Zes handige tips voor duurzaam toerisme

6 februari 2018 in Tips voor reizigers

Deze zes tips voor duurzaam toerisme zorgen ervoor dat jij met jouw reis minder impact hebt op de natuur. Ondanks dat de meesten van ons zich als doel stellen om zo min mogelijk mee te nemen als zij op reis gaan met de camper, moedigen we een beetje bewust reizen alleen maar aan. Daarom geven we je in deze blog zes praktische tips die je zullen helpen om afval onderweg te verminderen.

Goboony tips voor duurzaam toerisme

Tip 1: Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen.

Eigenlijk moet dit natuurlijk een logische gedachte zijn. Bijna iedereen heeft veel tassen op voorraad die bijvoorbeeld zijn gekocht toen je er in de winkel achter kwam dat je een tas vergeten was. Zorg er dus voor dat je een stapeltje van deze tassen in je camper legt en neem ze ook echt mee als je gaat winkelen.

Neem ook in de supermarkt bewuste keuzes. Bij veel groentewinkels zou je bij iedere groente die je koopt een plastic zakje kunnen krijgen, maar doe de groentes in de tassen die je zelf mee hebt genomen. Op deze manier gebruik je tijdens het winkelen zo min mogelijk plastic, wat natuurlijk beter is voor het milieu.

Tip 2: Neem hervulbare flesjes mee.

Zorg dat als je op reis gaat je eigen flesjes meeneemt die je kunt bijvullen als dit nodig is. Zo heb je op ieder moment genoeg te drinken én hoef je niet overal nieuwe flesjes te kopen. Zo houd je geld in je zak, maar help je ook het milieu. Plastic is namelijk enorm schadelijk voor het milieu en komt vaak terecht in de zee. Je kunt mooie en goed gemaakte herbruikbare flessen kopen voor een redelijke prijs en dit afval volledig elimineren op je eigen manier; de baby-dolfijnen zullen je er dankbaar voor zijn!

Tip 3: Tupperware bakjes in plaats van plastic zakjes.

De meeste campers op de site van Goboony zijn voorzien van een keuken. Dat betekent dat je voordat je de natuur ingaat je eten al kunt klaarmaken. Zorg ervoor dat je bakjes meeneemt op vakantie zodat je geen gebruik hoeft te maken van plastic zakjes. Deze plastic zakjes kunnen gemakkelijk wegwaaien en belanden zo in de natuur. Als je gebruik maakt van tupperware bakjes, hoeven deze plastic zakjes voor jou niet meer geproduceerd te worden!

Tip 4: Karton is beter dan plastic

Kartonnen verpakkingen zijn beter dan plastic. Dit is vooral handig als je een barbecue of vuurkorf mee hebt op vakantie. Je kunt dan namelijk de kartonnen verpakkingen gebruiken om het vuur mee aan te maken, super handig want het zorgt er ook direct voor dat je geen afval meer hebt! Het zou niet gezegd moeten worden, maar verbrandt geen plastic. Dit zorgt niet alleen voor enorm veel stank, maar hiermee maak je je ook niet populair bij mede camperaars.

Tip 5: Neem een draagbare asbak mee als je rookt

Dit geldt wellicht voor een klein deel van jullie, maar dit is belangrijk voor degene die roken. In sommige landen geldt er een boete voor het in de natuur gooien van een sigaret. Voor een klein bedrag kun je een draagbare asbak kopen in de winkel of op internet. De sigaretten doven in deze asbak en vervolgens op de juiste manier weggooien is goed voor het milieu. Ze bevatten glasvezel en breken niet simpelweg biologisch af zoals sommige mensen denken. Er is misschien geen prullenbak voor uw sigaretten in de buurt, dus deze handige en zeer goedkope oplossing kan ideaal zijn. Daarnaast is een veld vol gedoofde sigaretten ook geen gezicht.  

Tip 6: Vervang wegwerpbekers voor herbruikbare bekers of flesjes

Het gebruik van herbruikbare bekers of flesjes is het laatste jaar enorm gegroeid en sommige koffiehuizen bieden zelfs een korting aan als je je eigen mok meeneemt om je koffie uit te drinken. Dit is een grote stimulans omdat het betekent dat je op de lange termijn niet alleen geld bespaart maar ook nog eens milieuvriendelijker bent.

Als een experiment kun je proberen om de bovenstaande tips te gebruiken wanneer je thuis bent. Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid afval die je kunt verminderen. Een andere bonus is dat je minder hoeft op te ruimen als je onderweg bent. #Letscampsustainably