Desi en Leroy - De schoonheid van Kroatië

7 oktober 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Kroatië & Reisverslagen

Zoals in ons vorige verhaal beschreven wordt het warmmmmm, hiking in Slovenië met een oude brompot van een mopshond zit er helaas even niet in. Dus de komende weken zijn we in Kroatië beland. Het kwik loopt al snel op naar de 35 graden en na een lange en hete file nét voor de grens van Kroatië stellen we de navigatie in op Rovinj.

Rovinj

We hebben voor de komende dagen Camping Val Vidal op het oog. Een kleinschalige eenvoudige camping op 200 meter van zee en ongeveer 5 km van Rovinj. De kritieken zijn lovend en voor een schappelijke prijs per nacht schijn je er heerlijk te kunnen vertoeven.

Na een rit van ongeveer 3 uurtjes komen we aan op de camping. We hadden zoals gewoonlijk niks gereserveerd en hoopten daarom dat er misschien nog 1 plekje vrij was. Yes! Er is inderdaad 1 plek beschikbaar. Lucky us!

We parkeren ons campertje onder de bomen, zetten het boeltje op en realiseren ons al snel dat deze camping écht precies is wat wij zoeken. Gezellig, kneuterig, natuurrijk én vlakbij zee. Val Vidal beschikt daarnaast ook nog over een heel klein barretje waar je een lekker koud biertje kan bestellen. Dus zwemkleding aan, hond in de rugzak en in nog geen 5 minuten staan we aan zee. Heerlijk!!! 

Na een frisse duik en een geweldige zonsondergang kickstarten we de Tomos en rijden naar het stadje Rovinj. WOW! Wat een geweldig leuk stadje is dit. Oude en smalle straatjes en op de meest onverwachte plekken een leuk barretje of restaurant.Een heerlijke stad om lekker in rond te slenteren en te verdwalen.

Rovinj is wat ons betreft echt een dikke tip! En ga dan vooral lekker kamperen bij Val Vidal. Voor ons is Val Vidal tot nu toe de leukste camping die wij hebben bezocht. Waar het plan is om 2 nachten te verblijven werden het er uiteindelijk 5!

Goboony Desi en Leroy in Kroatië

Wat? Ging er dan helemaal niks mis Leroy en Desi?

Maar natuurlijk wel. In the middle of nowhere stonden we (weer) stil met de Tomos omdat we (weer) vergeten waren te tanken. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.  Ook ging het achterlicht kapot van de Tomos waardoor we in het donker met 20 km per uur op een 70 km weg zwaaiend met een zaklamp op de Tomos reden. Als of een snorfiets in Kroatië met 2 volwassen mensen en een mopshond in een rugzak niet gek genoeg is.

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Rovinj

Tips voor Rovinj:

  • Kamperen bij camping Val Vidal

  • Een drankje doen bij de bar Mediterraneo (eentje want het stiekem best wel duur)

  • Ga vooral lekker buiten de stad eten. Overal vind je leuke restaurantjes. Vaak tussen de wijnvelden. Op 600 meter lopen van de camping vind je het restaurant Agroturizam Mofardin.

  • Loop in Rovinj helemaal naar boven naar de kathedraal en geniet van een fantastisch uitzicht

  • Bezoek het park Zlatni voor een heerlijk dagje strand

We laten Rovinj achter ons en rijden verder de kust af richting het eiland Krk.

Krk, steile hellingen en prachtige baaitjes

Na een prachtige rit door de bergen van Kroatië komen we aan bij het eiland Krk. Het grootste eiland van Kroatië. Of nou ja, het naastgelegen eiland Cres beweert dat zij het grootste eiland zijn. Dat even terzijden. 

Krk is inderdaad een vrij groot eiland met diverse kleine dorpjes en veel steile weggetjes. Na een mooie en leuke slalom toch komen we aan bij Camp Marta. We kunnen hier 1 nacht terecht maar dan wel helaas ergens weggestopt in een hoekje van de camping. Voor 1 nacht gaan we hiermee akkoord omdat we na een aantal uurtjes rijden in de camper het wel welletjes vinden voor vandaag.

Camping Marusina Olive Hills

Ondanks de lovende reviews is Camp Marta niet echt ons ding en na wat speurwerk op het internet vinden we Camping Marusina Olive Hills. Dat ziet er erg goed uit en is slechts een aantal kilometer van Camp Marta verwijderd.

We stappen het busje weer in en na een pittige klim (en erg smalle weg) komen we boven op de heuvel aan bij Marusina Olive Hills. Heerlijk, prachtig, super! Een fantastisch uitzicht, wederom kleinschalig en het maakt de eigenaar allemaal niet zoveel uit. Gewoon lekker je campertje parkeren en bovenal genieten. Wij vonden deze camping echt helemaal super. Vooral het uitzicht na zonsondergang gaat niet snel vervelen! 

Vanaf de camping kun je eenvoudig diverse stadjes en mooie baaitjes bezoeken. Dat is dan ook wat wij vooral de komende dagen gaan doen en daar hebben wij absoluut geen spijt van.

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Krk

Krk is een leuk eiland met voor ieder wat wils. Mocht je naar Krk afreizen sla dan zeker Marusina Olive Hills niet over en bezoek ook eens Dog Beach. De kans is hier groot dat je een klein stukje prive strand kunt vinden in één van de talloze baaitjes. Na 5 dagen nemen we afscheid van het heerlijke Krk en zullen de doorrijden naar Šibenik. 

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Dog Beach

Goboony Desi en Leroy in Kroatië

Hoe gaat het met de Tomos?

De Tomos, oh man oh man oh man oh man de Tomos. 20x kickstarten, er plotseling mee op houden en de nodige frustratie. Ja wat houden we toch van onze Tomos. Opnieuw weigert ons probleemkindje te starten. We besluiten als twee echte monteurs alles uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te zetten. Klinkt als een top plan voor mensen met nul-monteer skills. Maar hij doet het….. nou ja precies 1 minuut en  houd er volgens weer mee op. We besluiten het op te geven en een garage op te zoeken als we weer in Slovenië zijn. Daar komt de Tomos tenslotte vandaan. 

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Tomos

Tips voor Krk

  • Bezoek ook het stadje Krk.

  • Kamperen bij Marusina Olive Hills en geniet van de prachtige omgeving.

  • Loop richting het hondenstrand in Punat, ook al heb je geen hond. Dit deel is namelijk veel mooier en rustiger dan het “normale” strand.

  • Blijf je toch overnachten bij of in de buurt van Camp Marta dan raden we je vooral aan om een hapje te eten bij het restaurant Konoba-Pizzerija Ivinčić.

Gospic

Aangezien het een flink stuk rijden is van Rovinj naar Šibenik maken we eerst nog een korte stop in Gospić. Waar wij eigenlijk dit puur en alleen als handige tussenstop hadden ingepland worden we écht enorm verrast door de ongelooflijk mooie omgeving en de top camping. WOW! Eco Camp Rizvan City ligt aan de voet van prachtige bergen., het is er heerlijk rustig en iedere avond wordt je getrakteerd op een adembenemende zonsondergang. Een absolute aanrader als je op doorreis bent door Kroatië.

We besluiten om hier in plaats van 1 nacht toch 2 nachten te verblijven voordat we écht naar Šibenik gaan rijden en dat was uiteraard een goed besluit. 

Wat is Kroatië toch divers. Van knusse steden, prachtige stranden en schitterende natuur.

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Gospic

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Gospic

Šibenik

Op weg naar Šibenik, een prachtige stad vol historie én een stad voor de Game of Thrones liefhebbers onder ons. Een redelijk korte rit, want na een aantal weken onderweg te zijn, rijden we beide liever wat kortere stukken en nemen dan wat meer tijd op de bestemming zelf. Datzelfde geldt ook voor Šibenik. 

Šibenik is een stokoud stadje met veel historie en zoals al eerder gezegd zijn hier diverse afleveringen van Game of Thrones opgenomen. Dat is voor ons meer dan genoeg reden om hier de boel een paar dagen te gaan verkennen. We hebben de camper bij Autocamp Sani gedropt. Een fijne camping met heel veel schaduw, dat zeer welkom is met het hete weer. De eigenaar geeft ons direct allerlei super leuke tips voor de omgeving en wederom ligt deze camping ook een schamele 300 meter van zee. Perfect! Na een middagje relaxen aan het strand rijden we naar het stadje zelf. 

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Šibenik

Šibenik heeft enorm veel interessante gebouwen, prachtige en sfeervolle straatjes en heel veel goede restaurantjes. Je kan hier net zoals in Rovinj uren heerlijk rondslenteren en dus diverse locaties bezoeken die terugkomen in de tv serie Game of Thrones. Voor ons persoonlijk een fantastische combinatie.

De komende 3 dagen spenderen wij onze dagen of in het stadje zélf of luieren we lekker op het strand. Een heerlijke bestemming dus. 

Let wel even op met parkeren van de camper. Hiervoor gelden helaas wat andere tarieven. Iets waar wij geen rekening mee hadden gehouden en het was even schrikken toen we moest afrekenen. 

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Šibenik

Tips voor Šibenik

  • Overnachten bij Camp Sani. NIet de mooiste camping, maar vriendelijke mensen, dicht bij het strand en erg netjes.

  • Pak de veerboot naar het eilandje Otok Krapanj en ga een hapje eten bij Konoba Dalmata. 

  • Zin in een healthy brekkie? Bezoek dan het hippe restaurant SHE Bio Bistro.

  • Bistro Luce & Brigita naast SHE is een absolute aanrader voor een heerlijk diner. De pasta met truffel was echt goddelijk.

  • Bij wijnbar Namalo kun je de lekkerste plankjes bestellen.

  • Waan je terug in de tijd (of op een Game of Thrones set) tijdens het wandelen door de knusse straatjes van Šibenik. 

  • Let op met parkeren! Voor 1 dag betaal je zo maar 20 tot 40 euro.

Trogir

Ook Trogir is een prachtig oud stadje aan de Dalmatische kust. Het is een stuk kleiner en knusser dan de steden Šibenik en Rovinj. De kust schijnt hier prachtig te zijn en we weten een island hopping tour te vinden waar zelfs Buddha welkom is. De boottocht duurt ongeveer 8 uur waarbij je stopt bij verschillende plekjes. Een klein beetje zorgen hebben we wel. Het wordt de eerste keer voor onze oude mops met watervrees dat ze zolang op een boot moet. Maar zoals iedere keer maar weer blijkt, is onze hond gewoon super badass en slaapt ze eigenlijk de complete tijd. De omgeving is prachtig en we genieten van een heerlijke dag op zee, ondanks dat de boot soms iets te veel weg heeft van een jongeren partyboot. 

Goboony Desi en Leroy in Kroatië Trogir

Onze laatste stop aan de kust van Kroatië zit eraan te komen. Welke dit is? Dat houden we nog even voor ons. Wat wij wel kunnen zeggen dat dit dé beste camping wordt voor ons. Waarom? Dat lees je snel.

Volgende artikel / Vorige artikel