Met de camper naar Denemarken

1 augustus 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Denemarken

De Kleine Zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken, mooie strandjes en uitgestrekte weilanden, allemaal voorbeelden van dingen die in Denemarken te vinden zijn. Wanneer je met de camper naar Denemarken gaat, zijn er een paar plekken die je wel gezien moét hebben. Om je op weg te helpen heb ik de mooiste plekjes verzameld in de vorm van een mooie camperroute.

Camperroute Denemarken Goboony

Algemene informatie

Voordat je aan je reis naar Denemarken begint, is het goed om te weten hoe het zit met milieuzones. In onder andere Kopenhagen, Frederiksberg, Odense, Aarhus en Aalborg heb je te maken met milieuzones. Let op: om zonder boetes een milieuzone in te kunnen rijden, moet je de camper vooraf of uiterlijk op de eerste dag dat je van plan bent om de milieuzone in te rijden, registreren

Ook is het fijn om te weten hoe het werkt met tolwegen. Voor een aantal bruggen in Denemarken, zoals de Grote Storebælt tussen Funen en Seeland en over Øresesund tussen het Deense Seeland en Zweden, moet je tol betalen. Vaak is naast de lengte ook het gewicht van de camper bepalend voor de hoogte van de tol. Hier kun je eigenlijk niet omheen. Vaak kun je gewoon met de pinpas betalen, maar neem ook genoeg contant geld mee. Sowieso handig om die aan het begin van je reis op te nemen. Je kunt soms gewoon met euro's betalen maar in Denemarken hebben ze natuurlijk de Deense Kroon. 

Verder is het verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen naar Denemarken. In het winterseizoen zijn ook winterbanden aanbevolen (overigens niet verplicht!). Sneeuwkettingen zijn toegestaan onder winstere omstandigheden, denk aan met sneeuw of ijs bedekte wegen. Ook niet geheel onbelangrijk: het inhaalverbod voor grote voertuigen op sommige wegen geldt ook voor campers! 

Camperreis Denemarken

Tijdens deze camperreis door Denemarken kom je langs de mooiste natuur, boeiende musea en natuurlijk het prachtige Kopenhagen. De route start in het oude stadje Ribe in het zuidelijke deel van Jutland en gaat vervolgens via Legoland naar het noordelijkste puntje van Jutland. Net boven het plaatsje Skagen ligt Grenen waar de twee zeeën Kattegat en Skagerrak samenkomen. Op de weg terug richting het zuiden kom je langs de steden Aalborg en Aarhus en rijd je door enkele prachtige bossen en landschappen. Vervolgens neem je Den Nye Lillebæltsbro naar het eiland Funen waar je in Odense de geboorteplaats van Hans Christian Andersen vindt. 

Ook kom je op het eiland Seeland en maak je een kleine tussenstop op het eiland Møn en het bekende Møns Klint. De route eindigt op Lolland-Falster dat meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht denkt. Ga dus heerlijk met de camper naar Denemarken en rijdt deze prachtige route over de Deense archipel en geniet van de vrijheid van een camper. Lex en zijn gezin gingen je al eens voor met een camperreis door Denemarken en vonden het zeer de moeite waard! 

De route door Denemarken zelf is ongeveer 1000 kilometer. Fijn voor een vakantie van 10 dagen of 2 weken. 

1. Jutland

Wel eens van Jutland in Denemarken gehoord? Deze regio beslaat het vasteland van Denemarken en is samen met het Duitse deel een schiereiland van het Europese vasteland. Jutland in Denemarken is opgedeeld in drie regio’s die, heel verrassend, Zuid-, Midden- en Noord-Jutland worden genoemd. 

Zuid-Jutland
In Zuid-Jutland ligt aan de westkust het oudste Scandinavische plaatsje Ribe dat in 710 na Christus werd opgericht als handelsplaats van Friezen en Noormannen. Net als in veel andere plaatsen vind je ook hier een vikingmuseum. Je leert er alles over de oude marktplaats en het ontstaan van deze oude stad. Net voor de kust bij Ribe ligt het waddeneiland Mandø wat op zichzelf niet heel bijzonder is. De weg ernaartoe daarentegen is een route die je vooraf zult moeten inplannen aangezien de weg bij hoogtij onder water komt te staan. Wanneer je over deze zeeweg rijdt wordt je beloond met oneindige uitzichten over de waddenzee. 

Iets ten zuiden van Ribe ligt het Deense Waddeneiland Rømø. De weg naar dit eiland toe komt niet onder water te staan, maar wel biedt dit eiland iets anders leuks. Op Rømø mag je namelijk met je camper op het strand rijden. Super tof om te doen!  

Een uur ten noorden van Ribe ligt misschien wel de populairste plek van Denemarken, namelijk Legoland. Naast het oorspronkelijk Miniland waar een miniatuurwereld uit Legostenen is opgebouwd vind je er tegenwoordig ook attracties als achtbanen en een reuzenrad. Ga je er met je gezin naartoe? Huur een van deze gezinscampers

Goboony Met de camper naar Denemarken camper aan zee

Het Limfjord
In Noord-Jutland ligt het Limfjord wat op geografisch gebied voor enige verwarring kan zorgen. Ten noorden ligt het noordelijkste deel van Denemarken genaamd Vendsyssel-Thy. Omdat er tijdens een storm in 1825 de Noordzee doorbrak aan de westkust en in verbinding kwam met het Limfjord, was er weer een directe doorgang mogelijk naar het Kattegat. Hierdoor is Vendsyssel-Thy sindsdien officieel weer een eiland, maar mag het Limfjord eigenlijk geen fjord (inham) meer genoemd worden. Verwarrend, toch? Maar als je er eenmaal langs rijdt, geeft dat niks meer. Gewoon lekker rijden en genieten van het prachtige landschap. 

Het Limfjord wordt ook wel het Deense vakantieparadijs genoemd. Hier vind je rust in de natuur, de uitgestrekte gebieden met heide, het kalme water, de frisse lucht en de vele diersoorten. Het Limfjord is een ideale plek om even op adem te komen. In dit gebied bevinden zich veel fjorden met uitgestrekte stranden. Daarnaast is het een geschikte plek voor watersportliefhebbers. Door de hoeveelheid fjorden zijn er veel mogelijkheden voor diverse watersporten: van zwemmen en zeevissen tot zeilen en surfen. Verder zijn er diverse plaatsen waar je kunt duiken, paragliden, windsurfen of waterskiën. Niet zo'n fan van water? Je kunt ook goed wandelen of fietsen rond het Limfjord.

Verwacht trouwens geen hoge kliffen zoals bij de fjorden in Noorwegen. Denemarken is namelijk een van de vlakste landen ter wereld. Niet getreurd, er is genoeg prachtige natuur te zien. Rij bijvoorbeeld naar het eiland Fur midden in het Limfjord wat zelfs tot het mooiste eiland van Denemarken is benoemd. Bewonder de prachtige kliffen, de rijke flora en ga op zoek naar fossielen in het gesteente van dit eiland. 

Noord-Jutland
Het meest bijzondere plekje in Jutland ligt in de noordelijkste punt van Denemarken waar je de mogelijkheid hebt om met beide benen in twee verschillende zeeën te staan. De Skagerrak en het Kattegat hebben een verschillende dichtheid en mengen dus niet samen, dit zorgt voor een verbazingwekkend effect waar er twee zeeën ‘tegen elkaar botsen’. 

De kust in deze regio is sowieso prachtig met de kilometers lange zandstranden. Veel van de stranden zijn door het rustige en ondiepe water ook erg kindvriendelijk, dus het is geen slecht idee om je vakantie eventueel iets langer door te brengen in Noord-Jutland. Verblijf dan heerlijk op de natuurcamping Nature Ferie in Hals. Deze kleine camping ligt pal aan het rustige strand en biedt rust, ruimte en bovenal natuur. 

Op de weg richting het zuiden kom je langs Aalborg waar je zowel historisch als modern Denemarken kunt ervaren. Voordat je het Limfjord weer oversteekt kom je langs de plaats Nørresundby waar je de grootste historische (viking)begraafplaats vindt. Eenmaal het Limfjord over en aangekomen in Aalborg kun je het Kunsten Museum of Modern Art bezoeken. 

Midden-Jutland
Zet je navigatie vervolgens op snelwegen vermijden en je rijdt zo door het grootste bos van Denemarken. In Rold Skov zijn de bomen soms zo dicht begroeid dat je het gevoel hebt dat je je in een spookbos bevindt. 

Ben je op pad met kinderen en was Legoland al een succes, vergeet dan niet ook langs Djurs Sommerland te gaan, het tweede grote pretpark van Denemarken. En of je nou wel of niet met kinderen op pad bent, Mols Bjerge is sowieso een aanrader. De Deense regering vond het hier zo mooi dat ze de hele regio maar tot Nationaal Park hebben benoemd. 

De laatste stop in Jutland bevindt zich in de stad Aarhus. Krijg je geen genoeg van de leuke vikingmusea van Denemarken, bezoek dan zeker Den Gamle By. In dit openluchtmuseum kun je echt ervaren hoe het was om tussen de Vikingen te leven. Tip: Heb je een grote camper, parkeer dan bij de botanische tuinen naast het museum. De parkeerplaatsen aan straat zijn erg klein.

Goboony Met de camper naar Denemarken Den Gamle By

2. Funen

Funen is een eiland gelegen in het midden van het land en wordt het groene hart van Denemarken genoemd of het tuineiland van Denemarken. Funen heeft haar bijnamen te danken aan de prachtige parken, zacht glooiende heuvels, boomgaarden en vakwerk boerderijen. Dit gebied straalt een erg ontspannen en rustgevende sfeer uit. Als je op reis gaat met een van deze campers kun je je hond gewoon meenemen. Je trouwe viervoeter zou het heerlijk vinden om hier rond te rennen. Bezoek verder het best bewaarde kasteel uit de Renaissance van Europa, Kasteel Egeskov, waan je in de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen in zijn geboorteplaats Odense of ga vissen. Funen is namelijk een van de beste visplekken in Europa!

Let wel even op als je Odense wilt bezoeken. Net als in veel grote steden kan parkeren met een camper voor problemen zorgen. Vlakbij het station ligt Q-Park Viva aan de Østre Stationsvej 37-39. Hier kun je zelfs overnachten, maar is midden in de stad misschien geen aanrader. 

Het stadje Svendborg is een heel gezellig stadje met leuke cafés en souvenirwinkeltjes. De stranden in de buurt van Svendborg zijn ook prachtig. Misschien zijn het wel de mooiste stranden van heel Denemarken. Ten Zuiden van Funen liggen ook een heel aantal kleine eilandjes die leuk zijn om een dagje te bezoeken. 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

3. Seeland

Seeland is het grootste eiland van Denemarken en er is genoeg te doen! Het begint al als je net de brug over bent. Bezoek het oude vikingdorp Trelleborg waar je de funderingen van de middeleeuwse nederzetting terug kunt vinden. 

In de oude hoofdstad Roskilde vind je het Vikingeskibsmuseet. In dit museum staat de scheepsbouw uit de vikingtijd centraal. Het museum werd in 1969 gebouwd na het vinden van enkele schepen voor de kust bij Roskilde. 

In Seeland zijn ook enkele bekende kastelen, namelijk Frederiksborg in de stijl van de Hollandse renaissance uit 1600 en Kronborg, bekend als het kasteel uit Hamlet van Shakespeare. Geïnteresseerd in het koninkrijk van Denemarken? Paleis Fredensborg is gevestigd in Noord-Seeland en wordt gebruikt door de koninklijke familie van Denemarken wanneer er bijvoorbeeld belangrijke evenementen zijn. De paleistuin van het paleis is één van de grootste historische tuinen van Denemarken en is het hele jaar door gratis te bezoeken.

Op Seeland ligt ook hoofdstad Kopenhagen. De levendige stad biedt voor ieder wat wils. Plan je bezoekje aan Kopenhagen goed zodat je niks hoeft te missen. Gebruik bijvoorbeeld de ene dag om langs de bezienswaardigheden te lopen. Begin de dag bij Kastellum en de Kleine Zeemeermin, loop dan door naar de Amalienborg en vanaf daar naar Nyhavn met de welbekende gekleurde huizen. Steek dan het water over naar Broens Gadekøkken. Dit is een streetfood marktje waar je heel lekker kunt eten. Loop dan door naar Freetown Chrisitana en vervolgens via Christiansborg terug naar het centrum. 

De tweede dag kun je het wat rustiger aan doen. Drink een koffie in de wijk Østerbro of plof in Nørrebro op het terras bij Coffee Collectiv en loop lekker rond in deze hippe wijk. Je lunch kun je afhalen in de foodmarket aan de Israel Plads. Neem daarna plaats op het gezellig plein of in het naastgelegen park. Ook Vesterbro is een hippe wijk met veel leuke winkels en gezellige terrasen. Sluit de dag af in Tivoli Gardens. De attracties kun je prima links laten liggen. Het is veel leuker om met een ijsje of een biertje plaats te nemen op een van de grasvelden en te kijken naar de voorstellingen die er zijn. Op vrijdagavond is het gezellig druk in het park. Veel inwoners van Kopenhagen sluiten hier de week af. 

Camperroute Denemarken Goboony, KopenhagenCamperroute Denemarken Goboony, KopenhagenCamperroute Denemarken Goboony, Kopenhagen

Veruit de beste camperplaats in Kopenhagen is Københavns Autocamper Park. Het is gewoon een parkeerplaats, maar de beheerders zijn heel vriendelijk en kunnen je voorzien van tips. Ook kun je er een fiets huren. Ideaal omdat Kopenhagen de fietsstad van Europa is. Helaas is de camperplaats maar een paar maanden per jaar open. Een andere mogelijkheid is de camperplaats bij de Svanemøllehavnen. Beide plaatsen zijn in de buurt van een rechtstreekse treinverbinding naar het centrum (ongeveer 30 minuten reistijd), maar je kunt van daar natuurlijk ook de fiets naar het centrum nemen.

Je kunt vanaf Kopenhagen verder rijden naar het zuiden. Je komt dan langs de krijtrotsen bij Stevns Klint. Bovenop deze witte kustlijn ligt de oude kerk van Højerup met een balkon vanwaar je uitkijkt over de Oostzee. De kerk is tegenwoordig niet meer in gebruik vanwege het gevaar dat de kerk in zee kan storten. Een deel van de begraafplaats is in 1928 al de Oostzee in verdwenen. Rijd vanaf daar door naar Præstø Havn. Een gezellige haven met leuke cafés en een mooie camperplaats.

4. Optioneel: Bornholm

Heb je langer de tijd, dan zou je vanaf Kopenhagen ook Bornholm kunnen bezoeken. Dit eiland is het makkelijkst te bereiken door bij Kopenhagen over de brug richting Zweden te rijden en bij Ystad de veerboot te nemen. 

Bornholm is het rotseiland van Denemarken, er bevinden zich hier mooie steengroeven en watervallen. Je kunt hier de indrukwekkende hoge granietrotsen bewonderen zoals De Hamer, gelegen in het noorden van Bornholm. Deze granieten rots is erg steil, en is gelegen in de Oostzee. Bornholm heeft veel zonuren, in het zuiden vind je kilometers aan zandstranden waar je heerlijk van de zon kunt genieten. In het midden van Bornholm liggen vooral bossen en prachtige meren. Op het eiland liggen veel leuke vissersdorpjes met traditionele visrokerijen. Daarnaast heeft Bornholm een fijne sfeer en een erg rijke cultuur door de vele kunstenaars die er wonen.

5. Møn

Rij vervolgens naar het zuiden naar het eiland Møn en beklim de hoogste rots (‘maar’ 128 meter) van Denemarken, de Møns Klint. Deze klif is onderdeel van de krijtrotsen langs de kust van dit eiland en doet sterk denken aan de krijtrotsen bij Dover. Bovenop deze kliffen vind je echter geen grasvelden maar uitgestrekte beukenbossen. Hier kun je prachtig wandelen. Midden in deze bossen ligt Camp Møns Klint, een prachtige natuurcamping in Denemarken waar je je echt even kan terugtrekken en genieten van de natuur. Je kunt hier trouwens ook op verschillende parkeerplaatsen overnachten. De parkeerplaats dichtbij de rots is betaald, de parkeerplaats daarvoor is gratis. Er zijn verder geen voorzieningen.

Camperroute Denemarken Goboony, Møns Klint

6. Lolland-Falster

Als laatste op de route: Lolland-Flaster. Twee eilanden die op het oog niet zo veel lijken te bieden, maar zeker de moeite waard zijn. Natuurgebieden, mooie stranden, knusse dorpjes en vele musea. De eilanden zijn ook een gastronomisch walhalla. Proef een lokaal biertje, ga langs bij de wijnboer voor een flesje Frederiksdal Cherry Wine, lunch met het lekkerste zuurdesem brood of ga eten bij The Green World’s waar ze alleen koken met hun eigen groenten en lokale producten.  De eilanden zijn niet groot, dus je kunt zelf een route samenstellen met behulp van de informatie van Visit Lolland-Falster. Twee mooie camperplaatsen zijn trouwens deze en deze.

Camperroute Denemarken Goboony, FalsterCamperroute Denemarken Goboony, Lolland

Op Lolland-Flaster ligt ook Rødbyhavn. Hier neem je op de terugreis de boot naar Puttgarden in Duitsland. Je hoeft de boot niet te reserveren. Je komt door tolpoortjes waar je een kaartje kunt kopen. Met een beetje geluk kun je direct de boot op. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. 

Wil jij ook met de camper naar Denemarken? Huur dan een camper via Goboony om de reis waar te maken! Meer zien van Scandinavië? Maak deze roadtrip door Scandinavië, ga met de camper naar Noorwegen of ga met de camper naar Zweden.

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.