Met de camper naar Corsica

17 februari 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

Ergens in de Middellandse Zee, tussen Frankrijk en Italië in, ligt het Franse eiland Corsica. Het lijkt misschien een beetje ver weg, maar de overtocht is zeker de moeite waard! Dit groene eiland staat bol van de witte stranden, enorme krijtrotsen en kristalheldere wateren. Maar ook om culinaire redenen is Corsica een aanrader (denk in de richting van verse vis, romige kazen en goede wijnen). Wil jij ook met de camper naar Corsica? Ik vertel je hieronder alles wat je moeten weten, van de ideale camperroute tot aan het kiezen van een veerboot. Zelf geen camper? Je kunt een camper huren via Goboony! Goboony met de camper naar Corsica

Overtocht naar Corsica met de camper

Ga je naar Corsica, dan moet je met de veerboot. Het beste maak je de overtocht vanuit Frankrijk of Italië. De veerboten in Frankrijk vertrekken vanaf Marseille, Toulon en Nice. Vanuit Italië kun je aan boord gaan in Livorno, Genua, Piombino en Savona. De maatschappijen Corsica Ferries, Moby Lines en SNCM brengen je naar verschillende aankomsthavens op Corsica. Wat kun je dan als beste als vertrek- en aankomstpunt kiezen? Het is maar net welke route jij het mooist vindt om te rijden! De prijs voor de overtocht met een camper kan overigens erg variëren, afhankelijk van de duur van de overtocht, vertrekdata en vertrektijden. Houd er wel rekening mee dat je voor een retourtje met een camper en twee volwassenen al snel 300 euro kwijt bent. 

Met de camper overnachten op Corsica

Net als in de rest van Frankrijk is het hier niet toegestaan om wild te kamperen. Wel mag je vrij overnachten op een plaats waar ook een auto mag parkeren. Daarnaast zijn er aantal camperplaatsen beschikbaar op het eiland, maar over het algemeen staan de meeste campers op campings. Veel campings beschikken over speciale servicepunten voor campers, dus dat is ideaal! De wat grotere campings met veel faciliteiten vind je voornamelijk aan de oostkust van Corsica, terwijl je in het binnenland juist wat kleinere campings met een beperkt aantal camperplaatsen kunt vinden. 

Overige informatie

Vertrek je met een grote camper richting Corsica? Dan is het goed om te weten dat het eiland bekend staat om de smalle wegen en de krappe bergpassen. Andere bestuurders passeren kan soms dus wat lastig zijn. Daarnaast zijn de parkeerfaciliteiten in veel kleine dorpjes en stadjes vrij beperkt, dus dan is het verstandig om net even buiten het centrum te gaan staan. Met veel geduld en een beetje rijervaring kom je al een heel eind, maar je kunt ook op safe spelen en ervoor kiezen om een buscamper via Goboony te huren. Met een buscamper kun je namelijk overal makkelijk komen. 

Camperroute langs de kust

Goboony met de camper naar Corsica

  1. Bastia

Bastia is de belangrijkste havenplaats op Corsica en de start van deze camperroute! Bastia staat bekend om de heerlijke wijnen die in deze regio worden geproduceerd en om de vele mooie kerkjes en verschillende tuinen die je kunt bezoeken. Dat wordt de vakantie inluiden met een lokaal wijntje en uitzicht op de haven! Op Place Saint Nicolas vind je een standbeeld van Napoleon die de blik richt op het 50 kilometer verder gelegen Elba waar hij bijna een jaar in ballingschap leefde. 

Op ongeveer 9 km van Bastia ligt Camping San Damiano. Deze camping ligt precies tussen de zee en een pijnbomenbos in, dus aan mooie uitzichten en genoeg schaduw geen gebrek! Een aantal staanplaatsen heeft zelfs uitzicht op zee en er is een eigen opgang naar het zandstrand. Vanaf dit strand kijk je uit op Bastia. Wat wil je nog meer? 

Let op! Kom je met de veerboot aan in Bastia? Dan moet je even opletten! Je wordt namelijk naar een tunnel geleid met een doorrijhoogte van ongeveer 2.60 meter. Niet voor elke camper weggelegd dus. Je kunt in dat geval het beste even een andere afslag nemen of in tegenovergestelde richting rijden. Vanaf Bastia rijd je dan naar onder in plaats van naar boven. 

  1. San-Nicolao

Een klein uurtje rijden verderop ligt San-Nicolao, een klein dorpje aan de oostkust van Corsica. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt hier is de waterval, waar je onder kunt zwemmen. De perfecte pitstop om even af te koelen als je het mij vraagt! 

Wil je meer dan even afkoelen, dan kun je goed overnachten op Camping Calamar. Een gemoedelijke camping dat pal aan zee ligt! De camping zelf is ook lekker schaduwrijk, met keuze uit plekjes onder verschillende olijf- en eucalyptusbomen. 

  1. Porto-Vecchio

De stranden in Porto-Vecchio zijn wereldberoemd en dat is niet voor niets; het is hier net een ansichtkaartje! Neem vooral ook even een kijkje in de jachthaven, want hier meren het hele jaar door nogal luxe jachten aan. Je kijkt je ogen uit! De vele terrassen en restaurantjes geven de stad een echte vakantiesfeer. 

Nabij het strand van Palombaggia is een hele fijne camperplaats waar je voor een tientje kan staan, schoon water kunt tanken en mag douchen. 

  1. Bonifacio

Wauw, het uitzicht is hier echt ge-wel-dig! Bonifacio ligt namelijk helemaal in het meest zuidelijke puntje Corsica, bovenop een rots, en steekt wel tachtig meter boven de zee uit. In het stadje kun je uren ronddwalen (het is hier wel een beetje een doolhof). Onderweg kom je langs torens, oude stadspoorten en langs dikke vestingmuren.

Vlakbij het stadscentrum ligt Camping L'Araguina. Een fijne camping als je graag in het zuiden van Corsica wilt overnachten!Goboony met de camper naar Corsica

  1. Ajaccio

Ajaccio is de grootste stad op Corsica, dus hier ben je wel even zoet. De stad ligt in een baai, dus vanaf het strand heb je wederom prachtig uitzicht. Verder vind je hier veel historische gebouwen, monumenten, beelden, een vuurtoren en een enorme citadel. Niet zo gek ook, als je je bedenkt dat deze stad de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte is! Op Rue St.-Charles vind je het geboortehuis van Napoleon en hier kun je dan ook alles over zijn leven en zijn ouders te weten komen. 

Vlakbij de rivier Prunelli, omgeven door hoge bomen, ligt Camping Benista. De staanplaatsen hebben lekker veel schaduw, omdat de camping wordt omgeven door veel groen. Neem een duik in de rivier, in het zwembad of ga lekker aan de oever liggen met een koud drankje. Genieten! 

  1. Cargese 

We zijn inmiddels aan de westkust van Corsica aangekomen, waar je het prachtige plaatsje Cargese vindt. Langs de rotsen aan de kust zijn een aantal mooie wandelroutes te vinden, dus het is zeker de moeite waard om hier een dagje te hiken! Je kunt ook een bootje huren in de jachthaven van Cargese en de westkust vanaf het water ontdekken. 

Camping Les Couchants ligt op slechts 3 km van het prachtige Plage du Liamone. Vanaf de camping heb je prachtig uitzicht over de westkust van Corsica en kun je even lekker ontstressen. 

  1. Calvi

Van Cargese door naar het gezellige Calvi! De legende gaat dat Christoffel Columbus hier geboren is. Hoe bijzonder? Je kunt in het historische centrum in ieder geval nog veel huizen en kleine kerkjes uit zijn tijd vinden. De enorme citadel is misschien wel de bekendste trekpleister in Calvi en ook zeker het bezoeken waard. Verder kun je hier een prachtig wit zandstrand vinden dat maar liefst vijf kilometer lang is. Iemand zin in een wandeling? 

Op 1 km van het stadscentrum en de citadel van Calvi ligt Camping Bella Vista. De camping is vlak en rijkelijk bebost met bomen en bloemen, dus aan schaduw wederom geen gebrek! Goboony met de camper naar Corsica

  1. Saint-Florent

De volgende stop is het dorpje Saint-Florent. Dit dorp ligt op een uitstekende rots, dus adembenemend uitzicht gegarandeerd. Veel mensen kom hierheen om te duiken, het eeuwenoude centrum te bezichtigen of langs het hagelwitte strand van Plage de Saleccia te wandelen. Het strand van Saleccia is wat mij betreft een van de mooiste stranden van Corsica. Daarnaast kun je vanuit Saint-Florent een van mijn favoriete activiteiten doen: de wijngaarden van Patrimonio bezoeken voor een wijnproeverij! 

Camping L'Acqua Dolce is niet een super fancy camping, maar hier sta je wel letterlijk aan zee. Daarnaast zijn de tarieven hier erg vriendelijk! Leuk extraatje: iedere ochtend kun je verse croissantjes verwachten. 

  1. Centuri

De laatste stop van deze camperroute ligt helemaal in het noorden van Corsica: het kleine plaatsje Centuri. Je kunt hier lekker rondwandelen en in alle rust je campervakantie afsluiten. Wandel vooral langs de kleine haven en langs de verschillende ruïnes. Of ga een dagje surfen, snorkelen of duiken; het kan hier allemaal! 

Isulottu Campsite wordt door een familie gerund en die sfeer proef je. Verder wordt de camping omgeven door oude eiken, eucalyuptus- en citrusbomen en 300 meter verderop ligt een pittoresk kiezelstrand. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een relaxed verblijf nabij Centuri! 

Natuurlijk waren dit niet alle noemenswaardige bezienswaardigheden van Corsica; onderweg kom je langs nog veel meer prachtige plekjes. En ook het binnenland is zeker het verkennen waard! Het grote voordeel van een camper is dat je overal kunt stoppen waar je maar wilt. Lees ook: met de camper naar Griekenland, met de camper naar Spanje, met de camper naar Kroatie en met de camper naar Frankrijk