Roadtrip Europa - 5 Roadtrip routes uitgestippeld

12 december 2019 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Europa

Een roadtrip door Europa, daar droomt toch iedere camperaar van? Het leuke van Europa is dat je meerdere landen in een reis kunt bezoeken. Ieder land heeft weer zijn eigen charme en dat maakt het juist zo leuk! We hebben 5 mooie roadtrip routes voor je verzameld. 

Op onze blog vind je al een hele verzameling van camperreizen door Europa. Die camperreizen zijn onderverdeeld per land. In dit artikel hebben we een vijftal roadtrips voor je samengesteld die je meenemen door meerdere landen. 

1. Roadtrip Europa 2 weken - Roadtrip Toscane

Goboony Roadtrip Europa

Goboony Roadtrip Europa

Ik ben zelf een roadtrip door Europa aan het maken. In vier maanden reis ik door Italië, Spanje en Portugal. Tijdens de eerste maand was ik in Italië en ben ik vooral in Toscane geweest. Mijn route heb ik samengevat in deze roadtrip route door Toscane. Ik ben er zelf iets langer geweest omdat ik langer op een plek bleef om wat te werken, maar het is een prachtige route om in 2 weken te rijden. 

2. Roadtrip Europa 3 weken - Rondje Iberisch Schiereiland 

Goboony Roadtrip Europa

Goboony Roadtrip Europa

Inmiddels ben ik al in Portugal aangekomen en zit een deel van mijn rondje over het Iberische Schiereiland er op, maar ik deel de route graag met je. Zelf ging ik met de boot van Genua in Italië naar Barcelona. Kom je vanaf Nederland of België? Rijd dan in een paar dagen naar Barcelona toe. 

Barcelona is natuurlijk sowieso de moeite waard om te bezoeken. De Sagrada Familia, Park Guëll, chillen op het strand en een lekker sfeertje, zijn wat jaarlijks miljoenen bezoekers naar de stad brengt. Vanaf Barcelona rijd je door naar Valencia. Tussen de steden in kun je er voor kiezen om nog ergens langs het strand te stoppen (Tip: overnacht op camping Miramar in Miami Platja), of ga iets meer landinwaarts als je gek bent op bergen. In Valencia is het vervolgens ook weer fijn dwalen door de straatjes en bezoek ook Ciutat de les Arts i les Ciències. In Valencia kun je prachtig wildkamperen op de Parking van Playa Garrofera. Vervolg dan je weg naar Granada. Dit is niet alleen een van de mooiste steden van Andalusie, je zit ook dichtbij de Sierra Nevada. Hoogtepunt van Granada: De Alhambra. Vervolg je weg dan via Ronda naar Sevilla. Ronda is bekend vanwege de grote kloof die het stadje in tweeën splitst en Sevilla om de flamengo. Verken de stad per fiets en eindig ‘s avonds in de La Carbonería. Gek op surfen? Maak dan tussen de twee steden een stop in Cadiz. Na Sevilla steek je de grens over met Portugal om deze roadtrip door de Algarve te rijden. Vervolg dan langs de kust je weg omhoog via sprookjesachtig Cascais, naar laidback Ericeira en prachtig Porto. Met een kleine camper kun je ook iets meer de binnenlanden ingaan en een stop maken bij de camping Uxa Paraiso. Na Porto rijd je door naar Bilbao. Geniet hier niet alleen van het heerlijke eten, maar ook van natuur en cultuur. Ook hier kun je overigens goed surfen! 

Tip: Je kunt er ook voor kiezen alleen deze roadtrip door Portugal te maken! 

3. Roadtrip Europa 3 weken - Door Scandinavië 

Goboony Roadtrip Europa

Goboony Roadtrip Europa

Deze roadtrip neemt je mee door Denemarken, Noorwegen en Zweden. De route begint in Rømø, een van de drie bewoonde waddeneilanden in Denemarken. Je kunt er komen via een dijk. Het eiland is net iets kleiner dan Texel en het is ideaal voor natuurliefhebbers. Extra leuk, je kunt hier gewoon met je camper het strand op. Aalborg ligt in de regio Noord-Jutland en is een gezellige havenstad. Daarna rijd je door naar Hirtshals waar je de boot neemt naar Kristiansand in Noorwegen. Daarna rijd je een deel van onze camperroute door Noorwegen. Maar in plaats van na Bergen nog door te rijden naar Kristiansund ga je direct naar Geilo. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Odda al naar Geilo te rijden, afhankelijk van je tijd. Ook neem je na Oslo niet de boot terug naar Denemarken, maar rijd je door naar Gothenburg. Ga hier op een boottocht langs de archipel of door de grachten, en als je gek bent op vis mag je de Feskekorka (vismarkt) niet overslaan. Na al die natuur even zin om te shoppen? Je kunt hier terecht voor een boel mooi Scandinavisch design. Rijd door de prachtige regio Skåne door naar Malmö en neem de tijd om het gebied en de stad te bezoeken. Daarna vervolg je je reis over de brug naar Kopenhagen. Een uitgebreide versie van deze roadtrip door Scandinavië vind je verderop op onze blog. 

4. Roadtrip Europa 3 weken - Geschiedenis, cultuur en natuur in Europa

Goboony Roadtrip Europa

Goboony Roadtrip Europa

Tijdens deze roadtrip door Europa zie je in 3 weken heel wat van ons prachtige continent. Dompel je in Normandië onder in de geschiedenis van oorlogen en sta even stil bij alles wat zich daar heeft afgespeeld voor onze vrijheid. Maak het daarna wat luchtiger voor jezelf en bezoek Mont-Saint-Michel. Daal verder af naar het zuiden en geniet van de prachtige kust. Voor de surfliefhebbers is Biarritz de place to be, maar ook bijvoorbeeld dorpjes als Moliets-et-maa. Steek dan over in de richting van de Côte d’Azur. Stop eerst in Cassis, vorig jaar schreef ik al dat dit plaatsje de moeite waard is om te bezoeken, al helemaal omdat je vanaf hier goed Nationaal Park des Calanques kunt bezoeken. Ga zo verder langs de Côte d’Azur, van Saint Tropez tot Nice en dompel je even onder in Luxe. Steek dan de grens over naar Ligurië. Trakteer jezelf op een goed bord pasta en een glas wijn en geniet van de prachtige omgeving. Rijd vanaf daar door naar Lago di Como en Zuid-Tirol. Vervolg je reis naar het bekende meer van Bled in Slovenië en bezoek in Kroatië de Plitvice meren (deze tip van Leroy en Desi wil je niet missen). Sluit je reis af met cultuur en historie in Wenen en Praag. 

5. Roadtrip Europa 2 weken - Door de Alpen 

Goboony Roadtrip Europa

Goboony Roadtrip Europa

Deze roadtrip is voor iedereen die gek is op bergen. Met deze route kom je namelijk langs meerdere hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van de Alpen. Net voor de Alpen in Frankrijk beginnen kom je door Annecy, een prachtig stadje met vele bezienswaardigheden. Het stadje is ook wel bekend van het Lac d’Annecy. Vervolgens rijd je door naar Chamonix. Het stadje ligt aan de voet van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. In het Mont Blanc gebied kun je ongelofelijk mooi wandelen, zo kun je op en top van het gebied genieten. Steek dan de grens over naar Zwitserland in de richting van Saas-Fee, vooral bekend als skigebied, maar je kunt er in de zomer ook zeker actief zijn of juist genieten van een dagje wellness. Vervolg dan je weg naar Lugano, waar ook weer vele bezienswaardigheden te zien en activiteiten te doen zijn. Vanaf Lugano ben je in mum van tijd in Italië. Rijd via het Gardameer en Trento naar Bolzano, het hart van Zuid-Tirol. Dit is misschien wel een van de mooiste regio’s van de Alpen en Desi en Leroy hebben een hele lijst met tips van dingen die hier te doen zijn. Maak dan voor de afwisseling even een stop in Innsbruck en rijd dan nog even door naar Berchtesgaden. Ook hier kunnen Desi en Leroy je meer over vertellen. Rij dan via München en Mainz weer terug naar huis. 

6. Bonus route 

Naast deze vijf toffe routes, heb ik ook een roadtrip door Oost-Europa uitgestippeld. Een gave reis die je mee terug neemt in de tijd en door overweldigende natuur! 

Tips voor je roadtrip door Europa