De ultieme roadtrip langs Harry Potter filmlocaties 

10 november 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Verenigd Koninkrijk

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar met de feestdagen in het vooruitzicht krijg ik altijd spontaan zin om alle Harry Potter films te bingen. Maar hoe gaaf zou het zijn om dit jaar, in plaats een filmmarathon, met de camper een roadtrip langs de Harry Potter filmlocaties te maken?! Voor fans is deze roadtrip een feest van herkenning, maar ook voor alle andere camperaars is dit een spectaculaire route die je langs de meest betoverende landschappen van het Verenigd Koninkrijk brengt. 
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

De ultieme roadtrip langs Harry Potter filmlocaties

Ruige kustlijnen, spectaculaire bruggen en magische vergezichten. We maakten een selectie van locaties die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, Harry Potter fan of niet. De route start natuurlijk in Dover, waar je aankomt, gaat vervolgens het binnenland in richting Londen en Oxford en brengt je uiteindelijk naar de Schotse Hooglanden. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden als je met de camper naar Engeland gaat? Bekijk dan dit artikel over met de camper naar Engeland.
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

  1. Dover

Rijd met de camper naar Calais en neem vanaf hier de Eurotunnel of ferry naar Zuid-Engeland. Je komt vervolgens uit in Dover, het startpunt van deze fantastische route. Bij aankomst wordt je direct getrakteerd op uitzicht op de beroemde witte kalkkliffen die je kunt herkennen uit Harry Potter and the Goblet of Fire. Absoluut een aanrader om over een van de uitgestippelde wandelroutes langs de klifkust te wandelen. De echte Harry Potter fans rijden vervolgens een stukje verder richting Virginia Water Lake, in de film bekend als Hogwart Lake. Zoek je nog een mooi plekje om in de buurt te overnachten? Bekijk deze top 5 camperplaatsen in Engeland!

  1. Londen

Vanaf Dover rijd je in ongeveer twee uurtjes naar Londen, een walhalla voor Harry Potter fans. Hier kun je namelijk al heel wat locaties uit de Harry Potter films van je lijst strepen. 

2.1. Kings Cross Station
Kings Cross Station is dankzij Harry Potter een toeristische trekpleister geworden. Je vindt hier namelijk het beroemde 9 ¾ platform. Hordes toeristen proberen vandaag de dag op mysterieuze wijze in de muur te verdwijnen, maar helaas voor hen blijft dit een doodnormaal Londens treinstation. Althans, de Hogwarts Express was in ieder geval in geen velden of wegen te bekennen ;) Voor mijn gevoel is deze tussenstop een tikkeltje overrated, maar eerlijk is eerlijk: het treinstation zelf is ook hartstikke prachtig!
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

2.2. Millenium Bridge
In Harry Potter and the Half-Blood Prince zie je tijdens de openingsscène een brug op spectaculaire wijze instorten. Guess what? Dat is de Millennium Bridge in Londen! Het is zeker aan te raden om het water via deze brug over te steken, al is het maar voor het uitzicht over de Theems.

2.3. Lambeth Bridge
Nog meer bekende bruggen! Kun je de Collectebus nog herinneren? Deze magische bus gaat met een topsnelheid door de straten van Londen, zo ook over de Lambeth Bridge. Midden op de brug wordt de Collectebus gedwongen om zich tussen twee andere bussen te wurmen en krimpt op toverachtige wijze in. Wanneer je op de brug met je campertje in het verkeer vaststaat zou je willen dat deze magie echt zou bestaan! 

2.4. Australia House
De Australia House werd in de Harry Potter films gebruikt als filmset voor de Goudgrijp bank. Marmeren muren, hoge plafonds en ijverige werkende kobolden (alleen zijn die kobolden nergens te bekennen). Een bankrekening openen gaat hier overigens ook niet lukken, want in het gebouw is de Australische ambassade gevestigd. 

2.5. Leadenhall Market
Leadenhall Market is het sprookjesachtige marktgebouw waar Harry Potter in de Philosopher's Stone zijn aankopen doet, het centrum van de WegisWeg! Kun jij de ingang van de Lekke Ketel spotten? Echt de moeite waard om hier een rondje te lopen. Vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken naar de Victoriaanse gevels en plafonds. 

2.6. The Ashridge Estate
In Harry Potter and the Goblet of Fire maak je kennis met de bijzondere beukwilg ‘Whomping Willow’, die op het terrein van Hogwarts staat. Je zou misschien denken dat deze boom 100% photoshop is, maar niets is minder waar! De boom is namelijk te bewonderen in het natuurgebied The Ashridge Estate, ten noordwesten van Londen. Naast de boom vind je hier herten, vogels en andere prachtige flora. Vanaf het bezoekerscentrum kun je verschillende wandel- en fietsroutes volgen. 
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

  1. Oxford

Laat de straten van Londen achter je, want er staat een nieuwe bestemming op het programma: Oxford. Dat J.K. Rowling zich liet inspireren door het universiteitsleven in Engeland is duidelijk. Oxford zit namelijk vol met bekende Harry Potter filmlocaties! 

3.1. The Bodleian Library 
In Oxford vind je de Bodleian Library, een 17e-eeuwse bibliotheek die maar liefst 12 miljoen boeken telt! Metershoge rijen aan eeuwenoude boeken dus. Doet dat je ergens aan denken? Kan kloppen! De bibliotheek diende in de film namelijk als de enige echte Hogwarts Library. Ook niet-fans zullen weggeblazen worden door de bijzondere architectuur van de bibliotheek. 

3.2. University of Oxford
Loop via het trappenhuis van Christ Church College naar de Great Hall en het is net alsof je door de gangen van Hogwarts wandelt! De gangen van de universiteit hangen trouwens vol schilderijen, wie weet komt er wel eentje tot leven? 
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

  1. Gloucester

In Gloucester kun je de Gloucester Cathedral vinden, die voor verschillende scènes is gebruikt. Bijvoorbeeld de scène waarin Harry en Ron zich verstoppen voor een trol, de scènes die zich rondom de zitkamer van Griffoendor afspelen, maar ook de scène waarbij er op de muren was te lezen dat de ‘geheime kamer is geopend’. Als dat niet genoeg reden is om Gloucester te bezoeken, dan weet ik het ook niet meer! 

  1. Durham

Het is tijd om de hectiek en drukte van de stad achter je te laten en de natuur op te zoeken. Vanaf Gloucester rijd je in een kleine vijf uur naar Durham, waar je Durham Cathedral kunt vinden. De kathedraal werd gebruikt om de gangen van Hogwarts te filmen, dus vergeet vooral niet om een kijkje binnen te nemen! 

  1. Alnwick

Vanaf Durham ben je in een mum van tijd in Alnwick, waar het gelijknamige Alnwick Castle ligt. Rondom het kasteel werden verschillende scènes gefilmd, zoals de hilarische vliegles op bezemstelen. Extra leuk als je deze roadtrip met kinderen maakt, want zij kunnen hier een lesje vliegen op een bezemsteel volgen! 
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

  1. Edinburgh

Tijd om Engeland in te ruilen voor Schotland en vaart te maken richting Edinburgh! De bakermat van Harry Potter en een van mijn persoonlijke favoriete steden in het Verenigd Koninkrijk. 

7.1. Elephant House
De Elephant House is de plek waar het allemaal begon: hier raakte J.K. Rowling geïnspireerd om de Harry Potter boeken te schrijven. In dit eetcafé zat ze uren te typen, vandaar dat deze plek ook wel ‘de geboorteplaats van Harry Potter’ wordt genoemd. Bestel een drankje in de achterkamer van het café en geniet van het uitzicht op Edinburgh Castle, de inspiratie voor Hogwarts. 

7.2. Greyfriars Kirkyard
Op loopafstand van Elephant House vind je een ietwat griezelig kerkhof, het 16-eeuwse Greyfriars Kirkyard. Het gerucht gaat dat J.K. Rowling de namen op een aantal grafstenen als inspiratie voor haar boeken heeft gebruikt. Ga op zoek naar de graven van Robert Potter (Harry Potter), William McGonagall (Professor Minerva McGonagall) en Thomas Riddell (Tom Riddle, oftewel Lord Voldemort). 
Goboony roadtrip Harry Potter filmlocaties

  1. Fort William

In Harry Potter and the Chamber of Secrets vliegen Harry en Ron met hun vliegende auto over een wel heel bijzonder viaduct, het Glenfinnan Viaduct in Fort William. Op dit viaduct ligt een treinspoor waar vandaag de dag nog steeds een locomotief overheen dendert die wel erg veel weg heeft van, jawel, de Hogwarts Express! Vanaf Fort William kun je aan boord stappen van deze Harry Potter trein, mocht je dat leuk vinden. Tijdens de treinrit kom je langs verschillende locaties waar ook Harry Potter film scènes zijn opgenomen en kun je genieten van Schotlands meest betoverende uitzichten! 

  1. Glencoe

Niet ver van het Glenfinnan Viaduct ligt de vallei Glencoe. In de films is dit de plek waar Hagrid’s hut staat, pal aan het meer van Torren Lochan. De hut staat er natuurlijk niet echt, maar de echte fans zullen de plek zeker herkennen. Ook in de omgeving van Glencoe zijn veel opnames geschoten. 

Zet deze fenomenale roadtrip snel op je bucketlist en zoek alvast je favoriete camper uit! De bovenstaande roadtrip combineren met een andere mooie route? Bekijk deze 5 mooie camperroutes door Schotland