Links rijden? Hier zijn 7 handige tips!

28 september 2018 in Camper- en campingtips en Tips voor reizigers

Als je op vakantie gaat naar Engeland of Ierland dan moet je er natuurlijk rekening mee houden dat daar links gereden wordt. Gelukkig weet ik uit ervaring dat dat een stuk gemakkelijker is dan dat je denkt. Om je een eindje op weg te helpen heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

Goboony-links-rijden-tips

Welke landen in Europa?

Eigenlijk wordt in heel Europa rechts gereden behalve in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cyprus en Malta. Om de reden hiervan te ontdekken, duiken we eerst even de geschiedenis in.

Vroeger reden ze vrijwel overal links. Dat kwam vooral door het feit dat paardrijders doorgaans ridders waren en die moesten snel hun zwaard kunnen pakken. Dat zwaard hing links en omdat ze het snel met hun rechterhand moesten kunnen pakken, kozen ze ervoor om links te rijden. Ook konden ze op die manier geen tegenliggers raken met hun schede. Ook kunnen rechtshandigen hun paard makkelijker bestijgen aan de linkerkant, voor hun veiligheid deden ruiters dat liever in de berm dan midden op de weg. Zo betekende links opstijgen dus ook automatisch links rijden. Uiteindelijk kwamen er voor het transport grote vervoerskarren die werden voortgetrokken door 4 paarden. Rechts rijden werd toen logischer. Het was namelijk het makkelijkst om als bestuurder achter het paar links achter te gaan zitten. Hij kon zo met zijn rechterhand de zweep gebruiken en alle paarden sturen. Ook wilden hij geen tegenliggers raken met zijn zweep en tegelijkertijd wilde hij die tegenliggers wel kunnen zien. Alles bij elkaar opgeteld, was rechts rijden dus het beste.

Later in de geschiedenis kreeg de hogere burgerij het privilege om links te rijden en moesten gewone burgers rechts rijden. Maar toen er tijdens de Franse Revolutie veel geweld was koos ook de burgerij er voor om de rechterkant van de weg te gebruiken. Uiteindelijk zorgde Napoleon voor de standaardisering van het rechts rijden op het Europese continent. Deels door zijn veroveringen en deels doordat hij het later invoerde. Groot-Brittannië veroverde hij echter nooit, dus daar zijn ze links blijven rijden. Nu nog steeds rijdt 35% van de wereldbevolking links, dat zijn 76 landen. Het grootste deel daarvan zijn ook Britse oud-kolonies.

Wel nog een leuk weetje: Na het vertrek van de Fransen, kozen ze er in sommige steden in Nederland voor om weer links te gaan rijden. Rotterdam bijvoorbeeld, die pas op 7 mei 1917 als de laatste stad in Nederland het links rijden afschafte.

Goboony-links-rijden-tips

Tips met betrekking tot het links rijden

Toen ik zelf voor de eerste keer links moest rijden vond ik het wel spannend. Ik zat ook in een auto die ‘andersom’ was en moest heel erg wennen. Toch ging dat wennen heel snel, vooral omdat ik rustig de tijd nam en even oefende in rustige straatjes. Neem zelf die tijd ook en onthoud dat je op rustige landweggetjes sowieso minder stress achter het stuur hebt dan op de drukke snelwegen. Mocht je wel op een drukke weg rijden, laat je dan vooral niet gek maken door andere ongeduldige weggebruikers. Na een paar dagen zul je het links rijden steeds beter onder de knie krijgen en kun je zonder al teveel zorgen met je camper door Engeland rijden.

Bedenk voor jezelf ook goed wat voor camper je wilt huren. Huur je een in Nederland zodat alles hetzelfde werkt en je alleen aan de linkerkant hoeft te rijden of huur je een in Engeland en ga je gewoon all-the-way links rijden? Bedenk ook dat een automaat huren ook scheelt. Dan heb je sowieso geen gedoe met (links) schakelen en kun je je volledig concentreren op het verkeer.

Goboony-links-rijden-tips

Nog wat andere praktische tips op een rijtje:

  1. Plan je route van tevoren een beetje én gebruik sowieso een navigatie zodat het vinden van de juiste weg je niet afleidt.

  2. Let op bij rotondes. Je moet hier naar links, met de klok mee dus, en voor je gevoel rijd je dan tegen de richting in. Je moet voorrang geven aan het andere verkeer dat al op de rotonde rijdt en dus van rechts komt. Eenmaal op de rotonde blijf je links rijden. Het is even wennen en je moet goed opletten, maar uiteindelijk rijd je rondjes alsof je niet anders gewend bent.

  3. Let op andere weggebruikers en zorg ervoor dat je achter hen aan rijdt. De verkeersstroom houd je aan de juiste kant van de weg.

  4. Blijf geconcentreerd en focus je op jouw rijkant. Hier vind je ook de verkeersborden, -lichten en rijrichting.

  5. Vraag je bijrijders om ook een oogje in het zeil te houden. Vaak is het heel vervelend wanneer iemand zich met jouw rijstijl bemoeit, maar laat het nu maar gewoon gebeuren.

  6. Lees je ook even in over de andere verkeersregels in Engeland.

  7. Let trouwens ook goed op als je weer thuis bent. Ik kan me nog herinneren dat ik na 3 weken links rijden in het vliegtuig zat en een film keek, waarin een vrachtwagen weer aan de ‘juiste’ kant van de weg reed. Ik schrok me een hoedje, want ik dacht dat hij vol op het verkeer in reed haha.

Nog wat inspiratie nodig voor je reis naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland? Lees dan ook even deze blogs: Kamperen in Engeland, Mooiste camperroutes door Schotland, Camperplaatsen Engeland en Roadtrip Ierland.