Met de camper naar Schotland - 5 mooie camperroutes door Schotland

16 juli 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Verenigd Koninkrijk

Vakantievoorpret is minstens zo belangrijk als de vakantie zelf. Misschien ben je van plan om met een camper op vakantie te gaan en ben je nu aan het uitzoeken wat je dan gaat doen. Schotland is een prachtig land om met de camper door heen te reizen en een absolute aanrader. Om je een eindje op weg te helpen lees je in deze blog alle ins en outs over een reis met de camper door Schotland. 

Goboony met de camper naar Schotland

Waarom met de camper naar Schotland? 

Een camperreis door Schotland is zo de moeite waard. De natuur is ongelooflijk mooi en je vindt het in overvloed omdat Schotland niet heel dichtbevolkt is. Wildkamperen is toegestaan in Schotland, waardoor je optimaal kunt genieten van al dat groen. Naast die prachtige natuur vind je in Schotland ook veel historische locaties, leuke steden en een rijke cultuur. Als je een roadtrip in een camper maakt, kun je hier zo veel mogelijk van meemaken. In een camper bepaal je zelf het ritme van de reis, en kun je ergens langer of juist korter blijven. En als je net dat mooie plekje naast een Loch hebt gevonden, kun je daar gewoon een nachtje blijven staan, je hebt immers toch al je benodigdheden bij je. Overigens hoef je niet eerst de hele overtocht naar Schotland te maken, je kunt via ons platform ook een camper huren in Schotland. Wil je wel een camper huren in Nederland? Ga dan bijvoorbeeld voor een van deze 4 persoons campers, maar kijk gerust ook even verder. Je kunt campers huren in alle soorten en maten. 

Goboony met de camper naar Schotland

Camperroutes Schotland

Je kunt natuurlijk op de bonnefooi naar Schotland gaan, maar een route volgen kan ook heel fijn zijn. De volgende camperroutes door Schotland zijn bijvoorbeeld prachtig om te rijden. 

1. The North Coast 500

De North Coast 500 wordt beschouwd als tegenhanger van de legendarische Amerikaanse Route 66, en wordt beschouwd als een van 's werelds meest iconische autoroutes. Deze route neemte je mee door het noorden van Schotland, waardoor je de prachtige ongerepte wildernis van de Schotse Hooglanden kunt ervaren. De route begint in Inverness en brengt je helemaal naar John O 'Groats in het noordoosten, langs de grillige kustlijn naar Durness en vervolgens langs de westkust voordat je het binnenland ingaat op het Applecross-schiereiland. Hoogtepunten van deze route zijn Balnakeil en andere verlaten stranden, de mysterieuze Smoo-grot, Dunrobin Castle en een bezoekje aan Glenmorangie en de Old Pulteney-distilleerderij. De route is 516 mijl, dat kost ongeveer 1 a 2 weken. 

Goboony met de camper naar Schotland

2. The South West Coastal 300 

De South West Coastal 300 is een andere prachtige route. De route voert langs prachtige rustige wegen en het prachtige landschap van Zuid-Ayrshire en Dumfries & Galloway. Deze roadtrip neemt je mee langs afgelegen stranden, ruige kliffen, glooiende heuvels en pittoreske stadjes en dorpen. Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn de fascinerende burg Whithorn, de creatieve hotspot van Kirkcudbright, het Scottish Dark Sky Observatory en de romantische ruïne van Sweetheart Abbey. Tijdens deze camperreis leer je in een aantal dagen de minder toeristische kant van Schotland kennen.

Goboony met de camper naar Schotland

3. The Snow Roads Scenic Route

De Snow Roads Scenic Route neemt je mee naar het ongelooflijk mooie Cairngorms National Park. Je kunt deze route goed combineren met een van de andere routes, omdat deze maar 90 mijl lang is. Verwacht met sneeuw bedekte toppen, buiten avonturen, fietsmogelijkheden, ruige valleien en smakelijke delicatessen. Voor deze route moet je wel een beetje ballen hebben, want je komt langs een aantal van de wildste en meest dramatische hoogland-landschappen in Schotland. Steile beklimmingen en scherpe haarspeldbochten zijn hier eerder regel dan uitzondering. Mogelijke stops onderweg zijn onder meer de Royal Lochnagar whiskystokerij, het kasteel van Corgarff, het Glenshee Ski Centre en de Lecht. Neem ook zeker de tijd voor een goede hike! 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

4. The North East 250

De North East 250 is vergelijkbaar met de North Coast 500 en slingert door de fascinerende regio's Speyside, Cairngorms, Aberdeen, Royal Deeside, de oostkust en de Moray Coast. 

De route is echter niet zo bekend en wordt zelfs beschouwd als het best bewaarde geheim van Schotland. De verkorte lengte maakt het perfect voor iedereen die liever iets minder onderweg is en meer van de bezienswaardigheden en locaties langs de route wil zien. Gek op whisky? Heb jij even geluk! Deze route bevat deels ook de Malt Whisky Trail waardoor je de mogelijkheid hebt om een ​​aantal van de beroemdste distilleerderijen ter wereld te bezoeken. Verder zijn er langs deze route ook prachtige bergen - of zoals de Schotten ze zouden noemen, Munros. Mocht je van golf houden, dan zit je met deze route ook goed. Je passeert namelijk de golfbaan van Braemar Golf Club. Stop ook op een van de stranden aan de kust van Banffshire en geniet van de vers gevangen vis in een van de pittoreske vissersdorpjes.

Goboony met de camper naar Schotland

5. The Argyll Coastal Route

Wil je met je lief een romantische roadtrip door Schotland maken? De Argyll Coastal-route neemt je mee door het romantische Schotland van weleer. De route loopt van Tarbet naar Fort William langs een kuststrook met kalme baaien en fjordachtige inhammen aan de ene kant en stijgende bergen aan de andere kant. Verwacht verder iconische kastelen, het prachtige meer Loch Lomond, talloze dieren in het wild en een oesterbar. Je kunt ook een beetje afwijken van de hoofdroute om de 'Secret Coast' van Schotland te ontdekken. Volg gewoon de weg naar de Kyles of Bute en Loch Fyne, zodat je deze relatief onbekende hoek van Argyll kunt verkennen. Kilometerslange natuurlijke schoonheid, spectaculaire vergezichten van het Hoogland, weelderige bossen en verlaten stranden. 

Camperplaatsen Schotland 

Onderweg wil je natuurlijk ook op mooie plekken overnachten. Er zijn zoveel mooie plekken in Schotland dat het bijna onmogelijk is om hier mijn favorieten op te schrijven. Daarom een aantal tips over hoe je campings en camperplaatsen in Schotland kunt kunt vinden. Overigens kun je natuurlijk ook hier op de bonnefooi op zoek naar een plekje, maar met deze tools is het net wat makkelijker zoeken.  

1. Campercontact 

Campercontact is een welbekende app van NKC. In de app kun je op locatie zoeken naar een camperplaats. Ook kun je filteren op faciliteiten, beoordelingen en prijs. Er staan ongeveer 388 camperplaatsen in Schotland in de app. Zo vind je vrijwel altijd wel een fijn plekje. Eerder heb ik ook al eens deze top 4 camperplaatsen in Schotland samen gesteld. 

2. Park4night 

De app Park4night is een andere app die door camperaars wordt gebruikt. In de app vind je ook een overzicht van campings, camperplaatsen, plekken om te wildkamperen, plekken om overdag te vertoeven en meer. Soms kom je met behulp van deze app op de mooiste en meest bijzondere plekken. 

3. Brit Stops

Brit Stops geeft je ook een overzicht van overnachtingsplekken in Schotland. Je hoeft alleen een boek aan te schaffen waarin alle plekken staan. Hierbij krijg je een bewijsje waarmee je toegang krijgt tot alle Brit Stops. De stops kunnen variëren van biologische boerderijen, pubs en restaurants, brouwerijen, wijngaarden en nog veel meer. 

4. Wildkamperen in Schotland

Wildkamperen mag in Schotland! Er is wel een gedragscode waar je je aan moet houden, maar die spreekt eigenlijk voor zich. Mocht een plek al druk bezocht zijn, ga dan op zoek naar een andere plek, gebruik geen kooktoestel en laat geen sporen na van kampvuur, beschadig geen bomen, neem je afval mee en ruim ook afval dat je onderweg tegenkomt op. Het komt er dus vooral op neer dat je geen sporen achter mag laten, maar ieder die gek is op de natuur zal er vast alles aan doen om moeder aarde schoon te houden. Houd er ook rekening mee dat er soms camping management zones zijn waar je niet mag kamperen, dit ook in verband met de bescherming van de natuur. 

Goboony met de camper naar Schotland

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.