Roadtrip door de Vogezen

2 september 2020 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

Wanneer je een roadtrip door Frankrijk gaat maken, komt het maken van een roadtrip door de Vogezen misschien niet als eerste in je op. Toch is het absoluut de moeite waard. De afstanden zijn niet zo groot waardoor je meer tijd hebt de bezienswaardigheden van de Vogezen te bezoeken. Ook kun je je dagen zo afwisselend maken als je zelf wil. Fietsen, wandelen, zwemmen, relaxen, lekker eten, het kan er allemaal. 

Roadtrip door de Vogezen

Deze roadtrip door de Vogezen gaat langs zowel de lage als de hoge Vogezen en wisselt natuur af met steden en dorpen. Op die manier zie je al het moois dat de Vogezen te bieden hebben. Het leukst is om deze roadtrip te maken in een camper. Via Goboony kun je een camper huren in alle soorten en maten. 

Bekijk aanbod

  1. Epinal

De route begint in de stad Epinal. Een prachtige Franse stad op de oever van de Moezel vallei. Rondom de stad vind je verschillende kasteelruïnes van het kasteel van Epinal. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Een leuk weetje is dat de stad bekend is vanwege de Images d'Épinal. Dit zijn gekleurde prenten uit 1796. De basiliek van de stad, de Basilique Saint-Maurice d'Épinal is ook het bezoeken waard!

  1. De Lage Vogezen

Na Epinal gaat de route verder door de Lage Vogezen. Het is een heuvelachtig landschap met veel bos en weide. Overal in het gebied liggen kleine dorpjes. Er is hier weinig toerisme, wat het gebied lekker rustig maakt. Een gezellig terrasje in een levendige stad vinden is hier wat ingewikkelder. Gelukkig heb je dat met je huisje op wielen ook niet dagelijks nodig. 

2.1 Vaste basis op Camping Entre les Sources

Je kunt de camper op een aantal verschillende plekken neerzetten, maar je kunt ook een plek als uitvalsbasis kiezen om de rest van het gebied te ontdekken. Camping Entre les Sources of natuurcamping ECOlonie zijn mooie campings om als uitvalsbasis te kiezen, deze staan ook in onze top 5 leukste campings in de Vogezen. Daarnaast vind je ook een aantal camperplaatsen, gebruik bijvoorbeeld de mobiele app Campercontact om die plekken te vinden. Neem een fiets mee om het gebied op de fiets te ontdekken, op die manier kun je de camper laten staan. De wielrenners onder ons kunnen in dit gebied ook hun hart ophalen. 

2.2 Hiken, zwemmen, musea

Het gebied is daarnaast goed te voet te ontdekken. Nabij de campings beginnen prachtige wandeltochten, alle informatie hierover is te vinden op de camping. Er zijn delen waar je niemand anders tegenkomt. Daarnaast is het absoluut de moeite waard om naar het meertje van Clairey te gaan, op Google maps is deze te vinden onder de naam Etang Cone-Fontaine. Je kunt je hier prima een paar uur te maken, combineer het eventueel met een wandeling door het omringende bos. Of bezoek het streekmuseum Du verre, du fer et du bois om meer te leren over de geschiedenis van het gebied.

Goboony Roadtrip door de VogezenGoboony Roadtrip door de Vogezen

  1. Remiremont

Remiremont vindt zijn oorsprong in het jaar 620. Toen stichtte de jonge edelman Romaric 2 kloosters. Deze kloosters staken hoog boven de bossen uit door de ligging op een berg. 

Rondom het centrale middenplein, de Place des Dames, vind je nog restanten van deze tijd. Zo vind je er onder andere het Paleis van de Abdissen, de mooie oude huizen van de kloosteroversten en de abdijkerk van Remiremont.

Daarnaast is het een leuk stadje om lekker door de straten te slenteren, neer te strijken op een terrasje of wat baguettes in te slaan bij de biologische bakker. Overal zie je nog booggewelven en de sporen van de abdissen van vroeger. Maison-Musée Charles Friry is ook de moeite waard om te bezoeken! 

  1. Hoge Vogezen

Na de stad rijden we weer de natuur in om de Hoge Vogezen te ontdekken. Kies ook hier weer voor een basisplek of doe een aantal campings en camperplaatsen aan. Les Trexons is een prachtige camping en de ideale plek om meer van het gebied te ontdekken. Meer informatie over de camping vind je ook in de top 5 leukste campings in de Vogezen. Liever op meerdere plekken overnachten? Er zijn via Campercontact ook mooie (gratis) camperplaatsen te vinden. 

4.1 Hiken op oa Sentier de Roches en le Hohneck

De Hoge Vogezen is ideaal voor mooie hikes. Een aantal favorieten zijn de Sentier des Roches, die je langer kunt maken door de route over de Hohneck er aan toe te voegen. Voeg ook een wandeling naar de Hartmannswillerkopf toe aan je plannen, een nationaal monument voor de Eerste Wereldoorlog. Er zijn nog veel meer hikes te maken en er zijn ook hutten voor meerdaagse hikes. Neem contact op met een lokale VVV of camping. Het kan zijn dat de hutten door Corona gesloten zijn. 

4.2 Grand Ballon

De Grand Ballon is met 1424 meter de hoogste piek van de Vogezen. Met mooie weer heb je een prachtig vergezicht over de Elzas, het Zwarte Woud en soms zelfs de Alpen. Je kunt ook hier prachtig wandelen. Daarnaast is de Grand Ballon ook te bereiken op de racefiets.

Tip: kijk ook eens in dit lijstje van de top 10 mooiste beklimmingen in de Vogezen

4.3 Lac des Corbeaux

Houd je van zwemmen? Bezoek dan ook zeker Lac des Corbeaux. Op de fiets naar dit hoger gelegen meer is een pittige klim, dus wanneer dat niet je favoriet is, kun je beter met de camper gaan. Het is mogelijk hier te overnachten, dan heb je ‘s ochtends vroeg het meer voor jezelf. Een bezoek aan het meer is ook goed te combineren met een wandeling. Hoog rondom het meer loopt een pad, maar het is meer de moeite waard een andere route te kiezen. Hier kom je namelijk bijna niemand tegen. 

Goboony Roadtrip door de VogezenGoboony Roadtrip door de Vogezen

Wie na deze roadtrip langs alle bezienswaardigheden van de Vogezen nog geen genoeg van deze regio heeft, kan de route verlengen met bijvoorbeeld een roadtrip door de Elzas