De 10 mooiste natuurgebieden van Nederland

10 juni 2020 in Bestemmingen en Nederland

Steeds meer mensen beseffen dat Nederland ontzettend mooi is en veel te bieden heeft. Natuurlijk zijn camperreizen door Europa gaaf, maar waarom zou je niet eens op ontdekking gaan in eigen land? Ook hier kun je alle kanten op: bezoek de gezellige steden, plan een dagje vol interessante culturele activiteiten of ga de natuur in! Met deze 10 mooiste natuurgebieden van Nederland moet dat laatste zeker wel lukken.

  1. De Waddenzee

De Waddenzee is een bijzonder stuk natuur in ons land. In dit gebied vind je het laatste beetje echte natuur in Nederland, daarnaast behoort het tot de Unesco Werelderfgoedlijst. Ik ben zelf in het waddengebied opgegroeid dus ik ben sowieso fan, maar het gebied is ook officieel uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurlijke omstandigheden als het weer, de wind en het water zorgen ervoor dat het gebied constant in beweging is. Ook zorgt het voor een bijzonder landschap van kwelders, duinen, slikken geulen en zandplaten. Het gebied is belangrijk voor miljoenen vogels en vissen en je vindt er roofdieren als zeehonden en bruinvissen. De Waddenzee is een van de weinig grote getijdengebieden waar de natuur nog steeds ongestoord haar gang kan gaan. In de vierdelige serie Het Wad zie je hoe het gebied zich ieder seizoen ontwikkelt. Liever direct zelf ontdekken? Ga dan met de camper naar de Waddeneilanden of bekijk de 5 mooiste natuurgebieden van Noord-Holland

Goboony Mooiste Natuurparken Nederland Waddenzee

  1. De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een van de bekendste gebieden in Nederland, het is een uitgestrekt gebied met een rijke flora en fauna. Het gebied is niet alleen rijk qua natuur, ook op het gebied van cultuur heeft het gebied veel te bieden. Onderwerpen als architectuur, cultuurgeschiedenis en beeldende kunst vind je hier namelijk ook terug. Denk alleen al aan het interessante gebouw van Radio Kootwijk. Let wel op dat je voor de Hoge Veluwe moet betalen, dit is om het park te onderhouden. De Hoge Veluwe doet het namelijk zonder subsidie. Ook staan er hoge hekken om het park om de dieren binnen te houden. Voordeel is wel, op die manier kun je makkelijker wilde dieren spotten! Wil je wat meer tijd doorbrengen in dit gebied? Dit is er allemaal te doen op de Veluwe

Tip: Maak deze mooie camperroute over de Veluwe, deze hebben we samengesteld met Natuurkampeerterreinen

  1. Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen ken je vast van de film De Nieuwe Wildernis, waarin je alle ins en outs over het gebied te zien en te horen krijgt. Het relatief nieuwe natuurgebied vind je tussen Almere en Lelystad en is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen, omringd door bos. Die combinatie zorgt ervoor dat het een paradijs is voor vogels, met als hoogtepunt de zeearend. Verder vind je ook veel andere dieren in dit gebied. Reeën, vossen, hazen, vleermuizen, vlinders zijn hier volop, maar misschien nog wel bekender zijn de grote groep konikpaarden, heckrunderen en edelherten.

Goboony Mooiste Natuurparken Nederland Oostvaardersplassen

  1. Biesbosch

De Biesbosch mag in dit rijtje van mooie natuurgebieden in Nederland niet ontbreken. Het Nationaal Park de Biesbosch is een groot gebied en ligt op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het natuurgebied is beschermd en leent zich goed voor mooie wandeling en fietstochten. Ook kun je het gebied verkennen vanaf het water met een kano, je eigen boot of een gehuurd bootje. Het gebied is bijzonder vanwege de bevers die hier in het wild leven. Ze laten zich soms maar moeilijk zien, dus wanneer je bevers wil spotten is het slim om met een bevertocht onder leiding van een gids mee te gaan. Wanneer je gek bent op vogels ben je hier ook op de juiste plek. Ieder seizoen biedt de Biesbosch een thuis aan vele soorten vogels, waaronder de blauwborst, de ijsvogel en de lepelaar. 

  1. Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is op de Veluwe na het grootste bosgebied in Nederland. Naast bos vind je er heide, zandverstuivingen, vennen en uiterwaarden. Dat maakt het gebied heel divers. Je kunt hier heerlijk wandelen en vindt in het gebied vele mooie landgoederen, kastelen en buitenplaatsen, die ook het bezoeken waard zijn. Overal staan verschillende planten en bomen en ook leven er bijzondere diersoorten als de boommarter en de das. Het nationale park is leuk om een dagje te bezoeken, maar ook geschikt voor een weekendje weg met de camper. Je vindt altijd wel een leuke plek om te overnachten. Het gebied is ook leuk voor kinderen, zo kun je verschillende kabouterpaden volgen en op onderzoek uit met de Natuurweetjeswandeling. 

Tip: Hier kun je een camper huren

Goboony Mooiste Natuurparken Nederland Utrechtse Heuvelrug

  1. Nationaal park Oosterschelde (Het grootste natuurgebied Nederland) 

Nationaal park Oosterschelde is met zijn 370 km² het grootste natuurgebied van Nederland. Daarnaast is het ook het meest natte natuurgebied van Nederland. Net als de Waddenzee staat dit gebied in het teken van getij, wind en water, daardoor ziet het landschap er altijd anders uit. Niet alleen boven water is het gebied prachtig, onder water vind je een prachtig kleurige wereld, waardoor het gebied geliefd is bij duikers. Op de bodem leven onder andere brokkelsterren, sepia's, platvissen, weduwerozen, garnalen en verschillende schelpdieren. Ook leven er krabbetjes en kreeften. Op de hardere dijken en stenen vind je zeeanjelieren, mosselen, zakpijpen en verschillende wieren. Je hoeft er niet speciaal voor te duiken, je kunt ook mee met een echte snorkel expeditie. Liever niet het water in? Je kunt het gebied ook goed te voet ontdekken.

  1. Nationaal Park Lauwersmeer 

Ook Nationaal Park Lauwersmeer mag niet missen in de rijtje van mooie natuurgebieden in Nederland. Het gebied ligt in het noorden van Groningen, op de grens met Friesland. Het park is zo’n 50 jaar geleden ontstaan nadat de Lauwerszee werd afgesloten. Het park is dus nog jong. De natuur in het park en daarbuiten heeft hier de kans gekregen om zich op een unieke manier te ontwikkelen en leent zich goed voor mooie fiets- en wandeltochten. Je hebt hier de kans om wilde dieren tegen te komen, maar het is vooral een goede plek om vogels te spotten. Extra bijzonder is het dat het Lauwersmeergebied benoemd is tot Dark Sky Park. In dit gebied blijft de duisternis behouden, zonder last te hebben van lichtvervuiling, uniek voor Nederland. ‘s Nachts kun je het park bezoeken om het zelf te ervaren. Een bezoekje aan het Lauwersmeer is trouwens goed te combineren met een bezoekje aan het wad. Je kunt vanaf Lauwersoog de boot nemen naar Schiermonnikoog en je kunt er ook wadlopen! 

Goboony Mooiste Natuurparken Nederland Nationaal Park Lauwersmeer

  1. Maasduinen

De Maasduinen liggen in Noord-Limburg en vormen de langste rivierduinengordel van Nederland. Ze zijn ontstaan door een combinatie van water, wind en mens. Vroeger stroomde de Rijn door het gebied, toen was de Maas nog een zijtak van de Rijn. Het water heeft lange tijd vrij spel gehad en heeft de bodem opgedeeld in drie verschillende lagen. De wind heeft het verder afgemaakt, omdat de wind zand meenam en het weer afzette op een andere plek. Zo zijn de duinen ontstaan. Later heeft ook de mens invloed uitgeoefend op het gebied. De grond werd intensief gebruikt en putte zo ontzettend uit. Om te voorkomen dat het zand te veel opwaaide werden bossen gepland. Die konden weer worden gebruikt voor de houtproductie. Het gebied is nu een heide- en bosgebied met veel verschillende diersoorten als slangen, hagedissen, roofvogels en de bever. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en mountainbiken, dus het is de moeite waard om nabij de Maasduinen vakantie te vieren.

  1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Door naar Noord-Holland voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit gebied bestaat uit bos, duinen en strand en heeft dit plekje tussen de mooiste natuurgebieden van Nederland meer dan verdiend. Het natuurgebied strekt zich uit tussen Haarlem, IJmuiden en Zandvoort en vanaf Amsterdam is het ongeveer 25 km. Ook hier kun je weer heerlijk wandelen en fietsen én je kunt er wisenten spotten! Wiswatte? Wisenten staan ook wel bekend als Europese bizons. Ze zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa en sinds 2007 vind je ze ook in Zuid-Kennemerland. Absoluut de moeite waard! Combineer een bezoekje aan dit park met een weekendje op Camping de Lakens in Bloemendaal, een heel fijne camping aan het strand met mooie plekken voor campers en een surfvibe die je overal voelt.

Goboony Mooiste Natuurparken Nederland Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  1. Nationaal park Weerribben-Wieden 

De laatste in dit rijtje mooie natuurgebieden in Nederland is Nationaal park Weerribben-Wieden. Het is het grootste laagveen moerasgebied van Noordwest Europa en daarmee heel uniek. Het gebied is ontstaat door turfstekers en rietsnijders en bestaat uit meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Je vindt er allerlei bijzondere dieren en planten en is zeker het bezoeken waard. Ontdek het gebied te voet of op de fiets of ga het water op in een kano. Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan de omliggende gezellige dorpen! 

Natuurgebieden Nederland in kaart

Naast deze 10 natuurgebieden vind je nog veel mooie natuur in ons mooie landje, zoals op de Veluwe. Natuurmonumenten heeft de Natuurgebieden in Nederland in kaart gebracht, zo vind je altijd een mooie gebied bij jou in de buurt. Daarnaast kun je met behulp van deze kaart ook een mooie camperroute langs de verschillende gebieden uitstippelen! Hier vind je de kaart van Natuurmonumenten

Welk natuurgebied is jouw favoriet?