6 tips om minder afval te produceren tijdens je roadtrip

23 mei 2022 in Tips voor reizigers en Duurzaam reizen

Met een camper op pad gaan is een ervaring om nooit te vergeten. Je hebt alles wat je nodig hebt onder één dak, ongeëvenaarde flexibiliteit en de wereld die op je wacht. De prachtige plekken die we bezoeken hebben een blijvende impact op ons en de herinneringen die we maken. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze impact op die plekken ook van positieve aard is? Wij delen de 6 tips om minder afval te produceren tijdens je roadtrip met jou! 
Goboony tips minder afval produceren roadtrip

6 tips om minder afval te produceren tijdens je roadtrip

Het lijkt misschien een uitdaging om milieubewust te reizen, maar het goede nieuws is dat er veel kleine dingen zijn die je kunt doen om jouw uitstoot tijdens een roadtrip te verminderen. Daarom hebben we onze beste tips verzameld voor hoe je tijdens jouw roadtrip rekening kunt houden met moeder natuur en het klimaat. 

  1. Ga voor herbruikbaar

Misschien wel een van de meest voor de hand liggende tips, maar herbruikbare items gebruiken is een van de makkelijkste manieren om de productie van afval tijdens je roadtrip te verminderen! Vaak weten mensen wel dat herbruikbare items beter zijn dan wegwerpartikelen, maar toch wordt dit in de chaos van het inpakken vaak vergeten. Plan daarom een beetje vooruit en bedenk voor jezelf welke herbruikbare items je nodig zult hebben op jouw reis. 

Zo stop je tijdens een roadtrip regelmatig om even de benen te strekken, te genieten van het uitzicht en een kopje koffie. Dus neem je eigen kopje mee en bespaar op wegwerpbekers (sommige koffiezaakjes bieden zelfs een korting aan wanneer je je eigen mok meebrengt!). En hoe fijn is het eigenlijk dat de meeste hervulbare waterflesjes een unieke thermische voering hebben dat je water lekker koel houdt? Vergeet ook niet de herbruikbare items die misschien niet zo voor de hand liggen, maar die wel elke dag van pas komen. Denk aan je eigen boodschappentassen, maar ook siliconen boterhamzakjes om overgebleven voedsel in te bewaren (en minder ruimte in de campingkoelkast innemen dan bijvoorbeeld vershoudbakjes). 
Goboony tips minder afval produceren roadtrip

  1. Omarm slow travel

Slow travel is zowel een mentale als een fysieke manier van vertragen. In de afgelopen jaren is de hype van de bucketlist (proberen om zoveel mogelijk te zien in een zo kort mogelijke tijd) vergroot met de hulp van budgetmaatschappijen en influencers. Zij moedigen iedereen aan om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Deze manier van reizen brengt echter veel nadelen met zich mee. Je bent meer bezig met het afvinken van alle toeristische hoogtepunten, dan met het ontdekken van verborgen pareltjes en het proeven van de lokale cultuur. Daarnaast produceer je veel meer uitstoot, doordat je vaak weer naar de volgende bestemming vertrekt wanneer je een bepaalde locatie hebt uitgespeeld. 

Blijf je langer op een bepaalde bestemming, dan verlaag je natuurlijk jouw brandstofverbruik. Dat betekent natuurlijk niet dat je tijdens je reis aan één plek vast zit. Huur fietsen en maak een mooie dagtocht of ga voor een bestemming met een verscheidenheid aan activiteiten in de nabije omgeving. Zo kun je de camper lekker op dezelfde plek laten staan, maar toch genieten van nieuwe dingen. Of pak het iets meer straightforward aan door langzamer te rijden en minder te remmen. Laat de camper lekker uitrollen, dan bespaar je niet alleen geld, maar dat is ook beter voor het milieu. 

  1. Schakel het uit

Houd rekening met de hoeveelheid elektriciteit die je in de camper gebruikt en schakel apparaten uit wanneer je ze niet nodig hebt. We raden aan om een oplader op zonne-energie aan te schaffen voor alledaagse apparaten of een camper te kiezen met zonnepanelen (lees hier alles over zonnepanelen voor je camper). Ben je aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan kan het verleidelijk zijn om continue gebruik te maken van de beschikbare elektriciteit. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je op deze manier nog steeds veel energie verbruikt. Goed om te weten: zo werkt elektriciteit in de camper.

Ben je op pad met een camper dat voorzien is van zonnepanelen? Dan is het handig om de camper zo te parkeren dat hij zoveel mogelijk zon vangt. Of plaats de camper zo dat het zonnetje lekker door de ramen schijnt, dat scheelt weer stookkosten. Daarnaast valt het niet te ontkennen dat we allemaal onze telefoon nodig hebben als we onderweg zijn: navigeren, podcasts/muziek luisteren en het maken van foto’s en video’s voor het thuisfront. Ga eens een paar dagen offline! Stop je telefoon in het dashboardkastje en geniet van de tijd weg van technologie. Lees een boek, maak een wandeling of ontspan gewoon onder de luifel met een lekker drankje. Goed voor de geest èn goed voor de planeet! 
Goboony tips minder afval produceren roadtrip

  1. Pak en reis licht

Wees je er bewust van wat je allemaal meeneemt op reis. Hoe minder gewicht je meeneemt, hoe minder brandstof de camper zal verbranden. Dit bespaart je niet alleen geld op reis, maar dat is ook beter voor het milieu! Hier hebben we 10 tips om gewicht te besparen in de camper voor je verzameld. Ga je wandelen? Ga je ergens heen waar het regent? Bedenk van tevoren wat je écht nodig hebt en gooi niet zomaar maar wat in je koffer of rugzak. Deze complete inpaklijst kan je daar ook zeker bij helpen. Kleding vooruit plannen en minder kleding meenemen betekent ook minder wassen bij thuiskomt!

Over kleding gesproken: let bij het kopen van kleding op de kwaliteit en materialen. Winkel bewust! We hebben het allemaal weleens meegemaakt; je vertrekt over drie dagen en je realiseert je dat je een nieuwe bikini of zwembroek nodig hebt. Het kan dan verleidelijk zijn om een impulsieve aankoop te doen, maar probeer kritisch te zijn en te bedenken welke items je ook na je vakantie nog gaat dragen. Het is altijd een goed idee om een beetje extra geld neer te leggen voor artikelen die van goede kwaliteit zijn en lang meegaan. 

  1. Voedsel voorbereiden

Het voordeel van in een camper reizen is dat je altijd een keuken bij de hand hebt om iets in klaar te maken. Ga lekker koken op de camping en vermijd restaurants, afhaalrestaurants en afhaalmaaltijden. Zo vermijd je extra verpakkingen en plastic tasjes. Wil je toch graag een keertje uit eten? Kies dan een lokaal tentje en vermijd grote restaurantketens (vooral restaurants met een lopend buffet!). Volgens onderzoek zijn buffetrestaurants een van de meest verspillende aspecten van een vakantie; ze moedigen mensen aan om meer te nemen dan dat ze kunnen consumeren, wat niet wordt gegeten wordt meestal weggegooid. 

Eenmaal op je bestemming aangekomen, kun je naar de lokale markt gaan om daar producten te kopen die in het seizoen zijn. Deze manier van boodschappen doen is niet alleen verser, het is ook beter voor het milieu! Probeer ook altijd een paar maaltijden vooruit te plannen, zodat je uiteindelijk geen eten hoeft te verspillen. Heb je weinig ruimte om te koken in de camper? Kijk eens naar eenpansgerechten die eenvoudig te bereiden zijn als je onderweg bent (lees hier alles over eten voor onderweg). Wat ook helpt is je eigen snacks meenemen. Iedereen krijgt trek tijdens een lange autorit, dus als je wat van je eigen kant-en-klare snacks aan boord hebt, hoef je niet meer bij een tankstation onderweg te stoppen. 
Goboony tips minder afval produceren roadtrip

  1. Recyclen 

Tenzij je een zero-waste pro bent, kom je bijna dagelijks in aanraking met plastic en kartonnen verpakkingen. Kun je geen lokale voorzieningen vinden om je afval te scheiden? Dan is het een goed idee om een plekje in de camper uit te kiezen om afval op te bergen, dan kun je het bij thuiskomst op de juiste manier recyclen. Campers hebben over het algemeen veel opbergruimte, dus maak hier gebruik van! Het is makkelijk om lui te worden als je op vakantie bent, maar juist die kleine dingen maken het verschil! 

Heb jij nog tips om afval tijdens een roadtrip te verminderen? Neem contact met ons op! Bekijk ook deze 10 tips hoe je duurzamer kunt reizen