5x een avontuurlijke roadtrip door Europa in slechts één week

1 februari 2024 in Bestemmingen en Europa

Een roadtrip door Europa is een geweldige manier om verschillende landen, landschappen en steden te verkennen. Hoewel een week misschien kort lijkt, kun je in zeven dagen echt veel zien en doen. Ben je meer van de slow travel? No worries, ook dan hebben we een paar mooie roadtrip ideeën voor je. De routes starten in Nederland, maar je kunt ze ook beginnen vanaf België. Veel plezier op je roadtrip door Europa van één week!
roadtrip europa, camper huren

Kies je vervoer

Heb je zin om een roadtrip te maken? Dat kan natuurlijk met een auto en een tentje in de kofferbak of door te reizen van hotel naar hotel. Maar bij Goboony draait alles om campers en vinden we dat er geen leuker vervoermiddel is om een roadtrip mee te maken. Ze zijn er in alle soorten en maten en passen helemaal bij jouw wensen. Kijk zelf maar:

5x roadtrip door Europa in één week

  1. Roadtrip langs een paar toffe steden (afgewisseld met natuur)

Dag 1: Rijd in een paar uurtjes naar Parijs. Breng de ochtend door met het bewonderen van de iconische bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren en het artistieke Montmartre en maak een ontspannen wandeling langs de oevers van de Seine. In de namiddag vertrek je richting het oosten naar de volgende bestemming. Overnachten doe je onderweg op Camping Municipal Alesia.

Dag 2: Op de tweede dag rijd je door de adembenemende Alpen naar Zwitserland. Stop onderweg bij pittoreske dorpjes en geniet van de prachtige natuur. Een absolute aanrader is een bezoek aan Interlaken, gelegen tussen het Thun- en Brienzermeer. Perfect voor een mooie wandeling. 

Dag 3: Vervolg je reis naar het zuiden en breng de derde dag door in het unieke Venetië. Verken de kanalen per gondel en bewonder de prachtige architectuur van de stad. Bezoek het San Marcoplein, de Rialtobrug en de kleurrijke Burano-eilanden. Zeker niet vergeten om jezelf te trakteren op een Italiaanse gelato. 

Dag 4: Op dag vier rijd je naar Innsbruck in Oostenrijk. Maak een wandeling door de historische binnenstad, geniet van het uitzicht vanaf de Stadtturm en verzamel een aantal lokale specialiteiten in de Markthalle en proef welk gerecht je het lekkerste vindt. Een schnitzel mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. In de stad vind je Campingplatz Hall. Hier kun je prima overnachten.

Dag 5: De roadtrip gaat weer terug naar het noorden, naar het Harzgebergte in Duitsland. Want na al die steden, doet een beetje natuur je vast ook goed. In het gebied vind je verschillende wandelroutes van verschillende niveaus. Ook is het er prachtig fietsen. Lees hier meer over met de camper naar de Harz. Overnachten kan op Camping Prahljust

Dag 6: Deze dag rijd je door naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Ontdek de rijke geschiedenis van de stad door een bezoek te brengen aan de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en het Holocaustmonument. Geniet van de levendige sfeer in de wijken Kreuzberg en Prenzlauer Berg en maak kennis met de moderne cultuur van Berlijn.

Dag 7: Helaas zit de week er alweer op. Mocht je de tijd hebben, ga dan de stad nog even in voor een goede kop koffie. Of zet de ramen open en je favoriete playlist aan en rijd vol nieuw opgedane indrukken weer naar huis! roadtrip europa, hotel Belvedereroadtrip europa, camper in bos

  1. Roadtrip door de noordelijke natuur

Dag 1: Start vanaf de plek waar je de camper ophaalt en rijd naar de Waddenkust. Verken hier de schilderachtige steden en dorpen zoals Harlingen en Moddergat. Geniet van de prachtige kustlijn en vergezichten. Overnachten kan op Camperpark It Tún-Hûs in Anjum. 

Dag 2: Steek de grens over naar Duitsland en verken het Nationaal Park Waddenzee. Maak een wandeling over de Waddendijk en bewonder de unieke flora en fauna van het gebied.

Tip: heb je langer de tijd dan een week? Laat dan de camper een dagje staan en pak de boot naar een Duits waddeneiland. Borkum is bijvoorbeeld prachtig en toch heel anders dan de Nederlandse waddeneilanden. 

Dag 3: Rijd nu naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Nederland. Verken de uitgestrekte heidevelden, bossen en bezoek het Kröller-Müller Museum, waar je kunt genieten van kunst en beeldhouwwerken te midden van de natuur. Hier slaap je prachtig op Landgoed Quadenoord

Dag 4: Ga verder naar de Ardennen in België. Verken schilderachtige dorpjes zoals Durbuy en La Roche-en-Ardenne. Of parkeer de camper voor een wandeling in de prachtige bossen. Aan het einde van de dag trakteer je jezelf natuurlijk op echte Belgische friet. Onder andere in Bastogne vind je een goede frietkot. 

Dag 5 en 6: Rijd door naar Luxemburg en verken het Müllerthal, ook wel bekend als "Klein Zwitserland". Wandel door de indrukwekkende rotsformaties en bezoek charmante dorpjes zoals Echternach. Hier kun je je goed twee dagen vermaken omdat de wandelroute in het Müllerthal uit verschillende etappes bestaat. 

Dag 7: Keer terug naar Nederland en bezoek, voordat je de camper weer inlevert, het Nationaal Park Veluwezoom. Maak een wandeling over de heuvels, geniet van het uitzicht en sluit je roadtrip af met de prachtige natuur van Nederland.roadtrip europa, camper bij molenroadtrip europa, Ardennen

  1. Roadtrip door de bergen

Dag 1 en 2: Start in Nederland en rijd door naar het prachtige Zwarte Woud. Rijd langs de schilderachtige Schwarzwaldhochstraße en stop bij charmante dorpjes zoals Baiersbronn en Triberg. Blijf hier lekker twee dagen hangen voor een rustig begin van de week. 

Dag 3: Steek de grens over naar Zwitserland en ontdek de schoonheid van de Zwitserse Alpen. Rijd door de regio Graubünden en bezoek dorpen zoals St. Moritz en Davos. Geniet van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en kristalheldere meren.

Dag 4: Vanaf Zwitserland rijd je naar Slovenië en verken je het prachtige Triglav National Park. Wandel door de schilderachtige Julische Alpen, bezoek het prachtige meer van Bled en geniet van de rust van de natuur. Slapen doe je hier op Camp Bohinj

Dag 5 en 6: Vanaf Slovenië rijd je weer richting Nederland, maar niet zonder een tussenstop te maken in het Duitse plaatsje Berchtesgaden. Je rijdt dus als het ware deze route van Desi en Leroy anders om. Rijd aan het einde van dag 6 alvast een stukje verder naar Camping Allweglehen om daar te overnachten. Dit is een dure, maar ook een hele mooie camping. 

Dag 7: Deze dag gebruik je om weer naar huis te rijden. Het is nog wel een eindje, maar doe het lekker rustig aan. Zorg er ook voor dat je genoeg eten bij de Duitse konditorei hebt ingeslagen of stop op een hete dag ergens voor ijs. Zo maak je er ook nu weer een heerlijke dag van. roadtrip europa, Zwitsers dalroadtrip europa, camper bij uitzicht

  1. Roadtrip door Scandinavië

Dag 1: Neem de veerboot vanuit Emden net over de grens met Groningen in Duitsland naar Noorwegen (let op: deze moet je op tijd reserveren, anders zit de boot al vol). Deze boot komt aan in Kristiansand, een gezellig stadje in het zuiden van Noorwegen. Hier blijf je een nachtje kamperen op Hamre Familie Camping.

Dag 2: Rijd door naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Deze stad is een combinatie van prachtige oude architectuur en vele hippe winkels en cafés. Neem zeker een kijkje bij de wisseling van de wacht bij het paleis en loop over het dak van het opera gebouw (of bezoek een voorstelling). 

Dag 3 en 4: Rijd naar Zweden en verken de regio Värmland. Deze regio is een prachtige mix van bossen en meren. Ideaal voor een wandeling en een duik in het frisse water. Je kunt hier ook een kano huren voor een dag, of ga het water op met een SUP. Houd je ogen en oren goed open, hier heb je namelijk kans om elanden te spotten. De regio is trouwens perfect om wild te kamperen. Je vindt er echt de mooiste plekken. 

Dag 5: Rijd terug naar het zuiden en verken de prachtige stad Göteborg. Hier kun je winkelen, musea bezoeken, een stadswandeling maken en heerlijk eten. 

Dag 6 en 7: Neem de boot vanaf Göteborg naar Kiel in Duitsland. Na Kiel rijd je in zo’n 5 uur terug naar Nederland. Je kunt dan onder andere een stop maken in Hamburg of Bremen. Prachtige steden waar je ook nog even kunt genieten van Duitsland te bieden heeft. 

Meer tijd? Check zeker deze roadtrip door Scandinavië!roadtrip europa, fjord noorwegenroadtrip europa, zweeds huisje

  1. Roadtrip door het Verenigd Koninkrijk

Dag 1: Start in Hoek van Holland, waar je de veerboot naar Harwich in het Verenigd Koninkrijk neemt. Het beste boek je deze boot ruim van tevoren, want de boot is gauw volgeboekt. Vanuit Harwich rijd je door naar de historische stad Cambridge. Hier verken je de wereldberoemde universiteit en de prachtige architectuur.

Dag 2 en 3: Rijd naar Londen, de bruisende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Verken iconische bezienswaardigheden zoals de Big Ben, de Tower Bridge, Buckingham Palace en geniet van de levendige sfeer van de stad. Neem ook de tijd om musea en kunstgalerijen te bezoeken en te struinen door trendy wijken zoals Camden Town of Notting Hill. Geniet van het uitzicht vanaf de London Eye en maak een wandeling langs de oevers van de Theems.

Let op: London heeft een Lage Emissie Zone. Je moet je altijd registreren voordat je deze zone in wilt rijden. Doe dit minimaal twee weken van tevoren anders kan het zijn dat de registratie niet op tijd verwerkt is. De boetes zijn hoog wanneer je de zone toch inrijdt zonder registratie goedkeuring.

Dag 4: Rijd naar de betoverende Cotswolds-regio en verken pittoreske dorpen zoals Bibury, Bourton-on-the-Water en Stow-on-the-Wold. Geniet van de typische Engelse sfeer en de prachtige natuur.

Dag 5: Ga naar het zuidwesten van Engeland en bezoek de historische stad Bath. Verken de beroemde Romeinse baden, bewonder de Georgiaanse architectuur en ontspan in de thermale baden.

Dag 6: Rijd naar het prachtige nationale park New Forest in de buurt van Southampton. Dit park is heerlijk om te wandelen en je vindt er de bekende New Forest paarden. Verken de glooiende velden, geniet van het adembenemende landschap en trakteer jezelf aan het einde van de dag op een klassiek Engels gerecht.  

Dag 7: Vandaag rijd je door naar Dover om vanaf daar door de tunnel naar Calais te rijden. Houd er rekening mee dat dit wel wat tijd in beslag neemt nu het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU hoort. De grenscontroles duren daardoor langer.  

Tip: wil je in Engeland op de mooiste plekken kamperen? Meld je vooraf aan op Britstops. Hier vind je de mooiste kampeerplekken in Engeland, bijvoorbeeld bij een pub midden in de natuur. roadtrip europa, 2 mensen voor de camperroadtrip europa, camper in Engeland

Nog meer toffe roadtrips

Heb je nog niet die route gevonden die je zocht? We stippelden al veel meer routes voor je uit, die met hier en daar een aanpassing goed te doen zijn in een week:

Een roadtrip door Europa in één week is een avontuur op zich. Hoewel je niet alles kunt zien en doen, biedt deze reis je de mogelijkheid om in korte tijd een aantal iconische steden en prachtige landschappen te bewonderen. Nog een extra tip van ons: wie een roadtrip van een week maakt, doet er goed aan de route zorgvuldig te plannen, maar flexibel zijn is ook altijd goed. Soms lopen dingen net even anders, maar vaak kom je daardoor op nog veel mooiere plekken! Hoe dan ook, een roadtrip met de camper is een reis om nooit te vergeten en je zult nog regelmatig terug verlangen naar die mooie dagen achter het stuur!