Op vakantie met de camper in Noord Holland

21 juni 2016 in Bestemmingen en Nederland

Al eerder gaven we je 10 locaties die je kunt bezoeken in Portugal, vertelden we je over mooie plekken in Duitsland en stelden we een aantal streken in Italië voor die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar waarom zou je niet in eigen land op pad gaan? Nederland is tenslotte ook zo mooi! Wij helpen je Nederland opnieuw te ontdekken. In deze blog delen we tips over Noord-Holland.

# Broek in Waterland

Net boven Amsterdam, ten westen van Monnickendam ligt Broek in Waterland. In “Broek” vind je veel mooie houten huizen in verschillende pasteltinten.

Het dorp telt een kleine 2500 inwoners en heeft een beschermd stadsgezicht, de meeste gebouwen dateren van voor 1850. Hierdoor waan je je in de tijd van Napoleon Bonaparte: hij bezocht het ‘Swanenburgh theehuisje’ en naast dat het een prachtig rijksmonument is, is het theehuis daarom zeker een bezoekje waard. Wanneer het weer het toe laat, huur dan een boot of kano om een van de vele vaarroutes te verkennen. Vaar langs dorpen als Monnickendam, Uitdam, Holysloot, Watergang en Ilpendam. Bij slecht weer pak je natuurlijk je camper ;). Kijk hier voor meer informatie over Broek in Waterland.

Op vakantie met de camper in Noord Holland bezoek Broek in Waterland

# De Rijp

Net als Broek in Waterland heeft De Rijp een beschermd stadsgezicht. Het prachtige kleine dorp maakt deel uit van de gemeente Alkmaar en kent een rijke historie. Door de haringvisserij en walvisjacht was De Rijp tussen de zeventiende en negentiende eeuw erg welvarend. Hier kwam een einde aan toen het dorp de directe verbinding met de Zuiderzee kwijt raakte.

Het oude centrum is met zo’n 120 rijksmonumenten goed bewaard gebleven ondanks een aantal grote branden in de zeventiende eeuw. Toeristische trekpleisters zijn Raadhuis “De Rijp”, de “Grote Kerk” uit 1655 en de oude huisjes en boerderijen in Zaanse stijl. Meer informatie over De Rijp vind je hier.

Op vakantie met de camper in Noord Holland

# Edam

Edam is wereldwijd bekend om zijn kazen, en wanneer je in de zomermaanden in de regio bent kun je de toeristische kaasmarkt bezoeken (juli en augustus plaats op iedere woensdagochtend tussen 10:30 en 12:30 uur). Edam heeft echter meer te bieden!

De binnenstad staat vol rijksmonumenten, dus er valt genoeg te zien. Bezoek bijvoorbeeld het oudste gebouw (1530) van de kleine stad, hierin is tevens het Edam museum gevestigd. Net buiten de sluis ligt de jachthaven en iets buiten de stad vind je het Fort van Edam. Deze is goed bewaard gebleven en daarom zeker een tip om te bezoeken. Edam grenst aan Volendam en is via een zeesluis verbonden met het Markermeer. Vanuit Edam is het op verschillende manieren mogelijk om een boottocht te maken op het meer.

Op vakantie met de camper in Noord Holland bezoek Edam en de kaasmarkt

# Naarden

Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. Ondanks dat Naarden maar een klein stadje is valt ook hier genoeg te zien. Naast dat de vestigingsstad een prachtig oud centrum heeft kun je ook een mooie wandeling maken rondom de dubbele omwalling. De omwalling vanaf het water bekijken kan ook.

Een bezoek aan Naarden is niet compleet wanneer je de De Grote Kerk niet hebt bezocht. De kerk is gelegen aan de Markstraat en dateert uit de 15e eeuw en is één van de oudste overlevende kerken in Nederland. Het zeventiende-eeuwse Naarden mag je beslist niet missen wanneer je met je camper een rondje door Noord Holland maakt.

Met de camper op vakantie in Noord Holland bezoek Naarden

# Zaanse Schans

Wanneer je als buitenlandse toerist naar Nederland komt mag een bezoekje aan de Zaanse Schans niet ontbreken, maar veel Nederlanders hebben deze trekpleister nog niet eens bezocht. Dit pittoreske stukje Nederland trekt jaarlijks één miljoen bezoekers en is daarmee een van de populairste openluchtattracties van ons land. De meeste typische Zaanse huisjes zijn vanuit de Zaanstreek verplaatst naar de Zaanse Schans om een goed beeld te geven van hoe het leven er in deze streek rond de achttiende eeuw uit zag. Naast de huisjes vind je er een scheepswerf, een klompenmakerij, een bakkerijmuseum en staat er een replica van de eerste Albert Heijn. Meest in het oog springend zijn natuurlijk de Zaanse molens. Heb je nog een beetje tijd over? Stap in de camper en bezoek nog even Zaandam. Hier vind je het oudste houten huis uit de Zaanstreek, namelijk het Czaar Peterhuisje. Het hout is helaas niet meer te zien want tegenwoordig beschermd een stenen ombouw het oude pand. Aan het einde van de 17de eeuw leefde hier Tsaar Peter de Grote.

Op vakantie met de camper in Noord Holland bezoek de Zaanse SchansZoals je ziet is er genoeg te zien in Noord Holland, en dan hebben we het nog niet eens over al die andere mooie plaatsen zoals Hoorn, Medemblik, Marken, Alkmaar… enzovoorts gehad. 

Dus, waar wacht je op? #LETSGOBOONY en veel plezier.