Guus en Sandra 3 maanden on the road - Op ontdekking in het prachtige Slovenië

16 april 2019 in Bestemmingen, Ervaringen, Camperreisverhalen & Slovenië

Italië ruilen we in voor Slovenië. Voor ons een compleet nieuw land. We kiezen voor een bochtig parcours; de Vrsicpas. Maar liefst 50 haarspeldbochten en een maximaal stijgingspercentage van 14%... wij hebben er zin in!

Op ontdekking met 50 haarspeldbochten

De pas kan dicht zijn i.v.m. sneeuwval. Dus als je wilt gaan, check het even van tevoren. Wij hebben geluk, de pas is open! Om de pas te bereiken, rijden we over smalle binnenwegen. De zon, een blauwe lucht met her en der een wolk, alleen dat al ziet er schitterend uit. Voor de Sloveense grens scoren we een vignet, nummertje twee op de voorruit. Het voordeel van een Hymer voorruit: je kunt extra lang gaan;). Het oude douanegebouw is dichtgetimmerd en de beplating van de ‘overkapping’, waar we onderdoor rijden, hangt los. Op goed geluk…

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

De Vrsicpas rijden wij van Bovec naar Kranjska Gora. De natuur is met geen pen te beschrijven. Frisgroene weiden, paarsachtige bomen, beken met helder blauw water en witte bergtoppen. Het is echt geen straf om hier te rijden. Onze Garmin laat perfect zien, hoe hoog we zitten en welke bochten eraan komen. Bij de zoveelste bocht (we zijn de tel kwijt) vliegt er vanalles door de camper. Oeps… de koelkast zat blijkbaar niet goed dicht. Op een veilige plek stoppen we, om de ‘zooi’ op te ruimen. Gelukkig niets kapot, dus snel weer verder.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Onze ‘Hummer’ moet hard werken. Op sommige stukken is de eerste versnelling de enige optie. Om wat warmte van de motor kwijt te raken, staat de verwarming op standje crematorium en de ramen open;). Er zijn verschillende uitkijkpunten en het is hier te mooi om die voorbij te rijden. We komen ogen tekort. Onderweg kom je ook een stukje geschiedenis tegen, zoals de militaire kabelbaan uit 1915 en de Russische kapel ter nagedachtenis van de 10.000 Russische krijgsgevangenen van 1915-1916. De aanleiding is triest, maar de kapel is prachtig.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Nog een paar bochten en dan zit de Vrsicpas erop. Als je niet wagenziek wordt, houdt van rijden en prachtige natuur; een absolute aanrader. Het laatste stuk van de route naar Bled, nemen we de snelweg. Even genoeg binnendoor gecrost. Aan het einde van de middag parkeren we onze ‘Hummer’ op Camping Bled. Ruime plaatsen, hele mooie sanitairvoorzieningen en super vriendelijke medewerkers!

Bled

Bled is wet! Toch wagen we een poging om langs het meer naar het centrum te lopen. Het is zo’n drie kilometer. Het plaatje van het meer met het eiland is idyllisch. De schittering van het kerkje in het water vormt net een schilderij.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Het lijkt erop dat we beloond worden, onze paraplu kan dicht. Het is helaas van korte duur. Even later gaan alle sluizen los. Mensen ‘vliegen’ van links naar rechts door het park om een droog plekje te vinden. Wij zetten onze plu weer op en besluiten door te lopen richting centrum. Daar hebben ze vast een lekkere cappuccino voor ons. Caffé Peglez’n ziet eruit als een inheems koffietentje mét inheems gebak wat we moeten proeven: Blejska Kremsnita. Een soort tompouce blijkt, zonder roze glazuur. Da’s goed te nassen☺. Buiten is het weer droog. We lopen naar het kasteel van Bled. Het uitzicht is al mooi, maar het kan nog mooier volgens ons. Aan de achterkant van het kasteel lopen we door het bos verder omhoog. We ruiken het frisse groen en de dennen. Even diep inademen… Ons vermoeden klopt; what a view! De lucht klaart steeds verder op. Mooi, we gaan voor de complete ronde om het meer. Met iedere stap die we zetten, wordt het zonniger. Het meer ziet er direct heel anders uit, maar even idyllisch.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië
Terug op de camping is onze keuze snel gemaakt. Voor de eerste keer stoeltjes buiten en vitamine D opdoen. Wij doen energie op, maar onze ‘Hummer’ laadt niet meer. Uhm… zitten de stekkers nog goed, andere stroomaansluiting proberen, checken bij de receptie… al met al komen we er niet achter. We zetten de koelkast om op de huishoudaccu. Met de zonnepanelen redden we ons prima. We zien het morgen wel weer.

Blubljana

Aan de rand van de stad vinden we een camperplaats. Gratis! Tja, we blijven toch Hollanders;). Het handige aan deze plek is dat er een auto/campergarage bij zit. Laten wij nog steeds een stroomuitdaging hebben. Vandaag hebben de mannen geen tijd meer. Morgen is top! Wij gaan de stad verkennen. Van Drakenbrug tot Hauptmanhuis. Van de rivier de Ljubljanica tot het alternatieve Metelkova Mesto. Van Park Tivoli tot het uitzicht vanaf het Neboticnik. Deze stad heeft voor iedereen wat. Natuur, cultuur, shoppen, alles is er op loopafstand én de stad is autoluw. Kunnen we dat in Nederland ook invoeren?! De dagen in Ljubljana zijn we getrouwd met de plu. We vragen ons af of het nog een keer stopt. Jammer, want het geeft toch een andere sfeer. We dopen de stad om tot Blubljana. Misschien dat we nog eens terugkomen met zon, want deze stad lijkt ons dan nog meer de moeite.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Buurman en buurman

Heb je weleens gehoord van die twee die geen stroom meer hadden? Die hadden met het terugzetten van het bijzettafeltje de stroomschakelaar in de kast uitgezet. Goeie grap he! Nu de stroom gefikst is☺ besluiten we rond 18 uur Blubljana te verlaten. Om 19.30 uur komen we aan in Divaca. Bij mensen thuis mogen we op het terrein staan. Het plenst als gekken, zelfs de hele avond en nacht. Is dit de ultieme test voor ons? Als we dit samen uithouden in de camper, dan krijgen we de rest van de tijd mooi weer. Zoiets misschien?!

Zelfs geen wifi of 4G, maar met de Italiaanse Langs de Lijn op de radio, volgen we Ajax-Juventus.
Uithouden doen we het zeker. De sfeer is heerlijk ontspannen. Allebei volledig los van het werk. Wat een rijk gevoel, dat dit kan. Nog steeds onwerkelijk. Dus regen of plensbuien, ons maak je niet gek;).

Izola

Van Divaca reizen we naar de kust. Izola is ons einddoel voor vandaag. We zien al snel de zee verschijnen. Vanaf de bergen, zijn het schitterende vergezichten.
Sinds lang, een voorzichtig zonnetje voor ons. We verkennen Izola, met haar nauwe straatjes. Mooi gelegen in een baai. Bootjes en boten te over in de haven. Met de zon erbij krijg je direct een zomergevoel. We checken weeronline. Het belooft de komende dagen alleen maar beter te worden. Volgende week zelfs voorzichtig korte broekenweer. Zal het echt?! Morgenvroeg nog kans op een drup, in de middag droog en zon. Yes, dan kunnen we lekker op de fiets naar Koper.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

De ochtend is bovenverwachting. Zon! Dat betekent ons eerste ontbijtje buiten. Lekker manne!
Na het ontbijt; geen stroom meer. Huh? “Heb jij de stekker eruit gehaald?” Deze keer ligt het niet aan ons. Een ‘Enexis-mannetje’ die een reparatie moet uitvoeren, ziet drie grote campers en ons;) over het hoofd en heeft de stroom afgesloten. Ach ja, 10 meter verder kijken is ook ver;). Hup, de fiets op. Langs de zee is een speciaal fietspad aangelegd, 8km trappen en je bent in Koper. Onderweg voelen we wat druppels. We negeren ze, het wordt zonnig volgens weeronline. Daar houden we ons aan vast. Paraplu ligt droog in de camper. Stel je voor die wordt nat;).
Koper is de belangrijkste havenstad van Slovenië. De oude stadskern bezit mooie oude gebouwen. De vele steegjes, die vaak uitkomen op het Titoplein, geven de stad een knus karakter, waardoor je vergeet dat je in de belangrijkste havenstad loopt.

Er daalt steeds meer op ons neer van boven. Tijd voor een bakkie bij Cameral. Een hip koffietentje met authentieke vloer (love it), gezellige bruine boekenplanken met oude prullaria en té lekkere chocoladetaart. Waarschijnlijk genoeg calorieën voor de hele dag;). We dwalen nog wat rond. In Slovenië roken ze meer dan in Nederland. Een pakje sigaretten kost €3,80; dat is bij ons alleen de btw. De prullenbakken zijn hier volledig op aangepast. Er zit een speciaal peuken-uitdruk-bakje aan. Is dit om een gezonde levensstijl te promoten?

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Ondanks dat we blijven hopen, regent het harder en harder. Dat wordt fietsen en een nat pak krijgen. Een troost voor ons; de plensbui duurde een paar uur en niet alleen onze fietsrit;).
Uitdaging: alles drogen. Onze camper is een redelijke bende. Overal hangt en ligt wat te drogen en daar tussendoor lopen/leven wij. Ach ja, kramperen toch?!

Zoutpannen in Secovlje

De laatste stop in Slovenië zijn de zoutpannen in Secovlje. We hebben gelezen dat het bezoekerscentrum dicht is, maar we gaan toch kijken wat we kunnen zien. Hee, da’s mooi, het is open! De vlakte van de pannen is enorm. Om bij het bezoekerscentrum te komen, loop je ongeveer 2km tussen de zoutvlakte door. Gaaf, dat we zo dichtbij mogen komen. De multimediale tentoonstelling geeft een goed beeld van het werk. Het is een intensieve job. Vroeger en nu. Tot slot een kijkje vanaf het uitzichtpunt. Aan de ene kant de zoutvlakte aan de andere kant de zee.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Met ons bezoek aan de zoutpannen, sluiten wij onze reis door Slovenië voor nu af. Wat heeft Slovenië ons positief verrast. Het is een ‘rijk’ land. De natuur is overweldigend, alles ziet er (over het algemeen) verzorgd uit. De wegen zijn goed onderhouden en vergeet vooral de vriendelijkheid van de mensen niet. Wij reden op een parkeerterrein. Een man die eerder bij de lege parkeerplaats was, liet ons zelfs voor. Hij zocht een andere plek, wat nog niet eenvoudig was. Dit is toch het toppunt van gastvrijheid! Een buschauffeur waar we iets aan gevraagd hadden, zwaait vriendelijk als zijn bus uiteindelijk weg rijdt. Hoe vriendelijk kun je zijn?!

We voelden ons vaker analfabeet. Meer dan regelmatig konden we niets van de taal maken. Dat is een vreemd gevoel, we voelden ons wat onthand. Zo zie je maar, wat voor een rijkdom je hebt als je kunt lezen en schrijven.

Als je ooit besluit naar Slovenië te komen, hoef je je zeker geen zorgen te maken of je kunt pinnen of tanken. Op iedere 200m ligt een tankstation en elke 150m kom je een bancomat tegen. Wat ons betreft is Slovenië absoluut een land voor op je bucketlist.

Goboony Guus en Sandra in Slovenië

Volgende keer: een bezoek aan het huis van de muppets en meer natuurlijk…

Volgende artikel / Vorige artikel 

Ga in de zomer ook lekker op pad! Huur een camper via Goboony, ook die van Guus en Sandra is nog vrij in juli!