Kleine campings in Frankrijk

12 mei 2019 in Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Frankrijk

Frankrijk is zonder meer een van de favoriete vakantielanden onder Nederlanders, en terecht! De diversiteit van het Franse landschap zorgt voor verrassingen achter elke bocht. Het verrukkelijke eten, charmante wijnen en de vele authentieke dorpjes, is wat een campervakantie in Frankrijk zo uniek maakt. Ook is er in Frankrijk een gigantisch aanbod campings, camperplaatsen en kampeerterreinen. Maar niks is toch mooier dan op een schattig klein campinkje te verblijven? Een verborgen paradijsje waar je echt tot rust komt. Voor degene die hiernaar op zoek zijn heb ik in diverse Facebookgroepen eens rondgevraagd naar de favoriete minicampings in Frankrijk. Van de vele enthousiaste reacties heb ik in deze blog vijf kleine campings in Frankrijk op een rijtje gezet.

Vijf unieke minicampings in Frankrijk

1. Ferme Hay Day

In de Normandische regio Calvados, tussen de appelbomen, kastelen, boerderijen en ‘bebrilde’ koeien, ligt camping Ferme Hay Day. Ferme Hay Day is een traditionele Franse boerderij met rondom een prachtig uitzicht over het heuvelachtig landschap van Calvados. De camping bestaat uit slechts 20 ruime plaatsen op een terrein van maar liefst 5 hectare. Voor campers is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. Het lage aantal plekken, en het feit dat er bijna nooit auto’s over het terrein rijden, zorgt voor een ultieme rust die juist de eigenaren ook zo waarderen.

De camping is ook geschikt voor mindervalide personen en er is genoeg plek voor kinderen om te spelen, paard te rijden of kennis te maken met de boerderijdieren. Er zijn stookplaatsen waar je heerlijk rond het vuur kunt zitten en er is een bar waar men elkaar ontmoet. Dagelijks kan je vers brood bestellen, wekelijks is er friet en pizza’s uit eigen oven en er worden gezamenlijke bourgondische maaltijden geserveerd.

Op de camping zijn fietsen te huur waarmee je gemakkelijk de omgeving kunt ontdekken. Zo zit je op 3 km van de Normandische kust waar je de bekende Omaha Beach zandstranden en Pointe du Hoc vind. Vlakbij de camping ligt een natuurgebied en er zijn diverse kastelen en historische begraafplaatsen te bezoeken. Wil je meer informatie over deze schattig kleine camping in Frankrijk? Kijk dan even op de website van Ferme Hay Day.

2. Camping La Jonquille

In een van de meest beboste streken van Frankrijk Haute-Saône, ligt het pittoreske dorpje Hurecourt, in de gelijknamige gemeente die slechts 56 inwoners telt. Met haar vele rivieren en meertjes is het een paradijsje voor de watersport liefhebbers onder ons. Op zo’n 800 meter van Hurecourt ligt camping La Jonquille, een gezellig kleine camping van Nederlandse eigenaren. De camping bestaat uit twee plateaus waarvan het onderste plateau grote plaatsen heeft voor o.a. campers, en het bovenste plateau bedoeld is voor tenten en kleine kampeerbusjes. Je kampeert op deze camping met een prachtig uitzicht over bossen, wijngaarden en zonnebloemvelden en kunt s nachts genieten van miljoenen sterren.

Het onderste plateau op de camping is ook prima geschikt voor mindervaliden, en de camping is verder van alle gemakken voorzien. Er is geen internet op de camping maar daar zul je niet eens aan denken met alle leuke activiteiten die er te doen zijn. Zo is er een boogschietbaan, pingpongtafel, jeu de boulebaan, badmintonnet, een klein zwembadje, speelplaatsen voor kinderen en een gezellige vuurplaats.

Het dorpje Hurecourt dankt zijn naam aan de bron die vroeger diende als verzamelplaats voor wilde zwijnen. Naast dit schattige dorpje kan je in de omgeving heerlijk zwemmen, wandelen, fietsen, kanoën en zelfs een boomtoppenparcour afleggen. Ook zijn Vauvillers, de snoepjesfabriek en verschillende kastelen zeker een bezoekje waard. Camping La Jonquille won in 2017 de Zoover Awards voor beste camping van Frankrijk, en wordt op Zoover nog steeds beoordeeld met een 9,8! Meer informatie vind je op de website van camping La Jonquille.

3. Camping Les Libellules

In de Zuid-Franse regio Gard, omringd door natuurparken, ligt een kleine camping genaamd Les Libellules. De camping ligt midden in het bos op 2,3 km vanaf de weg, en is ongeveer 2 hectare groot. In de regio zijn leuke dorpjes en stadjes te bezoeken, en vind je verfrissende rivieren en watervallen. De camping is in het voorjaar vooral een plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. In de maanden juli en augustus komen er vooral gezinnen met jonge kinderen.

De 39 kampeerplaatsen van de camping zijn verspreid door het bos, waardoor je middenin de natuur verblijft. Er is een autovrij beleid op de kampeerplaatsen waardoor de camping veilig en rustig is. Langs de camping stroomt de Cèze, een kronkelige rivier met privé strand, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en hun ouders kunnen zonnen. In de avond wordt de rust gewaarborgd, ben je een nachtbraker? Dan is deze camping misschien niet voor jou.

In de regio is een scala van authentieke dorpjes te bezoeken. Cornillon is een dorp met prachtig uitzicht over de Cèze vallei. In Chartreuse de Valbonne is een prachtige abdij te bezoeken en kan je heerlijk wandelen, in Bagnols sur Cèze is elke woensdagochtend een provençaalse markt. Klinkt dit als een mooie plek? Meer informatie vind je op de website van camping Les Libellules.

4. La Ferme des ânes

In de provincie Charente-Maritime, tussen de valleien, wijngaarden, graanvelden en zonnebloemvelden, ligt ezelboerderij La Ferme des ânes. Niet alleen kampeer je hier in een prachtige boomgaard, er lopen ook overal ezels en andere dieren rond. Kinderen kunnen zich hier eindeloos vermaken met elkaar en de dieren en ouders vinden hier ultieme rust.

Op deze ezelboerderij mag je bij aankomst zelf je plek in de boomgaard kiezen, met uitzicht over de ezelweide. Op de camping zijn recreatieruimtes en is er een barretje waar men elkaar ontmoet voor een borrel. Door de eigenaren worden gratis kajaktochten, wandelingen met ezels, en avontuurlijke tochten met de ezels georganiseerd. Daarnaast kan je in de omgeving heerlijk fietsen, wandelen en zelfs karten.

In de omgeving vind je prachtige dorpjes zoals Saints, Royan en niet te vergeten Cognac. Ook zijn er prachtige wandeltochten te maken en is de regio bekend om tochten met de motorfiets. De regio is een paradijsje voor jong en oud en is dan ook zeker een aanrader! Voor meer informatie kan je terecht op de website van La Ferme des ânes.

5. Le Petit Mas d’Ile

In het Franse departement Charente ligt de kleine gemeente Saint-Germain-de-Confolens, die slechts 93 inwoners kent. In deze gemeente ligt minicamping Le Petit Mas d’Ile, een schattige ruimtelijke camping met 15 kampeerplekken. De omgeving is perfect voor mooie fiets- en wandeltochten, en er komen dan ook veel actievelingen naar deze camping.

Vanuit Le Petit Mas d’Ile worden trainingsweken georganiseerd voor triatleten en andere sporters die graag een week lang komen trainen in deze mooie omgeving. Er zijn verschillende ervaren trainers/begeleiders aanwezig waaronder eigenaar Arthur. Leuke activiteiten in de omgeving zijn bijvoorbeeld mountainbiken, maar ook kan je met een traptreintje een traject afleggen over een oude spoorweg. Er wordt op inschrijving gezamenlijk gegeten, er worden kampvuren gemaakt, en is het warm dan kan je zo een frisse duik in het zwembad nemen.

In de omgeving zijn verschillende meertjes en rivieren om in te zwemmen. Daarnaast stikt het van leuke dorpjes en stadjes om te bezoeken. Een prachtig kasteel in de buurt is Chateau de St Germain de Confolens, en er zijn verschillende themaparken in de buurt. Kortom, een prachtige plek voor de rustzoeker die toch stiekem niet echt stil kan zitten. Wil je meer informatie over deze schattige camping? Kijk dan even op de website van Le Petit Mas d’Ile.

Tip. Natuurkampeerterreinen en Bijzondere Camping 

Natuurkampeerterreinen heeft ook een paar leuke kleine campings in Frankrijk. Ook bij Bijzondere Camping kun je terecht voor hele mooie plekjes. 

Hebben al deze mooie plekken je enthousiast gemaakt? Neem een kijkje op Goboony en wie weet vind je jouw droomcamper om deze prachtige minicampings te bezoeken.