8x de mooiste plekjes op de Veluwe

16 december 2020 in Bestemmingen en Nederland

De Veluwe is misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland en kent talloze bijzondere plekjes. Onderdeel van de Veluwe zijn de twee nationale parken, Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom. Daarnaast vind je nog tal van andere natuurgebieden tussen Zwolle, Harderwijk, Ede, Wageningen, Arnhem en Apeldoorn. Bestaande uit dichtbegroeide bossen tot open zandvlaktes en zelfs heuvels. Zo. Veel. Te. Ontdekken! Eerder schreven we al over wat je kunt doen op de Veluwe, maar in dit artikel neem ik je mee naar de mooiste plekjes op de Veluwe. Enjoy!

  1. Deelerwoud

Op deze bijzondere plek komen aanzienlijk minder toeristen dan op andere delen van de Veluwe. Het Deelerwoud bestaat voor een deel uit bos en voor een deel uit heidevelden. Ga je heel vroeg aan de wandel? Dan heb je grote kans om hier edelherten te spotten! Houd er wel even rekening mee dat juist om die reden, dus de rustplekken voor het wild, een deel van dit natuurgebied is afgesloten voor wandelaars. Dit staat gelukkig overal duidelijk aangegeven. 

  1. De Posbank

De Posbank is onderdeel van het Nationaal Park de Veluwezoom en is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Veluwe. Deze 90 meter hoge zandheuvel is zeker de klim waard. Althans, een klim is een groot woord, maar voor Nederlandse begrippen is het best een hoge heuvel. Vanaf de top geniet je van schitterend uitzicht over de omliggende natuur. 

Nog meer mooie natuurgebieden bezoeken? Bekijk de 5 mooiste natuurgebieden van Noord-Holland!

Goboony Veluwe

  1. Loenen op de Veluwe

Een van de leukste dorpjes op de Veluwe is het schattige dorpje Loenen op de Veluwe. Zo vind je hier de hoogste waterval van Nederland (15 meter, maar toch), een schaapskooi, de prachtige Loenermark en talloze mooie wandelpaden. Genoeg te zien dus! 

  1. Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand

In de categorie bijzondere plekken die je kunt bezoeken op de Veluwe: Radio Kootwijk. Dit voormalige zenderpark heeft een karakteristiek gebouw, ook wel de Kathedraal van de Veluwe genoemd, in een met bos en heidevelden gevulde omgeving. Het Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Dat betekent dat je hier nog levende duinen kunt vinden, oftewel zandduinen die door de wind zijn gevormd. Het zand is opvallend geel van kleur, wat een prachtig plaatje geeft. Zelf noem ik dit stukje Veluwe altijd de Nederlandse Sahara. 

Goboony bos camper

Ga op pad met een camper die je via Goboony hebt gehuurd!

  1. De Wolfhezerheide

Dwars door het heidegebied De Wolfhezerheide stroomt de Heelsumse Beek. En wist je dat zes van zeven reptielsoorten die in Nederland voorkomen, precies in dit gebied leven? Komt dat zien! Verderop vind je de Wodanseiken, een aantal eeuwenoude eiken die te herkennen zijn aan hun lage kroon.  

  1. Schaapskooi Ginkelse Hei

Afgelopen zomer zat ik hier rustig te picknicken, toen de schaapherder met zijn Edese schaapskudde voorbij kwamen hobbelen. Een leuk zicht dat mooie plaatjes oplevert! Het schijnt dat je altijd wel een grote kans hebt om ze te spotten op de heidevelden rondom de schaapskooi. Daarnaast was de Ginkelse Heide in 1944 het decor van een offensief waarbij geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met parachute en al gedropt werden. Zij deden een poging om Nederland te bevrijden van de Duitsers, maar die operatie mislukte helaas. Een bijzonder monument is overgebleven. 

Goboony schaapskooi Veluwe

  1. Het Speulder- en Sprielderbos

Het Speulder- en Sprielderbos omvat een immens stuk beschermd bos van maar liefst 3.300 hectare op de Veluwe. Het perfecte wandelgebied als je het mij vraagt! Bijkomend voordeel: door de enorme omvang is het hier meestal een stuk minder druk dan in de nationale parken in de buurt. 

  1. Landgoed Staverden

Flaneren door statige lanen en oude bossen, langs slingerende beken en bijzondere monumenten? Dan moet je naar Landgoed Staverden. Wist je dat er op het landgoed bijzondere witte pauwen flaneren? Een goede reden om deze plek eens te bezoeken als je het mij vraagt!

Met de camper naar de Veluwe

De Veluwe heeft verschillende campings, van grote campings met een zwembad tot Natuurkampeerterreinen middenin de natuur. Zo’n Natuurkampeerterrein kan ik je sterk aanraden, heerlijk rustig! Je kunt ook zelf bepalen naar hoeveel en welke Natuurkampeerterreinen je gaat. Hier vind je een overzicht van alle Natuurkampeerterreinen op de Veluwe en kun je onze gratis camper route ‘Rondje Veluwe’ downloaden! 

Zoals je leest, zijn er heel wat mooie plekjes op de Veluwe. Wat vind jij het mooiste plekje op de Veluwe? Benieuwd naar meer mooie natuurgebieden in Nederland? Hier vind je de mooiste natuurgebieden van Nederland, inclusief tips voor activiteiten.