorzieningen zijn altijd goed. Camperplaatsen kunnen ook variëren. Je vindt ze bij boerderijen, in steden, met gras of juist alleen op beton, gratis of juist vrij prijzig, met voorzieningen of helemaal niks. De ene camperaar wil alleen maar op de gratis plekken staan, de andere wil dat juist niet. Bedenk goed wat jij wil en trek je niet te veel van anderen aan. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. 

We hebben al heel wat campings en camperplaatsen voor je verzameld, maar op deze manier kan je zelf ook makkelijk camperplaatsen in Europa vinden. Of je de plekken wel of niet van tevoren boekt kan je zelf bepalen. De een houdt ervan om ze voor de zekerheid vast te leggen, zo hoef je aan het eind van de dag niet meer naar een plek te zoeken en loop je ook niet tegen het feit aan dat een camping volgeboekt is. De ander houdt er juist weer van om niks vast te leggen. Dit doe ik zelf ook vrijwel altijd en het is altijd goed gekomen. Toen ik in Frankrijk was en bij vier campings te horen kreeg dat er geen plek meer was, kwam ik op camping vijf op een onwijs mooi plekje aan zee terecht. Met bijvoorbeeld weekenden als pinksteren en pasen ga ik graag een weekendje weg in eigen land. Dan reserveer ik vaak wel even.   

Tips

In de camperroutes die we op hebben gesteld vinden we het overigens wel belangrijk ruimte te laten voor je eigen input. Je kan de routes volgen, maar je kunt er ook makkelijk even van afwijken. Als je plan nog niet helemaal vast ligt, ben je net wat flexibeler. Kom je op een plek die zo mooi is dat je er wel even wilt blijven? Blijf gewoon even genieten! Op een iets minder plek terecht gekomen? Rijd gewoon lekker verder. Krijg je tips onderweg van andere camperaars en lijkt het je wel wat om hun tip op te volgen, altijd doen! Het mooie aan een campervakantie is juist het feit dat je iedere dag nieuwe dingen kunt ontdekken door eropuit te gaan. 

Ben je helemaal nieuw met camperen en wil je eerst wel eens ervaren hoe het is? Download dan meteen ons gratis magazine, boordevol tips, camperroutes en leuke verhalen. 

Praktische zaken

Hieronder vind je meer informatie over alle praktische camperzaken waar je mee rekening moet houden voor vertrek, onderweg en wanneer je weer van een camping of camperplaats vertrekt. 

Voor vertrek

Je droomcamper staat klaar, je weet een beetje waar je naartoe wil of je ziet wel waar je uitkomt. Met de verhuurder van de camper heb je waarschijnlijk al besproken wat er in de camper aanwezig is, maar als je dat nog niet hebt gedaan, kun je dat nu nog even doen. Handig is om de inpaklijst er even bij te pakken. Grote kans dat je een groot deel helemaal niet in hoeft te pakken. 

Bij het ophalen van de camper is het belangrijk dat je precies weet hoe alles werkt. De verhuurder zal dit goed uitleggen. Als er iets nog niet helemaal duidelijk is, stel dan ook vooral je vragen. Dat is voor beide partijen het fijnst. De verhuurder zal je vast en zeker ook een handleiding meegeven. Zo hoef je alles niet in een keer te onthouden, maar kun je het later ook nog even opzoeken. Houd er ook rekening mee dat je niet met een auto rijd maar dat het een wat groter voertuig is. Dus heel hard door de bochten of op de linkerbaan met 140 km/h iemand inhalen is niet zo heel verstandig. 

Als het goed is heeft de verhuurder het oliepijl al gecontroleerd. Echter is het voor de motor van de camper wel zo fijn, om zo nu en dan zelf ook even te pijlen. Dat doe je zo:  

Onderweg 

Naast dat je in een camper niet al te hard moet willen rijden hebben we nog allerlei andere tips omtrent het rijden in een camper. Bedenk goed hoe je wilt rijden. Pak je alleen snelwegen waardoor je ook over tolwegen komt? Rijd je juist op snelwegen vermijden zodat je langs onverwacht mooie routes komt maar daardoor wel iets langer onderweg bent? Het is maar net wat je wil. Ik ga meestal voor de laatste optie omdat ik de routes zo mooi vindt en ik gek ben op slowtravel, maar dat is in mijn Volkswagen busje ook goed te doen. Sommige wegen waar ik met behulp van Google Maps langs kom zijn misschien iets minder geschikt voor grotere campers. Gelukkig bieden speciale campernavigaties uitkomts. Vaak zijn die in campers aanwezig, maar wil je er zelf nog eens een kopen dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Garmin

Tijdens het rijden is het hebben van de juiste bandenspanning zeer belangrijk. Het is mogelijk om deze eens in de zoveel tijd te controleren bij een tankstation. Via de bandenspanning sensoren van E-Trailer is het mogelijk om continu op de hoogte gehouden te worden van je bandenspanning. Je kunt deze dan ten alle tijden inzien en mocht er wat mis dreigen te gaan ontvang je een waarschuwing op je smartphone. Zo weet je zeker dat je met de juiste bandenspanning rijdt!

Verder is het vooral genieten geblazen achter dat stuur. Zet je favoriete roadtrip playlist aan, speel eventueel spelletjes met je kinderen en niet te vergeten, breng genoeg eten mee! Je kunt de kasten en de koelkast volstoppen, dus dat is geen probleem. En mocht je eens in de file terecht komen, dan heb je in ieder geval geen trek. Ben je bijna op de plaats van bestemming? Zoek dan even een supermarkt op. Een veel gehoord argument van een ieder die nog niet zo van het camperen is, is dat boodschappen doen met zo’n groot ding zo vreselijk ingewikkeld is. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je net voor je bij de camping aankomt even boodschappen doet, hoef je later niet met je camper de camping op en af. Overigens is boodschappen doen alleen maar ideaal. Dingen die in de koelkast moeten zet je er zo in. Overigens kun je bij bijna alle campers je fietsen meenemen in de garage of op het fietsenrek, je kan dus ook altijd nog boodschappen doen op de fiets.    

Nog een laatste tip: in veel Europese steden gelden milieuzones. Deze gelden vaak vooral voor dieselvoertuigen van voor 2001, maar in sommige steden ook voor benzine voertuigen en soms hangt het ook nog weer van het weer af. Je kunt je er over inlezen en milieustickers bestellen, maar het is nog beter om gewoon geen centra van steden in te rijden. Zo hoef je en niet door smalle straten en weet je zeker dat je niet een milieuzone in bent gereden. Het voorkomt veel verwarring en het scheelt onverwachte boetes. Veel steden hebben parkeerplaatsen of camperplaatsen buiten het centrum met een goede verbinding met het openbaar vervoer. 

Bij vertrek 

Trek je weer verder naar een andere camping? Houd dan ook even rekening met een paar dingen. Je klapt natuurlijk de luifel zo in en hebt ook zo al je spullen ingeladen, maar er zijn toch altijd een paar dingen die je niet moet vergeten. De stroom bijvoorbeeld. Tijdens mijn allereerste campertripje reed ik weg zonder de stroom los te koppelen en trok ik het stroompaaltje om. Mijn vriend is later met ons eigen camperbusje al eens weggereden met het dakje open. Andere dingen op het dak moet je ook om denken. Dakraampjes moeten dicht, de schotel moet ingeklapt en als je dakkoffer bij je hebt zorg dat die dicht is. E-Trailer heeft hier een handige app voor, deze app laat je namelijk eenvoudig controleren of er nog wat open staat en geeft je een waarschuwing als er iets open staat terwijl je rijdt.

Sta je op oprijblokken, haal je camper daar voorzichtig van af door hem achteruit te rollen. Rijd er niet vooruit vanaf, dat is slecht je banden en het blok kan wegschieten. Leeg voor vertrek je vuilwatertank in de daarvoor bestemde put. Dat scheelt enorm veel gewicht in je camper. Zorg ervoor dat je schoonwatertank een beetje gevuld is. Dan is je camper niet te zwaar, maar heb je toch een beetje reserve water. 

Goboony tips voor je eerste campervakantie

Op de camping 

Lekker barbecueën in de avond? Zorg dat je genoeg gas is je gasfles hebt. E-Trailer heeft een handig app voor, waarmee je de inhoud van je gasfles in de app kunt inzien. Mocht de gasfles bijna leeg zijn, dan ontvang je een waarschuwing. Zo kun je altijd genieten van je lekkere barbecue! Alles klaar? Dan kun je lekker achterover leunen in je camping stoel met een biertje in je hand. 's Avonds zet je een gemakkelijk campinggerecht op tafel!  

Ben jij klaar voor je eerste campervakantie?