Roadtrip Noord-Italië: een onvergetelijke reis vol natuur, cultuur en avontuur!

17 februari 2024 in Bestemmingen en Italië

Ik ben gek op het noorden van Europa, maar voor een land reis ik graag zuidwaarts: Italië! Het eten is er molto bene, het is er vaak lekker weer, toeren in m’n busje is er heerlijk en er is ontzettend veel te doen en te zien. In stadjes loop ik graag even een oud kerkje of museum binnen, alvorens neer te ploffen op een terras voor een espresso of aperol. Op het platteland is het prachtig kamperen bij een agriturismo en zijn er altijd bergen en heuvels voor een mooie wandeling. Tijdens een roadtrip door Noord-Italië ontdek je het allemaal!roadtrip Noord-Italie, hoge bergen

Over Noord-Italië

Noord-Italië bestaat uit verschillende regio's, waaronder Lombardije, Piemonte en Veneto. Elke regio heeft zijn eigen unieke tradities, dialecten en culinaire specialiteiten. Dat maakt een reis door dit deel van Italië heel afwisselend. Wat je wel overal terugvindt, zijn goed bewaarde historische bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Onder andere in Verona, Milaan en Turijn vind je oude Romeinse amfitheaters, middeleeuwse kastelen en prachtige paleizen. Wil je je nog verder onderdompelen in de Italiaanse cultuurgeschiedenis? Wereldberoemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo en Titiaan werden geboren of werkten in deze regio. Meesterwerken van deze kunstenaars vind je terug in steden als Florence, Venetië en Padua.

Ook een belangrijk onderdeel van de cultuur is het eten. De Noord-Italiaanse keuken staat bekend om zijn verfijnde smaken. Je eet er de lekkerste pasta en risotto, meestal bereid met sauzen op basis van boter, room en kaas. Het is niet voor niks vakantie, dus daar kun je maar beter heel erg van gaan genieten. Verder vind je er volop Parmezaanse kaas, balsamicoazijn en prosciutto di Parma. Die spoel je uiteraard weg met een goed glas wijn van de lokale wijnboer. In oktober at ik in Milaan eens het lekkerste bord pasta ooit: met verse witte truffel. 

Verder is de natuur in het noorden van Italië echt magisch mooi. Hier vind je prachtige meren, zoals het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore. Die zijn niet alleen prachtig om vanachter het stuur te bewonderen, maar bieden ook volop watersport mogelijkheden. Wissel je camper voor een dag in voor een bootje, ga kitesurfen of parkeer je camper op een mooie plek en ga voor een wandeling in de bergen rondom de meren voor een nog beter uitzicht! Ook verderop in de Alpen vind je ontelbare mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken en nog veel meer. Het klimaat is er perfect voor.

Tip! Eerder stippelden we twee toffe camperroutes door Italië uit. roadtrip Noord-Italië blauw Volkswagenbusje

Roadtrip langs de mooiste plekken in Noord-Italië 

Meer dan genoeg redenen dus om op reis te gaan naar Noord-Italië! Deze uitgestippelde route duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Je kunt hem hier en daar wat verlengen, mocht je een plek heel mooi vinden, en mocht je wat korter de tijd hebben, streep dan een plek weg. Zo kun je de plekken die je wel aandoet in alle rust verkennen. De roadtrip start trouwens in het stadje Aosta, middenin de Valle d’Aosta. Dat is ongeveer 11 uur rijden vanuit Utrecht. Mocht je dit niet in een keer willen rijden, maak dan een stop op een van deze campings in het Zwarte Woud. Eenmaal in Italië aangekomen kan de roadtrip echt beginnen. Klaar voor? Let's go!

Stop 1: Valle d’Aosta

Aosta is een prachtige stad die is omgeven door de Alpen. Ze noemen de stad ook wel ‘het Rome van de Alpen’. Hier vind je namelijk indrukwekkende Romeinse overblijfselen, zoals de Boog van Augustus en het Romeinse theater. Ga in de stad ook op zoek naar de lokale VVV. Hier kunnen ze je namelijk alles vertellen over de mooiste wandeltochten in de omgeving.

Mooie wandeltochten vind je onder andere in Parco Nazionale del Gran Paradiso. Dit kun je het beste bezoeken vanuit Cogne. Dit pittoreske dorpje, gelegen in het hart van het Gran Paradiso National Park, biedt een overvloed aan wandelpaden voor alle niveaus. Van ontspannen wandelingen langs kabbelende beekjes tot uitdagende beklimmingen naar adembenemende uitzichtpunten, er is voor elk wat wils. In het nationale park kun je ook een (E-)mountainbike huren voor een toffe tocht op twee wielen. Na een actieve dag kun je op een van de kleine natuurcampings in de omgeving verblijven en genieten van de rust en het landschap. Een mooie camping hier is bijvoorbeeld Campeggio Lo Stambecco

Je kunt ook een stukje terug reizen naar het noorden, naar het dorpje Breuil-Cervinia. Dit dorpje ligt aan de Italiaanse kant van de Matterhorn. Ook hier kun je fantastisch wandelen en mountainbiken, heerlijk eten en voor de liefhebbers te paard de bergen in. In Breuil-Cervinia kun je overnachten op Area Comunale Lac Blu. De camperplaats is niet de mooiste ooit, maar het uitzicht hier is fenomenaal. 

Je kunt je in principe weken vermaken in deze regio, dus kies een paar mooie tochten uit en boek een paar nachten op de camping. Dan bewaar je de andere wandelingen voor een andere keer, want deze regio biedt nog veel meer!roadtrip Noord-Italie haarspeldbochten

Stop 2: Turijn 

Na de natuur is het tijd om even de stad in te gaan, namelijk het bruisende Turijn! Verken het Koninklijk Paleis van Turijn, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en geniet van een spectaculair uitzicht vanaf de Mole Antonelliana. Slenter door de geplaveide straten van de oude binnenstad en plof neer op een terrasje voor een lokale koffie van het merk Lavazza. Meer over dit Turijnse koffiemerk leer je in het Museo Lavazza. Liever wat zoeters dan koffie? Neem dan een Bicerin. Dit is een typisch Turijns drankje met laagjes van koffie, room en chocolade. De beste drink je bij écht traditionele cafés zoals Al Bicerin, Barrati & Milano of Caffè Torino.

In Turijn kampeer je op Grinto Urban Eco Village. Vanaf hier zijn pendeldiensten naar de stad. De ideale uitvalsbasis om het centrum te bezoeken dus. 

Stop 3: Como

Vanuit Turijn reis je door naar Como, voor de liefhebber van Italiaanse steden kun je ook nog een stop maken in Milaan. Houd er echter wel rekening mee dat Milaan een milieuzone heeft waar je met de meeste campers niet in mag. Ook vind je rondom Milaan weinig leuke campings en camperplaatsen. Check dit van tevoren even goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Como zelf is een prachtig stadje aan het Comomeer. Het is er heerlijk slenteren door de straten, maar het is ook leuk om een ontspannen boottocht over het meer te maken. Zoek je wat meer uitdaging? Ga mountainbiken in de omliggende heuvels! 

Op 7 km van het centrum van Como ligt Camping Montorfano Como. Een prima camping om het stadje verder te verkennen. roadtrip Noord-Italie Duomo van Milaan

Stop 4: Bergamo 

Ook Bergamo is een prachtige stad in het noorden van Italië. De stad bestaat uit twee delen - de benedenstad (Città Bassa) en de bovenstad (Città Alta). Neem de kabelbaan naar de Città Alta en verken de prachtige middeleeuwse architectuur en charmante pleinen. Terug in de benedenstad kun je ontspannen in een van de parken of genieten van een lokale specialiteit in een van de vele restaurants. Mocht je hier in het truffelseizoen zijn en ergens pasta met witte truffel op de kaart zien staan, neem deze dan zeker! Zelf vond ik dat een van de lekkerste gerechten die ik ooit heb gegeten. 

Bergamo heeft een paar camperplaatsen, een daarvan is Area Sosta Camper Città dei Mille. Het is niet de mooiste camperplaats, maar wel van alle gemakken voorzien en met een goede verbinding met het centrum. 

Stop 5: Gardameer

Het Gardameer is de volgende stop op deze roadtrip. Je kunt een paar dagen op een vaste plek staan om van het meer te genieten, maar je kunt ook een aantal plekken rondom het meer aan doen. Elke kant van het meer is namelijk weer anders. Zelf verbleef ik een aantal dagen op Camping La Rocca in Manerba del Garda. Hier hebben ze een aantal mooie campingplaatsen, met uitzicht op het meer. Hier vind je trouwens nog een overzicht van onze top 5 campings aan het Gardameer.

Vanuit hier maakte ik zelf een dagtripje naar Limone sul Garda. Hier zijn een aantal kitesurfscholen die lessen aanbieden aan beginners en gear verhuren aan mensen die het al kunnen. Super tof om te doen! Aan de andere kant van het meer vind je het charmante dorpje Malcesine. Vanuit daar maak je een ritje met de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo voor een panoramisch uitzicht over het meer.

Tip van m’n Italiaanse collega: het meer Lago d’Iseo is misschien nog wel mooier dan het Gardameer. Hier kom je langs op weg van Bergamo naar het Gardameer. Roadtrip Noord-Italie Gardameer

Stop 6: Verona 

Vanaf het Gardameer kun je een uitstapje maken naar Verona. Deze stad is beroemd als de stad van Shakespeares 'Romeo en Julia'. Bezoek het beroemde balkon van Julia en verken de goed bewaarde Romeinse Arena. Slenter door de geplaveide straatjes en geniet van de gezellige sfeer van deze prachtige stad! 

Stop 7: Bozen 

Helaas, aan alle goede dingen komt een einde. Onze roadtrip eindigt in Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol. Bezoek de pittoreske oude binnenstad en proef de heerlijke lokale gerechten zoals de bekende appelstrudel! 

Loop in Bozen ook zeker de lokale VVV binnen, want Zuid-Tirol is de place to be voor liefhebbers van de bergen. Bozen is namelijk ook wel de toegangspoort tot de Dolomieten, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Verken de wandelpaden zoals de Tre Cime di Lavaredo of de Seceda Ridge. Als je van mountainbiken houdt, zijn er talloze paden die je door adembenemende landschappen leiden.

Tip! Prachtige campings vind je hier volop, onze favorieten hebben we samengevoegd in deze top 7 campings in de Dolomieten.Roadtrip Noord-Italie Bolzano

Om rekening mee te houden tijdens je roadtrip

Italianen staan nogal bekend als wegpiraten, al is dat mij tot nu toe altijd meegevallen. Toch is het altijd goed om voorbereid op pad te gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik zet daarom even een aantal belangrijke punten op een rijtje:

  • Verkeersregels: in principe verschillen de regels in Italië niet heel veel met die in Nederland. Toch zijn er een paar dingen goed om te weten. We hebben ze samengevat in dit artikel over verkeersregels in Italië.
  • Tolwegen: In Italië hebben ze een aantal tolwegen, die kun je vaak direct betalen bij de tolpoorten. Je kunt ook gebruikmaken van een tolbadge. Daarover vertellen we je meer in dit artikel over tolwegen in Italië. Let in het noorden van Italië goed op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Hier zijn geen tolpoortjes, de tol moet hier achteraf online betaald worden. Ook dat leggen we uit in het artikel over de tolwegen.
  • Milieuzones: een aantal steden in Italië hebben een milieuzone. Daarover vertellen we je alles in dit artikel over milieuzones in Italië.

Plan je roadtrip door Noord-Italië

Je kunt de roadtrip door Noord-Italië natuurlijk maken met een auto en overnachten op campings of gebruikmaken van andere accommodaties. Toch zijn we bij Goboony het meeste fan van campers! Je huurt ze bij ons op de site in alle soorten en maten waardoor er altijd eentje tussen zit die past bij jouw wensen. Van een tof retro busje tot een ruime gezinscamper, er is voor ieder wat wils.