Verkeersregels in Italië

17 oktober 2018 in Tips voor reizigers, Verkeersregels & Italië

Ga je met de auto naar Italië? Bereid je dan goed voor op de route en het verkeer. De verkeersregels in Italië zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland, maar sommige dingen zijn toch even anders.  Ook heb je er fantastische uitzichten, waar je tijdens het rijden toch ook wel een beetje van wil genieten. Om zoveel mogelijk van het mooie uitzicht te kunnen genieten en toch veilig te rijden hebben wij deze blog geschreven zodat je aan het begin van je reis al voorbereid bent!

Goboony Verkeersregels Italie

Algemeen

In Nederland hebben we geen bergen zoals in Italië. De regel dat stijgend verkeerd op bergwegen voor dalend verkeer gaat kennen we dus ook niet hier. Overnachten in een voertuig is toegestaan in Italië, zolang het maar niet op kamperen gaat lijken. Zelfs op de openbare weg mag er overnacht worden, zolang er niet aangegeven wordt dat het niet mag en zolang je niet voor overlast zorgt. Italië heeft op een aantal zesbaanswegen de maximumsnelheid verhoogd van 130 naar 150 kilometer per uur. Bij slecht zicht en regenval is 110 kilometer het maximum. Stoplichten in Italië kunnen voor de Nederlandse toerist vaak voor verwarring zorgen. Zo kan het voorkomen dat je op kruispunten stoplichten tegenkomt die op rood blijven staan. Dit betekent dat het een gevaarlijk kruispunt is. Alleen als tegelijkertijd ook het groene licht brandt mag je doorrijden.

Verkeersboetes

Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen regels met betrekking tot verkeersboetes. In de Italiaanse verkeerswet is voor elke verkeersovertreding een minimum- en een maximumboete vastgesteld. De bedragen liggen tussen € 23 en € 9.296. Indien mogelijk moet de bekeuring ter plekke worden uitgereikt en moet er een proces-verbaal worden overhandigd. Italië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Voor een aantal verkeersovertredingen wordt een of meer strafpunten gegeven. Bij het bereiken van een totaal van 20 punten wordt het rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen.

Drukste wegen

Het wegennet in Italië is van een redelijk goede kwaliteit. Richting zuiden neemt de kwaliteit van de wegen af. Ook op Sardinië blijft de kwaliteit achter bij die op het vasteland. Echt slechte en onverharde wegen zijn alleen nog te vinden in landelijke gebieden buiten de grote verkeersstromen. Hieronder worden de drukste wegen van Italië genoemd.

A1 Milaan - Florence - Rome: knelpunten bij Modena en bij Florence
A4 Milaan - Triëst: knelpunten bij Milaan en Venetië
A10 Franse grens - Genua
A14 Bologna - Ancona: knelpunten bij Bologna en bij Rimini
A22 Brennerpas - Verona: knelpunten tussen Trento en Veron
Ringweg Milaan
Ringweg Genua
Wegen rond de grote meren in het noorden

Tolwegen

Vrijwel alle wegen in Italië zijn tolwegen. Om lange wachtrijen bij de tolpoortjes te voorkomen geven wij als tip om een tolbadge aan te schaffen. Met een tolbadge kun je elektronisch tol betalen op de snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Dit handige kastje bevestig je achter de voorruit. Als je de daarvoor bestemde tolpoort kiest, gaat de slagboom automatisch omhoog. Zo sta je dus niet meer in die lange rij voor de tolpoort. De kosten worden achteraf automatisch afgeschreven. Wanneer je voor een tolpoortje staat en de slagboom gaat niet open, vraag dan om hulp door op de knop "Assistenza" te drukken. Je kenteken wordt door videoapparatuur geregistreerd. Als het probleem zich ook bij het verlaten van de snelweg voordoet geeft u op dezelfde manier het gereden traject door. Om de tarieven van de tolwegen te bekijken verwijzen we je graag door naar deze pagina.

Door deze blog te lezen ben je goed voorbereid op je reis door Italië met je gehuurde camper. Mocht je nog tips willen over leuke routes, lees dan onze 2 favoriete routes door Italië.