8 mooiste plekken van Nederland - Om te bezoeken met de camper

7 september 2020 in Bestemmingen en Nederland

Gek ben ik op Nederland. Ik heb er inmiddels al vele keren over geschreven. Van de mooiste natuurgebieden in Nederland tot de beste plekken om gratis te overnachten met de camper. Een deel van deze informatie bestaat uit tips van anderen. In dit artikel heb ik een selectie gemaakt van de mooiste plekken in Nederland, waar ik zelf met de camper ben geweest. 

Goboony Mooiste plekken van Nederland Groningen

  1. Groningen

Groningen is mijn favoriete stad in Nederland. Het is een echte studentenstad en daardoor is het er altijd gezellig. Er is van alles te beleven. Zo kun je een dagje gaan winkelen, maar op cultureel gebied kun je je er ook dagen vermaken. Het Groninger Museum is van buiten en van binnen een echte eyecatcher, er zijn vaak muzikale evenementen in de stad, je kunt de Martinitoren (d'Olle Grieze) beklimmen en in augustus vindt Noorderzon plaats in het Noorderplantsoen. Het is ook leuk om je een dagje tussen de locals te begeven door op de thee te gaan bij Bij Britta, te eten bij de Uurwerker en de dag af te sluiten met een biertje bij the Dog’s Bollocks.

Vanuit de stad ben je zo in de natuur rondom Groningen, ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Overnachten kan op de stadscamping of bij Kardinge. Daarnaast zijn er camperplaatsen bij Rebel Rebel Hostel. Dit hostel c.q. camperplaats ligt op het Suikerunie terrein. Een broedplaats voor creatievelingen en een vast festivalterrein voor feestjes. 

  1. Gulpdal

Inmiddels ben ik twee keer met de camper naar Zuid-Limburg geweest. Eigenlijk is het hier overal prachtig en met je wandelschoenen aan, kun je overal gaan. Toch voeg ik het Gulpdal in het bijzonder toe aan deze lijst met mooie plekken in Nederland. In het Gulpdal beginnen vele wandelroutes die je mee door de bossen, over de heuvels, langs weilanden en door dorpjes nemen. Zelf had ik tijdens deze wandeling het idee dat ik door een soort sprookjes landschap liep, zo mooi vond ik het daar. Tussendoor moet je natuurlijk wel even stoppen voor een stuk Limburgse vlaai. Dat maakt een bezoekje aan het Gulpdal helemaal compleet. 

Ga je liever fietsen? Ook dan is het Gulpdal the place to be. Mountainbiken, racefietsen of tochten op de gewone fiets (tip: een e-bike is geen overbodige luxe), er zijn vele mooie routes voor een lekker actieve dag. 

  1. Leeuwarden

Dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is geweest, is iets waar veel Leeuwarders (en Friezen) nog steeds trots op zijn en maakt ook dat Leeuwarden hoog scoort in dit rijtje mooiste plaatsen in Nederland. Het heeft Leeuwarden op de kaart gezet voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen, die de stad ook nu nog weten te vinden. Er is dan ook nog steeds van alles te beleven op cultureel gebied, met het Fries Museum als absoluut hoogtepunt.

Mocht je daar niet zo van houden, ook dan is Leeuwarden de moeite waard om te bezoeken. Zo hebben ze namelijk ook de leukste winkelstraat van Nederland, de Kleine Kerkstraat. Deze ligt tussen het Oldehoofster kerkhof en de Nieuwstad, de een bekend vanwege de scheve toren, de ander vanwege de gracht die hier doorheen loopt. Overnachten doe je het best op Camperplaats Leeuwarden. Een mooie camperplaats vanaf waar je in 15 minuten in de stad bent. 

Genoeg stad gezien? Leeuwarden is de ideale basis om de rest van Friesland te ontdekken. 

  1. Vechtdal

Inmiddels ben ik al een aantal keer in deze regio geweest en elke keer vind ik het weer prachtig. Het gebied bestaat uit bossen, weilanden en natuurlijk water en het is zelfs licht heuvelachtig. Ook hier kun je prachtig wandelen en fietsen, voor de wat avontuurlijkere wandel- en fietstochten zijn er mountainbike routes en klompenpaden. Ook zijn er vele musea, bijvoorbeeld het Tinnen Figuren Museum in Ommen. Overnachten doe je onder andere op Camping de Roos, maar zelf slaap ik nog liever op een terrein van Natuurkampeerterreinen

Goboony Mooiste plekken van Nederland Vechtdal

  1. Waddengebied 

Het waddengebied is ontzettend uniek. De natuur is er schitterend, en op verschillende plekken ook heel divers. Het gebied staat niet voor niks op de UNESCO werelderfgoedlijst. De eilanden hebben allemaal hun eigen charme en ook ‘aan de wal’ is het prachtig. Wil je met de camper de waddeneilanden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat je op Vlieland en Schiermonnikoog niet met de camper kunt overnachten. Deze zijn namelijk autoluw. Zelf vind ik Terschelling het mooiste en leukste eilanden, hier vind je meerdere mooie plekken om te overnachten. 

Bezoek ook Lauwersoog, neem een kijkje over de dijk bij Zwarte Haan of Marrum (vanaf de uitkijktoren!) en sla zeker het gebied rondom Den Helder niet over! 

  1. Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is een prachtig nationaal park dat bestaat uit bossen, heide en zandverstuivingen. Misschien heb je het nog niet gemerkt, maar ik ben gek op wandelen en daar is dit gebied heel geschikt voor. Maar ook hier geldt, ook met de fiets kun je je hier goed vermaken. 

Overigens is de omgeving ook prachtig. Elke eerste zondag van de maand is er een markt in Diever, in Dwingeloo hebben ze een kringloop voor leuke snuisterijen of juiste echte vintage parels (ik tikte er een perzisch tapijt op de kop, die prachtig staat in de camper), het Blauw Meer is zo mooi van kleur dat je bijna niet gelooft dat het in Nederland ligt en in Appelscha vind je de Bosbergtoren die vooral gaaf is voor het mooie uitzicht, maar het ook nog eens goed schijnt te doen op Instagram. Nabij de toren vind je trouwens ook een informatiecentrum over het Drents-Friese Wold. Ihet gebied vind je vele leuke plekken om te overnachten. 

  1. Scheveningen

Scheveningen is de laatste in mijn rijtje van mooie plekken in Nederland. Het was er dit jaar ongekend druk en dat heeft helaas voor wat overlast gezorgd. Gelukkig is het hoogseizoen voorbij en gaan we er vanuit dat Corona volgend jaar is ingedamd. Wil je de drukte vermijden? Ga dan lekker in het voor- of najaar. Ook dan is het heerlijk uitwaaien op het strand, met een beetje geluk ook gewoon met de zon op je bol. Mocht er wat minder zon zijn, warm je dan op bij een van de vele strandtenten (nu we weer richting herfst gaan, doe je dat het liefst met een kop warme chocolademelk natuurlijk!)

Wil je liever wat meer actie dan een wandeling? Parkeer je camper dan tussen de surfers en geef je op voor een surfles! 

  1. Utrecht 

Utrecht is ook prachtig om met de camper te bezoeken. Het is een knusse stad, met zowaar nog meer mogelijkheden om te winkelen dan Groningen en Leeuwarden en ook heel veel aanbod op cultureel gebied. Maak een mooie stadswandeling (eventueel onder leiding van een gids), strijk neer op een terras aan de Oude Gracht, bezoek ‘s avonds spontaan de film die in Springhaver draait of de voorstelling in theater Kikker, geniet van toffe live muziek in het Muzieklokaal of maak een wandeling om de Singel. 

Ook buiten het centrum zijn leuke plekken om te bezoeken. Je kunt heerlijk eten en borrelen bij Brouwerij Oproer, een dansje wagen bij SOIA, zwemmen bij de Muntkade of in Strijkviertel of dineren op hoogte WT Urban Kitchen. 

Wanneer je overnacht op de camping Tussen Hemel en Aarde kun je na alle opgedane indrukken in de stad, even lekker tot rust komen. 

Goboony Mooiste plekken van Nederland Utrecht

Dit vind ik de mooiste plekken in Nederland. Toch ben ik nog lang niet klaar met ontdekken, dus mocht je nog leuke tips voor me hebben, dan hoor ik het graag!