De Margrietroute in Denemarken met de camper

17 april 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Denemarken

Ben je op zoek naar een route langs schilderachtige wegen, panoramische natuurgebieden en verborgen schatten? Zoek niet verder! De Margrietroute in Denemarken is de uitkomst voor iedereen die graag op ontdekkingstocht gaat naar alle uithoeken van Denemarken. Onderweg doe je de drie belangrijkste (schier)eilanden van het land aan: Seeland, Funen en Jutland. Ga je mee op reis? 
Goboony de Margrietroute Denemarken camper
© Daniel Villadsen

De Margrietroute in Denemarken

De Deense Margrietroute is een route met een totale lengte van 4.218 km. Geen zorgen, er is geen officieel begin- en eindpunt. Je kunt de route dus in alle richtingen rijden en op elk gewenst moment starten of stoppen. In dit artikel staan we stil bij onze favoriete stops, maar het staat je natuurlijk vrij om andere plekken aan te doen of bestemmingen over te slaan! 

Leuk om te weten: In 1991 werd de Deense Margrietroute voor het eerst gebruikt door koningin Margrethe II van Denemarken. De route is vervolgens genoemd naar de favoriete bloem van de Deense koningin en is vandaag de dag het symbool van de route. Langs het traject kun je verschillende bruin-witte bordjes met een margriet erop vinden. Handig, zo weet je precies welke kant je op moet! 

Voordat je vertrekt

Je kunt deze koninklijke route natuurlijk met ieder voertuig rijden, maar ga je met de camper op pad? Dan is het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er hoogtebeperkingen zijn op de Margrietroute en dat je soms via kleine bruggetjes en smalle wegen moet oversteken. Onderweg goed de bordjes in de gaten houden dus! Verder is de route makkelijk te rijden. De wegen zijn goed begaanbaar. 
Goboony de Margrietroute Denemarken camper

  1. Møn

Vanuit Duitsland kun je makkelijk en snel op het eiland Møn komen met de veerboten van rederij Scandlines. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om deze route in Møn te starten. Je begint ook gelijk goed, met de imposante kliffen en krijtrotsen van Møns Klint en uitgestrekte stranden. Het is absoluut de moeite waard om een strandwandeling langs de Baltische Zee te maken, want grote kans dat je op het strand eeuwenoude fossielen vindt! 

Kom tot rust op Camp Møns Klint. Vanaf het kampeerterrein kun je verschillende activiteiten ondernemen, denk aan wandelen, paardrijden, vissen, mountainbiken, kajakken, etc. Dus of je nou tot rust wilt komen of zin hebt in iets sportiefs; de keuze is aan jou! 

  1. Odense

De volgende stop, Odense, is gelegen op het eiland Funen. Odense is vooral bekend als geboorteplaats van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Terwijl je vanuit je campertje uitkijkt over het water rondom het eiland, is het niet lastig om je in te beelden hoe Andersen zich hier heeft laten inspireren om bijvoorbeeld de Kleine Zeemeermin te schrijven. 

Een fijne camping om te verblijven op het eiland is Svendborg Sund Camping. De perfecte uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Je kunt op de camping een boot of kajak huren voor een dagje plezier op het water. Echt een aanrader! Het is ook heerlijk om vanaf de camping een wandeling te maken en even helemaal tot rust te komen in de nabijgelegen natuur. 
Goboony de Margrietroute Denemarken camper© VisitOdense

  1. Ribe

We vervolgen deze route in het historische Ribe, het pareltje van Denemarken. Het is een van de oudste steden van Scandinavië. En waar je spreekt over Deense historie, spreek je natuurlijk over de Vikingen! Het is daarom echt aan te raden om het Ribe Vikingecenter te bezoeken. In dit openluchtmuseum waan je je helemaal terug in de tijd van Vikingen, inclusief acteurs en het uitoefenen van ambachten uit die tijd. Daarnaast is het ook al gewoon leuk om door Ribe zelf te wandelen. Je kijkt je ogen uit! 

Zet je camper neer op Ribe Camping. De camping ligt direct aan het Nationaal Park Waddenzee en vanaf hier ben je ook in mum van tijd in het oude stadje. Je bent op deze camping dus gegarandeerd omringd door natuur en cultuur. Best of both worlds! 

  1. Viborg

Vanuit Ribe vertrek je naar het noorden, richting de oude koningsstad Viborg. Hier kun je de op twee na oudste nederzetting uit het stenen tijdperk vinden! Hier vlakbij hebben ze in 1950 het best bewaarde veenlijk ter wereld gevonden: ‘Man van Tollund’.  

Nadat je je terug in de tijd hebt gewaand, is het tijd voor de orde van de dag: je campertje neerzetten! Een aanrader om te overnachten is DCU-Camping Lyngvig Strand. Het fijne van deze camping is dat het is gelegen tussen de Noordzee en Ringkøbing fjord. Je bent dus omringd door onaangetaste natuur.
Goboony de Margrietroute Denemarken camper© Michael Maagaard

  1. Aarhus

Altijd leuk om de natuur af te wisselen met een moderne stad. Maak een stop in havenstad Aarhus als je behoefte hebt aan bruisende terrasjes en gezellige eettentjes. Daarnaast staat Aarhus echt bekend om haar kunst, dus een kunstmuseum bezoeken is zeker aan te raden! Wat dacht je bijvoorbeeld van het ARoS Aarhus Kunstmuseum? Een van de grootste musea van Noord-Europa, waar je op het dak door een regenboog kan lopen. Een unieke ervaring! Daarnaast is in Aarhus het zomerverblijf van de koningin van Denemarken te vinden: Marselisborg Palace. Om 12 uur ‘s middags kun je de wisseling van de wacht bijwonen en op sommige dagen (als de koninklijke familie niet aanwezig is) ben je ook welkom in de paleistuinen. 

Overnacht op Terrassen Camping in Silkeborg. De camping doet zijn naam eer aan, want op de camping kun je vanaf de terrassen in alle rust genieten van het uitzicht op de Silkeborg-eilanden en de Hemelberg. We verzekeren je dat het uitzicht goed is, want de camping is de op een na hoogste camping van Denemarken!

  1. Seeland

Vanaf het eiland Jutland ga je door naar het eiland Seeland, waar je bijvoorbeeld het plaatsje Roskilde kunt vinden. De restanten van de Vikingen vliegen je hier om de oren, zo kun je zelfs een aantal oude schepen bewonderen die uit de fjorden zijn opgevist. Verder zijn er prachtige stranden en betoverende kastelen op het eiland te vinden. Ik raad aan om gewoon lekker de camper in te stappen voor een mooie roadtrip en af en toe te stoppen op een mooi plekje! Er zijn in Seeland ook meer dan genoeg fijne overnachtingsplekken te vinden. 
Goboony de Margrietroute Denemarken camper© Daniel Overbeck

  1. Helsingør

De volgende stop op de route is populair. In Helsingør kun je namelijk het sprookjesachtige Slot Kronborg vinden. Het kasteel stamt uit de renaissance en staat vandaag de dag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Leuk feitje: het kasteel komt voor in het toneelstuk ‘Hamlet’ van Shakespeare. Op de binnenplaats van het kasteel wordt het toneelstuk nog regelmatig gespeeld. Vergeet trouwens niet om van het uitzicht over de Sont te genieten; aan de overkant kun je Zweden zien liggen! Je kunt er daarnaast natuurlijk nog voor kiezen om onderweg van of naar Helsingør te stoppen in hoofdstad Kopenhagen. 

Een fijne overnachtingsplek is Helsingør Camping, een kleine en knusse camping gelegen aan het strand. Ook vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over Zweden en het nabijgelegen Slot Kronborg. Het centrum van Elsinore ligt slechts 800 meter verderop. Alles binnen handbereik! 

Dit zijn al onze tips voor de beste stops, de fijnste campings en de leukste bezienswaardigheden op de Margrietroute in Denemarken! Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om jouw roadtrip naar Denemarken te plannen. Kijk hier als je benieuwd bent naar meer campings in Denemarken. Het enige wat je nu nog te doen staat? Het huren van je favoriete voertuig op wielen!