Top 10 duurzame campings in Nederland

12 mei 2022 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Nederland & Duurzaam reizen

Bij Goboony zijn we hard op weg naar zero footprint roadtrips. Oftewel: zoveel mogelijk stilstaande campers delen, zodat campereigenaren extra inkomsten kunnen sparen voor een duurzamere camper. Daar draagt iedere roadtrip aan bij! Als je deze toekomstvisie met ons deelt, wat we natuurlijk heel erg hopen, dan maak je je vakantie helemaal compleet als je dan ook nog voor een duurzame camping kiest. Daarom verzamelden wij de leukste groene en meest duurzame campings op Nederlandse bodem. Genieten in het groen! 
Goboony duurzame campings Nederland

Duurzame campings in Nederland

Dat we zuinig moeten zijn op moeder aarde is ons wel duidelijk, maar onderstaande campings hebben die boodschap ook goed begrepen! Als je van kamperen houdt, dan weet je als geen ander dat we met respect met de natuur moeten omgaan om te kunnen blijven genieten van de natuur. Ga daarom eens logeren op een van onze favoriete duurzame campings in Nederland! 

  1. Camping BuitenLand

In 2017 toverden 5 ondernemende vrienden – waaronder Floortje Dessing – 9 hectare grond in Drenthe om tot een kleurrijke camping dat zich qua sfeer en aankleding het beste vergelijkt met een festival. Op Camping BuitenLand doen ze van alles om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo is er een pad aangelegd met Olivijnzand dat de CO2 uit de lucht compenseert, op de daken liggen heatpipes die de zon gebruikt om een warme douche voor je klaar te stomen. Het eten en drinken op de menukaart kopen ze lokaal in en er is veel aandacht voor plantaardige gerechten. Daarnaast heeft de camping een biologische buitenbar (waar regelmatig singer songwriters optreden!).

Adres: Stieltjeskanaal 14, 7764 AJ, Zandpol, Nederland

  1. Duincamping De Lepelaar

Verscholen in een prachtig duingebied ligt de autovrije Duincamping De Lepelaar. Echt een mini-paradijsje! De camping werkt volgens het People Planet Profit-principe: ze streven ernaar om voortdurend op een waardevolle, verantwoorde en betrokken manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij, het welzijn van de aarde en een duurzame toekomst. Een mooi streven, maar hoe maken ze het waar? Absoluut! Zo heeft het hoofdgebouw zonnepanelen, worden de toiletten met duinwater doorgetrokken en kun je er verblijven in een duurzame duinhut. Hoe gaaf?

Adres: Westerduinweg 15, 1753 BA, Sint Maartensvlotbrug, Nederland
Goboony duurzame campings Nederland

  1. Camping Zuid Ginkel

Camping Zuid Ginkel is een kleine bos- & heidecamping. Je loopt vanaf de camping zo de Veluwe op. Juist omdat de camping midden in de natuur ligt, biedt de camping autovrije kampeerplaatsen. Je zult hier dan ook geen zwembad, kantine, bingo of disco tegenkomen; de camping respecteert de natuur, de rust en de ruimte en biedt pure ontspanning in het groen aan. 

Adres: Verlengde Arnhemseweg 97, 6718 SM, Ede, Nederland

  1. Hof van Moeder Aarde

Hof van Moeder Aarde is een kampeerterrein van 3,5 hectare en vormt de thuisbasis van een groep autonome levenskunstenaars. Je kunt er slapen in verschillende yurts en stacaravans of overnachten in een eco-huisje, maar je mag er ook je eigen tentje, camper of tiny house neerzetten. Het grootste doel van het kampeerterrein is het nastreven van een duurzame levensstijl en een ecologisch verantwoord beheer van de aarde. Dit uit zich in het feit dat je op de camping alleen biologisch afbreekbare zeep, was- en schoonmaakmiddelen zult vinden, ze op biologische wijze groenten en fruit voor eigen gebruik telen en verkopen, het legen en schoonmaken van chemische toiletten verboden is, grondwater gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten en het beregenen van de moestuin en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Dit plekje is een waar paradijsje, neem dat maar van mij aan. 

Adres: Bliksteeg 1, 1761 PG, Neede, Nederland

  1. Kampeerterrein de Lievelinge

De Lievelinge, dat werd gecreëerd door acht bevriende ondernemers, is echt een unieke camping. Je kunt er namelijk overnachten in een oude schoolbus, een dubbeldekker, een Greyhoundbus, een boomdome of natuurlijk in je eigen accommodatie. Verder vind je er een hottub, een zweefmolen en een zwemmeertje. Ik bedoel, wat wil je nog meer! De Lievelinge is bewust van hun plek in de omgeving. Ze vinden het belangrijk om dankbaar, maar ook duurzaam hun plek te verrijken met oog voor de klei, het meer, het bos, de bloemen, de dieren en de buren. 

Adres: Haarweg 6, 4214 KL, Vuren, Nederland
Goboony duurzame campings Nederland

  1. Camping 'Bij Ons'

Overnachten in een dome, tipi, jagershut, bootje of gewoon in je eigen tentje of camper? Camping 'Bij Ons' heeft ongeveer 40 kampeerplaatsen en 16 originele accommodaties beschikbaar. Het fijnste aan deze camping zijn toch wel de verschillende ontspannings plekjes, schommels, bankjes, hangmatten en het kabbelende beekje. Op vrijdag kun je aanschuiven bij een van de aanschuiftafels en lekker mee-eten wat de pot schaft, in het gezelschap van een knisperend kampvuurtje. 

Adres: Cranenburgsestraat 178, 6562 LV, Groesbeek, Nederland

  1. Camping De Duiventoren

Camping De Duiventoren is een kleine natuurcamping in Noord-Brabant. Nationaal Park De Biesbosch ligt zo'n 20 kilometer verderop! Het fijne aan dit plekje vind ik dat je midden tussen het groenten en fruit overnacht vanuit een van de houten hutjes, yurts of andere huisjes die je kunt huren. De camping gaat bewust om met de natuur en het milieu en streven op verschillende fronten naar duurzaamheid. Denk aan bewust omgaan met water en elektriciteit, het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en gescheiden afvalinzameling. 

Adres: Steenovensebaan 27, 4849 RD, Dorst, Nederland

  1. Camping PUUR Natuurlijk

Camping PUUR Natuurlijk is een Drentse natuurcamping die volledig zelfvoorzienend probeert te zijn. En dat lukt aardig, want ze hebben inmiddels wat dieren, een wildpluktuin, een moestuin en een kruidentuin. Ze gooien bijna niets weg en gebruiken ook geen bestrijdingsmiddelen. Daarnaast proberen ze zo min mogelijk plastic en chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken en liggen er zo'n 30 zonnepanelen op het dak van de boerderij. Die zonnepanelen leveren stroom aan de hele camping. Over stroom gesproken: op de camping kun je een elektrische fiets huren voor een mooie fietstocht in de omgeving! 

Adres: Oranjekanaal Noordzijde 21, 9433 TH, Zwiggelte, Nederland
Goboony duurzame campings Nederland

  1. Camping Lolotte

Camping Lolotte in Gelderland viert, zoals ze zelf zeggen, de wildgroei van (on)kruid. Zij gaan links, waar andere campings rechts gaan. Ze verwarmen het zwemwater met zonneboilers en knappen op wat oud is. Verwacht geen grote animatieteams of een massaal binnenspeelparadijs voor kinderen, maar wel veel groen en ravotten in de natuur. Jazeker, deze camping geeft je een vrijbrief tot spelen in de natuur (dus ook als je volwassen bent!). 

Adres: Deldenseweg 6, 7161 MA, Neede, Nederland

  1. Netl Camping Kallumaan

Op Netl Camping Kallumaan overnacht je midden in de wilde natuur. Dat is ook gelijk hun belangrijkste motto: respectvol met die natuur omgaan en een goede balans tussen natuurbehoud en recreatie behouden. De kampeervelden zijn dan ook autovrij gemaakt. Huur een van de te gekke containerwoningen, een wielenwagen, een trekkershut of kom logeren met je eigen (gehuurde) camper!

Adres: Leemringweg 19, 8317 RD, Kraggenburg, Nederland

Jouw vakantie nog duurzamer maken? Bekijk deze 10 tips voor duurzaam reizen en huur een elektrische camper voor je volgende reis! Ken jij nog een duurzame camping in Nederland die absoluut het delen waard is? Laat het ons weten! Sharing is caring :)