Met de camper naar Slovenië

21 maart 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Slovenië

Met de camper naar Slovenië?! Jazeker, Slovenië is een parel van een land en perfect om per camper te ontdekken. Dit land is zo divers dat het lastig is je hier NIET te vermaken. Cruise over smalle bergweggetjes, verken diepe grotten, bezoek donkere wouden, plons in uitgestrekte meren en plof vervolgens neer op zonnige stranden. Ik vertel je graag meer over Slovenië, en waarom camperen in Slovenië zo mooi is.Goboony Met de camper naar Slovenië

Waarom met de camper naar Slovenië?

Slovenië is misschien wel het best bewaarde geheim van Europa. Het binnenland bestaat voornamelijk uit uitgestrekte groene wouden, afgewisseld met kraakheldere meren. Ook heeft Slovenië prachtige bergen, stranden en historische steden om te ontdekken. Omdat Slovenië slechts half zo groot is als Nederland is het makkelijk om in korte tijd alles van dit mooie land te zien. De beste manier om dit te doen is natuurlijk met de camper. Op de volgende website vind je een kaart met alle bezienswaardigheden van Slovenië. Dit zal je helpen als je een camperroute wilt samenstellen langs jouw favoriete plekjes.

Wat kamperen in Slovenië zo uniek maakt

Slovenië is een waar paradijsje voor de echte kampeerliefhebber en er valt oneindig veel te ontdekken. Het kamperen in Slovenië is dan ook sterk in opkomst. Er zijn gigantisch veel activiteiten te beleven zoals mountainbiken, raften, kajakken, vissen, klimmen en wandelen. De Sloveense steden zitten vol met cultuur, lekker eten, kleurrijke gebouwen en openhartige mensen. De kustregio van Slovenië is klein maar groots in schoonheid. Het water is kraakhelder, en de witte dorpjes langs de kust zorgen voor prachtige plaatjes. De hoofdstad Ljubljana is een van de kleinste hoofdsteden van Europa, maar je kunt je er rijkelijk vermaken. Ook Bled is zo’n stad in Slovenië die je niet mag missen. Het meer van Bled is een van de meest bezochte plekken van Slovenië en is herkenbaar aan een kleine eilandje met daarop een klein kerkje. Rondom het meer kan je heerlijk fietsen en wandelen, en na een stukje klimmen wordt je beloond met prachtige uitzichten over het meer van Bled.

In de Julische Alpen heb je de kans om volledig tot rust te komen. Het gebied zit vol met gletsjers, watervallen en bergmeren, een oogstrelende omgeving. De Logarska Vallei is een sprookjesachtig groen gebied met witte bergtoppen op de achtergrond. Je kunt hier knus overnachten in een van de “tourist farms”, waardoor je je echt een local voelt. Wanneer je doorreist naar Podravje zal je ontdekken dat naast, Italianen en Fransen, ook Slovenen heel goed weten hoe je lekkere wijn maakt! Podravje is een gebied vol wijngaarden waar menig mens verliefd op wordt. Voor de liefhebbers van grotten vind je in Slovenië Škocjanske, een van de prachtige grotten en bovendien een van de UNESCO-werelderfgoederen.
Slovenië heeft een groot aanbod van speciaal voor campers ingerichte parkeerplaatsen en campings waar je als camperaar terecht kunt. Vrij kamperen is in Slovenië helaas niet toegestaan. Hieronder geef ik je graag tips voor een leuke camping in Slovenië.

Goboony Met de Camper naar Slovenië Foto 2

Camperroute Slovenië

Deze route begint in Goriska Brda, een wijnregio in Slovenië die je enorm zal doen denken aan Toscane. Vanaf hier loopt de route langs de Soča Rivier naar boven richting de Tolmin kloof. Dit prachtige natuurgebied is een ideale plek voor wandelaars, met name national park Triglav is erg mooi. Je rijd vervolgens door richting Bled, en voor wie het toerisme van het meer liever vermijdt, is het piepkleine dorpje Radovljica een prachtig alternatief. Hier zit je midden in de natuur en slechts 10 km van het meer van Bled. Je weg vervolgt zich naar de hoofdstad Ljubljana, waar vanalles te zien is. Voor wie de steden liever mijdt is het ook mogelijk om langs het Grintovec gebergte te rijden. Rijd vervolgens door naar Celje, een mooi stadje tussen de bergen met een prachtig uitzicht over de stad vanuit het kasteel. Vervolgens ga je verder richting Maribor, en kun je een bezoek brengen aan de stad. Een stukje voorbij Maribor ligt Svečina, een wijngebied waar een hartvormige weg doorheen loopt, ook wel Heart Road genoemd. Van bovenop de heuvel is het hart mooi te zien.

Wanneer je de route vervolgt kom je aan in Olimje. Dit sprookjesachtig gebied rondom een dorpje van 250 inwoners won een aantal jaar geleden nog een award voor mooiste Europese landschap. In Olimje kan je je heerlijk laten vertroetelen in Terme Olima, of je maakt een wandeling tussen de herten in het Kozjanski park. Vervolg je naar naar Novo Mesto, het archeologisch middelpunt van Slovenië. In dit schattige stadje, omgeven door een U-vormige rivier, is o.a. een tentoonstelling van alle archeologische vondsten te bezichtigen. Onderweg naar de kust kom je langs Pivka waar een aantal mooie grotten te bezoeken zijn. Aan de kleine kustregio van Slovenië zijn naast mooie stranden een aantal prachtige havenstadjes zoals Piran, Izola en Koper. Na tot rust te zijn gekomen aan de kust gaat de reis weer terug het binnenland in. Voor de paardenliefhebbers kom je langs Lipica, de bakermat van het paardenras Lippizaner, waar je prachtige tochten kan maken te paard of in een koets. Een stuk verder vind je de op een na grootste druipsteengrot ter wereld, de Postojna Cave. 15 minuten verderop vind je de Predjama Castle, een burcht gebouwd tegen een steile rotswand waardoor het lijkt alsof deze in de lucht hangt. Wanneer je vervolgens door rijdt naar de Italiaanse grens kom je nog langs een aantal natuurgebieden die wel de moeite waard zijn om te bezoeken voordat je reis door Slovenië tot een einde komt. Klik hier voor de gedetailleerde kaart van deze route.

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Campings in Slovenië

Om je nog wat inspiratie mee te geven zal ik je een aantal mooie campings en camperplaatsen in Slovenië laten zien.

  • Camping Bled: Deze camping heeft een prachtige ligging aan het meer van Bled. Het is een mooie plek van waaruit je vanalles kunt doen. De camping scoort een 8 uit 145 reviews op Zoover.

  • J elenov Breg Pod Matajurjem: Deze boerderij ligt in een groen heuvellandschap met een magisch uitzicht. Wanneer je hier uit het raam kijkt zie je achter de rondspringende herten witte bergtoppen. Heb je zin een keer te overnachten in een authentieke Sloveense boerderij dan is dit zeker een aanrader. Op TripAdvisor wordt deze boerderij een hoogst haalbaar gemiddelde van vijf sterren, van 29 beoordelingen.

  • San Simon Resort: Als camperaars hebben we natuurlijk een hekel aan resorts, maar dit gaat gelukkig om een camperplaats in de buurt van dit resort. Het is een mooie plek, direct aan het strand in een groene omgeving. Deze plek scoort een 8 op campercontact.

  • Camping Center Kekec: Deze camping ligt net buiten Maribor in een mooie omgeving. Het is een groene camping, erg geschikt voor gezinnen. Een uitstapje naar het prachtige Maribor is vanaf hier erg gemakkelijk. De camping scoort een 9.2 op Campercontact vanuit 74 reviews.

Tip: Lees ook de ervaring van Desi en Leroy (Het meer van Bled en BohinjLjubljana en het wijngebied), Lex en zijn gezin en Guus en Sandra.

Is de avonturier in jou al losgemaakt? Kijk op Goboony voor een mooi aanbod campers, smekend om mee op avontuur te gaan.

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.