Rijden in Engeland: over snelheden, regels, tips en weetjes

10 september 2018 in Tips voor reizigers, Verkeersregels & Verenigd Koninkrijk

Engeland, het land van de pond, de underground, voetbal, rugby, cricket en de pie. Laten we vooral ook niet het links rijden op de wegen vergeten. Camperaars die gaan rijden in Engeland moeten naast het links rijden met nog meer dingen rekening houden. In deze blog geven we informatie om de reis over de Engelse wegen al wat voor te bereiden.

Goboony rijden in Engeland bergen

Links rijden in Engeland

Wanneer je aan Engeland denkt, is de kans groot dat je al snel denkt aan: “links rijden in plaats van rechts”. Voor inwoners uit landen waar rechts gereden wordt is links rijden even wennen. We geven een paar tips die betrekking hebben op het links rijden in Engeland.

# Laat een bijrijder met je meekijken

Normaal gesproken houden de meeste mensen er niet van om tips of opmerkingen te krijgen van bijrijders. Echter kan dat in deze situatie wel handig zijn, zo letten jullie samen op of jullie nog op de goede kant van de weg rijden.

# Vergeet de rotonde niet linksom te nemen

Rotondes in de andere landen van Europa nemen we allemaal rechtsom. Het kan dus even wennen zijn wanneer je een rotonde nadert en ineens de andere kant op moet draaien. Let hier dus ook goed op.

# Gebruik je navigatiesysteem

Om het links rijden wat gemakkelijker te maken is het gebruik van een navigatiesysteem een goede tip. Navigatiesystemen laten namelijk zien welke richting je op moet rijden. Wanneer je een rotonde nadert laat het navigatiesysteem dus ook zien dat je naar links moet in plaats van naar rechts.

Uitgebreidere informatie vind je in deze blog over links rijden

Goboony rijden in Engeland

Soorten wegen in Engeland

In Engeland zijn er M-wegen, A-wegen en B-wegen. Snelwegen vallen onder de letter M van “motorway”. Op de snelwegen is er vaak een drukke spits rond 07:30 en 09:30 ‘s ochtends en 16:00 en 19:00 ‘s middags/’s avonds. Soms vallen de snelwegen ook onder de letter A. De A-wegen zijn meestal eenbaanswegen. De eenbaanswegen bestaan met een middenberm en zonder middenberm, wanneer er geen middenberm aanwezig is mag je meestal minder hard rijden in Engeland. De B-wegen hebben meestal niet zoveel last van verkeer, je kan op deze wegen het beste genieten van de omgeving.

Belangrijke verkeersregels in Engeland

In Engeland heb je niet veel extra papieren nodig. Net als in Nederland heb je een geldig rijbewijs nodig. Inwoners uit Europa moeten beschikken over een nationaal rijbewijs, inwoners uit andere landen die gebruik willen maken van de Engelse wegen moeten in sommige gevallen ook beschikken over een internationaal rijbewijs. Naast een rijbewijs heb je in Engeland een kentekenbewijs nodig en een groene kaart om te bewijzen dat  je voertuig verzekerd is. In de bebouwde kom mag je in Engeland tussen de 50 en 65 km per uur rijden. Op snelwegen is het snelheidslimiet 110 kilometer per uur. Let wel op, want de borden worden in mijlen per uur aangegeven en niet in kilometers per uur. Kopieer dit handige tabelletje en plak het aan het dashboard zodat je je onderweg niet zult vergissen.

Mph - km/u
20 mph - 30 km/u
30 mph - 50 km/u (eigenlijk 48, dus pas op met flitspalen)
40 mph - 65 km/u (eigenlijk 64, dus pas op met flitspalen)
50 mph - 80 km/u
60 mph - 95 km/u
70 mph - 110 km/u

Ook goed om te weten is dat er een nieuwe regel is met betrekking tot het meenemen van je hond. In bepaalde voertuigen heb je een kennel nodig of moet je je hond aanlijnen. Houd hier dus even rekening mee. 

Overnachten langs de snelweg

In Engeland is het verboden om te overnachten op een parkeerplaats langs de snelweg. Er zijn daarom meerdere campings te vinden vlak langs de snelweg. Hieronder geven we een paar tips waar je langs de snelweg kan overnachten met een camper.

Goboony rijden in Engeland Volkswagen

# 1 overnachten in het zuidwesten van Engeland

Contactgegevens:
Gloucester Services
M5, Brookthorpe, GL4 0DN Gloucester, South West England / Verenigd Koninkrijk

GPS:
N 51.82023, W 2.22741
N 51°49'13", W 2°13'39"

# 2 overnachten in het westen van Engeland

Contactgegevens
Devon Banks Caravan And Camping Park
Kipscombe Hill, EX32 7JN Barnstaple, South West England / Verenigd Koninkrijk

GPS:
N 51.14065, W 3.89675
N 51°08'26", W 3°53'48"

# 3 overnachten in het zuidoosten van Engeland

Contactgegevens:
New Lane Orchard
New Lane Bashley, BH2 55TD New Milton, South East England / Verenigd Koninkrijk

GPS:
N 50.77165, W 1.66416
N 50°46'18", W 1°39'51"

# 4 overnachten in het noorden van Engeland

Contactgegevens:
Appin Holiday Homes
A828, PA38 4BQ Oban, Scotland / Verenigd Koninkrijk

GPS:
N 56.55140, W 5.30615
N 56°33'05", W 5°18'22"

Ben je enthousiast geworden en heb je interesse in het kamperen in Engeland? Huur een camper in Nederland of huur een camper in Engeland. Let wel op dat het stuur in de Engelse campers zich aan de rechterkant bevindt in plaats van links. Veel rijplezier!