Met de camper naar de Harz

13 september 2017 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Duitsland

Met de camper naar de Harz in Duitsland is zeker een goed idee. Je vindt er veel natuurschoon, maar ook veel historische stadjes die het bezoeken waard zijn. Ideaal voor bijvoorbeeld een camperreis tijdens de herfstvakantie.  Goboony met de camper naar de Harz

Roadtrip Harz

Het Harz gebergte is niet heel groot, maar toch is het zeker de moeite waard om een Roadtrip door de Harz te maken. Tijdens deze roadtrip bezoek je meerdere stadjes en dorpjes en kom je dwars door het gebergte. Deze roadtrip kun je goed combineren met deze camperroute door Noord-Duitsland.

  1. Braunschweig

De route begint in Braunschweig dat iets ten noorden van het Harz gebergte ligt. Het was vroeger een Hanzestad en heeft een rijke geschiedenis. Bezoek er het kasteel, de dom, Burg Dankwarderode en het stadsmuseum. Daarnaast zijn er in het stadje veel leuke winkeltjes en ook genoeg restaurants en terrasjes. Er zijn meerdere camperplaatsen in Braunschweig

  1. Quedlinburg

De stad Quedlinburg staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat het middeleeuwse centrum van de stad bijna volledig bewaard is gebleven. Ook vind je hier een kasteelberg, een renaissanceslot, kerken en een klooster. In Quedlinburg kun je overnachten op de Marschilnger Hof

Goboony met de camper naar de Harz Quedlinburg

  1. Dwars door de natuur

Vanaf Quedlinburg rijd je zuidwaarts dwars door de natuur. Op verschillende plaatsen kun je hier prachtige wandelingen maken. Een heel originele wandeling is de Harzer Naturistenstieg, waar je naakt kunt wandelen. Deze wandelroute ligt net onder Koningerode.  Op verschillende plekken in het gebergte zijn ook mogelijkheden om te kanovaren of om berg te beklimmen. Het hoogtepunt bewaren we voor het laatst. Net voordat je naar Altenau gaat, maak je een stop in Torfhaus. Hier begint de bekendste wandelroute in de Harz, namelijk de Goetheweg. Deze neemt je mee naar de top van de Brocken, de hoogste top in dit gebergte. Meer informatie over de natuur in de Harz vind je onder deze route. 

  1. Altenau

Het stadje Altenau is leuk om te bezoeken. De mijnwerkershuisjes zijn de bezienswaardigheden van het stad. De top van de Brocken is vanuit het hele stadje te zien. De stad staat ook bekend als kuuroord vanwege de gezonde berglucht. Het grootste kruidenpark van Duitsland draagt zijn steentje daaraan bij. Het park biedt een veelvoud aan zowel inheemse als exotische kruiden. Die kruiden worden gebruikt bij opgietsessies in de sauna ‘Heisser Brocken’.

  1. Clausthal-Zellerfeld

Clausthal-Zellerfeld is een mijnstad in de Harz. De stad bestaat uit twee delen. Clausthal is het deel met de bedrijven en met een universiteit. Ook vind je hier de grootste houten kerk van Duitsland. Zellerfeld is het toeristische deel van de stad.Hier vind je de zogenoemde ‘kulturmeile’ waarin je alle bezienswaardigheden van de stad op wandelafstand van elkaar af vindt. Je kunt hier overnachten op Camping Prahljust

Goboony met de camper naar de Harz Clausthal-Zellerfeld

  1. Hahnenklee en Bockswiese 

Hahnenklee en Bockswiese zijn dorpjes te midden van bloeiende bergweiden, kristalheldere meertjes, beekjes en groene bossen. De dorpen zijn een ideale uitvalsbasis om de natuur in te gaan. Ook vind je in Hahnenklee de cabinekabelbaan die je meeneemt de Bockberg op, een houten kerk die gebouwd is in de typische Scandinavische bouwstijl en het erfgoedmuseum waarin je alles leert over de geschiedenis van het gebied.

  1. Wolfshagen 

Wolfshagen is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. Er komen vele zeldzame dieren- en plantensoorten voor. Een daarvan is de knoflookpad. Ook sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Wolfshagen. Het dorp is gelegen tussen twee stuwmeren en is daardoor een waar paradijs voor watersportliefhebbers. Ook kun je in het gebied goed wandelen en mountainbiken. Op de routes kom je vaak langs uitkijkpunten, waar je een mooi uitzicht hebt over het gebied.

Goboony met de camper naar de Harz natuur

Natuur in de Harz

De Harz staat vooral bekend om haar mooie natuur. Je vindt er één nationaal park, drie natuurparken, een geopark, een biosferenpark en de Groene Band. De Harz kenmerkt zich door dichte bossen, diepe en steile dalen, weidse hoogvlakten en opvallende bergen en rotsen. Het is het ideale gebied op sportief bezig te zijn in de natuur en outdoor activiteiten te ondernemen. Mountainbiken over de vele kilometers mountainbikepaden, hiken en wandelen door de bossen en in de bergen, abseilen of klimparcoursen afleggen, alles is mogelijk. Het gebied bestaat uit veel water waardoor je hier kunt raften en kanovaren. Of neem een verkoelende duik in een van de vele meren.

Ook in de winter is het Harz gebied zeer geschikt om actief bezig te zijn. Je kunt er heerlijk skiën en langlaufen. Verwacht dat geen wintersportvoorzieningen als in bijvoorbeeld de Alpen, maar wel een super mooi gebied met gunstige prijzen.  

Wil jij ook in de herfstvakantie met de camper naar de Harz, maar heb je geen camper? Geen nood! Huur een camper bij Goboony en trek eropuit naar Duitsland!