Wat te doen op de Veluwe

1 september 2020 in Bestemmingen en Nederland

De Veluwe is een landstreek van zo’n 1000 km2 en met name bekend om de prachtige natuur. Het is een geliefd gebied in binnen- en buitenland. Niet gek want er is van alles te beleven. Volg met de camper het microadventure van punt 1 of ga zelf op avontuur. Met dit lijstje van 10 dingen met wat er te doen is op de Veluwe, moet dat zeker lukken!   

Goboony wat te doen op de Veluwe

  1. Microadventure 

Ook voordat het coronavirus ervoor zorgde dat we massaal meer op vakantie gingen in eigen land, werd een vakantie in Nederland steeds populairder. Vooral voor weekendjes weg laten we vaker het vliegtuig links liggen om dichtbij huis op ontdekking te gaan. Vanuit dit idee heeft Goboony in samenwerking met Natuurkampeerterreinen een microadventure ontwikkeld. Tijdens dit microadventure ga je met een huurcamper naar een of meerdere natuurkampeerterreinen op de Veluwe om even helemaal tot rust te komen en samen met je reisgezelschap te genieten van het groen. De route is te downloaden en je kunt hem helemaal naar eigen wens volgen. 

  1. Natuurcentrum Veluwe

Denk je aan de Veluwe, dan denk je natuurlijk aan natuur. Bij Natuurcentrum Veluwe kun je niet alleen simpelweg genieten van al het groen, je kunt ook allerlei dingen doen. Ga mee met een van de verschillende excursies en rondleidingen. Leer meer over de natuur, cultuur en verschillende landschappen. Naast de excursies kun je ook een bezoekje brengen aan de schaapskuddes, grafheuvels en het Belgenmonument. Net als ik gek op bijen? In de bijenstal geven imkers je graag uitleg over deze fantastische beestjes.  

  1. Wandelen en fietsen

Bij ons staat de Veluwe hoog in de top 10 mooiste natuurgebieden van Nederland. Niet alleen wij denken er zo over, jij waarschijnlijk ook. Naast de vele activiteiten die er te doen zijn, kun je er natuurlijk ook gewoon lekker fietsen of wandelen. In het gebied vind je vele wandelroutes, fietsroutes, mountainbikeroutes en ruiter- en menroutes. Je kunt de routes volgen met knooppunten, routemarkeringen of GPX. Er is zoveel moois dat het waarschijnlijk moeilijk is om een route te kiezen. Al is het natuurlijk goed om te weten dat je keuze nooit fout kan zijn. 

Nog leuker zijn misschien wel de klompenpaden. Dit zijn paden dwars door het boerenland. Je hebt een aantal routes op de Veluwe.

  1. Middelpunt in Lunteren

Tijdens een van je wandel- en/of fietstochten mag je Lunteren niet overslaan. Hier vind je het precieze middelpunt van Nederland. Wanneer je op dit punt staat is het net zo ver om naar het noorden van Nederland te gaan, als naar het zuiden. Bij het middelpunt is een plek om even uit te rusten. Wel zo fijn want je hebt de Goudsberg moeten beklimmen om bij dit punt te komen. Gelukkig biedt niet alleen het middelpunt een reden om de tocht te maken, je hebt hier namelijk ook nog eens een prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei. 

  1. Kröller Müller Museum

Het beroemde Kröller Müller Museum ligt midden op Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Het is een unieke combinatie van natuur, architectuur en kunst. Het museum is in het bezit van de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. De collectie bestaat uit bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Maar dat is niet het enige. Je vindt er ook topstukken van moderne meesters. Denk daarbij aan Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de tuin kun je ruim 160 sculpturen bewonderen. Deze zijn gemaakt door beeldbepalende kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore en Joep van Lieshout. Al moet je kunst van moeder natuur ook niet vergeten. De bossen, heidevelden en zandverstuivingen rondom het museum zijn prachtig! 

Goboony wat te doen op de Veluwe

  1. Radio Kootwijk

Een andere klassieker op de Veluwe is Radio Kootwijk. Het monumentale zendgebouw werd vroeger gebruikt om contact te houden met toenmalig Nederlands-Indië. De architectuur van dit gebouw is uniek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook de open vlaktes met heidevelden en zandverstuivingen zijn prachtig. 

  1. Paleis het Loo en de paleistuinen

Paleis Het Loo is meer dan 300 jaar door de Oranjes gebruikt om te wonen en werken. Het werd daarnaast veel gebruikt als jacht- en vakantieverblijf en als plek om gasten te ontvangen. De tuinen en stallen zijn bijna nog mooier dan het paleis zelf. Ook de koetshuizen met vele prachtige rijtuigen, auto’s en sledes zijn een aanrader. De paleistuin staat vol met exotische bloemen en planten en een deel van de tuinen zijn gratis toegankelijk. In de tuin staat onder andere een oud slot en er zijn kleine watervallen en beekjes. 

  1. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is zeker het bezoeken waard voor jong en oud. Rijd mee met historische stoomlocomotieven over de spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren die meer dan 100 jaar oud is. Erg interessant om mee te maken en het lijkt alsof je even teruggaat in de tijd. Het is een mooie manier om de omgeving te bewonderen omdat je tijdens de tocht middenin de natuur rijdt. 

  1. Klimbos Harderwijk

Bovenstaande activiteiten zijn goed te doen voor kinderen, maar wanneer je op de Veluwe bent is het wel zo leuk om ze echt even te laten ravotten. Dit kan onder andere in Klimbos Harderwijk. Er zijn vele leuke en uitdagende klimparcoursen, maar de meeste spanning zit hem toch in de vrije val van 16 meter hoogte. Ook de Rollercoaster Zipline geeft je het gevoel dat je vliegt. Trouwens, dit parcour is niet alleen leuk voor kinderen. Het is een avontuur voor jong en oud! 

  1. De Spelerij - De Uitvinderij 

De Spelerij - De Uitvinderij is ook een fantastisch uitje voor kinderen. Hun creativiteit en verbeelding wordt hier enorm geprikkeld. De Spelerij bestaat uit vreemde en wonderlijke toestellen die kinderen in hun eentje en met anderen in beweging moeten brengen. In De Uitvinderij kunnen kinderen in een werkplaats aan de slag met metaal, hout, plexiglas en piepschuim. Onder toeziend oog maken ze met echte (veilige) machines de mooiste bouwwerken en andere creaties. Een dag om nooit te vergeten voor jou en je kinderen. 

Goboony wat te doen op de Veluwe

Zoals je ziet is er heel wat te doen op de Veluwe. Welke uitje zet jij zeker op de planning? Wil je andere activiteiten ondernemen tijdens je vakantie in Nederland? Op de blog vind je alles over mooie camperroutes door Nederland, de leukste campings en nog meer activiteiten. Meer Veluwe? Bekijk hier de 8 mooiste plekjes op de Veluwe!