De 5 mooiste natuurgebieden van Noord-Holland

9 december 2020 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Het is helaas nog steeds niet mogelijk om flink wat kilometers richting het buitenland te maken. Hebben wij even geluk dat Nederland ook hartstikke mooi is! Eerder schreven we al over de 10 mooiste natuurgebieden van Nederland en de mooiste camperroutes door Nederland. In dit artikel zoomen we in op Noord-Holland en nemen we je mee naar de mooiste natuurgebieden van de provincie, inclusief de beste campings. 

  1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland staat bekend om haar uitgestrekte duinen, bosgebieden en heeft zelfs stukken strand. Lekker veel afwisseling dus! Om die reden een van mijn favoriete natuurgebieden in Nederland. Vanuit je camper kun je genieten van alle rust, vogels spotten, een uitdagende looproute maken of kennismaken met een groep Schotse hooglanders. Een prachtig uitzicht over het park vind je in het Kopje van Bloemendaal, een uitkijktoren op een duintop net naast het park. 

Pal aan het strand en op 5 kilometer loopafstand van het Nationaal Park vind je Camping de Lakens in Bloemendaal. Naast camperaars vind je hier veel surfers, dus verwacht veel relaxte surfvibes. 

Goboony Texel

Maak deze reis met een camper die je via Goboony hebt gehuurd!

  1. De Slufter

Waddeneiland Texel hoort als enige van de eilanden bij Noord-Holland. Het eiland zit vol met prachtige natuurgebieden die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn, maar bij De Slufter is er iets bijzonders aan de hand. De grotendeels door duinen omsloten strandvlakte staat in open verbinding met de Noordzee, waardoor er een kwelderlandschap is ontstaan. Kwelder hoe? Op kamp in groep 8 maakte ik voor het eerst kennis met dit begrip, dus ik zal je een mooie uitleg geven: een kwelder is een begroeid buitendijks landaanwas die bij hoogwater niet meer onder water komt te staan. Dus tijdens vloed blijft er telkens wanneer het water wegloopt wat nieuwe modder liggen, hierdoor ontstaat de kwelder. Iets dat je eigenlijk met je eigen ogen moet zien! 

In Duinpak en Camping de Robbenjager in Cocksdorp kun je in alle vrijheid een mooi plekje voor je camper uitzoeken. 

  1. Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk wordt hoofdzakelijk gebruikt als oudste waterwingebied van Nederland voor het drinkwater in Amsterdam. Daarnaast is het een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. Naast de vele mooie wandelroutes, kun je bijvoorbeeld ook op excursie onder leiding van de boswachter. De Waterleidingduinen heeft de grootste populatie damherten van Nederland, dus wie weet spot je er eentje onderweg? 

Tussen het dorp Vogelenzang en de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt Familiecamping Vogelenzang. Verscholen in het groen en omzoomd door bos, weiden en bollenvelden en met het strand om de hoek. Meer heb je toch niet nodig? 

Goboony natuurgebied

  1. Naardermeer

De natuurgebieden in Noord-Holland bestaan inderdaad grotendeels uit duingebieden, maar het Naardermeer niet. In dit beschermde natuurgebied vind je verschillende plassen met riet, hooiland en moerasbos. Dat is weer eens wat anders! Ik raad je zeker aan om met een fluisterboot rond te varen of trek stevige wandelschoenen aan en loop dwars door natte weilanden en spannende vlonderpaden. 

Wakker worden met fluitende vogeltjes? Dan is kampeerterrein De Zeven Linden in Baarn misschien wel iets voor jou! Geen zin om te betalen voor je overnachting? Hier vind je de top 10 gratis camperplaatsen in Nederland

Goboony camper aan het water

  1. Noordhollands Duinreservaat

Oke, terug naar de duingebieden. Want dit unieke duinreservaat mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Noord-Holland! In het Noordhollands Duinreservaat liggen de breedste duinen van Nederland, op sommige plekken wel vijf kilometer breed. Zelf ben ik erg fan van De Schoorlse Duinen, waar ik vroeger als kind al vaak kwam om te klimmen en klauteren en te genieten van het uitzicht. Kleine tip: op veel wandelplekken heb je een duinkaart nodig. Een goede zaak, want hiermee draag je rechtstreeks bij aan het beheer en onderhoud van de duinen! 

Op Camping Geversduin in Castricum mag je met de camper staan en dan sta je in het natuurgebied, maar ook op loopafstand van het strand en de duinen. Genieten!

Hier vind je meer tips over op pad met de camper in Noord-Holland, de 7 leukste steden van Zeeland of bekijk de mooiste plekjes op de Veluwe!

Welk natuurgebied staat er op jouw lijstje?