Tolwegen Italië

10 december 2019 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Italië

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Grote kans dus dat je tijdens je reis door Italië op een tolweg terecht komt. Om niet voor verrassingen te komen te staan hebben wij alle informatie omtrent tolwegen in Italië voor je op een rijtje gezet. 

Goboony Tolwegen Italië

Tol berekenen voor Italië

Om de tol te berekenen voor Italië kun je gebruik maken van meerdere sites. Zo kun je gebruik maken van de ANWB Routeplanner (hierbij krijg je ook inzicht in de brandstofkosten) of je kunt gebruiken van de website van de Italiaanse Autostrada (in het Engels). Deze laatste geeft duidelijk weer waar toltrajecten zijn en waar de tolpoorten zich langs die trajecten bevinden. Ook krijg je andere informatie omtrent het verkeer op je route. Om de tol goed uit te kunnen rekenen is het van belang om te weten in welke klasse je voertuig valt. Er zijn 5 verschillende klassen: A, B, 3, 4 en 5. Vrijwel alle campers vallen in klasse B. 

Goed om te weten: kom je Italië binnen via de autosnelweg van Frankrijk, dan is er grote kans dat je door de Mont Blanc Tunnel of de Fréjustunnel komt. De tol voor deze tunnels is hoog (€60,-). Ik kwam zelf per ongeluk door de Fréjustunnel en vond het zonde van mijn geld, dus de volgende keer ga ik die vermijden. 

Tol Italië betalen

Tol in Italië kun je op verschillende manieren betalen. 

  1. Contant: Je kunt bij alle bemande tolhokjes contant betalen. Nu zijn niet alle tolhokjes bemand, dus houd er rekening mee dat je dit niet in heel Italië kunt doen. 

  2. Pinpas of Creditcard: Je kunt erop rekenen dat alle bekende creditcards worden geaccepteerd. Kies daarvoor de tolpoortjes met het opschrift ‘Carte’. Vaak kun je ook betalen met een Nederlandse bankpas. Dit herken je aan de borden met het Maestrologo. Overigens is dit niet altijd het geval. Een Creditcard meenemen zorgt ervoor dat je altijd goed zit.

  3. Tolbadge Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië: Met de tolbadge Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië kun je elektronisch tol betalen op de snelwegen in deze landen. Vaak kun je hiermee ook betalen voor parkeerterreinen en parkeergarages. Deze tolbadge is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB. Vooral als je jaarlijks in Italië komt (of in een van de andere landen) is deze badge ideaal. 

  4. Viacard: De Viacard is een magnetische kaart, die je kunt gebruiken bij speciale betaal poortjes. Deze gaan vaak sneller dan de andere tolpoortjes. Je kunt de Viacards kopen bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels voor € 25, € 50 en € 75. Het te betalen tolbedrag wordt bij een tolpoortje van de kaart afgetrokken. Zit je over het limiet? Dan kan het restant met contant geld worden betaald, of met een eventuele tweede Viacard.

Let op! Elektronische tolheffing Pedemontana

In het noorden van Italië is de zogenaamde Pedemontana Lombarda elektronische tolheffing ingevoerd, ook wel free flow genoemd. Het gaat om de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Hier zijn geen tolpoortjes aanwezig. Camera’s registeren je kenteken, waarna je je binnen 15 dagen na gebruik van deze wegen moet registreren via apl.pedemontana.com/registration en kunt betalen met je creditcard. Naar mijn mening is het een flut systeem en toen ik zelf op dit traject kwam, schrok ik er een beetje van omdat je zonder dat je het doorhebt een tolweg oprijdt, maar betalen moet je natuurlijk wel. Het registreren was een heel gedoe en pas na een paar dagen lukte het. Mocht dit bij jou ook gebeuren dan kun je contact opnemen met pedaggi@pedemontana.com. Ook kun je er voor kiezen langs een servicepunt te rijden en de betaling contant te voldoen, zie voor locaties en openingstijden apl.pedemontana.com/le-modalita-di-pagamento.

Met de tolbadge zit je overigens sowieso goed. Daarmee betaal je automatisch voor dit toltraject en hoef je achteraf niks meer te regelen. Mijn advies is dan ook: ben je van plan om veel gebruik te maken van tolwegen in Italië en kom je er ook vaker? Schaf dan de tolbadge aan. Je moet het thuis even goed en op tijd regelen, maar op deze manier hoef je je tijdens je reis door Italië nergens zorgen over te maken.

Tolwegen vermijden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tolwegen in Italië te omzeilen door je GPS in te stellen op ‘tolwegen vermijden’. Toen ik zelf een maandje in Italië was heb ik alleen maar zo gereden. Je bent soms wel wat langer onderweg, maar de routes zijn altijd een stuk mooier dan lange saaie stukken snelweg. Daarnaast mag je buiten de tolwegen om veel minderen hard rijden, dat bespaarde ons ook brandstof. Het is dus maar net wat je fijner vindt. Wat sneller van plek naar plek gaan en wat meer geld kwijt zijn, of wat langer de tijd nemen (waardoor je misschien wat bezienswaardigheden van je lijstje af moet strepen) en minder geld kwijt zijn.

Inspiratie voor je reis door Italie 

- Roadtrip door Toscane
- Top campings in Toscane
- Camperroutes door Italië 
- Italië vakantie tips