Top 10 duurzame bestemmingen in Europa

1 juni 2022 in Tips voor reizigers, Denemarken, Finland, Frankrijk , Griekenland, IJsland, Noorwegen , Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland & Duurzaam reizen

Duurzaam reizen betekent niet dat je nooit meer mag vliegen of dat je verplicht bent om slow travel te omarmen, duurzaam reizen kan ook door bestemmingen te ontdekken die ecotoerisme promoten. Wij kozen 10 duurzame bestemmingen in Europa uit die inspireren tot milieuvriendelijke uitstapjes! 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

Top 10 duurzame bestemmingen in Europa

Een ding hebben onderstaande bestemmingen gemeen: ze gegarandeerd het bezoeken waard (al helemaal met een camper!). En als je dan toch bezig bent, bekijk hier dan ook even hoe je minder afval tijdens je roadtrip produceert.

#1 Azoren, Portugal 

De Azoren in Portugal bestaan uit negen vulkanische eilanden en is de enige archipel ter wereld (!) met een Sustainable Tourism Destination certificaat. De energie die op de eilanden gebruikt wordt, komt voor een groot deel uit hernieuwbare energiebronnen en ook het watergebruik wordt goed gereguleerd. Daarnaast houden de groene eilanden er een rijke geo- en biodiversiteit op na. Tot slot is er een maximum gezet op het aantal hotelbedden dat voor toeristen beschikbaar is. Op deze manier wordt het landschap beschermd tegen massatoerisme. 

De Azoren staan bekend om hun rustgevende waterbronnen. Bezoek de warmwaterbronnen van Caldeira Velha of ga ontspannen in de natuurlijke thermale baden van het eiland Sao Miguel. Zin in iets sportievers? Ga lekker suppen langs de kust van Sao Miguel! Tot slot worden er vanaf het eiland Pico eco-bewuste bootexcursies georganiseerd. Je kunt dan op een duurzame manier dolfijnen en walvissen spotten. Daarnaast wordt er voor ieder persoon dat aan de excursie meedoet een bedrag gedoneerd aan All for Nature. All for Nature is een organisatie dat investeert in het natuurbehoud op de Azoren. Is dat even mooi meegenomen! 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

#2 Kopenhagen, Denemarken

Je kunt wel zeggen dat Kopenhagen lekker bezig is: in 2014 won de stad de European Green Capital Award. Vandaag de dag ligt de ambitie er om in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te worden. Way to go, Kopenhagen! Daarnaast staat de Deense hoofdstad bekend om haar efficiënte fiets- en OV-netwerk; alle stadsbussen rijden inmiddels op groene stroom en in de stad rijden er ruim vijf keer zoveel fietsen als auto’s! 

Iets dat je absoluut een keer gedaan moet hebben: skiën op het dak van ‘s werelds schoonste energiecentrale! Yes, het kan! Onderaan de piste wordt afval ingezameld en omgezet naar elektriciteit. De gevel van de energiecentrale is trouwens een klimmuur, op het dak ligt een park en verder zijn er wandelpaden langs het dak gemaakt. Ook leuk: op groene fietstour gaan. Je gaat dan met een gids, en uiteraard vergezeld door een elektrische fiets, langs alle groene plekken in het centrum van de stad. Denk aan fietsbruggen, groene daken, windturbines en energie-efficiënte gebouwen. Te gek! Bekijk ook eens deze mooie camperroute door Denemarken als je meer dan alleen Kopenhagen wil zien. 

#3 Alonissos, Griekenland 

Het Griekse Alonissos is de ultieme duurzame vakantiebestemming. Zo zetten ze zich hard in om de natuur en de zee te beschermen, plastic tasjes te weren en heeft een aantal energiezuinige maatregelen op de agenda gezet. 

Ga naar het eerste onderwatermuseum van Griekenland, waar je kunt duiken naar een eeuwenoud Atheens vrachtschip. Mega indrukwekkend (en toegegeven, een beetje creepy). Het mooie aan dit onderwatermuseum is dat het eigenlijk een groot zeereservaat is van circa 2250 vierkante kilometer. Op deze manier kan de met uitsterven bedreigde monniksrob in haar natuurlijke habitat beschermd worden. 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

#4 Arosa, Zwitserland

In het Zwitserse Arosa staat het eerste hotel van Zwitserland dat wordt verwarmd met een zogenaamde ijsbatterij. Een ijswatte? Een ijsbatterij is een energieterugwinning systeem dat herbruikbare energie hergebruikt. Maar dat is niet het enige: in Arosa vind je tientallen oplaadpunten voor elektrische voertuigen om elektrisch rijden te stimuleren. Het is dan ook niet voor niets dat het pittoreske bergdorpje het Alpine Pearl-label heeft ontvangen. Een belangrijke prijs voor groene mobiliteit en milieubewuste acties! 

In de omgeving van Arosa kun je wintersporten, wandelen en geweldig mountainbiken. Ook watersporters en alpinisten kunnen hier hun hart ophalen! Ga dus lekker de natuur in, geniet van het groen en behandel de omgeving met respect. 

#5 Bretagne, Frankrijk

Sinds 2006 wordt er een actief groen beleid gevolgd in Bretagne. De regio betrekt de lokale bevolking dan ook intensief bij dit beleid. Er zijn fietspaden aangelegd, er wordt keihard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren en de waterkracht in de regio wordt gebruikt voor energieopwekking. Inmiddels heeft Bretagne zelfs een eigen label, Voyagez responsable, waarmee zij Bretonse organisaties aansporen om duurzaam te ondernemen. Mooi initiatief! 

Ik ga graag op vakantie naar Bretagne. Vooral de uitgestrekte klifkusten, die me erg aan Schotland doen denken, en de surf baaitjes zijn favoriet. Maar ook de afwisseling tussen bos en strand maakt Bretagne een unieke vakantiebestemming. Waar je dan kunt overnachten? Op deze camperplaatsen in Bretagne bijvoorbeeld! 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

#6 Helsinki, Finland

Finland, maar met name hoofdstad Helsinki, onderscheidt zich absoluut van andere landen en steden met hun grote ambities om klimaatneutraal te zijn. Van duurzame en tweedehands modelabels, tot aan hotels die hun ecologische voetafdruk aan het verkleinen zijn. Finland neemt duurzaam toerisme serieus en dat voel je. Er zijn verschillende eco-initiatieven opgezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, denk aan de aanleg van 1200 kilometer aan fietspaden, en volledig koolstofneutraal te worden. Ook deeleconomie speelt een grote rol in de Finse hoofdstad. 

Finland telt maar liefst 188.000 meren en het mooie is: je mag overal vrij kamperen! Finland is wat mij betreft dus de ideale camperbestemming. Zoek een mooi plekje aan het water uit, geniet van het uitzicht en vergeet niet: draag zorg voor de natuur en de omgeving. 

#7 Catalonië, Spanje

Catalonië in Spanje is de eerste regio die het Biosphere Responsible Tourism Certificate heeft ontvangen. Niet zomaar een certificaat, want deze titel wordt gesteund door UNESCO en de Global Sustainable Tourism Council. Milieuvriendelijke diensten en producten worden in Catalonië in het zonnetje gezet met een EU Ecolabel, duurzaam reizen word je hier dus super makkelijk gemaakt! 

Catalonië staat bekend om haar voormalige steenkool-, lood- en zoutmijnen, gelukkig zijn deze mijnen inmiddels omgetoverd tot culturele en ecologische broedplaatsen. Bezoek de oude openluchtmijn van Figols-Vallcebre Fumanya en treed in de voetsporen van de dinosaurussen of ga op avontuur in het Cardona Salt Mountain Cultural Park. Hier kun je meer leren over de unieke geologie van de regio. 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

#8 Sigtuna, Zweden

Ook Zweden staat al jaren bekend als een van de meest eco-vriendelijke landen ter wereld. De stad Sigtuna spant al helemaal de kroon en heeft meerdere keren een onderscheiding ontvangen in de categorie duurzaam toerisme. Naast duurzaam toerisme, spelen recycling en diervriendelijkheid een belangrijke rol op de agenda van de stad.

Bezoek Zero Island, een project dat op het pittoreske eiland Lidö ligt. Op Zero Island krijgen toeristen de kans om zo zuinig mogelijk (en zonder CO2-uitstoot!) te leren leven. Het project blijkt een groot succes: de CO2-uitstoot op het eiland is sinds de oprichting van het project met maar liefst 78% gedaald! 

#9 Sognefjord, Noorwegen

Noorwegen staat natuurlijk bekend om haar adembenemend mooie natuur, en dan met name de unieke fjorden. Met een totale lengte van 204 kilometer is de Sognefjord het langste fjord van noorwegen. En tel daar nog maar eens een diepte van 1.300 meter onder zeeniveau bij op! Kortom: natuur om trots op te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat Noorwegen er alles aan doet om de landschappen en natuurgebieden te beschermen. De regio bevordert milieucertificering voor toeristische bedrijven, zoals groene accommodaties en restaurants, en is sterk in beheer van afval en afvalwater. 

Huur een elektrische camper en ga lekker roadtrippen langs de Noorse fjorden. Onderweg kom je langs tal van prachtige vergezichten, ruige bergtoppen en natuurlijk ontelbare bruggen. 
Goboony duurzame bestemmingen Europa camper

#10 Reykjavik, IJsland 

IJsland valt in de categorie natural beauty. Je vindt er niet alleen een enorme verscheidenheid aan landschappen, maar ook meerdere magische natuurverschijnselen. En daar maakt IJsland slim gebruik van! Er wordt namelijk energie opgewekt met hete lucht afkomstig uit geothermische bronnen. Daarnaast wordt er een gedeelte van de import vermeden door zelf fruit te verbouwen in kassen. De energie in die kassen wordt uiteraard opgewerkt door natuurlijke bronnen. IJsland vermijd plastic zoveel mogelijk, zit bovenop het scheiden van afval en ook het hergebruiken van producten staat bovenaan de prioriteitenlijst. 

Ga je op vakantie naar IJsland? Vermijd dan populaire bezienswaardigheden en ga bijvoorbeeld eens naar de Myvatn Nature Baths, een geothermische warmwaterbron in het nog onontdekte noorden. Of vaar mee op een dier- en milieuvriendelijke walvisexcursie per elektrische boot. In tegenstelling tot veel andere excursies, blijft deze boot op gepaste afstand. Zo kunnen de walvissen ongestoord gezien worden. 

Welke bestemming heb jij al eens bezocht of staat er nog op je lijstje? We hopen in ieder geval dat we je hebben geinspireerd tot het maken van een duurzame reis! Blijf je liever iets dichterbij huis? Bekijk dan eens deze top 10 duurzame campings in Nederland