Desi en Leroy - Kroatië wat was je mooi

18 oktober 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Kroatië, Slovenië & Reisverslagen

Kroatië weet ons compleet in te pakken. We vinden de perfecte campings, slenteren door de pittoreske stadjes en nemen zo nu en dan een frisse duik in de prachtige Adriatische zee.

Wauw! Wat is het hier mooi. We moeten alleen nog één ding van onze bucketlist afstrepen, Al tijdens het plannen van onze roadtrip kijken we er al naar uit om een keertje pal aan zee te staan, zodat je zo uit je busje de zee in kunt duiken.We vinden een kleine camping met lovende reviews in het oosten van Kroatië en pal aan zee. YESSSS! Dit wordt 'em. 

Kamperen aan zee

De route naar de camping is een absoluut pareltje. We rijden langs de prachtige kust van Kroatië op en de stranden worden mooier en mooier. Na een lange en een behoorlijk warme rit komen we aan op de camping. We vinden de perfecte plek voor onze kleine bus; pal aan zee met een geweldig uitzicht en bijna niemand om ons heen. 

Heel eerlijk zijn we soms echt wel een beetje jaloers op de grotere campers met hun douche, toiletten en een bed waar je zo in kunt rollen ;p, maar op dit soort momenten kunnen al die dingen gestolen worden. Want de bus is misschien klein maar weet zich altijd perfect overal tussen te manoeuvreren. De plek is een beetje krap en een behoorlijke klim naar boven voor o.a. de toiletten, maar met zo'n uitzicht who cares (4 nachten later: WE CARE, maar daar komen we nog op terug). 

De eerste ochtend werd ik wakker om 6 uur met een zonsopgang waar je U tegen zegt. Genieten dit!  De Tomos is helaas nog steeds kapot, zoals we al eerder schreven in het vorige artikel dus even snel weggaan gaat hierdoor wat minder makkelijk. Aangezien we nog behoorlijk wat werk hebben liggen is dit eigenlijk ook niet zo erg. We maken van onze kampeerplek een mini kantoor aan zee. Werken was nog nooit zo fijn. Een paar uurtjes werken met een geweldig uitzicht, afkoelen aan ons mini privé strand, hapje eten, lekker borrelen, soms zelfs een workout en weer on repeat. 

Goboony Desi & Leroy Kroatië en Slovenië

De dag dat kamperen iets minder leuk was!

Doordat we bijna de hele dag bij de camper besteden, de supermarkten nogal uit de buurt liggen en we beide geen zin hebben om te koken (soms heb je van die dagen) besluiten we bijna iedere avond lekker lui te eten in het restaurant op de camping. Iedere avond is het er gezellig druk, wordt er gratis grapa uitgedeeld en het eten is er meer dan prima. Hoewel we de eerste 2x keer geweldig hebben gegeten, gaat het de laatste avond compleet mis.

Na een paar happen voel ik me al niet zo lekker. Och... het zal de hitte wel zijn, misschien moet ik juist wat eten. Maar naar drie slices van mijn pizza staak ik de strijd. Dan maar vroeg het bedje in. Net na middernacht word ik voor het eerst wakker zo beroerd als een hond. Misselijk, buikpijn en ga zo nog maar even door. Na 30 minuten draaien en woelen, besluit ik toch maar naar boven te gaan. Helemaaaallll naar boven! 

Het voelt als het beklimmen van the Mount Everest. Daarnaast had ik het geweldige idee om de dag van te voren te beginnen met een iets te enthousiaste squat sessie waar de hamstringetjes op dit moment dus echt niet blij mee waren. 

Nog nooit heb ik zo'n vreselijke voedselvergiftiging gehad. 3 uur later zie ik ook Leroy uit de camper rennen. De hele nacht en ongeveer 10 himalaya wandelingen naar boven is het plotseling ochtend. Nu niet alleen zwaar beroerd maar ook nog eens kapot moe. Kamperen is vandaag niet meer zo leuk. Voor 30 euro boeken we snel een klein appartement bij een ongelooflijk vriendelijk oud Kroatisch stel en zieken we een dagje of twee uit. 

Zoooo zonde want Camp Sirena is absoluut één van onze favoriete campings waar we hebben mogen overnachten. We hadden gewoon ongelooflijk veel pech. Laat dit verhaal je zeker niet weerhouden om de camping te bezoeken. Want voor ons krijgt de camping nog steeds een dikke 10.

Goboony Desi & Leroy Kroatië en Slovenië

Plitvice meren

We voelen ons na 3 dagen weer iets beter, dus helemaal ready voor onze laatste bestemming van Kroatië, namelijk Plitvice National Park. De azuurblauwe watervallen en meren van Plitvice is toch wel iets wat je gezien moet hebben.  Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Plitvice zou volgens velen eerder op een attractiepark lijken dan een nationaal park, het park is veels te druk en de wachtrijen zijn enorm. Veel mensen adviseren om zo vroeg mogelijk te gaan. Een tip die wij overal voorbij zagen komen, waardoor we ons al snel realiseerde dat waarschijnlijk iedereen deze tip gaat volgen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het park tot acht uur open blijft.

We gaan daarom niet vroeg, maar juist lekker laat. Top idee, want wanneer we arriveren bij het park vertrekken de meeste mensen alweer. Yessss mission accomplished! Samen met een handjevol mensen wandelen we door het park. Het park is echt schitterend. Een sprookjes omgeving. De talloze watervallen verbinden de verschillende watervallen op een magische wijze met elkaar. De kleuren zijn overweldigend, van azuurblauw tot smaragdgroen. We kijken onze ogen uit.

Behalve Buddha die ligt lekker te maffen in haar rugzak en krijgt niks van het spektakel mee. Op het einde bezoeken we het hoogst gelegen meer en we zijn helemaal alleen in het park. Wat een rust. De perfecte plek om een mooie dag af te sluiten.Wanneer we terugkomen staat de knalblauwe bus helemaal in zijn uppie op de parkeerplaats.

Goboony Desi & Leroy Kroatië en SloveniëGoboony Desi & Leroy Kroatië en SloveniëGoboony Desi & Leroy Kroatië en Slovenië

Tips voor Plitvice

 • Beste tip ooit dus: Plitvice meren pas aan het einde van de middag bezoeken. 

 • Op Camping Borje heb je mooie ruime plekken in een natuurrijke omgeving tegen een redelijke prijs en niet ver van het park.

Ljubljana 

Slovenië we are back! We beginnen in Ljubljana de hoofdstad van Slovenië. Maar voordat we naar de stad rijden, maken we nog even een kleine stop bij een garage ergens verstopt in the middle of nowhere. Een grasmaaier en Tomos expert! Ja klopt, klinkt inderdaad super betrouwbaar.

De Tomos komt oorspronkelijk uit Slovenië dus we hebben al onze hoop gevestigd om de Tomos hier weer werkend te krijgen. De eigenaar van de garage, een super jonge stoere vent vol met tatoeages, blijkt echter helemaal niet zo hoopvol te zijn als wij. Toch gaat hij een poging doen. Sinds het hele "camper ik ga lekker op de eerste dag helemaal #?*!##?!" debacle hebben wij niet meer zoveel vertrouwen in garages. We gaan er eigenlijk stiekem al vanuit dat we na twee dagen terugkomen bij de garage, de man net doet alsof we nooit een Tomos hebben weggebracht (want natuurlijk hebben we helemaal niks ondertekend of goed afgesproken) en dat dit dan het einde van het verhaal is van onze geliefde Tomos. MAARRRRR het geluk lacht ons toe. We worden plotseling gebeld en wat blijkt de Tomos rijdt weer als een zonnetje.

Ljubljana is een erg fijne en levendige studentenstad met ontzettend veel gezellige plekken voor een hapje en een drankje. Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan. Na 2 nachtjes in de stad en heel veel hotspots vonden we het wel weer tijd voor een nieuwe bestemming.

Tips voor Ljubjana

 • Burgers eten bij Pop’s plac

 • Voor healthy lunch moet je bij Tink Superfood zijn

 • Graffiti spotten in Metelkova Mesto 

 • Relaxen in Tivoli park

 • Het kasteel bezoeken voor een prachtig uitzicht over de stad

Goboony Desi & Leroy Kroatië en Slovenië

Vipava: het wijngebied van Slovenië

Iets met wijn en lekker eten. Check! Spullen pakken en gaan dus. Vipava here we come.

De Vipava Vallei is het wijngebied van Slovenië.. Doordat de vallei aan de grens van Italië ligt, vind je er ook veel Italiaanse invloeden.Het hoogseizoen is voorbij en dit is echt genieten. We vinden een fijne camping midden in het wijngebied met lekker ruime plekken. We vinden een open  plek met uitzicht op een mooi veld en daarachter een flinke berg en niemand om ons heen. Wat gek eigenlijk dat niemand hier is gaan staan? Lucky us! Of misschien toch niet???? 

Na een kleine zoektocht op Google komen we terecht bij Lepa Winery waar je een heerlijke wijnproeverij kunt boeken. Yessss! You had me at wine. De Tomos wordt weer aangekickt en scheurt met 15 km per uur over de Sloveense wegen richting de wijnproeverij. We worden niet alleen getrakteerd op geweldige wijntjes, maar ook nog eens op een adembenemend uitzicht. De wijnproeverij was een groot succes en een absolute aanrader wanneer je in de buurt van Vipava bent.

Lekker rozig en voldaan van alle hapjes en wijn keren we weer langzaam terug naar onze bus. Dit keer wel erg langzaam. Door de sterke wind  is het bijna sneller om te gaan lopen. Terwijl we nog gezellig een wijntje aan het drinken zijn bij de bus, wordt plotseling de complete tafel met glazen (ja echt glas, super slim ook) weggeblazen. We duiken snel met alle spullen de camper in en komen er razendsnel achter waarom niemand is gaan staan op dit mooie plekje midden op een open veld in een gebied dat bekend staat om haar krachtige windstoten. De bus schudt hevig op en neer, in het toiletgebouw sneuvelt er zelfs een raam en de mensen met tenten zien we massaal vertrekken naar het sanitairgebouw of hun auto. Midden in de nacht besluiten ook wij onze bus te verplaatsen. We vinden een mooi plekje tussen twee grote campers. De volgende ochtend is de wind alleen maar erger, dus snel spullen pakken en door.

Tips voor Vipava

 • Zet je camper niet op een open veld ;p

 • Je kan de Vipava Vallei ook heel goed combineren met een bezoek aan Tolmin of Soca

 • Doe een wijnproeverij bij Lepa Winery, je kan hier ook voor 10 euro per nacht overnachten op de camperplaats

 • Camping Lijak is ook een aanrader.

Goboony Desi & Leroy Kroatië en Slovenië

Slovenië was absoluut een geweldige ervaring, ondanks dat het weer bijna nooit mee zat.  Toch hebben we hier enorm genoten van de diversiteit, gastvrijheid en de prachtige bestemmingen. Maar nu is het tijd voor een nieuw avontuur. Dus hallootjes vino, pasta en nog meer vino! Italy here we come. 

Volgende artikel / Vorige artikel

Lees verder om meer inspiratie op te doen om zelf met de camper naar Kroatië te gaan!