Met de camper naar Slowakije

28 juli 2021 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Slowakije

Bergachtige natuurgebieden, gastvrije bewoners en dromerige kastelen. Zei ik kastelen? Met slechts 5,4 miljoen inwoners heeft Slowakije het hoogste aantal kastelen per inwoner! Slowakije is redelijk onbekend, bijzonder budget proof, modern doch met een interessante dosis geschiedenis. Kortom: met de camper naar Slowakije is fantastisch!

Goboony met de camper naar Slowakije

Met de camper naar Slowakije

Vanaf Utrecht in Nederland rijd je in zo’n 15 à 16 uur naar Slowakije. Een prachtig land dat zich perfect leent voor een campervakantie. Onderweg ga je met de camper door Duitsland en Tsjechië of Oostenrijk, dus maak er gelijk een mooie roadtrip door Europa van! Verder is het wegennet in Slowakije goed, al zijn er weinig snelwegen (dus houd er rekening mee dat verplaatsen wel wat tijd in beslag kan nemen!). 

Met de camper overnachten in Slowakije

Overnachten in Slowakije kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en natuurlijk op campings. Omdat Slowakije nog niet zo populair is, kun je makkelijk op de bonnefooi bij campings terecht. Helaas is wild kamperen en vrij staan met de camper verboden in Slowakije. In de praktijk gaan de autoriteiten en bewoners echter wel vaak losjes met deze regels om en krijg je zelden een boete. Zorg er wel voor dat je in dat geval uit de buurt blijft van steden en niet overnacht in natuurgebieden. Aan de rand van dorpen, in bossen en op weilanden is wild kamperen meestal geen probleem als je niemand stoort en alles weer netjes achterlaat. 

Overige informatie

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos zijn verplicht in Slowakije, evenals het tolvignet. Houd er ook rekening mee dat winterbanden zijn vereist van 15 november tot 1 april. Tot slot geldt in Slowakije een absoluut alcoholverbod in het verkeer. Regel dus eerst je overnachtingsplekje voordat je het terras opgaat! 

Camperroute door SlowakijeGoboony met de camper naar Slowakije

  1. Bratislava 

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, is je startpunt van deze route. De stad zelf is onwijs mooi en ik raad het je zeker aan om hier minimaal twee dagen te verblijven om de cultuur en de geschiedenis van de stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het Kasteel van Bratislava, Primate’s Palace, Kasteel van Devin of struin gewoon lekker rond! Vooral in het oude stadscentrum vind je talloze gezellige barretjes, steegjes en restaurants. Wist je trouwens dat Bratislava de enige hoofdstad ter wereld is dat grenst aan twee verschillende landen? Namelijk Oostenrijk in het westen en Hongarije in het zuiden! 

Camping Park Karpaty is zeker aan te raden als overnachtingsplek. Je staat hier midden in het bos en je hebt vanaf je standplaats zelfs kans om herten en zelfs vossen te spotten! 

  1. Trenčín

Dit knusse stadje staat bekend om haar schattige straatjes en fijne restaurantjes. Het absolute hoogtepunt is Trencin Castle, dat op een rots ligt en vanwaar je prachtig uitzicht op de stad hebt. Lekker op kastelentour? Dan raad ik je ook aan om een stukje verder te rijden naar het sprookjesachtige Kasteel Bojnice. 

Op Male Bielice vind je fijne en rustige camperplaatsen met goede sanitaire voorzieningen. De parkeerplaats is gelegen naast het vliegveld, dus bijzonder uitzicht heb je zeker! 

Goboony met de camper naar Slowakije

  1. Banská Štiavnica

In het midden van Slowakije vind je het dorpje Banská Štiavnica, dat in een dal gelegen is. Een bezienswaardigheid die je echt niet mag overslaan hier? De Love Bank! In deze bank kunnen mensen een klein kluisje kopen om de liefde in te bewaren. De Love Bank is het voormalige huis van de schrijver van het langste liefdesgedicht ter wereld. Hoe bijzonder? Je kunt verderop in het stadje de oude mijnen en twee burchten bezoeken.

Verblijf tijdens je verblijf in Banská Štiavnica op Camping Studenec. Een simpele, maar mooie camping met schoon sanitair, veel groen en vriendelijke eigenaren. 

  1. Slowaaks Paradijs

Het Slowaaks Paradijs is een van de mooiste nationale parken van Slowakije en de droom van iedere wandelaar. Je kunt hier diverse wandelroutes volgen langs riviertjes, over rotsen en door het bos. Op sommige stukjes moet je zelfs een beetje klimmen en klauteren via de touwladders! Wandelen in het Slowaaks Paradijs kan dus iets avontuurlijker zijn dan je misschien gewend bent. 

Een mooiere plek om van het wildkamperen te proeven ga je niet vinden in Slowakije. Parkeer je camper aan de rand van het park en kies een mooie wandelroute vanaf die plek uit! Zorg er dus wel even voor dat je je plekje weer netjes achterlaat. 

Goboony met de camper naar Slowakije

  1. Levoča

Persoonlijk vind ik Levoča een van de mooiere stadjes van Slowakije. Het verbaasd me dan ook niets dat het oude centrum op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Loop over het centrale plein en struin door alle zijstraatjes rondom dit plein. Hier vind je ook het grootste houten altaar ter wereld, de St. Jakobskerk. Het is 18,6 meter hoog, zes meter breed en is gebouwd zonder een enkele spijker! 

Ben je in Levoča, bezoek dan absoluut (je raadt het misschien al) het kasteel Spiš (Spišský hrad). Inmiddels is dit kasteel een ruïne, maar wanneer je vanaf de berg uitkijkt over de omgeving van het kasteel, kun je je misschien wel voorstellen hoe imposant dit kasteel in haar hoogtijdagen is geweest. Vanaf het kasteel kun je ook makkelijk een kijkje nemen in de grote St. Martin’s Cathedral in het kerkelijke plaatsje Spišská Kapitula. 

Op 3 km vanaf Levoča heb je Autocamp Levoca Dolina. Houd er wel rekening mee dat veel staanplaatsen erg schuin zijn, dus dat kan een uitdaging zijn voor sommige campers. Daarentegen krijg je wel veel ruimte om je camper vrij neer te zetten op het terrein. 

  1. Tatragebergte

Misschien wel het allermooiste stukje van de route: het Tatragebergte. Zomers een waanzinnig gebied om te hiken en in de winter wordt hier volop geskied. De Hoge Tatra’s staan bekend om haar scherpgerande bergtoppen, onderaardse grotten en machtige watervallen. Let op: er leven nog zo’n 40 bruine beren in deze bergen! 

Ook de dorpen die naast het Hoge Tatragebergte liggen, zoals Tatranská Lomnica en Štrbské Pleso, zijn echt nog onontdekte pareltjes. Vanuit Tatranská Lomnica kun je met de skilift de top van de op een na hoogste berg van Slowakije bezoeken, De 2624 meter hoge Lomnicky Stit. Iets verder naar het westen vanuit Tatranská Lomnica vind je Strbske Pleso, het hoogste gelegen bergdorp in het Tatra Gebergte. De omgeving hier is echt prachtig en ook hier maak je de meest geweldige wandelingen. 

Verblijf vannacht op Camping Rijo in Stara Lesna. Zowel het Slowaaks Paradijs als het Tatragebergte is goed bereikbaar vanaf de camping. 

Zoals je ziet: tijdens deze roadtrip geen gebrek aan wonderen der natuur en gezellige stadjes! Meer van Oost-Europa zien? Ga dan eens met de camper door Litouwen, Letland en Estland of ontdek Hongarije met de camper. Wat is jouw favoriete bestemming in Europa?