Milieusticker Italië

9 augustus 2018 in Tips voor reizigers, Milieuzones en -vignetten & Italië

Een milieusticker in Italië is in enkele steden verplicht om te hebben in je camper of auto. Italianen zijn apetrots op hun cultuurrijke steden zoals Rome, Milaan en Florence. Om luchtvervuiling tegen te gaan zijn er milieuzones ingesteld. Deze zogenaamde 'Zona a Traffico Limitato' hebben complexe regels, ze verschillen namelijk per stad en de boetes op overtredingen zijn hoog. Om het gemakkelijker te maken voor jou als verhuurder lees je in deze blog alles over de stickers en de milieuzones in Italië.

De milieuzones zijn herkenbaar aan verkeersborden met daarop ‘Zona a Traffico Limitato’. Vooral in de historische gedeelten van de steden zijn deze zones te vinden. Deze gebieden zijn verboden voor geautomatiseerde voertuigen. 

Het historisch centrum en enkele aangrenzende wijken in Rome is een milieuzone, waar geen milieusticker voor verkrijgbaar is. Alleen met een speciale (bewoners) ontheffing mag je hier rijden. In de stad Arezzo in Toscane, geldt weer een gehele rijverbod voor het hele historisch centrum. In Milaan mogen tussen half acht in de ochtend en half acht in de avond alleen voertuigen rijden met een toegangskaart. Dit is een milieuvignet die een dag geldig is. Zoals je kan zien verschillen de regels over de milieuzones per stad. Het is dus verstandig om voor vertrek te kijken wat de regels zijn in de steden die jij of je huurders gaan bezoeken.

Op de site van de ANWB vind je een overzicht met alle regels omtrent Italiaanse milieuzones per stad

Goboony milieusticker Italië

Waar kun je een milieusticker in Italië kopen?

In steden zoals, Bologna, Milaan en Palermo kunnen toeristen een milieusticker kopen, de prijs licht meestal rond de 5 euro per dag. Deze zijn onder andere te koop bij tabakszaken, kiosks of enkele winkelketens. De andere steden waar de milieuzones gelden voor bepaalde delen van het historische centrum, of op bepaalde tijdstippen, verschaffen geen toegang voor geautomatiseerde voertuigen. Hiervoor is  ook geen milieusticker verkrijgbaar. Let daarom goed op de borden die de milieuzones in aangeven, zodat u niet zomaar een milieuzone inrijd.

Boetes in milieuzones.

Wanneer je toch een milieuzone betreed zonder sticker of waar een verbod geldt, dan kun je hoge boetes verwachten. Deze boetes bedragen rond de € 80,- en deze kunnen meerdere keren opgelegd worden als je de zone vaker betreed. In Italië wordt er gecontroleerd via videocamera’s die in de milieuzones hangen.Boetes in Italië worden geïnd door een Europees incasso bureau dat werkt in opdracht van de Italiaanse overheid. Daarnaast is het belangrijk om jouw huurders op de hoogte stellen dat boetes soms maanden na de reis pas bij jouw op de deurmat kunnen vallen.

Nog meer handige weetjes over de milieuzones in Italië

  • Naast de binnensteden in Italië geldt het inrijverbod ook op een paar kleine Italiaanse eilanden. Het gaat hierom Capri, Ischia, Ponza en Procida. Hier mogen tijdens de zomermaanden alleen italianen met hun voertuig rijden.

  • Er zijn uitzonderingen in bepaalde zones, zo mogen gehandicapten (met een geldige Europese gehandicaptenkaart) de zone wel betreden met een voertuig. Dit staat aangegeven op de speciale onderborden.

  • Je kan bezwaar aantekenen tegen eventuele boetes, bijvoorbeeld wanneer je aan kan tonen dat jij niet in een milieuzone gereden of als je de boete pas na een jaar ontvangt.

Voordat jij of je huurders richting Italië rijden is het dus aan te raden om goed te kijken in welke steden je wel of niet mag komen, en waar je een milieusticker moet hebben. Staan er enkele tussenstops op de planning in bijvoorbeeld Duitsland? Let er dan op dat ook hier in bepaalde gebieden een milieusticker verplicht is. Lees hier meer over het milieuvignet in Duitsland.

Wil jij je huurders inspireren of zelf inspiratie opdoen voor een trip door Italië? Dit zijn onze 2 favoriete camperroutes in Italië! #LETSGOBOONY

Bekijk aanbod